Recepten

Saltimbocca alla romana uit ‘Eating Rome’ van Elizabeth Minchilli

Het water loopt je in de mond bij het lezen van de verhalen en recepten van Eating Rome. Je wil meteen een tafeltje reserveren bij de trattoria’s en restaurants die Elizabeth aanbeveelt of de keuken induiken voor het maken van een van haar recepten, met veel Romeinse klassiekers voor elk seizoen. Wij lieten ons verleiden door de saltimbocca, een vleesgerecht waarvan de naam is afgeleid van de uitdrukking saltare in bocca, in de mond springen – precies wat dit gerecht doet. Niet alleen omdat je het dankzij de verleidelijke geur meteen wil verorberen nadat je het hebt gemaakt, maar ook …

Lees meer »

Recepten uit de pure Italiaanse keuken

Als je dit jaar slechts één Italiaans kookboek aan je verzameling mag toevoegen, laat het dan Pure Italiaanse keuken van Roberto Payer zijn. De verhalen, de foto’s en de recepten – ze katapulteren je een dikke duizend kilometer zuidwaarts, midden in de Italiaanse keuken, midden in het Italiaanse leven – met Roberto als ervaren gids die graag uitlegt. De prachtige sfeerbeelden, van donkerroze borlottibonen tot een pauzerende kok in een achterafstraatje, van flinterdun, haast doorschijnend pastadeeg tot een authentiek koffiebar, brengen je in de juiste stemming voor een lange, lekkere zondagse lunch of een uitgebreid diner met vrienden. Inspiratie daarvoor …

Lees meer »

Anna’s Apfelstrudel uit Zuid-Tirol

Zoals we in de blog over de kookworkshop in Zuid-Tirol beloofden, delen we vanmiddag Anna’s recept voor authentieke apfelstrudel. Da leccarsi i baffi! Ingrediënten voor het deeg: 250 gram meel | 1 ei | 2 eetlepels olie | 1/16 liter water Ingrediënten voor de vulling: 1 kilo appels (bijvoorbeeld Golden Delicious) | kaneel | schil van een citroen | 150 gram broodkruim (van bruin brood) | 150 gram boter | 90 gram suiker | 50 gram rozijnen | 50 gram pijnboompitten (deze zijn typisch voor Zuid-Tiroolse apfelstrudel) | mespuntje zout | 100 gram gesmolten boter, om het deeg aan elkaar te plakken Verwarm de oven voor op 220 graden (180 graden bij een heteluchtoven). Zeef …

Lees meer »

Risotto met radicchio, spek & gorgonzola naar recept van Janneke Philippi

Kookboekenschrijfster en foodstyliste Janneke Philippi is dol op pasta, risotto en gnocchi. ‘Het is simpel, dankbaar voor elk moment en verveelt nooit. In mijn nieuwe boek hoop ik je vooral veel inspiratie te geven voor nieuwe pasta-, risotto- en gnocchirecepten. Gerechten die je keer op keer op tafel zet  en die je nieuwe favorieten in je kookrepertoire worden.’ Dat zal zeker lukken, want één blik op de foto’s en recepten in Pasta, risotto & gnocchi zorgt voor een honger die maar moeilijk te stillen is. Of je nu een snelle pasta voor een doordeweekse avond zoekt of bijzondere gnocchi voor …

Lees meer »

Pizza rossa uit De Zilveren Lepel Kookschool Pizza

De Zilveren Lepel Kookschool Pizza bevat meer dan 75 recepten voor authentieke Italiaanse pizza’s, calzone, focaccia en hartige taarten. Je vindt er het recept voor de ultieme pizza margherita en een klassieke quattro stagioni maar ook voor een focaccia met salie en pecorino of een crostata met courgette en prosciutto. Wij maken een pizza rossa, een rode pizza, die haar kleur dankt aan heerlijk sappige tomaten. Hiervoor heb je nodig: voor 500 gram brooddeeg 10 gram verse of een halve theelepel actieve droge gist | 500 gram broodbloem type 0 | 1 theelepel suiker | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | …

Lees meer »

Romige lasagne uit De Zilveren Lepel Kookschool Pasta

De Zilveren Lepel heeft net drie gloednieuwe kookboeken uitgebracht: De Zilveren Lepel Kookschool Pasta, De Zilveren Lepel Kookschool Pizza en De Zilveren Lepel Kookschool Dolci (waar we al deze heerlijke amaretti, amandelkoekjes, uit maakten). Vandaag duiken we in De Zilveren Lepel Kookschool Pasta, met meer dan 75 recepten voor authentieke Italiaanse pastagerechten. Natuurlijk deelt De Zilveren Lepel het recept voor het beste pastadeeg en de klassieke lasagne alla bolognese, maar ook voor cannelloni gevuld met artisjokken en ravioli met witte truffel. Wij maken een heerlijk herfstige lasagne con crema di parmigiano e funghi, een romige lasagne met Parmezaancrème en paddenstoelen. Voor …

Lees meer »

Amaretti (amandelkoekjes) uit De Zilveren Lepel Kookschool Dolci

De afgelopen dagen rook het in onze keuken naar vanille, gesmolten chocolade en geroosterde hazelnoten. We namen alvast een voorproefje van het nieuwe kookboek De Zilveren Lepel Kookschool Dolci, met meer dan 75 recepten voor heerlijke Italiaanse taarten, cakes, koekjes en andere zoetigheid. We maakten knapperige cantuccini en zachte amaretti, voor bij de cappuccino, maar ook een prachtige frambozen/chocoladetaart, een chocolade-ciambella en een walnotencrostata. We laten ook jullie graag meegenieten van al dat lekkers, met het recept voor amaretti. Voor ca. 60 stuks heb je nodig: 150 gram gehakte amandelen | 110 gram suiker | 4 eiwitten | 240 gram poedersuiker, …

Lees meer »

Arancini – gefrituurde Siciliaanse risottoballetjes

De lekkerste Siciliaanse snack, zowel als tussendoortje of als lunch, is voor ons een arancino, een gefrituurde risottobal. In Catania hebben de arancini de vorm van een soort piramide, gemodelleerd naar de vulkaan de Etna waar je zelf een krater in mag happen. In Palermo heten deze risottobommetjes arancine, omdat ze net zo groot en rond zijn als sinaasappels – en omdat ze het er net even anders willen doen dan in Catania. Er heerst bepaald geen broederschap tussen deze beide steden, maar met onderstaand recept kun je je zowel aan de zijde van de Catanesi als aan de kant …

Lees meer »

Zomerse gerechten voor una cena particolare

Goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten, zouden het ‘hart’ van elke familiekeuken moeten vormen, zo vindt Hugh Fearnley-Whittingstall. In zijn boek Doordeweeks laat hij aan de hand van heerlijke recepten zien hoe je met een aantal eenvoudige maar smakelijke ingrediënten een bijzondere maaltijd op tafel zet. Wij kozen uit dit kleurrijke repertoire twee Italiaanse recepten die samen met een stukje vlees of pakketje vis van de barbecue een zomers feestmenu vormen. Voor una cena particolare! Aardappels uit de oven met citroen, rozemarijn en tijm Voor vier tot zes personen heb je nodig: 1,5 kilo nieuwe aardappels | 2 citroenen, plus …

Lees meer »

Zomer in een potje: maak je eigen zongedroogde tomaatjes

Niets lekkers dan zondoorstoofde tomaten bij een stukje buffelmozzarella, door de pasta of in een salade. Alhoewel: nóg lekkerder is het als je de zongerijpte tomaten droogt, waardoor de smaak wat intenser wordt en een stukje tomaat nog lekkerder smaakt. Natuurlijk kun je zongedroogde tomaatjes kopen, in een mooi potje in een Italiaanse delicatessenwinkel of gewoon bij de supermarkt om de hoek. Leuker is het echter om zelf tomaten te drogen en zo je eigen zongedroogde tomaatjes te maken. Het is echt super eenvoudig om te doen – je hebt alleen even wat geduld nodig terwijl je de oven het …

Lees meer »

Citroensorbetijs – zomerse dorstlesser

Dit Italiaanse sorbetijs is niet hittebestendig, maar het is wél een ultieme dorstlesser op een warme zomerdag! Voor 4 personen heb je nodig: 250 ml koud water | 75 gram kistalsuiker | 4 biologische citroenen Doe de suiker en de fijn geraspte schil van de citroenen in een pan met de helft van het koude water. Roer dit op laag vuur goed door, tot de suiker mooi is opgelost. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Zeef de citroensiroop zodat de citroenrasp achterblijft. Meng ongeveer de helft van de rasp weer door het mengsel. Zo is de sorbet perfect op smaak. De …

Lees meer »

Crostini met caponata uit Gusto Italiano

Een van de fijnste momenten in Italië is als we na een dag reizen, fotograferen, schrijven en slenteren aanschuiven voor het avondeten. Er wordt een fles wijn ontkurkt en – of we nu bij vrienden aan tafel zitten of in een restaurant – er wordt als eerste gang een uitgebreide hoeveelheid lekkers op tafel gezet. Voor zo’n antipasti zou je ons op elk moment van de dag kunnen roepen. Van taralli (ringvormige zoutjes) en burrata (heerlijk romige mozzarella) in Puglia tot crostini di fegato (geroosterd brood met kippenlevertjespaté) in Toscane, van olive all’ascolana (gevulde en gefrituurde olijven) in Le Marche tot …

Lees meer »

Spaghetti met tomaat en scampi uit De beste recepten van Tessa Kiros

Al sinds haar eerste kookboek, met niet alleen heerlijke recepten maar ook prachtige foto’s en persoonlijke verhalen, zijn we fan van Tessa Kiros. Bijna alle recepten uit haar Italiaanse kookboeken, Ciao bella (met veel Venetiaanse gerechten) en La dolce vita, hebben we wel een keer gemaakt – en sommige zijn inmiddels uitgegroeid tot echte favorieten. Nieuw is Mijn beste recepten – een luxe uitgevoerde verzameling van meer dan 150 recepten, die Tessa zelf selecteerde uit vijf van haar bestsellers. Er zijn recepten voor brood & ontbijt, voor antipasti, soep, salades, pasta, vis, vlees, groenten, bijgerechten & desserts. De recepten gaan, …

Lees meer »

Napolitaanse crostini met mozzarella en ansjovis uit Koken con amore van Sophia Loren

Begin jaren zeventig tekende Sophia Loren haar favoriete recepten en herinneringen aan familielunches op. Wat begint als een soort therapie om haar lege uren te vullen, groeit uit tot een van de bekendste kookboeken ter wereld: In cucina con amore. Zoals ze het zelf omschreef in het voorwoord van de eerste druk, in 1971: ‘Met het betreden van het domein van de gastronomie wil ik niet wedijveren met de grote meesters, laat staan hun plaats innemen. Wat ik je hier voorleg is niet een degelijke culinaire verhandeling of een algemeen kookboek. Het is een apart soort boek, waarin dingen staan …

Lees meer »

Het geheim voor goed pizzadeeg

Een lekkere pizza valt of staat natuurlijk met het deeg. In het kook- en kijkboek Bloem water gist zout passie wordt het geheim voor goed pizzadeeg onthuld. Voor het maken van dit deeg heb je 1 liter water, 50 tot 55 gram zout, 1 tot 3 gram gist en circa 1,7 kilo bloem nodig. Los het zout op in het water en roer goed door. Strooi ongeveer tien procent van de bloem erbij. Meng het geheel even goed door. Voeg dan de gist toe en meng die er zorgvuldig doorheen. Het is belangrijk dat je nu pas de gist toevoegt. Direct …

Lees meer »

Crostata di albicocche – abrikozentaart

Niets heerlijkers dan de geur van zelfgebakken crostata in de vroege ochtend. Een stukje van deze fruittaart is ideaal als een luxe ontbijt voor een vrije dag, maar ook heerlijk als tussendoortje of als toetje. Buonissimo! Voor een crostata heb je nodig: 300 gram 00-bloem (doppio zero) | 2 eierdooiers en 1 ei | 150 gram (koude) boter, plus extra om in te vetten| 130 gram suiker | de schil van 1 citroen | snufje zout | 800 gram (liefst zelfgemaakte) abrikozenjam Maak eerst het deeg. Doe hiervoor de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en …

Lees meer »

Romige citroenspaghetti uit de keuken van Pauline

Collegablogger Pauline, van foodblog Uit Paulines keuken, schrijft elke dag over lekker eten. Ze staat uren in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Haar recepten zijn nooit ingewikkeld en in no time klaar. Koken moet volgens Pauline namelijk vooral leuk zijn – en niet te ingewikkeld. Afgelopen maanden kookte Pauline niet alleen voor haar blog, maar ook voor haar nieuwe boek, dat sinds kort in de winkel ligt. Boordevol heerlijke, makkelijke recepten voor doordeweeks en feestelijke extra’s voor in het weekend. Uiteraard ook met wat Italiaanse invloed! Op Ciao tutti deelt Pauline vandaag haar recept voor romige citroenspaghetti: …

Lees meer »

La Cucina d’Abruzzo – recepten uit Abruzzo

Een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam is Mondo Mediterraneo, een wereld vol mediterrane delicatessen: van bijzondere pasta’s tot goed gevulde broodjes en geurende tomatensaus. Mondo Meditterraneo wordt gerund door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit de Italiaanse regio Abruzzo. Giancarlo en Gemma geven hun culinaire geheimen gelukkig niet alleen prijs in hun delicatessenzaak, maar ook in het prachtige kookboek La Cucina d’Abruzzo. Hierin laten ze elk een eigen stukje Abruzzo zien. Gemma groeide namelijk op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en …

Lees meer »

Tagliatelle met paddenstoelen en gefrituurde salie

Afgelopen weekend draaide onze grote keukenvriend, de Maxximum-keukenmachine van Bosch, overuren. We maakten namelijk een enorme lading verse pasta voor een smaakvolle Italiaanse lunch. Al voor negen uur ’s ochtends waren bergen bloem en dozen eieren samengevoegd en gekneed tot een mooi elastisch deeg voor de pasta. Gelukkig hoefden wij alles alleen maar in de mengkom te doen – de Maxximum deed het werk en kneedde het pastadeeg tot mooie bollen. Voor jullie hebben we het recept, naar een recept van Jamie magazine, weer aangepast naar 4 personen. Voor het pastadeeg heb je nodig: 200 gram doppio zero-bloem (00), plus extra …

Lees meer »

Tiramisù met limoncello

Dat wij van Ciao tutti dol zijn op de limoncello van Fiorito, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer. Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als hippe aperitivo in een mix met prosecco, in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù. Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op peil! …

Lees meer »