Recepten

Gebakken perziken van The Chiappa Sisters

Op de markt kochten we een grote zak vol verse perziken. We konden de verleiding van het fluweelzachte huidje niet weerstaan en aten er direct al een paar op, maar de rest bewaarden we voor dit goddelijke recept uit het nieuwe kookboek van de Chiappa Sisters. Om je vingers bij op te eten! De Chiappa Sisters zijn drie zusjes van Italiaanse afkomst, opgegroeid in een Italiaanse gemeenschap in Wales. Koken, eten en daar samen van genieten staat hun hele leven al centraal. De zusjes werken nauw samen met Jamie Oliver en hebben in Groot-Brittannië inmiddels hun eigen tv-serie. Hun gloednieuwe …

Lees meer »

Koude meloensoep met parmaham uit ‘Quattro Stagioni’

Met de recepten in het recent verschenen kookboek Le Quattro Stagioni maak je van soep een écht culinaire hoofdmaaltijd, met een heerlijk stuk zelfgemaakt brood of focaccia erbij. Voor een verjaardagsfeest of een gezellige avond met vrienden. Zonder stress, want de meeste soepen worden het liefst van tevoren gemaakt. Dus op de avond zelf is de kok lekker vrij! Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, waardoor er altijd met verse groente kan worden gewerkt. Ieder gerecht is warm en duidelijk gefotografeerd en voorzien van een passend Italiaans wijnadvies. Completer kan haast niet! Bovendien staat bij ieder recept een QR-code …

Lees meer »

Lekkers uit Toscane: castagnaccio (kastanjetaart) uit de Garfagnana

Simpele gerechten met pure en eenvoudige ingrediënten; veel van de typische gerechten uit Toscane zijn voortgekomen uit de creativiteit van de arme boeren, die met het weinige dat ze hadden toch iets lekkers en voedzaams probeerden te maken. Bij gebrek aan zout is zo bijvoorbeeld het zoutloze Toscaanse brood ontstaan (waarover we eerder deze blog schreven), dat ook vandaag de dag nog gegeten wordt. Ook de kastanje was een typische lekkernij voor de armen. Men maakte er bijvoorbeeld castagnaccio van, kastanjetaart. Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel …

Lees meer »

IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!

Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen. Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat …

Lees meer »

De smaak van Sicilië: granita al caffè met mustazzoli

Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit. Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van vele verschillende buitenlandse machten en zo heeft bijvoorbeeld in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie. Zo eten we ‘s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten …

Lees meer »

Pasta al forno uit ‘De easy Vegeterranean’

Wie houdt er nou niet van pasta al forno, pasta uit de oven? Zeker met dit recept, uit het nieuwe kookboek De easy Vegeterranean, zul je iedereen verrassen. In Italië staat dit vaak op tafel bij een lekkere zondagse lunch. De hele familie zal er gek op zijn. Serveer het gerecht met een rode Conero DOCG. Pasta al forno – pasta uit de oven Voor deze rigatoni al forno heb je nodig: 500 gram grote rigatoni | 500 gram buffelmozzarella | 500 ml verse tomatensaus | 250 ml bechamelsaus | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 5 basilicumblaadjes | zout …

Lees meer »

Luca’s ‘geheime’ recept voor pasticciotti

Met onze blog van vanochtend waren we weer even terug in de pasticceria van Luca Capilungo in Lecce, waar we vorige week proefden van zijn meesterlijke en met passie bereide pasticciotti. Hoewel hij er in eerste instantie een beetje geheimzinnig over deed, kregen we dan uiteindelijk tóch het recept van de beroemde pasticciotti van Luca. Maar alleen omdat we jullie nieuwsgierigheid in de strijd hebben gegooid, dus speciaal voor jullie het hele recept voor deze speciale lekkernij: Voor 15 pasticciotti heb je nodig: 1 kilo bloem (00, oftewel doppio zero), 500 gram reuzel (eventueel te vervangen door boter), 500 gram …

Lees meer »

Witte Donderdag in Manduria: passie en pasta in Puglia

In het zuiden van Italië wordt deze week met tal van processies, gezangen en rituelen stil gestaan bij het lijden van Jezus. Vorig jaar waren we in Ostuni tijdens de sobere processie op Goede Vrijdag, vandaag verblijven we wederom in Puglia, maar nu in Manduria (provincie Taranto). Dit kleine dorp heeft een grote trots: Il Calvario. Dit monument werd gemaakt door Giuseppe Renato Greco, een kunstenaar die zijn hele leven wijdde aan het maken en het onderhouden van alle scènes die verbonden zijn met het lijden van Jezus. Hij gebruikte alles wat er maar voor handen was, van keramiek en porselein tot …

Lees meer »

Ribollita – recept voor deze ‘opnieuw gekookte soep’ uit Toscane

Na het wijnproeven bij Castello di Brolio werden we bij Ristorante Da Pode in San Gimignano nog eens culinair in de watten gelegd. Gastheer Sergio voorzag ons meteen bij binnenkomst van wijn – maar dan nu een goed glas vol – terwijl zijn echtgenote Lucia in de keuken de laatste hand legde aan het menu. We zullen jullie niet lekker maken met alles wat Lucia ons die avond voorschotelde, maar delen wel graag haar recept voor ribollita met jullie. Deze 100% Toscaanse soep, waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een stevige primo piatto, die wordt gemaakt …

Lees meer »

5x de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto

Met verse basilicum is het meteen feest in de keuken! Daarom delen we vandaag de 5 lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto. Niet moeilijk te maken, maar honderd keer lekkerder dan uit een potje. En met een pan vol verse pasta zet je in een handomdraai een stukje Italië op tafel! Pesto alla genovese – de enige echte Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is in Genua ontstaan. Er is zelfs een heus consortium voor pesto, Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele recept voor deze pesto beheert en beschermt, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto …

Lees meer »

Torta mimosa van Tessa Kiros voor La Festa della Donna

Ter ere van La Festa della Donna maken we vandaag een wel heel bijzondere taart: een torta mimosa naar recept van Tessa Kiros! ‘De mimosabloem staat symbool voor de kracht en liefde van vrouwen. In Italië is het de gewoonte om op La Festa della Donna, op 8 maart, een paar takjes van deze heldergele bloesem te geven aan vriendinnen, vrouwelijke collega’s of iemand anders die bijzonder voor je is. Torta mimosa zie je overal rond deze tijd van het jaar. Gebruik eieren met een felgele dooier voor de mooiste kleur.’ Voor een cake met een doorsnede van 24 centimeter …

Lees meer »

Pici – pasta toscanissima uit de Val d’Orcia

Vorige week stonden we nog met beide voeten op de bijzondere bodem van het Toscaanse Val d’Orcia. Om de herinnering aan die heerlijke tour door dit gebied vast te houden, maken we vandaag een typisch pastagerecht uit deze streek: pici. Naar recept van Giulia Scarpaleggia, uit haar boek Eet, proef en beleef Toscane. Giulia: ‘De glooiende heuvels van de Val d’Orcia zijn in alle jaargetijden adembenemend: groen en mild in de lente, goudgeel in de zomer en met alle tinten bruin in de herfst en winter. Elk dorpje in het dal is een juweeltje dat op ontdekking wacht. Pienza is …

Lees meer »

Siciliaanse parmigiana di zucchine uit ‘The Green Kitchen’

Al een tijdje volgen we Green Kitchen Stories, het blog van David Frenkiel en Luise Vindahl, die hun lezers steeds weer weten te verrassen met heerlijke vegetarische recepten. Nu is er ook een kookboek, met een bundeling van de beste recepten van het blog, bijzonder mooie foto’s en heel veel inspiratie: David en Luise ontmoetten elkaar in Rome, zoals David vertelt: ‘Op een kleine dansvloer op minder dan 10 meter afstand van de rivier de Tiber en op 20 meter afstand van Castel Sant’Angelo in het centrum van Rome. Daar kwamen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst tegen en …

Lees meer »

Chiacchiere – Siciliaanse kletskoppen voor carnaval

Een kleine vijf jaar geleden startte Ko Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden. Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken. Hij deed hiervan verslag in het VPRO-programma ‘De zaterdagbijlage van de Avonden’. Het leven in Zuid-Italië beviel Sliggers zo goed dat hij bleef. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire geschiedenis van deze streek. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte …

Lees meer »

Pizza met aardappel en rozemarijn naar recept van Annemieke

Sinds we op Elba een stuk aardappelpizza als lunch aten, op het strand, zo uit de hand, kunnen we de verleiding van een punt pizza met aardappel nog maar zelden weerstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is onweerstaanbaar lekker! Dat weet ook Annemieke, die samen met haar man en twee eetgrage kinderen vegetarisch eet. De kleintjes zijn gek op onder andere gorgonzola en olijven, maar ook deze aardappelpizza gaat er zonder morren in. Voor 1 pizza heb je nodig: 150 gram bloem | 150 gram fijne tarwegries (semolina rimacinata) | 2 theelepels gist | 2 theelepels zout | water | …

Lees meer »

Pistache semifreddo uit Paulines keuken

Ciao tutti! Om onze vierde verjaardag te vieren, trakteren we jullie deze maand op vier lekkere recepten. Elk weekend één bijzonder Italiaans recept, van een bijzonder leuke food blogger. Vorig weekend aten we kip met aardappels en verse kruiden uit de oven (van Italiaans Koken met Antoinette), deze week maken we pistache semifreddo van het populaire foodblog Uit Pauline’s keuken. Misschien wel onze favoriet van de 148 recepten uit onze lekker dan lekkere special Italië op tafel! Voor 10 personen heb je nodig: 4 eieren | 0,5 liter slagroom | 100 gram suiker | 200 gram pistachenoten (ongezouten en gepeld) …

Lees meer »

Koffiebroodjes met Nutella

Buongiorno! Geen Italiaanser begin van de dag dan een cappuccino en een lekker zoet broodje. Vandaag ontbijten we met een van de bekendste producten van Piemonte: de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella, verwerkt in smakelijke koffiebroodjes. Het recept komt uit het boek Bijna 100 recepten met Nutella, dat de vorm heeft van een mega-pot van deze hazelnootpasta: Voor ongeveer 10 koffiebroodjes heb je nodig: 225 gram bloem; 1 eetlepel suiker; snufje kaneelpoeder; een halve theelepel zout; 0,75 dl lauwe melk; een half zakje droge gist (of 10 gram verse gist); 100 gram gezouten boter; 1 ei; 120 gram Nutella; 50 gram amandelschaafsel; voor …

Lees meer »

Het beste huwelijk aller tijden: spaghetti met tomatensaus

Vandaag is het feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisines (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keukens. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet. Dit keer, tijdens de zevende editie, is de ereplaats voor spaghetti met tomatensaus. Een gouden combinatie, waarbij beide onderdelen elkaar perfect aanvullen. Als zodanig mag dit gerecht dan ook gezien worden als het beste huwelijk aller tijden! Hoewel spaghetti met tomatensaus misschien wel (te) simpel lijkt om koks van wereldniveau een dag lang …

Lees meer »

Pizza van meesterchef Geronimo Stilton

Terwijl het stadje Piepende Rots zich opmaakt voor de muizenissig spannende jaarlijkse kookwedstrijd die moet uitwijzen wie de beste chef-kok van Muizeneiland is, besluit Klem Stilton zijn geluk te beproeven en zich voor de wedstrijd op te geven. Hij moet alleen nog een koksmaatje zien te vinden en daarvoor kiest hij niemand minder dan zijn beroemde neef Geronimo. Hoewel het een overheerlijk avontuur belooft te worden, zou Klem zijn reputatie geen eer aandoen als hij er niet zijn eigen opmerkelijke methodes op na zou houden om de wedstrijd naar zijn poot te zetten. Een heerlijk verhaal voor alle Geronimo-fans – …

Lees meer »

Het Toscane van foodblogger Giulia Scarpaleggia (van Juls’ Kitchen)

Tijdens ons laatste bezoek in Florence ontdekten we in een van de boekhandels die we altijd afstruinen naar nieuw leesvoer het boek I love Toscana, van de bekende Toscaanse food blogger Giulia Scarpaleggia. Op haar blog Juls’ Kitchen deelt ze geweldige recepten, grotendeels gebaseerd op de recepten die in haar familie al generaties lang worden bereid, verhalen én culinaire tips voor Toscane. Die combinatie doet ons online al regelmatig watertanden, zo gebundeld in boekvorm waren we helemaal niet te houden. Onze handen kneedden al bijna het pastadeeg, onze mond proefde al die lekkere bruschetta-variaties en onze neus rook al de …

Lees meer »

Kerstkoekjes – recepten mét ster

Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 g bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 dl melk Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de …

Lees meer »

Kruidige vijgen uit de oven – recept uit De Dikke Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. …

Lees meer »

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »