Recepten

Tricolore ijsjes met watermeloen en kiwi uit het boek IJs

In haar nieuwe boek IJs deelt Marleen Visser dertig verrassende ijsrecepten. Van eenvoudig roomijs en yoghurtijs tot spicy honingijs met perzik, van ananas, munt en limoensorbet tot aardbeiensorbet met venkel, van geitenkaasijs met geroosterde aardbeien tot een chocolademagnum met sinaasappelcurd. Wij maakten een hele voorraad tricolore ijsjes, met watermeloen, yoghurt en kiwi, waarvan we het recept graag met jullie delen. Ingrediënten (voor zes ijsjes van 65 milliliter of vier ijsjes van 90 milliliter): 250 gram watermeloen, in stukjes en zonder pitjes | 3 eetlepels honing | 3 eetlepels limoensap | 4 eetlepels volle yoghurt | 2 kiwi’s, geschild en in …

Lees meer »

Tiramisù met twee soorten drank uit het kookboek Bitterzoete honing

In het kleurrijke kookboek Bitterzoete honing nodigt Letitia Clark je uit in haar huis op Sardinië. Aan de hand van haar recepten leert ze je te vertragen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Verlekker je aan pecorino met walnoten en honing uit de oven, geniet van een frisse, pittige salade van bleekselderij, bloedsinaasappel of van malloreddus (de schelpvormige pasta van het eiland) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en de verhalen erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit eilandparadijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes is Bitterzoete …

Lees meer »

20x de lekkerste recepten voor panna cotta (mét basisrecept)

Wij zijn dol op een romige panna cotta als toetje. Simpel, met wat aardbeien of frambozen als garnering, of met een creatieve topping van een jonge chef. In deze blog delen we het basisrecept voor dit Italiaanse dessert, mét twintig recepten waarmee je naar hartenlust kunt variëren en verrassen. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room. Dat is dan ook het grootste bestanddeel, aangevuld met suiker, melk, wat gelatine en eventueel een beetje vanille. Ondanks de eenvoud is het resultaat verbluffend. Het oorspronkelijke recept zou uit Piemonte komen, maar inmiddels staat het in heel Italië én daarbuiten op de kaart. Het …

Lees meer »

Italië in eigen keuken: pizza met citroen en venkel

Voorlopig zitten we nog even niet op zonnige terrassen of in sfeervolle restaurants in Italië. Maar gelukkig is Italië niet ver weg. Het culinaire tijdschrift delicious. neemt je in de editie van juni mee naar Italië. Je schuift aan tafel bij oma’s die hun pastageheimen prijsgeven, je kijkt vanaf een terras onder de bomen uit over zee en proeft onvergetelijke risotto di frutti del mare of geniet in een Toscaanse trattoria van basilicumgnudi met een saus van geroosterde tomaten. Je dwaalt door de straten van Rome en strijkt neer bij een restaurant op een pittoresk pleintje voor porchetta uit de …

Lees meer »

Bak een kleurrijke focaccia vol bloemen!

Wil je een origineel gerecht op tafel zetten waar iedereen blij van wordt? Maak dan eens een focaccia vol eetbare bloemen. Een echte eyecatcher die bij de lunch, brunch of picknick de show zal stelen! Ingrediënten: 500 gram doppio zero (00) bloem (plus wat extra om te bestuiven) | 10 gram gist (anderhalf zakje) | 300 ml water (op kamertemperatuur) | 15 gram suiker | 10 gram zout | extra vergine olijfolie Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Schenk het water erbij, meng alles met je …

Lees meer »

Het recept voor de klassieke pasta alla genovese uit Napels

Het staat bij bijna elke Napolitaanse trattoria op het menu: pasta alla genovese. Deze pasta wordt geserveerd met een saus van vlees en uien, die uren op het vuur heeft staan pruttelen. Gianluca van VesuvioTour deelt met ons het recept voor deze Napolitaanse klassieker. Ingrediënten (voor tien personen – extra porties kun je prima invriezen): 1,5 kilo (rund)vlees | extra vergine olijfolie | 1 stengel bleekselderij | 1 wortel | 2 kilo uien | kruiden naar smaak | zout en peper | 1 kilo reginette of ziti (of een andere pastasoort) | geraspte Parmezaanse kaas Zet een flinke koekenpan op …

Lees meer »

Maak zelf ravioli al plin & doe mee aan het virtuele raviolifeest van Merana!

Normaal gesproken komen mensen van heinde en ver naar Merana, voor de Sagra del Raviolo, die altijd plaatsvindt tijdens het tweede en derde weekend van juni. De hoofdrol tijdens dit culinaire feest is voor de beroemde ravioli. In deze blog nam Natascha je mee naar de Sagra del Raviolo. Helaas kan dit jaarlijkse dorpsfeest dit jaar niet doorgaan, maar wat als we er een virtueel raviolifeest van maken? Natascha: ‘Jullie hebben nog even de tijd om te oefenen met dit geheime recept van een van de Meranese mamma’s. Op zaterdag 13 juni gaan we met z’n allen thuis smullen van …

Lees meer »

Carpaccio met tijmsaus naar recept van Vanessa Bussola

Nu Villa Bussola de deuren voor een nieuw seizoen nog niet heeft kunnen openen, is Vanessa Bussola druk bezig met het schrijven van een nieuw kookboek. In deze blog vertelt ze alvast meer over dit culinaire project én deelt ze een recept uit een van de eerdere kookschriftjes. Vanessa: ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Verona, de stad van de romantiek. Mijn moeder is Indisch en mijn vader een rasechte Italiaan. Dankzij mijn ouders hebben mijn zus, mijn broer en ik een prachtige en zorgeloze jeugd gehad. In mijn herinnering draaide mijn leven als kind voornamelijk om spelen, eten en …

Lees meer »

Vegetarische bolognese uit het kookboek Spaghetti

Spaghetti staat hier vaak op het menu. Simpel, met aglio, olio e peperoncino (knoflook, olie en een rood pepertje) of met een verse tomatensaus en geurige basilicum, of lekker luxe, met bijvoorbeeld verse vongole of een lekker lang gestoofde ragù bolognese. We waren dan ook erg nieuwsgierig naar het kookboek Spaghetti, met maar liefst zestig recepten met deze pastasoort in de hoofdrol. Niet allemaal Italiaans – we waren gewaarschuwd – maar dat is eigenlijk juist het leuke van dit boek. Want juist doordat het allemaal niet zo voorspelbaar en bekend is, koken we er graag uit. Het is een boek …

Lees meer »

Zomers toetje: aardbeien met balsamico

Tijd voor zomerkoninkjes! Nu deze blozende vruchten weer volop aanwezig zijn, trakteren we op een recept voor een lekker zomers toetje: aardbeien met balsamico. Lianne Janssen, de vrouw van Ciao tutti’s Paul, deelt een heerlijk recept dat ze voor het eerst mocht proeven bij Podere Cerale, een oude boerenhoeve in de heuvels van Toscane. Als het aardbeienseizoen is, maken de eigenaren van deze hoeve namelijk graag deze dolce met aceto balsamico klaar om in de avondzon van te genieten. Voor deze lekkernij heb je nodig (voor zes personen): 1 kilo aardbeien │ 2,5 dl rode wijn │ 2,5 dl water …

Lees meer »

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten. Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes. Citroen – van Aroma tot Zeste Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar …

Lees meer »

Een hemelse taart en meer lekkers uit Campanië op je bord

Nu Felicia van SalernoTravel geen toeristen mee op pad kan nemen, om vol enthousiasme de schatten van de prachtige regio Campanië te kunnen laten zien, brengt ze samen met Michelle Bogers van Taste Guide Naples het lekkerste van Campanië gewoon bij je thuis, dankzij het e-book Italiaans koken met Felicia. Wij mogen namens Felicia en Michelle alvast een voorproefje geven van dit smakelijke e-book, met het recept voor de migliaccio napoletano, een hemelse taart naar Napolitaans recept. Felicia: ‘Hoewel het even schakelen was, weet ik de tijd in verplichte quarantaine goed te benutten. Er is eerlijk gezegd nog geen moment …

Lees meer »

Sgroppino al limone – verfrissende cocktail van prosecco, wodka & citroensorbetijs

Na het eten genieten we zo af en toe graag van een sgroppino. Dit heerlijk zomerse drankje kun je ook makkelijk thuis maken. Met onderstaand recept haal je in no time Italië in huis! Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus. Dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio, maar met Siciliaanse citroenen smaakt het  lekkerder dan ooit! Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term …

Lees meer »

Pastiera napoletana – taart gevuld met ricotta naar recept van Locatelli

Voor wie de colomba pasquale, de Italiaanse paasduif naar recept van Artusi, een beetje te bewerkelijk is, delen we vandaag het recept voor een iets minder bewerkelijke paastaart, de pastiera napoletana. Dit is de traditionele taart die door Napolitaanse moeders en oma’s wordt gebakken voor de paasdagen. Giorgio Locatelli is voor zijn vuistdikke culinaire bijbel Made in Italy op zoek gegaan naar het originele recept van deze taart. Locatelli: ‘De combinatie van ingrediënten lijkt misschien wat vreemd, maar ze houden verband met de oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren voor nieuw leven, ricotta van de …

Lees meer »

Italiaans paasbrood naar recept van Janneke Philippi

In Italië komt er met Pasen vaak een colomba pasquale op tafel. De bereiding van de klassieke Italiaanse paasduif is een proces van meerdere dagen. In deze blog delen we het authentieke maar zeer bewerkelijke recept van Pellegrino Artusi. Gelukkig kan het ook makkelijker – en vooral sneller. Janneke Philippi deelt een eenvoudige versie voor dit Italiaanse paasbrood. Ingrediënten (voor één brood): 7 gram anijs- of venkelzaad | 50 ml vin santo (Toscaanse dessertwijn) | 500 gram bloem, gezeefd | 1 zakje (7 gram) gedroogde gist | 4 eieren | 50 ml extra vergine olijfolie | 100 ml volle melk …

Lees meer »

Pasta primavera – met tuinboontjes, groene asperges en venkel

In Italië begint het voorjaar als de fave, de tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt is het normaal gesproken een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden – de Italianen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen. Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten worden is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt (omdat de tuinbonen nog zo jong zijn hoeven ze niet dubbelgedopt te worden, al maakt het dubbeldoppen de boontjes nog lekkerder), besprenkeld met goeie olijfolie en gegeten …

Lees meer »

5x tiramisù voor Pasen

Wil je met Pasen een Italiaans dessert serveren? Wij gaan voor tiramisù, maar dan wél in Paasstijl, met deze vijf heerlijke variaties op dit verrukkelijke, op en top Italiaanse toetje! Tiramisù met paaseitjes Voor deze supersimpele paastiramisù gebruik je dit recept voor de perfecte tiramisù. Garneer de tiramisù met lekkere gesuikerde of chocolade-paaseitjes en klaar is je speciale paasdessert. Liever geen grote schaal op tafel? Maak dan voor iedereen een eigen schaaltje of een (koffie)kopje tiramisù. Tiramisù met een paashaas Leuk voor i bambini: serveer de tiramisù (nog altijd naar dit recept voor de perfecte tiramisù) in glaasjes, steek er twee …

Lees meer »

Vier de zomer met Aperol Spritz met citroenbier!

Feestelijke aardbeienpolonaises, krokante speltcrostata met abrikozen, een prosecco-cocktail op ’n stokje, rabarber-frambozentaart en meer zomerzoete recepten vind je in Janneke Philippi’s Vier de zomer, dat de komst van een zomer vol blozend fruit, zwoele avonden met cocktails en etentjes in de tuin aankondigt. Vier de zomer bevat veel nieuwe inspiratie voor taarten (zoals deze Italiaanse zomertaart met room), cakes, desserts en ander lekkers. Om thuis elke fijne zomerdag te vieren, met heel veel extra tips om nog meer van dit heerlijke seizoen te genieten! Janneke trakteert niet alleen op tien kookboeken, maar ook op het recept voor Aperol Spritz met …

Lees meer »

Aperol Spritz met grapefruit en tijm uit Het mediterrane forest feast kookboek

Proef deze bijzondere twist op het klassieke recept voor Aperol Spritz! Het recept komt uit Het mediterrane forest feast kookboek van Erin Gleeson. Erin neemt je mee op reis naar het zuiden van Europa, met recepten die ze proefde tijdens een familievakantie naar Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Ze herontdekt in honderd vegetarische recepten de smaken en klassieke gerechten van de mediterrane wereld. Met schilderachtige sfeerfoto’s en eigengemaakte aquarelillustraties is Het mediterrane forest feast kookboek goed voor een verrukkelijke vakantie vanuit je luie stoel, zeker als je er haar Aperol Spritz bij drinkt… Voor één drankje giet je gelijke delen …

Lees meer »

Frisse citroentiramisù uit Desserts bij Janneke thuis

Chocolade panna cotta, citroentiramisù, bosvruchtencharlotte, sinaasappel-yoghurtsoufflé, snelle meringueparfaits, gefrituurd ijs en chocoladebitterballen… Alleen al door de foto’s van deze toetjes in Janneke Philippi’s nieuwste boek willen we meteen aan tafel. Eigenlijk kun je alle andere gangen meteen wel overslaan en hup, naar het dessert, zoveel dolce inspiratie is er in dit kookboek te vinden. Desserts – bij Janneke thuis bevat een ruime keuze aan geweldige desserts, waarvan de meeste ook nog eens in niet meer dan dertig minuten en met een handvol ingrediënten te maken zijn. Of je nu een klassiek dessert wil maken voor een feestelijk etentje of juist …

Lees meer »

Pasta Grannies – kookboek met familierecepten van oma’s uit heel Italië

Veel traditionele Italiaanse recepten dreigen in de vergetelheid te raken. Om dat te voorkomen, ging culinair journalist en filmmaker Vicky Bennison op zoek naar authentieke Italiaanse pastarecepten. Ze kreeg het voor elkaar deze veelal ‘geheime’ familierecepten, van generatie op generatie overgedragen, vast te leggen, met dank aan de vele nonna’s die ze sprak en die hun pasta’s maar wat graag met Vicky deelden. Deze zogenaamde Pasta Grannies laten zien dat echt Italiaans koken niet zo moeilijk is als je wellicht denkt. Met de recepten in het aan de nonna’s opgedragen boek tover je de lekkerste pasta’s op tafel, van trofie …

Lees meer »

Wereldse bouillons – Italiaanse pomodorini-runderstoof met sinaasappelrasp

Zelfgemaakte bouillon is een smaakmaker, ingrediënt en gerecht in één. Het is een perfecte basis voor zelfgemaakte soepen, stoofpotten en ander comfort food, voor Italiaanse risotto maar ook voor een goede stoofschotel. Een goede bouillon is het halve werk, en het is veel makkelijker te maken dan je zou denken. Zeker als je het boek Wereldse bouillons van Marianne Snel aan je verzameling kookboeken toevoegt. Wereldse bouillons bevat twintig verrassende basisbouillons en meer dan tachtig hartverwarmende gerechten die je daarmee kunt maken. De recepten in het boek zijn geïnspireerd op de Italiaanse, Franse, Midden-Oosterse, Aziatische en Zuid Amerikaanse keuken. Verrassend …

Lees meer »

Citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit

Hoera! Ciao tutti bestaat tien jaar!! Dat vieren we met een heerlijke citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit, die we cadeau kregen van Janneke en Serge Philippi. Mét het recept, zodat jullie thuis ook van deze Italiaanse taart kunnen genieten. Buon appetito, op tien jaar dagelijkse Italië-inspiratie! Ingrediënten (voor 10 personen): 9 eiwitten | 375 gram fijne kristalsuiker | 3 citroenen | 750 gram vers fruit (bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen en/of aardbeien) | 50 gram witte chocolade | 500 gram mascarpone | 250 ml slagroom | 100 ml limoncello | poedersuiker | handvol basilicumblaadjes Extra benodigdheden: keukenmachine of mixer | …

Lees meer »

Een kleine geschiedenis van de pasta (mét het oudste Italiaanse pastarecept)

Wat gaan er toch veel verhalen rond over de oorsprong van pasta in Italië. De meest hardnekkige is het verhaal dat Marco Polo pasta meebracht uit China. Niets is minder waar: een vorm van pasta komt al voor in het oudste Italiaanse kookboek uit de eerste eeuw na Christus. Het lijkt als twee druppels water op lasagne, zo weet Manon van Eetverleden. Pasta in de oudheid Manon: ‘Een blik in het oudste Italiaanse kookboek, tevens het oudste kookboek dat er voor zover we weten bestaat, laat zien dat de antieke Romeinse keuken mijlenver van de huidige Italiaanse keuken verwijderd is. …

Lees meer »