Recepten

Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta

Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op 1001 manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. …

Lees meer »

Gubana: heerlijke herfstige cake uit Friuli

De Friulani eten deze feestelijke, gevulde cake eigenlijk alleen met Kerstmis. Maar wie deze kerst een goed gelukte gubana op tafel wil zetten, kan beter een keertje geoefend hebben… Bovendien is het stiekem ook een heerlijke herfstige cake! Gubana? Dat klinkt niet erg Italiaans. Dat klopt, en dat heeft te maken met een fenomeen dat je in heel Friuli Venezia Giulia zult tegenkomen: Slavische invloeden. De geografische ligging heeft in deze streek een behoorlijke stempel gedrukt, op de taal, de keuken, de gebruiken… Guba is een Slavisch woord, en betekent ‘vouw’ of ‘vouwen’. De echte, originele Friulaanse gubana wordt gemaakt …

Lees meer »

Herfst in de keuken: gnocchi met pompoen-komijncrème

Herfst. In eigen land betekent dat regen, wind en storm. Warme truien en een plu, een pot vol thee en ’s avonds een dekentje en chocola. In Italië hebben we meteen een heel ander gevoel bij de herfst. Dan denken we aan de druivenoogst, aan gepofte kastanjes, velden vol pompoenen, risotto met paddenstoelen, truffels en meer van al dat lekkers. Een beetje van die Italiaanse herfst delen we graag met dit bordje vol najaarslekkers, voor een Italiaans herfstfeestje op je bord! Voor deze gnocchi van ricotta en basilicum met pompoen-komijncrème heb je voor 4 personen nodig: 500 gram ricotta | 1 …

Lees meer »

Heerlijk Italiaans: chocoladetaart met limoncello

In het kookboek Heerlijk Italiaans nemen chef-koks Roberta Pagnier en Giovanni Caminita je mee naar hun thuisland om je kennis te laten maken met de echte, authentieke Italiaanse keuken, waarin de woorden ‘vers’ en ‘seizoensgebonden’ de boventoon voeren. Hun recepten zijn niet ingewikkeld maar boordevol smaak en traditie. Zo ook het recept voor de torta al cioccolato e limoncello, de chocoladetaart met limoncello. Roberta: ‘Een taart die niet in de oven hoeft en echt te lekker voor woorden is!’ Dat wilden we wel eens proeven, dus we gingen aan de slag. Buiten de ingrediënten heb je alleen een taartvorm nodig, …

Lees meer »

Risottotaart met kersen

foto: Food We Love Piemonte, waar onze stagiaire Eline vakantie vierde, is de bakermat van de risotto. Daarom delen we vanmiddag graag het recept met jullie dat Jeannette, een van de winnaars van de Food We Love Box, ons stuurde vanaf haar vakantieadres, veel verder zuidwaarts. Jeannette schreef ons: ‘Wat was ik verrast toen ik een van de gelukkige winnaars bleek te zijn van de Food We Love Box! Ik ben dol op de Italiaanse keuken dus de inhoud kwam goed van pas. Zeker omdat ik op het punt stond om op vakantie naar Italië te gaan, met lekker veel …

Lees meer »

Limoncini – citroengebakjes

Nu we zo dicht bij de Amalfikust zijn, die bekend staat om haar heerlijke citroenen, kunnen we niet anders dan hier iets lekkers mee maken. Heerlijk voor tussendoor, maar ook meer dan smakelijk als ontbijt – met een schuimige cappuccino! Voor een mooi bord vol gebakjes heb je nodig: 30 gram gist, 1 glas melk, 50 gram boter, 250 gram suiker, ongeveer 400 gram bloem, 2 eieren, 2 citroenen, 1 sinaasappel en zonnebloemolie. Smelt de gist in de warme melk. Laat de boter in een kom met een eetlepel suiker zacht worden. Voeg de twee mengsels samen en laat afkoelen. …

Lees meer »

Fagioli all’uccelletto – heilige boontjes in de keuken van Toscane

Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. De witte fagioli all’uccelletto zijn het allerlekkerste bonengerecht dat we ooit kregen voorgeschoteld. Een paar goede ingrediënten, een beetje geduld en je likt je vingers erbij af, zoals het Florentijnse spreekwoord ‘Fiorentin mangia fagioli, lecca i piatti e i romaioli’ al voorspelt. De naam van het gerecht zou volgens Artusi zijn afgeleid van de bijzondere aroma’s die worden gebruikt om de bonen nog lekkerder te maken. Precies dezelfde …

Lees meer »

Tramezzini – typisch Venetiaanse sandwiches

Op de Biennale in Venetië is zoveel moois te zien, dat we nauwelijks tijd hadden voor een uitgebreide lunch. We namen daarom regelmatig onze toevlucht tot een of meer tramezzini om onze honger te stillen. Eenmaal terug in Nederland houden we deze traditie nog even in ere en trakteren we onszelf tijdens de lunch regelmatig op zo’n typisch Venetiaanse sandwich. foto: Tessa Kiros | Ciao bella In het Venetiaanse kookboek Ciao bella vinden we uitleg over en recepten voor deze smakelijke sandwiches: ‘Tramezzini zijn klassieke kleine sandwiches – sneetjes witbrood met daartussen mayonaise en andere vulling – die in een nieuw jasje zijn gestoken …

Lees meer »

Ferragosto (15 augustus) – hét Italiaanse zomerfeest

Heel Italië telt vol verwachting af naar 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest natuurlijk uitgebreid worden gevierd. Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de buienlucht. Of je nu een schitterend …

Lees meer »

Siciliaans ontbijt uit La Dolce Vita van Tessa Kiros

We beginnen dit weekend met een Siciliaans ontbijt, om alvast in de stemming te komen voor onze reisplannen. Naast koffie en brioches bestaat dit uit granita di mandorle, gemaakt naar een recept uit La Dolce Vita van Tessa Kiros. ‘Dit gerecht wordt aanbeden op Sicilië, helemaal als ontbijt in de zomer. Iedere dag. Sommigen maken het zelfs in de winter. Kunnen er geen genoeg van krijgen, zeggen ze. Vele Sicilianen hebben hier zelfs een machine voor, waarin ze ijs, suiker en amandelen doen en waaruit vervolgens een prachtige ijswitte heerlijkheid komt. Om dezelfde stevigheid te krijgen zoals in de versie …

Lees meer »

Ricottataart met geroosterde tomaten

Eind juni kregen we van To Toscane een uitnodiging om mee te doen aan hun jaarlijkse Food Blogger Competitie. De opdracht klonk heerlijk: creëer een eigen, Toscaans geïnspireerd recept waarbij minimaal olijfolie, tomaten & Parmezaanse kaas gebruikt worden. Ook de prijs is niet verkeerd: een verblijf van een week in Toscane, plus een mooi bedrag voor reiskosten. We zien ons op dit terras al heerlijk luieren, lezen, schrijven en uitgebreid dineren… Dus ja, natuurlijk willen we wel een week vakantie in een vakantiehuis in Toscane winnen! We zijn dan ook de keuken in gedoken om een recept te maken, met …

Lees meer »

Delicious amarettotaart

Lianne, de vrouw van gastblogger Paul, is dol op bakken. De ideale proefpersoon dus voor hét (nieuwe) bakboek van delicious, zo vond Saskia. Uiteraard moest Lianne in ruil daarvoor wél iets Italiaans uit het boek bakken en er een blog over schrijven. Dat deed Lianne maar al te graag, zodat jullie vandaag allemaal kunnen meegenieten van een delicious recept. Lianne: ‘Natuurlijk voldeed ik graag aan Saskia’s verzoek. In het boek staan maar liefst 132 bakgerechten, van macaron tot appeltaart, waarvan enkele Italiaanse lekkernijen. Mijn keuze is gevallen op de amarettotaart, lekker smaakvol en uitnodigend vanaf de foto in het boek. …

Lees meer »

Italiaans koken op de camping

Bijna is het zover, zomervakantie! Aanstaande vrijdag sluiten de eerste scholen hun deuren en vinden Nederlandse en Vlaamse gezinnen hun weg naar talloze campings, aan het Gardameer, in de heuvels van Toscane of aan een van de vele stranden die Italië rijk is. Het Italiaanse dolce vita wacht. Nog even en dan is het weer heerlijk genieten van ’s ochtends heerlijk wakker worden met een cappuccino, blote voeten in het gras, zwaluwen die over het zwembad scheren, uitgebreid lunchen, slenteren door Italiaanse dorpjes met hun karakteristieke steegjes, een barretje en een alimentari en ’s avonds gezellig samen eten – maar …

Lees meer »

Baci di Cherasco – chocolade kusjes uit Piemonte

Niet lang nadat de zon de Piemontese heuvels heeft wakker gekust, staan wij alweer verlekkerd naar een etalage vol zoetigheden te kijken. We zijn in Cherasco, een dorpje dat bekend staat om z’n baci – kusjes. De chocoladekunstenaars van pasticceria Barbero maken hier sinds 1881 hun baci, ambachtelijke chocolaatjes met hazelnoten van pure chocolade en speciaal geselecteerde hazelnoten uit de omgeving, die eerst worden geroosterd en daarna in grove stukken gehakt. Natuurlijk proeven we er eentje, en we zijn meteen verkocht. Omdat er nog meer gegeten gaat worden vandaag houden we het bij één chocolaatje, maar we kunnen het niet …

Lees meer »

Torta di nocciole: hazelnoottaart uit Piemonte

Koekjes, taarten en andere zoete baksels, dat kun je wel aan Italianen overlaten. In Piemonte komen we steeds één goudbruine, heerlijk geurende taart in het bijzonder tegen: torta di nocciole, oftewel hazelnoottaart. Aan de bomen in Piemonte groeien de beste hazelnoten ter wereld – zo verfijnd van smaak dat ze een keurmerk hebben (IGP, Indicazione Geografica Protetta). Van die hazelnoten wordt van alles gemaakt – van chique bonbons en meringue tot de welbekende potten Nutella. Maar een van de beste creaties is toch de torta die ze van de nocciole maken: elegant, luchtig, eenvoudig en o zo lekker. In Jamie …

Lees meer »

Ricottataart met witte chocolade en aardbeien

Niets heerlijker dan over een van de kleurrijke marktjes in Toscane slenteren om allemaal lekkere dingen in te slaan. We lieten ons dit keer inspireren door de blozende aardbeien die ons vanuit een klein kraampje toelachten. De boer behandelde ze alsof het pasgeboren kindjes waren en liet ons meer dan graag proeven van zijn pasgeplukte oogst. Eenmaal terug bij ons vakantieverblijf bladerden we door de meegenomen juni-editie van delicious. Hierin vertelt Bill Granger over de zomerse smaken van Puglia, met onder andere een recept voor ricottataart met witte chocolade en aardbeien. We hoefden niet lang na te denken: dit recept …

Lees meer »

Borreltijd: recept voor taralli uit Puglia

Taralli – kleine, ringvormige zoutjes – worden in Puglia in alle soorten en maten gemaakt en gegeten. Willemijn trakteert ons op een recept voor de variant met gedroogde peper, typisch voor Salento, het zuidelijke schiereiland. Daar worden ze steevast gegeten als borrelhapje, vergezeld van een glas rode wijn uit de streek. Het recept voor taralli met peper Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 500 gram bloem (liefst griesmeel) | 1 glaasje olijfolie | 1 blokje bakkersgist) | zout | gedroogde chilipeper Meng de bloem met de olijfolie in een kom, houd een klein beetje olijfolie achter. Laat de gist oplossen in een beetje lauw en …

Lees meer »

Knödel – het hart van de Zuid-Tiroler kok

Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel! Ook bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking naar boven. Net …

Lees meer »

Italiaans koken met drie generaties mamma’s

Afgelopen weekend waren we op het Italië Evenement bij Kasteel de Haar om onze nieuwe boeken te signeren. Op weg van de ene naar de andere signeersessie stuitten we op deze topolini di tonno, tonijnmuisjes, uit het nieuwe kookboek van Antonella Barbella: Voor 4 personen heb je nodig: 180 gram (uitgelekte) tonijn in olijfolie | 100 gram ricotta | 50 gram geraspte Parmezaanse kaas | 2 sneetjes witbrood | 1 middelgroot ei | een snufje zout | evt. paneermeel | olijfolie Verwarm de oven tot 220°C. Hak het brood samen met de tonijn in een keukenmachine fijn. Haal het mengsel …

Lees meer »

Sardijnse seadas om je vingers bij af te likken

Op Sardinië stuitten we op heerlijke soorten honing, waaronder een bittere variant, miele di Corbezzolo. Deze honing is afkomstig van de aardbeiboom. Bittere honing is vrij zeldzaam omdat de Corbezzolo van november tot februari bloeit; een periode waarin het regelmatig regent en de temperatuur flink kan dalen. Wanneer het nat en koud is, vliegen bijen niet uit, waardoor de honingopbrengst beperkt blijft. De kleur van de bittere honing is over het algemeen licht goudbruin, de structuur compact, de geur fris maar vrij scherp en de smaak karakteristiek bitter. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Sardijnse keuken. Het is ook …

Lees meer »

Boodschappen in Italiaanse sferen

Het blad Boodschappen, gratis verkrijgbaar bij onder andere Hoogvliet en Jan Linders, staat deze maand helemaal in het teken van Italië. Wij worden helemaal blij van alle heerlijke Italiaanse inspiratie, maar vooral van de rubriek ‘Groeten uit’, waarbij jullie dit keer Italiaanse groeten uit Amsterdam krijgen van Saskia. Parttime Italiaanse ‘Saskia Balmaekers (33) woont weliswaar in Amsterdam, maar is ‘parttime Italiaanse’. Gemiddeld brengt ze ongeveer een week per maand in Italië door. Voor tijdschriften, boeken en haar eigen weblog schrijft ze over de kunst, de taal, de natuur, de steden én natuurlijk de Italiaanse keuken.’ Verder lezen kan natuurlijk in het …

Lees meer »

Risotto met pompoen en amaretti

Dinsdag verruilden we de blauwe Toscaanse lucht voor de grijze Nederlandse hemel. Die lucht is altijd een goede graadmeter voor de heimwee: strakblauw met zon doet iets minder terugverlangen naar Italië dan een met regenwolken beschilderde hemel. Gelukkig werd onze thuiskomst dit keer ietwat verzacht door de postbode die woensdag aanbelde en ons de bestelde FoodWeLoveBox overhandigde, vol met Italiaanse lekkernijen waar ons hart sneller van ging kloppen. Willemijn ontfermde zich meteen over de basilicumzaadjes om zelf te planten, terwijl Saskia bijna verliefd het blik risotto door haar handen liet rollen. De box bracht namelijk de ‘crème de la crème’, …

Lees meer »

Duivelse kip van Couperus

In het net verschenen kookboek Couperus Culinair roep je de verloren tijd op met recepten uit Couperus’ Den Haag, Italië en Indië. Maak zelf de vermouth americano waar hij zo graag aan nipte, geroosterde duif, Marietta’s tulband, abrikozentaart of brosse amandelkoekjes. In Couperus Culinair vind je alle recepten waar de fijnproever Couperus en zijn personages van hielden, gecombineerd met verrassende fragmenten uit Couperus’ werk en schitterende foto’s van bijzondere gerechten en locaties. Een deel van de recepten is afkomstig uit het Italiaanse kookboek van mevrouw Couperus-Baud, met daarin de lievelingsrecepten van haar man. Uit die recepten maakt Buschman een keuze, …

Lees meer »

Pastarevolutie! Koken uit Pasta Artigiana

We hebben uren door Pasta Artigiana zitten bladeren, een prachtig uitgevoerd kookboek van de Italiaanse chef-kok Nino Zoccali. Hij laat je kennismaken met een keur aan pastarecepten, van saffraanlinguine met baby-inktvis tot duizendlaagjes-lasagne, van spaghetti alla chitarra tot zoete ravioli. Alle gerechten zijn schitterend gefotografeerd, met tussendoor nog meer mooie foto’s van verse en gedroogde pasta, die je zo aan de muur zou kunnen hangen. Tel daar de praktische tips en goede introducties bij op, en je hebt met dit kookboek goud in handen. We maken een feestelijke recept – iets dat we zelf nog nooit eerder aten, laat staan …

Lees meer »