Home » Italiaans eten » Recepten (pagina 10)

Recepten

Zelf hazelnootpasta à la Nutella maken

Na Saskia’s Nutella-foto’s uit New York kon Willemijn de verleiding niet langer weerstaan en maakte ze met uit Piemonte meegenomen hazelnoten haar eigen hazelnootpasta. Stiekem nog veel lekkerder, zeker ’s ochtends op vers brood, bij een cappuccino. Zelf Nutella maken ingewikkeld? Helemaal niet – je kunt morgen al genieten van een boterham met eigengemaakte hazelnootpasta. Hiervoor heb je nodig: 250 gram blanke hazelnoten, liefst de noten met IGP-keurmerk uit Piemonte, 125 gram poedersuiker, 45 gram cacaopoeder, 2,5 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld hazelnootolie), 1 flinke eetlepel vanille-extract en een snuf zout Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven (180 °C) tot …

Lees meer »

Recept uit Venetië: flan di zucca

Laura Zavan, een van onze favoriete kookboekenschrijvers, heeft weer een nieuw boek gemaakt om van te watertanden. Dit keer staat Venetië centraal, of beter gezegd de keuken van Venetië. Ruim 250 pagina’s lang waan je je in la Serenissima, van de eerste hapjes bij het aperitivo tot de dolci. Er komt veel heerlijks voorbij dat we (her)kennen van onze reisjes naar Venetië: de koekjes in de vorm van een S, de hapjes van Alla Vedova, de gefrituurde visjes in een papieren puntzak, de Spritz en de Bellini… Tot onze grote verrassing staat ook ons favoriete gerecht van het vegetarische restaurant …

Lees meer »

Pasta – het nieuwe kookboek van Antonio Carluccio

‘Geloof het of niet, ik maak, kook en eet al zeven decennia pasta, en ik ben er nog steeds verzot op. Ik moet er al meer dan zeventig jaar geleden mee begonnen zijn, want ik ben in 1937 geboren, en een paar maanden later heb ik – zoals elke Italiaanse baby – mijn eerste pasta gegeten. Zo begon een levenslange passie.’ Aldus Antonio Carluccio in zijn nieuwste kookboek met in de hoofdrol pasta, pasta en nog eens pasta. Carluccio: ‘Pasta biedt zo veel mogelijkheden dat het onderwerp nog lang niet is uitgeput. […] Italië produceert al meer dan 600 soorten pasta, en het aantal sauzen is beslist nog veel groter. …

Lees meer »

Italiaanse hapjes – culinaire cicchetti uit Venetië

Meteen als we het nieuwe kookboek Italiaanse hapjes openslaan, vallen we met onze neus in Venetië. Op de schutbladen prijkt een van onze favoriete pasticcerie van de stad, Rosa Salva. Hoe lekker de gebakjes daar echter ook zijn, vandaag hebben we trek in iets hartigs – en bladeren we dus snel verder. Verderop wachten ons namelijk de lekkerste Italiaanse hapjes! Het eerste gedeelte van het boek (net iets minder dan de helft) is gewijd aan cicchetti, Venetiaanse hapjes. Deze verraderlijk lekkere hapjes (wij eten er altijd zo veel van dat we niet meer hoeven te dineren) zijn het Venetiaanse equivalent …

Lees meer »

Maccheroni alla molisana uit ‘De Zilveren Lepel Pasta’

De ruim 300 pagina’s dikke pastabijbel De Zilveren Lepel Pasta is terug van weggeweest. Nadat het boek een tijd lang niet leverbaar was, is het er nu weer. De pastabijbel heeft een mooi rood jasje gekregen en is extra voordelig geprijsd. De Zilveren Lepel Pasta biedt meer dan 350 klassieke en moderne pastarecepten, voor droge pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en allerlei andere variaties. Uit alle streken van Italië, voor alle gelegenheden en geschikt voor één persoon of voor een groots familiediner Italian style. Naast recepten bevat De Zilveren Lepel Pasta tips om de juiste pastavorm …

Lees meer »

Onweerstaanbare lemon bars – zomers citroengebak om van te smullen

Smaakvolle Siciliaanse citroenen vrágen erom gebruikt te worden in heerlijke zoete bakrecepten. Daarom maken we vandaag lekkere zomerse lemon bars, citroenrepen, met een beetje Siciliaanse zon. ‘Eén hap van deze citroenbommetjes en je waant je op een zuiders terrasje!’ schrijft blogger Louie, een zeventienjarige bakfanaat, die het recept bedacht. Dat wilden we zelf ook weleens proeven! Wie de komende tijd niet op Sicilië te vinden is, kan in Nederland een paar biologische citroenen op de kop tikken om de lemon bars te maken (op sommige plekken in Nederland kun je ook Siciliaanse citroenen krijgen, bijvoorbeeld van het biologische merk Salamita). …

Lees meer »

Perzik-amandeltaartjes voor Jamie Olivers jubileum

Jamie magazine, het tijdschrift vol recepten uit de keuken van Jamie Oliver, viert feest! In Groot-Brittannië, thuisland van Jamie, verscheen recent de vijftigste editie van het magazine; in Nederland staat vandaag het feestelijke vijfentwintigste magazine in de schappen. Het jubileumnummer van Jamie magazine is één groot feestnummer. Met tal van recepten voor zomerse cocktails, spectaculaire taarten en heel veel zonnig buiteneten kan iedereen toosten op deze mijlpaal en feest vieren in stijl van Jamie. Jamie is als geen ander fan van de Italiaanse keuken. De belangrijkste stap in zijn carrière was misschien wel het moment waarop de Italiaanse chef-kok Antonio …

Lees meer »

Zomerse pastasalade puttanesca

‘Als het licht na een lange winter weer terugkeert en de warmte ons weer bereikt, als we luie zomerdagen vieren met water en zon, en we misschien liever in een hangmat liggen dan in de keuken staan, dan moet de maaltijd gemakkelijk en eenvoudig te bereiden zijn.’ Aan het woord is Caroline Hofberg, die het heerlijke kookboek Meer dan 80 spannende salades uitbracht. Als het om zomerse salades gaat, geven wij natuurlijk de voorkeur aan een smaakvolle Italiaanse pastasalade. De ingrediënten van de traditionele pasta alla puttanesca – een krachtige tomatensaus met kappertjes, ansjovis en olijven – lenen zich volgens …

Lees meer »

Gebakken perziken van The Chiappa Sisters

Op de markt kochten we een grote zak vol verse perziken. We konden de verleiding van het fluweelzachte huidje niet weerstaan en aten er direct al een paar op, maar de rest bewaarden we voor dit goddelijke recept uit het nieuwe kookboek van de Chiappa Sisters. Om je vingers bij op te eten! De Chiappa Sisters zijn drie zusjes van Italiaanse afkomst, opgegroeid in een Italiaanse gemeenschap in Wales. Koken, eten en daar samen van genieten staat hun hele leven al centraal. De zusjes werken nauw samen met Jamie Oliver en hebben in Groot-Brittannië inmiddels hun eigen tv-serie. Hun gloednieuwe …

Lees meer »

Koude meloensoep met parmaham uit ‘Quattro Stagioni’

Met de recepten in het recent verschenen kookboek Le Quattro Stagioni maak je van soep een écht culinaire hoofdmaaltijd, met een heerlijk stuk zelfgemaakt brood of focaccia erbij. Voor een verjaardagsfeest of een gezellige avond met vrienden. Zonder stress, want de meeste soepen worden het liefst van tevoren gemaakt. Dus op de avond zelf is de kok lekker vrij! Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, waardoor er altijd met verse groente kan worden gewerkt. Ieder gerecht is warm en duidelijk gefotografeerd en voorzien van een passend Italiaans wijnadvies. Completer kan haast niet! Bovendien staat bij ieder recept een QR-code …

Lees meer »

Lekkers uit Toscane: castagnaccio (kastanjetaart)

Simpele gerechten met pure en eenvoudige ingrediënten; veel van de typische gerechten uit Toscane zijn voortgekomen uit de creativiteit van de arme boeren, die met het weinige dat ze hadden toch iets lekkers en voedzaams probeerden te maken. Bij gebrek aan zout is zo bijvoorbeeld het zoutloze Toscaanse brood ontstaan (waarover we eerder deze blog schreven), dat ook vandaag de dag nog gegeten wordt. Ook de kastanje was een typische lekkernij voor de armen. Men maakte er bijvoorbeeld castagnaccio van, kastanjetaart. Op het platteland werd deze dolce met kastanje gebruikt als riempipancia, een ‘buikvuller’ die de hongerige boeren een verzadigd gevoel …

Lees meer »

IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!

Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen. Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat …

Lees meer »

De smaak van Sicilië: granita al caffè met mustazzoli

Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit. Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van vele verschillende buitenlandse machten en zo heeft bijvoorbeeld in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie. Zo eten we ’s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten …

Lees meer »

Frittedda alla Palermitana – met artisjokken – van Marcella Hazan

We vallen in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken op de beroemde Mercato di Ballarò. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen. Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. Voor 6 personen heb je nodig: 3 middelgrote of 5 kleine, zeer verse artisjokken | ½ citroen | 1 kilo verse, kleine tuinbonen in de peul | 500 gram verse erwtjes | …

Lees meer »

Pasta al forno uit ‘De easy Vegeterranean’

Wie houdt er nou niet van pasta al forno, pasta uit de oven? Zeker met dit recept, uit het nieuwe kookboek De easy Vegeterranean, zul je iedereen verrassen. In Italië staat dit vaak op tafel bij een lekkere zondagse lunch. De hele familie zal er gek op zijn. Serveer het gerecht met een rode Conero DOCG. Voor deze rigatoni al forno heb je nodig: 500 gram grote rigatoni | 500 gram buffelmozzarella | 500 ml verse tomatensaus | 250 ml bechamelsaus | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 5 basilicumblaadjes | zout en zwarte peper | extra vergine olijfolie Voor …

Lees meer »

Luca’s ‘geheime’ recept voor pasticciotti

Met onze blog van vanochtend waren we weer even terug in de pasticceria van Luca Capilungo in Lecce, waar we vorige week proefden van zijn meesterlijke en met passie bereide pasticciotti. Hoewel hij er in eerste instantie een beetje geheimzinnig over deed, kregen we dan uiteindelijk tóch het recept van de beroemde pasticciotti van Luca. Maar alleen omdat we jullie nieuwsgierigheid in de strijd hebben gegooid, dus speciaal voor jullie het hele recept voor deze speciale lekkernij: Voor 15 pasticciotti heb je nodig: 1 kilo bloem (00, oftewel doppio zero), 500 gram reuzel (eventueel te vervangen door boter), 500 gram …

Lees meer »

Witte Donderdag in Manduria: passie en pasta in Puglia

In het zuiden van Italië wordt deze week met tal van processies, gezangen en rituelen stil gestaan bij het lijden van Jezus. Vorig jaar waren we in Ostuni tijdens de sobere processie op Goede Vrijdag, vandaag verblijven we wederom in Puglia, maar nu in Manduria (provincie Taranto). Dit kleine dorp heeft een grote trots: Il Calvario. Dit monument werd gemaakt door Giuseppe Renato Greco, een kunstenaar die zijn hele leven wijdde aan het maken en het onderhouden van alle scènes die verbonden zijn met het lijden van Jezus. Hij gebruikte alles wat er maar voor handen was, van keramiek en porselein tot …

Lees meer »

Sbrisolona – kruimeltaart met grappa

Tijdens ons laatste bezoek aan het Gardameer en omgeving proefden we talloze malen een stukje sbrisolona, kruimeltaart. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor kruimels, briciole. Het is niet moeilijk om te maken, dus naast een paar sbrisolone voor de thuisblijvers namen we voor jullie ook het recept mee. Heerlijk als je er een beetje grappa over giet voor je het serveert! Voor een sbrisolona (voor circa 12 personen) heb je nodig: 750 gram bloem | 600 gram boter | 450 gram poedersuiker | 6 eieren | 15 gram bakpoeder | geraspte schil van 1 citroen | 375 gram maïsmeel | 50 gram amandelen Kneed …

Lees meer »

Ribollita – opnieuw gekookte soep

Na het wijnproeven bij Castello di Brolio werden we bij Ristorante Da Pode in San Gimignano nog eens culinair in de watten gelegd. Gastheer Sergio voorzag ons meteen bij binnenkomst van wijn – maar dan nu een goed glas vol – terwijl zijn echtgenote Lucia in de keuken de laatste hand legde aan het menu. We zullen jullie niet lekker maken met alles wat Lucia ons die avond voorschotelde, maar delen wel graag haar recept voor ribollita met jullie. Deze 100% Toscaanse soep, waarvan de naam letterlijk ‘opnieuw aan de kook gebracht’ betekent, is een stevige primo piatto, die wordt gemaakt …

Lees meer »

5x de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto

Met verse basilicum is het meteen feest in de keuken! Daarom delen we vandaag de 5 lekkerste recepten voor zelfgemaakte pesto. Niet moeilijk te maken, maar honderd keer lekkerder dan uit een potje. En met een pan vol verse pasta zet je in een handomdraai een stukje Italië op tafel! Pesto alla genovese – de enige echte Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is in Genua ontstaan. Er is zelfs een heus consortium voor pesto, Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele recept voor deze pesto beheert en beschermt, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto …

Lees meer »