Recepten

Lekker: lasagne met pompoen en saucijsjes

Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut. In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten  voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt… Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en …

Lees meer »

Cake van bloedsinaasappel en Campari

Het ligt weggestopt in een achterafstraatje in de hippe Londense wijk Soho, maar het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Critici en foodies bejubelen massaal deze ingetogen bacarò, waar Russell Norman de echte Venetiaanse gerechten serveert. Normans manier van koken is no nonsense, innovatief, uitbundig en bovenal heerlijk. Vandaag delen we een feestelijk recept uit Polpo, het kookboek dat op basis van de gerechten in het restaurant is ontstaan. ‘Campari is een van die ingrediënten die ik met Venetië associeer, hoewel het drankje uit Milaan komt. De felrode gloed en plakkerige, bittere smaak zijn de hoofdbestanddelen …

Lees meer »

Carciofi alla giudia – artisjokken op joodse wijze

De eerste artisjokken lachten ons deze week toe op de Mercato di Testaccio en de Mercato Centrale. Ze zijn afkomstig van Sardinië en smaken nog niet zo goed als hun Romeinse broertjes, maar die laten hopelijk niet al te lang meer op zich wachten. De artisjok is in Rome echt een wintergroente. Wij aten van de week bij Flavio al Velavevodetto een schaaltje gefrituurde artisjokken als voorgerecht, maar ons favoriete recept met artisjok is carciofi alla giudia, artisjokken bereid volgens joodse wijze. We aten ze voor het eerst bij Giggetto, naast de oude Portica d’Ottavia in het voormalige getto van …

Lees meer »

Paddenstoelencrostini uit ‘Beste street food ter wereld’

De Lonely Planet-gids Beste street food ter wereld brengt het lekkerste street food van over de hele wereld naar je eigen keuken. Het hart van een (nationale) keuken en de cultuur daarvan vind je steeds meer op straat: van tacokarretjes en noodlebarretjes tot straatmarkten en food trucks. Lonely Planet geeft honderd authentieke recepten voor de lekkerste street food-gerechten, zodat je de smaken van je vakantiebestemming thuis kunt ervaren. In Venetië kiest Lonely Planet voor cicchetti, ‘kleine Venetiaanse snacks. Je vindt ze in bars in heel Venetië en ze lappen je weer op na een middagje verdwalen in de wirwar van …

Lees meer »

Pasta met courgette uit ‘Samen eten’ van de Chiappa Sisters

Michela en Emanuela Chiappa, bekend van hun verrukkelijke kookboek Simply Italian, zijn beiden moeder en ervan overtuigd dat je jonge kinderen gezond en gevarieerd (mee) kunt laten eten. Met hun nieuwe kookboek Samen eten, met slimme combinaties van eenvoudige ingrediënten, laat je je kinderen al vroeg alles proeven en ontdekken. Samen eten bevat tachtig recepten om met het hele gezin gevarieerd en lekker te eten. Daarnaast delen Michela en Emanuela hun visie, tips en recepten, allemaal doorspekt met het Italiaanse familiegevoel. met dank aan Petra voor de foto’s Wij delen alvast het recept voor pasta met courgette uit dit nieuwe …

Lees meer »

61x pasta uit de keuken van Spaghetteria Pastabar

Veel heb je niet nodig om in Italiaanse sferen te raken: mooie tomaten, verse basilicum, olijfolie, wat geraspte Parmezaanse kaas… Een goed kookboek met eenvoudige maar smakelijke recepten doet de rest. Ons nieuwe keukenmaatje – dat meteen na binnenkomst een vaste plek op het aanrecht heeft veroverd – is Pasta – 61 authentieke pastagerechten uit de keuken van Spaghetteria Pastabar, een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam (zoals je ook in deze blog kunt lezen). Het boek is het culinaire meesterwerk van Stefano Cavallari, chef-kok in de keuken van Spaghetteria. Hij neemt je mee naar het Italië van zijn …

Lees meer »

Negroni – een van de beste drankjes ter wereld

Tijdens de Salone del Gusto in Turijn – de hoofdstad van de vermout – proefden we tijdens een vermout workshop onder andere Americano’s, Martini’s en Negroni’s. Deze laatste cocktail is verreweg onze favoriet – wellicht ook omdat de ontstaansgeschiedenis van dit drankje nauw verbonden is met Florence. Naar verluidt vond de Florentijnse graaf Camillo Negroni zijn gewone Americano namelijk niet stimulerend genoeg meer. De barman versterkte de mix van Campari en vermout met gin en een klassieke Italiaans aperitivo was geboren. Op het terras van Farmacia del Cambio dronken we een heel bijzondere versie – geserveerd in een klein flesje, …

Lees meer »

Tomatenfrittata met Parmezaanse kaas

Tomaten liggen altijd in onze fruitschaal, of we nu thuis in Nederland zijn of tijdelijk even in Italië verblijven. De kleine pomodori eten lekker weg tijdens het schrijven, zo uit het vuistje, en met de grote exemplaren maken we salades (van panzanella tot insalata caprese), topping voor bruschette, soep, pastasauzen en ander lekkers. Nieuwe inspiratie vonden we in Tomaten – 75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol. Jenny Linford vertelt in dit kookboek het verhaal van de tomaat, van oorsprong tot heden, en laat zien welke variëteiten en zaden er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze praktische tips …

Lees meer »

Pompoentaart van een Italiaanse maestro uit de vijftiende eeuw

We weten allemaal dat er in Italië in de vijftiende eeuw grootste ontdekkingen werden gedaan, architectonische wonderen werden verricht en de mooiste kunst werd voortgebracht, allemaal onder invloed van de renaissance.  Maar wist je dat er ook in de keuken wonderen werden verricht? Hier vond de geboorte van de moderne Europese keuken plaats. Manon Henzen laat ons kennismaken met een vijftiende-eeuwse keukenmaestro én een van zijn recepten! Maestro Martino Rond 1465 verscheen er een handgeschreven kookboek van de hand van Maestro Martino. We weten heel weinig over hem, maar zeker is dat hij in dienst was van kardinaal Ludovico Trevisan, …

Lees meer »

Pasta met olijven, ansjovis, citroen en gefrituurde broodkruimels

Simpel is vaak het lekkerst – en dit recept voor casarecce con olive, acciughe, limone e mollica fritta uit het kookboek Pizza & Pasta van Paolo Roberto is hierop geen uitzondering. De knapperige broodkruimels maken het helemaal af. foto: Daniel Ohlsson Voor 4 personen heb je nodig: 400 gram pasta, het liefst casarecce of een andere korte pastasoort | 1 snee boerenbrood, 1 dag oud (35 tot 50 gram aan broodkruimels) | olijfolie | 8 ansjovisfilets in blik, op olie | 45 gram zwarte olijven zonder pit | 1 teentje knoflook | 2 eetlepels fijngehakte peterselie + extra voor het …

Lees meer »

Limoncello ghiacciolo uit ‘Altijd ijs’

IJs maken van limoncello? Het is een uitdaging, maar het kan, zo vertelt Marleen Visser in haar heerlijk verfrissende ijsboek Altijd ijs. Maar let op met de hoeveelheid, want ‘door te veel alcohol wordt het geen ijs maar een mousse. Daarom is meer dan die twee eetlepels limoncello echt niet toegestaan,’ aldus Marleen. Voor 3 of 4 ghiaccioli, ijslolly’s, heb je nodig: 180 ml creamy kokosmelk | 2 eetlepels limoncello | 3 eetlepels honing | sap van een halve citroen | snufje gemalen zeezout | 4 ijsvormpjes van 65 ml elk of 3 ijsvormpjes van 90 ml elk | houten …

Lees meer »

Pane frattau – ‘lasagne’ van Sardijns brood

Pasta, prosecco en Parmezaan… De FoodWeLove box staat in het teken van het land van la bella vita: het goede Italiaanse leven. Italië is het land waar de tijd soms stil lijkt te staan, het land waar je staand aan de bar je koffie drinkt en op elke straathoek een fruttivendolo, panificio of trattoria vindt. Het is het land van tradities, van de tijd nemen en van soms gewoon even zalig niets doen; il dolce far niente… We hebben gisteren drie lezers blij mogen maken met de Italiaanse FoodWeLove box, vandaag mogen we iedereen trakteren op een heerlijk recept met een …

Lees meer »

Salade van kerstomaatjes uit de Zilveren Lepel Kookschool Groente

De Zilveren Lepel Kookschool Groente is nummer vier in de succesvolle Kookschool-reeks van De Zilveren Lepel (na uitgaven gewijd aan pizza, pasta en dolci). Het boek bevat meer dan 75 recepten voor authentieke Italiaanse groentegerechten die op allerlei manieren worden bereid; gestoomd, gekookt, gestoofd, gegrild, geroosterd en gebakken. Natuurlijk mogen ook de smakelijke saladerecepten niet ontbreken! Wij mogen drie lezers blij maken met dit nieuwe kookboek, dat net als de eerdere Kookschool-titels stap-voor-stapfoto’s, technieken, informatie over ingrediënten en smakelijke foto’s bevat. Maar voor je kans maakt, trakteren we je op een simpel recept dat voortreffelijk smaakt op een zomerse dag: …

Lees meer »

3x Bruschetta Easy

Bij een aperitivo gaat er niets boven een lekker knapperige bruschetta. De klassieke versie wordt gemaakt met tomaat, maar we zijn ook dol op bruschetta met kippenlevertjespaté, bruschetta met lardo of simpelweg met goede olijfolie. In het kookboek Bruschetta Easy vind je 72 recepten voor de lekkerste bruschette, ingedeeld in de categorieën kaas, vlees, vis en groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van bruschetta met mozzarella met spinazie en tijm? Of bruschetta met humus met tonijn en sesam? In het boek zijn ook tien recepten voor heerlijke smeerseltjes opgenomen, zoals appel-mangochutney of rucola-pistachepesto. Da leccarsi i baffi! Wij delen alvast drie …

Lees meer »

Ontbijten met pizza, ijs en Martini’s

Mara Grimm wijdde een prachtig boek aan het ontbijt. Met Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend op schoot of op tafel kun je talloze ontbijtjes lang lezen, watertanden en boodschappenlijstjes maken. Het ontbijt komt er in Italië – zeker in vergelijking tot de uitgebreide lunches, aperitivi en diners – meestal een beetje bekaaid vanaf, met een snelle cappuccino en cornetto in een van de vele koffiebarretjes. Mara: ‘Als er een land is waar ze nauwelijks ontbijten, dan is het wel Italië. Maar dat wat er op tafel komt, kan goed uitpakken. Want het eten mag dan ondergeschikt …

Lees meer »

Feestelijk (maar makkelijk) Italiaans zomermenu

Als de mussen gebraden en wel van het dak vallen, is je kooklust vaak ver te zoeken.  Liever dobber je een half uurtje langer in een koel zwembad of je dommelt nog even door op je strandbedje. Snelle maaltijdsalades hebben het op een gegeven moment niet meer, voor barbecueën is het veel te warm en afhalen bij de curry to carry, de pizzaboer of de falafeljuwelier hangt je op een gegeven moment ook de keel uit. Dan is het tijd om weer eens een pan op het vuur te zetten, nou vooruit, twee pannen! Dankzij Antoinette maak je je er …

Lees meer »

Ravioli all’uovo uit Pasta di Janny

Dat Janny van der Heijden thuis is in de keuken, als oud-hoofredacteur van het tijdschrift TIP Culinair en als jurylid van Heel Holland Bakt, is geen geheim. Dat ze echter zo thuis is in een Italiaanse keuken, dat is voor ons een grote verrassing. Met haar recent verschenen pastaboek, Pasta di Janny geheten, doet ze niet onder voor een Italiaanse nonna, als ze je de kneepjes van het pasta maken leert. Pasta di Janny is namelijk niet alleen maar een boek vol met pastarecepten. Nee, het is een echte handleiding die je wegwijs maakt in de wereld van de Italiaanse …

Lees meer »

Budini di riso uit ‘Florentine’, een heerlijk kook- en kijkboek

Zin in een culinaire reis door Florence maar geen tijd om naar de stad te reizen? Emiko Davies’ kookboek Florentine is een prima alternatief. Ze neemt je mee op pad in de renaissancestad, met een zoete start in de pasticcerie van de stad. Je proeft van crostata, cornetti, bomboloncini, budini di riso, torta della nonna en chocoladetaart. foto: Emiko Davies In de forno komt de geur van schiacciatine je al tegemoet. Emiko laat je bij haar favoriete bakkers proeven van cecina (taart van kikkererwtenmeel), pandiramerino, schiacciata en cantuccini. De volgende stop is de markt, waar je ingrediënten koopt voor een …

Lees meer »

Vier de zomer met Aperol Spritz met citroenbier

Feestelijke aardbeienpolonaises, krokante speltcrostata met abrikozen, een prosecco-cocktail op ’n stokje, rabarber-frambozentaart en meer zomerzoete recepten vind je in Janneke Philippi’s Vier de zomer, dat de komst van een zomer vol blozend fruit, zwoele avonden met cocktails en etentjes in de tuin aankondigt. Vier de zomer bevat veel nieuwe inspiratie voor taarten, cakes, desserts en ander lekkers. Om thuis elke fijne zomerdag te vieren, met heel veel extra tips om nog meer van dit heerlijke seizoen te genieten! Op Ciao tutti deelt Janneke alvast het recept voor Aperol Spritz met citroenbier. Janneke: ‘Bij de lange, warme zomeravonden horen natuurlijk lekkere …

Lees meer »

Pizza met gerookte zalm, kappertjes en citroenolie

In de keuken van de achttiende-eeuwse Villa Rossa in Puglia toveren Jolande Burg en Erik Spaans heel wat lekkers tevoorschijn. We genoten eerder al van hun crostini met caponata, van koude meloensoep met parmaham en van tuinbonenpuree met gefrituurd zuurdesembrood. Ook voor hun nieuwe kookboek deden ze inspiratie op in het idyllische Italiaanse decor van het Pugliese platteland, tussen eeuwenoude pijnbomen, een eigen olijfgaard en de moestuin met veel verse kruiden. Dit keer heeft Jolande een tachtigtal van haar vegetarische Italiaanse succesrecepten bijeengebracht: soepen, salades, volle tomatengerechten, gerechten met vis in de hoofdrol en een aantal smakelijke desserts (zoals deze …

Lees meer »