Vanaf 5 maart dompel je je op Netflix onder in Siciliaanse sferen, dankzij Il Gattopardo, een zesdelige serie gebaseerd op de gelijknamige roman van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, die in 1958 postuum werd gepubliceerd en een jaar later bekroond werd met de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs.
In 1963 werd het verhaal al verfilmd door Luchino Visconti, met in de hoofdrol Claudia Cardinale, Alain Delon en Burt Lancaster. De film groeide uit tot een Italiaanse klassieker en won in 1963 de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes.
Nu is er een remake van regisseur Tom Shankland, die eerder onder meer tekende voor House of Cards en The Serpent, met assistentie van de Italiaanse regisseurs Giuseppe Capotondi en Laura Luchetti die respectievelijk aflevering vier en vijf voor hun rekening hebben genomen.
De hoofdrollen in deze Netflix-editie worden gespeeld door Kim Rossi Stuart, Benedetta Porcaroli, Deva Cassel (de dochter van auteurskoppel Vincent Cassel en Monica Bellucci) en Saul Nanni.
Tegen de achtergrond van de Italiaanse eenwording
De serie speelt zich af in het Sicilië van 1860, tegen de achtergrond van de Italiaanse eenwording. Centraal staat Don Fabrizio Corbera (Kim Rossi Stuart), de prins van Salina, die een leven vol privileges leidt. Als de oude aristocratische orde wordt bedreigd, realiseert hij zich dat de toekomst van zijn familie in gevaar is. Er moeten nieuwe connecties worden aangegaan, die allemaal een bedreiging vormen voor zijn principes.
Uiteindelijk staat Don Fabrizio voor een onmogelijke keuze. Hij heeft de macht om het huwelijk tussen de rijke en mooie Angelica (Deva Cassel) en zijn neef Tancredi (Saul Nanni) tot stand te brengen, dat de erfenis van zijn familie veilig zou kunnen stellen, maar daarmee zal hij het hart van zijn geliefde dochter Concetta (Benedetta Porcaroli) breken…
Bekijk alvast de trailer:
Thuis in de geschiedenis van Sicilië
Tom Shankland is goed thuis in de geschiedenis van Sicilië. Zijn vader was professor Italiaanse literatuur en dus bracht het gezin veel vakanties in Italië door. Shankland las Il Gattopardo als jongvolwassene en was meteen gegrepen door het verhaal. ‘Het brengt het Sicilië tot leven dat ik als kind heb meegemaakt, door de ogen van mijn familie.’
Inmiddels is Shankland getrouwd met een Siciliaanse. Hij herlas Il Gattopardo en ontdekte dat het verhaal veel gelaagder is dan hij in eerste instantie dacht, zowel op het vlak van persoonlijke verandering als op dat van sociale en politieke verandering.
Tijdens het filmen van Il Gattopardo kon Shankland zijn eigen eerste bezoek aan Sicilië opnieuw beleven, door de ogen van zijn eigen kinderen. ‘Een van hen was net zo oud als ik tijdens mijn eerste bezoek aan Sicilië,’ zo vertelt hij. ‘Het was prachtig om hun enthousiasme te zien.’
Waar is Il Gattopardo opgenomen?
De opnames voor Il Gattopardo vonden grotendeels plaats op Sicilië. Je herkent wellicht I Quattro Canti en Piazza Pretoria in Palermo en het schitterende Piazza Duomo in Syracuse?
In Catania werd gefilmd in en om het Palazzo Biscari, waar nog altijd directe familie woont van de prins die het in de achttiende eeuw liet bouwen. De beroemde dansscène is gefilmd in de danszaal van dit barokke juweeltje.
De residentie van Donnafugata is nagebouwd in het dorpje Ciminna, in de provincie Palermo. Ook de Calanchi del Cannizzola, het kustplaatsje San Vito lo Capo en Villa Valguarnera in Bagheria dienden als filmdecor.
De filmcrew verplaatste zich even naar Lazio. Niet alleen naar de hoofdstad Rome, voor onder meer het Teatro dell’Opera di Roma, maar ook naar Cottanello, een gehucht in de provincie Rieti.
Luchino Visconti filmde ruim zestig jaar geleden met name op en om Piazza Magione, in de wijk Kalsa in Palermo. Het beroemde bal vond plaats in de spiegelzaal van Palazzo Valguarnera Gangi. Voor de residentie van de prins koos Visconti Villa Boscogrande, op de hellingen van Monte Pellegrino; het verblijf van Donnafugata was ook toen al gesitueerd in Ciminna.
foto’s: Lucia Iuorio | Il Gattopardo | Netflix
Kijk uit naar de film , vooral als je daar ook geweest bent
De film van Visconti werd vorig jaar heruitgezonden naar aanleiding van het overlijden van Alain Delon die de rol van Tancredi vertolkte. Het boek blijft ook zeer lezenswaard.