Recepten

Comfort cookies: chocoladekoekjes met Nutella en zeezout

Wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt, zet je ze natuurlijk het liefst alleen maar huisgemaakte lekkernijen voor, ook bij de koffie of de thee. Deze Italiaanse chocoladekoekjes – naar een recept van Il Cucchiaio d’Argento – zijn in een handomdraai klaar en hebben een lekkere twist door de toevoeging van Nutella en zeezout. Buonissimi! Om de koekjes te maken heb je nodig: 110 gram zachte boter | 100 gram rietsuiker of bruine suiker | een half vanillestokje | 1 groot ei op kamertemperatuur | 150 gram bloem | 30 gram cacaopoeder | 1 theelepel bakpoeder / zuiveringszout | …

Lees meer »

Koken voor kerst: kerstboompjes van sterrenkoekjes

In onze keuken prijkt sinds kort de Maxximum-keukenmachine van Bosch. Zo’n keukenmachine die alles kan stond al erg lang op ons verlanglijstje, aangezien we met zo’n hulpje nog veel makkelijker en sneller verse pasta, pastasauzen en tiramisù kunnen maken. We waren afgelopen maanden echter te vaak in Italië om er volop gebruik van te kunnen maken, maar nu we in december en januari ook weer even regelmatig in Nederland zijn, maken we graag plaats voor dit mega-keukenhulpje. Nadat we de opstelling van de machine (onze keuken is bepaald niet groot) en de werking ervan hadden uitgedokterd, wilden we meteen aan …

Lees meer »

Cartellate – decemberlekkers uit Puglia

Wil je met Sinterklaas of Kerstmis typisch Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem, 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur), 400 gram extra vergine olijfolie, zout, lauwwarm water, olie om te frituren, kaneelpoeder en poedersuiker. Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot …

Lees meer »

De mijne is de beste – de perfecte spaghetti bolognese

Is er ooit mooier spaghetti bolognese gegeten dan in The Godfather? ‘Hey, come over here, kid. Learn something. You see, you start out with a bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in som tomatoes, tomato paste. You fry it. You make sure it doesn’t stick. You get it to boil. You shove in all your sausage and your meatballs, hey? And a little bit o’ wine. An’ a little bit o’sugar. And that’s my trick.’ Een prachtige scène waarin Al Pacino tussen twee maffiatelefoontjes door te horen krijgt wat het geheim is van spaghetti bolognese. …

Lees meer »

Zonnige Italiaanse tomatentaartjes

Afgelopen donderdag scheen de zon zo uitbundig dat het wel zomer leek. Tijd voor kleurrijke Italiaanse taartjes op ons bord! Voor 6 tomatentaartjes (naar recept van Jamie magazine) heb je nodig: tomaten in verschillende kleuren, 1 rol bladerdeeg (uit de koeling), 250 gram zachte geitenkaas, 250 gram ricotta, 2 eieren, rucola, extra vergine olijfolie en versgemalen zwarte peper. Voor je aan de slag gaat, verwarm je de oven voor op 220 °C. Rol vervolgens het bladerdeeg uit. Verdeel deze lap in zes vierkanten en maak in elk vierkant op één centimeter van de rand een lichte inkeping in het deeg …

Lees meer »

Olive all’ascolana – gevulde olijven uit Le Marche

Een échte specialiteit die je geproefd moet hebben als je in Le Marche bent, zijn de gevulde olijven uit Ascoli Piceno, de zogenaamde olive all’ascolana. Hiervoor worden de grote, groene olijven gebruikt, de Ascolana-olijven, die in de heuvels rondom Ascoli Piceno groeien. Ze zijn van flink formaat en hebben ietwat zoetig vruchtvlees. De lekkerste proef je bij de kiosk op het Piazza Arringo in Ascoli Piceno. Zelf maken kan ook, bijvoorbeeld naar dit recept van fratello Frans en zijn sorella Karin. Voor ca. 50 stuks heb je nodig: 50 Ascolana-olijven (zijn die niet voor handen, gebruik dan de dikste groene …

Lees meer »

Nodo d’amore – tortellini gevuld met liefde

In de omgeving van Borghetto en Valeggio sul Mincio staan er geregeld tortellini op het menu. Zoals jullie in de blog van vanochtend al konden lezen, staan deze tortellini hier ook wel bekend als nodi d’amore, liefdesknopen. Saskia genoot tijdens de blog tour #VeronaGarda een aantal keer van deze lekkernij. Ook kreeg ze een geweldige demonstratie van de tortellinivouwkunst, bij Al Re del Tortellino. Gelukkig kreeg ze ook het recept mee, dat ze vanmiddag graag met jullie deelt. Voor 4 borden liefdestortellini heb je nodig: een halve kilo doppio zero-bloem (00), 5 eieren plus 1 extra eidooier en een beetje …

Lees meer »

Jamie’s Comfort Food: blozende spaghetti alle vongole

Afgelopen week verscheen het nieuwe kookboek Jamie’s Comfort Food – met Jamie’s allerlekkerste, nieuwe en spannende recepten waarvan je meteen een enorme glimlach krijgt. Jamie’s Comfort Food gaat over nostalgie, tradities en favorieten uit je kindertijd. Over koken als ritueel en over gerechten die je een oppepper geven als dat nodig is. 408 pagina’s vol heerlijke recepten, waaronder de blozende spaghetti alle vongole waarvoor we meteen de keuken indoken: Blozende spaghetti alle vongole ‘Spaghetti alle vongole is in de hele wereld geliefd. Het is een heel eenvoudige pasta met schelpjes, maar als je het goed klaarmaakt is het overheerlijk, behoorlijk chic …

Lees meer »

Pistache-sinaasappelcake uit Bill’s Italian Basics

‘Ik voel me altijd heel erg thuis in Italië. De zon, het licht, de warmte, de olijfbomen en de reusachtige wijde hemel doen me aan Australië denken. Al denk ik eigenlijk dat het vooral de ontspannen manier van leven is, zelfs in de drukste steden, die ervoor zorgt dat we allemaal graag ‘een beetje Italiaans’ willen zijn,’ schrijft de Australische tv-kok Bill Granger. Net als wij is Bill Granger helemaal thuis in Italië, en al helemaal in de Italiaanse keuken. Zijn onlangs in een Nederlandse uitgave verschenen kookboek Bill’s Italian Basics barst dan ook van de passie voor la bella …

Lees meer »

Bloemkoolcrème met kruidencrostini

Afgelopen week aten we in Italië pasta met bloemkool. Deze oer-Hollandse groente kreeg ineens een mediterraan tintje, net als in dit recept voor bloemkoolcrème van Janneke Philippi. In haar nieuwste boek, Soep – bij Janneke thuis, geeft Janneke meer dan vijftig recepten voor soep. Voor alledaagse en feestelijke momenten, voor lunch, borrel en diner. Soep voor de eerste kille herfstdag of voor sneeuwwitte winterdagen. Met prille lentegroenten of wanneer de overvloedige zomeroogst op de markt je toelacht. Soep voor het hele gezin, soep-voor-twee, of wat te denken van een soepbuffet voor als het feest is? Met homemade grissini, pestobroodjes, panfocaccia, …

Lees meer »

Carolina’s courgettes uit ‘Ristorante Da Gigino’ in Sorrento

Vandaag koken we uit het heerlijke kookboek Ristorante Da Gigino: ‘De dag van aankomst in Sorrento ervaar ik iedere keer als een feest: het gevoel van we zijn er weer gecombineerd met de heerlijke gedachte wat zal ik vanavond gaan eten bij Da Gigino? Best lastig is dat trouwens, want er staan zó veel lekkere gerechten op het menu dat ik vaak van gekkigheid niet weet wat ik als eerste zal bestellen. Toch merk ik dat een van de primi piatti mijn sterke voorkeur heeft: pennette con zucchini e provola, pasta in de vorm van kleine penne met een saus …

Lees meer »

Italiaanse mosselen op het menu

Ciao tutti! Vandaag hebben we Italiaanse vrienden te eten en staan er op hun verzoek mosselen op het menu! De mosselen zelf komen gewoon uit eigen land, uit Zeeland om precies te zijn, maar we bereiden ze – uiteraard – op Italiaanse wijze, naar een recept van la nonna van een van deze vrienden. Voor 6 personen heb je nodig: 4,5 kilo mosselen, 2 ansjovisfilets, 2 uien, 1 grote prei, 1 flinke wortel, 3 teentjes knoflook, 300 ml witte wijn, peterselie, extra vergine olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout  Maak eerst de mosselen goed schoon door ze onder stromend …

Lees meer »

Zelf hazelnootpasta à la Nutella maken

Na Saskia’s Nutella-foto’s uit New York kon Willemijn de verleiding niet langer weerstaan en maakte ze met uit Piemonte meegenomen hazelnoten haar eigen hazelnootpasta. Stiekem nog veel lekkerder, zeker ’s ochtends op vers brood, bij een cappuccino. Zelf Nutella maken ingewikkeld? Helemaal niet – je kunt morgen al genieten van een boterham met eigengemaakte hazelnootpasta. Hiervoor heb je nodig: 250 gram blanke hazelnoten, liefst de noten met IGP-keurmerk uit Piemonte, 125 gram poedersuiker, 45 gram cacaopoeder, 2,5 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld hazelnootolie), 1 flinke eetlepel vanille-extract en een snuf zout Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven (180 °C) tot …

Lees meer »

Recept uit Venetië: flan di zucca

Laura Zavan, een van onze favoriete kookboekenschrijvers, heeft weer een nieuw boek gemaakt om van te watertanden. Dit keer staat Venetië centraal, of beter gezegd de keuken van Venetië. Ruim 250 pagina’s lang waan je je in la Serenissima, van de eerste hapjes bij het aperitivo tot de dolci. Er komt veel heerlijks voorbij dat we (her)kennen van onze reisjes naar Venetië: de koekjes in de vorm van een S, de hapjes van Alla Vedova, de gefrituurde visjes in een papieren puntzak, de Spritz en de Bellini… Tot onze grote verrassing staat ook ons favoriete gerecht van het vegetarische restaurant …

Lees meer »

Pasta – het nieuwe kookboek van Antonio Carluccio

‘Geloof het of niet, ik maak, kook en eet al zeven decennia pasta, en ik ben er nog steeds verzot op. Ik moet er al meer dan zeventig jaar geleden mee begonnen zijn, want ik ben in 1937 geboren, en een paar maanden later heb ik – zoals elke Italiaanse baby – mijn eerste pasta gegeten. Zo begon een levenslange passie.’ Aldus Antonio Carluccio in zijn nieuwste kookboek met in de hoofdrol pasta, pasta en nog eens pasta. Carluccio: ‘Pasta biedt zo veel mogelijkheden dat het onderwerp nog lang niet is uitgeput. […] Italië produceert al meer dan 600 soorten pasta, en het aantal sauzen is beslist nog veel groter. …

Lees meer »

Italiaanse hapjes – culinaire cicchetti uit Venetië

Meteen als we het nieuwe kookboek Italiaanse hapjes openslaan, vallen we met onze neus in Venetië. Op de schutbladen prijkt een van onze favoriete pasticcerie van de stad, Rosa Salva. Hoe lekker de gebakjes daar echter ook zijn, vandaag hebben we trek in iets hartigs – en bladeren we dus snel verder. Verderop wachten ons namelijk de lekkerste Italiaanse hapjes! Het eerste gedeelte van het boek (net iets minder dan de helft) is gewijd aan cicchetti, Venetiaanse hapjes. Deze verraderlijk lekkere hapjes (wij eten er altijd zo veel van dat we niet meer hoeven te dineren) zijn het Venetiaanse equivalent …

Lees meer »

Maccheroni alla molisana uit ‘De Zilveren Lepel Pasta’

De ruim 300 pagina’s dikke pastabijbel De Zilveren Lepel Pasta is terug van weggeweest. Nadat het boek een tijd lang niet leverbaar was, is het er nu weer. De pastabijbel heeft een mooi rood jasje gekregen en is extra voordelig geprijsd. De Zilveren Lepel Pasta biedt meer dan 350 klassieke en moderne pastarecepten, voor droge pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en allerlei andere variaties. Uit alle streken van Italië, voor alle gelegenheden en geschikt voor één persoon of voor een groots familiediner Italian style. Naast recepten bevat De Zilveren Lepel Pasta tips om de juiste pastavorm …

Lees meer »

Onweerstaanbare lemon bars – zomers citroengebak om van te smullen

Smaakvolle Siciliaanse citroenen vrágen erom gebruikt te worden in heerlijke zoete bakrecepten. Daarom maken we vandaag lekkere zomerse lemon bars, citroenrepen, met een beetje Siciliaanse zon. ‘Eén hap van deze citroenbommetjes en je waant je op een zuiders terrasje!’ schrijft blogger Louie, een zeventienjarige bakfanaat, die het recept bedacht. Dat wilden we zelf ook weleens proeven! Wie de komende tijd niet op Sicilië te vinden is, kan in Nederland een paar biologische citroenen op de kop tikken om de lemon bars te maken (op sommige plekken in Nederland kun je ook Siciliaanse citroenen krijgen, bijvoorbeeld van het biologische merk Salamita). …

Lees meer »

Perzik-amandeltaartjes voor Jamie Olivers jubileum

Jamie magazine, het tijdschrift vol recepten uit de keuken van Jamie Oliver, viert feest! In Groot-Brittannië, thuisland van Jamie, verscheen recent de vijftigste editie van het magazine; in Nederland staat vandaag het feestelijke vijfentwintigste magazine in de schappen. Het jubileumnummer van Jamie magazine is één groot feestnummer. Met tal van recepten voor zomerse cocktails, spectaculaire taarten en heel veel zonnig buiteneten kan iedereen toosten op deze mijlpaal en feest vieren in stijl van Jamie. Jamie is als geen ander fan van de Italiaanse keuken. De belangrijkste stap in zijn carrière was misschien wel het moment waarop de Italiaanse chef-kok Antonio …

Lees meer »

Zomerse pastasalade puttanesca

‘Als het licht na een lange winter weer terugkeert en de warmte ons weer bereikt, als we luie zomerdagen vieren met water en zon, en we misschien liever in een hangmat liggen dan in de keuken staan, dan moet de maaltijd gemakkelijk en eenvoudig te bereiden zijn.’ Aan het woord is Caroline Hofberg, die het heerlijke kookboek Meer dan 80 spannende salades uitbracht. Als het om zomerse salades gaat, geven wij natuurlijk de voorkeur aan een smaakvolle Italiaanse pastasalade. De ingrediënten van de traditionele pasta alla puttanesca – een krachtige tomatensaus met kappertjes, ansjovis en olijven – lenen zich volgens …

Lees meer »