Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De stilte van Isabella d’Este in Mantova

Een bezoek aan Mantova laat je vroeg of laat kennismaken met Isabella d’Este. Deze dame werd geboren in Ferrara, als dochter van hertog Ercole I d’Este en Leonora van Napels. Reeds op zesjarige leeftijd was Isabella klaar voor haar verloving. Alle Italiaanse edellieden wilden haar hand – niet zozeer vanwege het meisje zelf, maar vooral vanwege haar invloedrijke afkomst.

Toen bekend werd dat er een verlovingsring om haar vinger geschoven mocht worden, kwamen vooraanstaande mannen van heinde en verre naar Ferrara om zich als verlovingskandidaat voor te stellen. De ambassadeur van de markies van Mantova arriveerde als een van de eersten en mocht al snel terug naar zijn plaats van herkomst, om zijn meester, Francesco Gonzaga, het blijde nieuws mee te delen: Isabella d’Este zou zijn vrouw worden.

Isabella-d'Este-buste van Isabella (in het Kimbell museum in Forth Wort, Texas)

Isabella werd door het huwelijk met Francesco Gonzago ook markiezin van Mantova. Ze vertrok uit Ferrara en nam haar intrek in het Castello San Giorgio in Mantova. Na de dood van haar man verhuisde ze naar het Palazzo Ducale, in het centrum van de stad, waar haar herinnering nog steeds tastbaar is, onder andere door haar naam en titel, die ze op verschillende plekken heeft laten graveren of schilderen.

Het mooiste aandenken aan Isabella’s aanwezigheid is onderstaande afbeelding:

stilte-Palazzo-Ducale-Mantova

Het lijkt een fragment uit een muziekstuk, maar niets is minder waar. Het zijn slechts de pauzetekens uit de muziek; wat je ziet, is absolute stilte.

Volgens onze gids, Lorenzo Bonoldi van Visit Mantua, dateert dit element uit 1502. In dat jaar trouwde de broer van Isabella, Alfonso di Ferrara, met Lucrezia Borgia, een vreselijke chiacchierata, kwebbelkous, waar Isabella horendol van werd. Er was sowieso behoorlijke rivaliteit tussen beide dames, en al die kletspraatjes van Lucrezia zorgden ervoor dat Isabella’s gevoelens jegens haar schoonzuster alleen maar negatiever werden.

Ten tijde van de bruiloft ontving Isabella haar broer en Lucrezia dan ook in een jurk met een duidelijke boodschap. Op de stof was tientallen keren dit stilte-element geborduurd, als een waarschuwing aan het adres van haar schoonzusje. Die het echter te druk had met kletsen om de boodschap op te pikken…

Visit-Mantua
Bezoek Mantova met gids
In Mantova waren we op pad met Lorenzo Bonoldi, naast officiële stadsgids voor Mantova ook nog eens een van de weinige Italianen die perfect Engels spreekt. Hij nam ons mee naar de privévertrekken van Isabella d’Este, maar weet ook over alle andere bezienswaardigheden in de stad genoeg te vertellen. Net als Lucrezia Borgia trekt hij zich niets van Isabella’s stilteteken aan en verrast hij ons met steeds weer spannende verhalen, bijzondere intriges en unieke details.

Hoe heerlijk het soms ook kan zijn om op eigen houtje door een stad te slenteren, tijdens een rondleiding door een plaatselijke gids zie je zo veel meer bijzondere plekken, hoor je verhalen die je anders niet zou hebben ontdekt (zoals dat van de stilte van Isabella) en krijg je de beste tips voor restaurants, winkels, typische gerechten en tentoonstellingen. Ook op pad met Lorenzo? Op de website Visit Mantua vind je alle informatie over de verschillende mogelijkheden voor een unieke rondleiding.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *