Naar hoofdinhoud Naar navigatie
20 november 2024

Gefrituurde pasta met pompoen uit het Historisch Kookboek Pasta

Tijdens onze culinaire lezersreis naar Bologna vorig jaar genoten Saskia, mede-reisleider Manon Henzen van eet!verleden en alle deelnemers van verschillende soorten pasta, zoals tagliatelle en tortellini. Op de Mercato delle Erbe proefden ze zelfs gefrituurde tortellini!

In het Historisch Kookboek Pasta dat Manon recent heeft geschreven, heeft ze ook een recept voor gefrituurde pasta opgenomen, dit keer gevuld met pompoen. Heerlijk als snack bij de aperitivo!

De échte geschiedenis van pasta

Het Historisch Kookboek Pasta is anders dan alle andere pastaboeken. Het vertelt niet alleen het echte verhaal over de geschiedenis van pasta, maar is ook het eerste boek dat aandacht besteed aan de pastahistorie in Nederland.

Je maakt een reis door tweeduizend jaar pasta, zowel in Italië als in Nederland, met recepten die heel anders zijn dan de pastagerechten die je al kent. Je proeft verrassende smaakcombinaties en ontdekt vormen, namen en bereidingen die wellicht nieuw voor je zijn.

Smul van het oudste pastarecept uit een Romeins kookboek uit de eerste eeuw na Christus, geniet van pastakroketjes, zet de indrukwekkende pastatimbaal die ook op de cover van Historisch Kookboek Pasta prijkt op tafel of maak de gefrituurde pompoenpasta, waarvan we het recept alvast met je delen.

Gefrituurde tortelli met pompoen

Manon: ‘Pasta werd in de middeleeuwen niet alleen gekookt, maar ook gebakken in de oven en gefrituurd. Dit is een recept voor gefrituurde deegflapjes gevuld met pompoen. De vulling heeft veel weg van een klassiek recept uit Emilia-Romagna: pompoen met amandel en een snufje specerij.

Deze pasta werd in de middeleeuwse bronnen tortelli genoemd, een algemene naam voor gevulde pasta, net zoals ravioli. Het recept komt uit een Venetiaans kookmanuscript van rond 1400.

Het boek omvat meerdere pastarecepten en vele andere lekkernijen die gekenmerkt worden door royaal gebruik van specerijen.’

Wat heb je nodig?

Voor circa vijfentwintig stuks: 200 gram vers pastadeeg | 250 gram pompoen, schoongemaakt | 1 eetlepel olijfolie | 2 takjes tijm | 2 blaadjes salie | 1 klein takje oregano | 2 eetlepels geroosterde fijngemalen amandelen | 1 eetlepel amandelolie (evt. te vervangen door olijfolie) | snuf fijn zeezout | snuf lange peper | snuf kaneelpoeder | snufje nootmuskaatpoeder | snufje gemberpoeder | olie om te frituren | suiker om te bestrooien

Hoe maak je de gefrituurde pompoenpasta?

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pompoen in stukjes en doe deze in een ovenschaal. Schenk er de olijfolie over en hussel goed door elkaar. Bak de pompoen in circa twintig minuten in de oven tot de stukjes heel zacht zijn.

Pureer de pompoen. Hak de blaadjes van de tijm, salie en oregano fijn. Voeg de kruiden, de gemalen amandelen, de amandelolie, het zout en de specerijen toe aan de gepureerde pompoen en meng alles goed door elkaar.

Laat de puree goed koud worden in de koelkast, zodat je er makkelijker mee kunt werken.

Rol het pastadeeg uit tot een lap van twee millimeter dun. Steek met een deegsteker of glas cirkels met een diameter van zes centimeter uit.

Leg op ieder rondje een hoopje vulling. Vouw de cirkel dubbel, over de vulling heen, zodat je een halve maan krijgt. Duw de randjes stevig op elkaar. Buig de twee puntjes naar elkaar toe en plak ze tegen elkaar.

Verhit de olie tot 180 °C. Frituur de gevulde deegflapjes in enkele minuten goudbruin en gaar. Bestrooi direct met suiker als ze uit de olie komen. Eet ze zo vers en heet mogelijk.

Meer historische pastaverhalen en -recepten vind je in

Historisch Kookboek Pasta | Manon Henzen | ISBN 9789082780789 | € 12,50 | bestel Historisch Kookboek Pasta in de webshop van eet!verleden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen