Recepten

Pizza van meesterchef Geronimo Stilton

Terwijl het stadje Piepende Rots zich opmaakt voor de muizenissig spannende jaarlijkse kookwedstrijd die moet uitwijzen wie de beste chef-kok van Muizeneiland is, besluit Klem Stilton zijn geluk te beproeven en zich voor de wedstrijd op te geven. Hij moet alleen nog een koksmaatje zien te vinden en daarvoor kiest hij niemand minder dan zijn beroemde neef Geronimo. Hoewel het een overheerlijk avontuur belooft te worden, zou Klem zijn reputatie geen eer aandoen als hij er niet zijn eigen opmerkelijke methodes op na zou houden om de wedstrijd naar zijn poot te zetten. Een heerlijk verhaal voor alle Geronimo-fans – …

Lees meer »

Het Toscane van foodblogger Giulia Scarpaleggia (van Juls’ Kitchen)

Tijdens ons laatste bezoek in Florence ontdekten we in een van de boekhandels die we altijd afstruinen naar nieuw leesvoer het boek I love Toscana, van de bekende Toscaanse food blogger Giulia Scarpaleggia. Op haar blog Juls’ Kitchen deelt ze geweldige recepten, grotendeels gebaseerd op de recepten die in haar familie al generaties lang worden bereid, verhalen én culinaire tips voor Toscane. Die combinatie doet ons online al regelmatig watertanden, zo gebundeld in boekvorm waren we helemaal niet te houden. Onze handen kneedden al bijna het pastadeeg, onze mond proefde al die lekkere bruschetta-variaties en onze neus rook al de …

Lees meer »

Kerstkoekjes – recepten mét ster

Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 g bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 dl melk Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de …

Lees meer »

Vijgen van Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. …

Lees meer »

Koken in Parma: tortelli di erbette

Als ons één ding is opgevallen tijdens ons verblijf in Parma, dan is het wel dat de Parmigiani enorm trots zijn op hun culinaire kunststukjes. Nog meer dan elders in Italië willen ze je laten proeven van al het lekkers dat er in de stad en omgeving wordt gemaakt. Dat betekende voor ons dat we elke dag wel een halve ham kregen voorgeschoteld (gelukkig nog wel verdeeld over pranzo en cena) en dat we met enige regelmaat getrakteerd werden op tortelli di erbette (pasta gevuld met een soort snijbiet): De lekkerste tortelli die we in Parma aten, maakten we echter …

Lees meer »

Home made: frittelle di Maria

Vanavond staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de komende feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen …

Lees meer »

Trek in groene blaadjes

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »

Veloce, vega, Italiana!

Jacintha Bokma, de koningin van de vegetariërs, schreef in het verlengde van De kleine vegetariër, De dikke vegetariër en De dunne vegetariër, nu het vernieuwende De snelle vegetariër. Want ook voor de haastige harde werkers zijn er genoeg heerlijke vegetarische opties, die echt niet veel tijd hoeven tekosten. Kan dat? Jazeker! Jacintha begint haar boek met een korte toelichting, een kijkje achter de schermen, waarin ze toegeeft dat het ook voor haar wel eens een uitdaging was. Gelukkig had ze het beste testpanel gewoon thuis op de bank zitten: haar half-Italiaanse man en vier kritische kinderen. De dag beginnen met …

Lees meer »

Tortelli con la zucca – zoete verrassing in Mantova

In deze tijd van het jaar kun je geen osteria of trattoria in Mantova en omgeving bezoeken, of er staan tortelli con la zucca op de kaart. We proefden dan ook veelvuldig van deze pasta gevuld met pompoen en een aantal bijzondere ingrediënten (die we verderop onthullen). De eerste kennismaking met deze specialiteit was bij Ristorante Locanda Vittoria in Pozzolo sul Mincio. Chef-kok Nicola verraste ons eerst met salame mantovana en polenta en vervolgens met twee soorten tortelli met pompoen: eentje met boter en salie, en de ander met tomatensaus en salsiccia. Beide om je vingers bij af te likken …

Lees meer »

Zachte pistachenoga met rozenwater

Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol noga. Dit jaar kun je op 26 en 27 oktober je tanden in de torrone zetten, maar wij nemen vandaag alvast een voorproefje! Gaitri Pagrach-Chandra, auteur van het zeer succesvolle Nederlands bakboek, neemt je mee in de wereld van zoete lekkernijen.  Na het enorme succes van Het Nederlands bakboek (Kookboek van hetJjaar 2012), …

Lees meer »

Courgettesoep uit ‘Bespaar met Jamie’

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je 120 lekkere low-budget recepten voor. Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak! Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: …

Lees meer »

Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta

Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op 1001 manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. …

Lees meer »

Gubana: heerlijke herfstige cake uit Friuli

De Friulani eten deze feestelijke, gevulde cake eigenlijk alleen met Kerstmis. Maar wie deze kerst een goed gelukte gubana op tafel wil zetten, kan beter een keertje geoefend hebben… Bovendien is het stiekem ook een heerlijke herfstige cake! Gubana? Dat klinkt niet erg Italiaans. Dat klopt, en dat heeft te maken met een fenomeen dat je in heel Friuli Venezia Giulia zult tegenkomen: Slavische invloeden. De geografische ligging heeft in deze streek een behoorlijke stempel gedrukt, op de taal, de keuken, de gebruiken… Guba is een Slavisch woord, en betekent ‘vouw’ of ‘vouwen’. De echte, originele Friulaanse gubana wordt gemaakt …

Lees meer »

366 borrelhapjes

Tijdens ons korte verblijf in Nederland vielen we met onze neus in de borrelhapjes. We waren uitgenodigd voor de presentatie van de spiksplinternieuwe Borrelhapjeskalender, bij de Kookboekhandel in Amsterdam. Een portie bitterballen, vijgen met ricotta of de klassieke dadel gevuld met roomkaas –  als het aan de makers van de Borrelhapjeskalender ligt, is het voortaan elke dag borreltijd! Of je nu even snel een hapje wil maken of je juist uit wil sloven, met deze kalender (zonder jaartal dus elk jaar opnieuw te gebruiken) maak je van elke dag een lekker feestje! De kalender is een bijzondere en persoonlijke bundeling …

Lees meer »

Citroentiramisù – het hoogtepunt van de avond

Chocolade panna cotta, espressogranita, cappuccinomascarpone, tiramisùpudding, basilicumkoekjes, cantuccini, latte-macchiato-ijs… alleen al door het zien van deze toetjes in Janneke Philippi’s nieuwste boek willen we meteen aan tafel. Eigenlijk kun je alle andere gangen meteen wel overslaan en hup, meteen naar het dessert, zoveel dolce inspiratie is er in dit kookboek te vinden. Mijn favoriete desserts bevat dan ook meer dan 150 geweldige desserts, waarvan de meeste ook nog eens in niet meer dan 30 minuten en met een handvol ingrediënten te maken zijn. Of je nu een klassiek dessert wil maken voor een feestelijk etentje of juist iets bijzonders voor …

Lees meer »

Herfst in de keuken: gnocchi met pompoen-komijncrème

Herfst. In eigen land betekent dat regen, wind en storm. Warme truien en een plu, een pot vol thee en ’s avonds een dekentje en chocola. In Italië hebben we meteen een heel ander gevoel bij de herfst. Dan denken we aan de druivenoogst, aan gepofte kastanjes, velden vol pompoenen, risotto met paddenstoelen, truffels en meer van al dat lekkers. Een beetje van die Italiaanse herfst delen we graag met dit bordje vol najaarslekkers, voor een Italiaans herfstfeestje op je bord! Voor deze gnocchi van ricotta en basilicum met pompoen-komijncrème heb je voor 4 personen nodig: 500 gram ricotta | 1 …

Lees meer »

Heerlijk Italiaans: chocoladetaart met limoncello

In het kookboek Heerlijk Italiaans nemen chef-koks Roberta Pagnier en Giovanni Caminita je mee naar hun thuisland om je kennis te laten maken met de echte, authentieke Italiaanse keuken, waarin de woorden ‘vers’ en ‘seizoensgebonden’ de boventoon voeren. Hun recepten zijn niet ingewikkeld maar boordevol smaak en traditie. Zo ook het recept voor de torta al cioccolato e limoncello, de chocoladetaart met limoncello. Roberta: ‘Een taart die niet in de oven hoeft en echt te lekker voor woorden is!’ Dat wilden we wel eens proeven, dus we gingen aan de slag. Buiten de ingrediënten heb je alleen een taartvorm nodig, …

Lees meer »

Risottotaart met kersen

foto: Food We Love Piemonte, waar onze stagiaire Eline vakantie vierde, is de bakermat van de risotto. Daarom delen we vanmiddag graag het recept met jullie dat Jeannette, een van de winnaars van de Food We Love Box, ons stuurde vanaf haar vakantieadres, veel verder zuidwaarts. Jeannette schreef ons: ‘Wat was ik verrast toen ik een van de gelukkige winnaars bleek te zijn van de Food We Love Box! Ik ben dol op de Italiaanse keuken dus de inhoud kwam goed van pas. Zeker omdat ik op het punt stond om op vakantie naar Italië te gaan, met lekker veel …

Lees meer »

Pizza salsiccia e friarelli

Met dit recept van de Napolitaanse pizzabakker Enzo Coccia tover je een simpele pizzabodem om tot een ware delicatesse. Buona da morire, questa pizza! Deze pizza met met buffelworst, provola, friarelli en pecorino is een van onze favorieten uit het nieuwe boek Pizza, van Alba Pezone. De friarelli heeft een aangenaam bittere smaak, waardoor het perfect combineert met de buffelworst. Voor 4 personen heb je nodig: 200 gram pizzadeeg van Enzo (waarvan je het uitgebreide recept in Pizza vindt), maar het kan op een drukke avond natuurlijk ook met kant-en-klare pizzabodems | 150 gram buffelworst, in dunne plakjes | 300 …

Lees meer »