Home » Italië dichtbij » Over kuikens en carnaval
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Over kuikens en carnaval

Carnaval nadert met rasse schreden. In Venetië, Rome, Viareggio en tal van andere Italiaanse steden maken ze zich al op voor het vrolijkste feest van het jaar. Op 26 januari gaat il Carnevale di Venezia al van start, met als thema Vivi i Colori!

In Rome betekent carnaval elf dagen feest. Van 2 tot en met 12 februari zijn er optochten, straatartiesten, animaties, shows met paarden en ruiters en commedia dell’arte.

In Viareggio is het maar liefst een maand lang feest! Van 3 februari tot en met 3 maart kunnen daar de carnavalspakjes en maskers uit de kast. Vanwege het 140-jarig bestaan van ‘het grootste Italiaanse carnavalsfeest’, zoals ze zelf zeggen, worden dit jaar nog meer serpentines, feestneuzen en toeters en bellen uit de kast gehaald.

Als geboren en getogen Limburgse (ik zag het levenslicht op Carnavalsmaandag en werd daarmee de Carnavalsbaby van het dorp) is er voor Saskia echter eigenlijk maar één plek  om carnaval te vieren: in Mestreech! Vorig jaar geen Romeinenbruin geschminkte benen, maar dit jaar komen de zilveren haren, witte jurk met gouden biezen en linten voor om die geschminkte benen vast even uit de kast.

Il Pulcino Pio
Wie volgens Maastrichtse traditie carnaval wil vieren, moet uiteraard ook alle Vastelaovendleedsjes uit zijn hoofd kennen. Gelukkig heb ik in dat opzicht dit jaar enig voordeel van mijn Italiaanse reizen en vooral van de Italiaanse zomerhit van 2012 (die ik toen eigenlijk niet kon horen, maar ach): Il Pulcino Pio.

Wat begon als een grapje van Radio Globo, het radiostation van Rome en omstreken, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldhit. Morgana Giovannetti, dj bij Radio Globo en zangeres, maakte een remake van het Braziliaanse kinderliedje O Pintinho Piu. Er werd een dansje bij bedacht en er werd een tekenfilmpje gemaakt. Dit alles zorgde ervoor dat ‘Het Kuikentje Piep’ een ware rage werd.

Overal waar je kwam, van koffiebar tot supermarkt, dook dat liedje op. Om gek van te worden soms, want het melodietje blijft werkelijk de hele dag in je hoofd zitten. Niet bevorderlijk voor de inspiratie, zullen we maar zeggen. Inmiddels heeft Pulcino Pio ook zijn weg naar Nederland gevonden en staat Kuikentje Piep, zoals het beestje hier is genoemd, op nummer 2 in de Mega Top 50.

Kuukeleedsje
Maar er is niet alleen een Nederlandse versie; ook de Maastrichtenaren Jos Kuipers en Roel Kochen, die samen het duo Peperenzaajt vormen, lieten zich inspireren door Pulcino Pio. Zij maakten een Maastrichtse versie, Kuukeleedsje genaamd. Verdere uitleg is overbodig, luister mee en leer een woordje Mestreechs!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik ben een Noord-Nederlandse, het is een verrassing te leren wat in Zuid-Nederland
    er aan katholieke geschiedenis actueel is. Tja, hadden wij hier ook kunnen hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *