Home » Italiaans eten » Recepten (pagina 10)

Recepten

Siciliaanse parmigiana di zucchine uit ‘The Green Kitchen’

Al een tijdje volgen we Green Kitchen Stories, het blog van David Frenkiel en Luise Vindahl, die hun lezers steeds weer weten te verrassen met heerlijke vegetarische recepten. Nu is er ook een kookboek, met een bundeling van de beste recepten van het blog, bijzonder mooie foto’s en heel veel inspiratie: David en Luise ontmoetten elkaar in Rome, zoals David vertelt: ‘Op een kleine dansvloer op minder dan 10 meter afstand van de rivier de Tiber en op 20 meter afstand van Castel Sant’Angelo in het centrum van Rome. Daar kwamen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst tegen en …

Lees meer »

Chiacchiere – Siciliaanse kletskoppen voor carnaval

Een kleine vijf jaar geleden startte Ko Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden. Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken. Hij deed hiervan verslag in het VPRO-programma ‘De zaterdagbijlage van de Avonden’. Het leven in Zuid-Italië beviel Sliggers zo goed dat hij bleef. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire geschiedenis van deze streek. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte …

Lees meer »

Kruidje roer mij

Kruiden zijn niet weg te denken uit ons leven. Van oudsher worden kruiden in de keuken gebruikt om gerechten te verbeteren of te verrijken met hun geur en smaak. Zelfs de kleinste hoeveelheid kruiden kan de uitkomst van een gerecht beïnvloeden en dat is precies waar het geheim in schuilt. De lezers van onze culinaire special Italië op tafel hebben al kennis kunnen maken met Kruidje roer mij, waarin Larisse van der Haar-Buijze laat zien hoe je culinair creatief kunt zijn met kruiden. Welke kruiden smaken goed in een gerecht en hoe maak je smaakvolle combinaties? Larisse: ‘Als ik in de …

Lees meer »

Aardappelpizza van Annemieke

Sinds we op Elba een stuk aardappelpizza als lunch aten, op het strand, zo uit de hand, kunnen we de verleiding van een punt pizza met aardappel nog maar zelden weerstaan. Het klinkt misschien gek, maar het is onweerstaanbaar lekker! Dat weet ook Annemieke, die samen met haar man en twee eetgrage kinderen vegetarisch eet. De kleintjes zijn gek op onder andere gorgonzola en olijven, maar ook deze aardappelpizza gaat er zonder morren in. Voor 1 pizza heb je nodig: 150 gram bloem | 150 gram fijne tarwegries (semolina rimacinata) | 2 theelepels gist | 2 theelepels zout | water | …

Lees meer »

Liefde voor lekkers: aardbeien/mascarpone-taart

Om onze vierde verjaardag te vieren, trakteren we jullie deze maand op vier lekkere recepten. Elk weekend één bijzonder Italiaans recept, van een bijzonder leuke food blogger. Twee weken geleden aten we kip met aardappels en verse kruiden uit de oven (van Italiaans Koken met Antoinette), vorige week maakten we pistache semifreddo van het populaire foodblog Uit Pauline’s keuken. Vandaag luiden we het weekend in met een aardbeien/mascarpone-taart van Philippine van der Goes, die op haar blog Liefde voor Lekkers recepten, belevenissen en tips deelt. Philippine: ‘Het is een soort digitaal kookschriftje waar je over mijn schouder in mee kijkt en de wereld van ‘mmmm’ en …

Lees meer »

Pistache semifreddo uit Paulines keuken

Ciao tutti, om onze vierde verjaardag te vieren, trakteren we jullie deze maand op 4 lekkere recepten. Elk weekend één bijzonder Italiaans recept, van een bijzonder leuke food blogger. Vorig weekend aten we kip met aardappels en verse kruiden uit de oven (van Italiaans Koken met Antoinette), deze week maken we pistache semifreddo van het populaire foodblog Uit Pauline’s keuken. Misschien wel onze favoriet van de 148 recepten uit onze lekkerdanlekkere special Italië op tafel! Voor 10 personen heb je nodig: 4 eieren | 0,5 liter slagroom | 100 gram suiker | 200 gram pistachenoten (ongezouten en gepeld) | snufje …

Lees meer »

Koffiebroodjes met Nutella

Buongiorno! Geen Italiaanser begin van de dag dan een cappuccino en een lekker zoet broodje. Vandaag ontbijten we met een van de bekendste producten van Piemonte: de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella, verwerkt in smakelijke koffiebroodjes. Het recept komt uit het boek Bijna 100 recepten met Nutella, dat de vorm heeft van een mega-pot van deze hazelnootpasta: Voor ongeveer 10 koffiebroodjes heb je nodig: 225 gram bloem; 1 eetlepel suiker; snufje kaneelpoeder; een halve theelepel zout; 0,75 dl lauwe melk; een half zakje droge gist (of 10 gram verse gist); 100 gram gezouten boter; 1 ei; 120 gram Nutella; 50 gram amandelschaafsel; voor …

Lees meer »

Het beste huwelijk aller tijden

Vandaag is het feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisines (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keukens. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet. Dit keer, tijdens de zevende editie, is de ereplaats voor spaghetti met tomatensaus. Een gouden combinatie, waarbij beide onderdelen elkaar perfect aanvullen. Als zodanig mag dit gerecht dan ook gezien worden als het beste huwelijk aller tijden! Hoewel spaghetti met tomatensaus misschien wel (te) simpel lijkt om koks van wereldniveau een dag lang …

Lees meer »

Pizza van meesterchef Geronimo Stilton

Terwijl het stadje Piepende Rots zich opmaakt voor de muizenissig spannende jaarlijkse kookwedstrijd die moet uitwijzen wie de beste chef-kok van Muizeneiland is, besluit Klem Stilton zijn geluk te beproeven en zich voor de wedstrijd op te geven. Hij moet alleen nog een koksmaatje zien te vinden en daarvoor kiest hij niemand minder dan zijn beroemde neef Geronimo. Hoewel het een overheerlijk avontuur belooft te worden, zou Klem zijn reputatie geen eer aandoen als hij er niet zijn eigen opmerkelijke methodes op na zou houden om de wedstrijd naar zijn poot te zetten. Een heerlijk verhaal voor alle Geronimo-fans – …

Lees meer »

Het Toscane van foodblogger Giulia Scarpaleggia (van Juls’ Kitchen)

Tijdens ons laatste bezoek in Florence ontdekten we in een van de boekhandels die we altijd afstruinen naar nieuw leesvoer het boek I love Toscana, van de bekende Toscaanse food blogger Giulia Scarpaleggia. Op haar blog Juls’ Kitchen deelt ze geweldige recepten, grotendeels gebaseerd op de recepten die in haar familie al generaties lang worden bereid, verhalen én culinaire tips voor Toscane. Die combinatie doet ons online al regelmatig watertanden, zo gebundeld in boekvorm waren we helemaal niet te houden. Onze handen kneedden al bijna het pastadeeg, onze mond proefde al die lekkere bruschetta-variaties en onze neus rook al de …

Lees meer »

Kerstkoekjes – recepten mét ster

Niets lekkerders dan zelfgebakken biscotti, koekjes. Bij het kerstontbijt, de kerstkoffie of gewoon even lekker tussendoor, omdat ze erom vragen opgegeten te worden… ze smaken altijd! Bak komende dagen een grote lading kerstkoekjes aan de hand van onderstaande ‘recepten mét ster’ en geef ze cadeau aan vrienden of familie. Sterrenkoekjes Wat heb je nodig? 480 g bloem (liefst het Italiaanse type 00, plus extra om te bestuiven) | 1 zakje gist | 150 gram cacaopoeder | 150 gram kristalsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 100 gram boter | zout | 1,7 dl melk Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef de …

Lees meer »

Vijgen van Vinazza

‘Je kunt bij mij heel goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goeie spullen. Eerlijke spullen, Roba buona e genuina. Verse dingen. Ik rijd stad en land af voor de ingrediënten waar ik persoonlijk fiducie in heb,’ aldus Diane Lensink in De Dikke Vinazza. Helaas overleed Diane nu bijna een jaar geleden, op 19 december 2012. Veel te jong, met nog zoveel plannen, voor zichzelf, voor Vinazza, haar aards paradijs. Gelukkig hebben we haar verhalen nog, en haar recepten. Want ondanks de bescheiden regels hierboven kon Diane meer dan goed koken. …

Lees meer »

Home made: frittelle di Maria

Vanavond staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de komende feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen …

Lees meer »

Stamppot rucola met azijnuitjes en parmezaancrackers van Janneke Vreugdenhil

Het was goed thuiskomen deze week. Na een wekenlange reis door Italië (waarvan voor een deel nog een uitgebreid verslag moet volgen, zoveel leuks hebben we weer beleefd) waren we echt blij met het warme welkom van vrienden, het weerzien met konijn Isa en kat Sien, met onze frisse fietswangen, de feestverlichting in de Amsterdamse straten en in het bijzonder op de Cuyp en met de stapel post op de trap. Naast ‘Welkom thuis’-kaartjes van vrienden wachtte er een enorme stapel boeken, met een mooie vertegenwoordiging kookboeken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om na al die kilo’s ham, Parmezaanse kaas …

Lees meer »

Paddenstoelen – een beetje van het Campo en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddestoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddestoelen verzameld, maar ook recepten met paddestoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook …

Lees meer »

Tortelli con la zucca – zoete verrassing in Mantova

In deze tijd van het jaar kun je geen osteria of trattoria in Mantova en omgeving bezoeken, of er staan tortelli con la zucca op de kaart. We proefden dan ook veelvuldig van deze pasta gevuld met pompoen en een aantal bijzondere ingrediënten (die we verderop onthullen). De eerste kennismaking met deze specialiteit was bij Ristorante Locanda Vittoria in Pozzolo sul Mincio. Chef-kok Nicola verraste ons eerst met salame mantovana en polenta en vervolgens met twee soorten tortelli met pompoen: eentje met boter en salie, en de ander met tomatensaus en salsiccia. Beide om je vingers bij af te likken …

Lees meer »

Zachte pistachenoga met rozenwater

Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol noga. Dit jaar kun je op 26 en 27 oktober je tanden in de torrone zetten, maar wij nemen vandaag alvast een voorproefje! Gaitri Pagrach-Chandra, auteur van het zeer succesvolle Nederlands bakboek, neemt je mee in de wereld van zoete lekkernijen.  Na het enorme succes van Het Nederlands bakboek (Kookboek van hetJjaar 2012), …

Lees meer »

Courgettesoep van Jamie Oliver

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je 120 lekkere low-budget recepten voor. Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak! Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: …

Lees meer »

Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta

Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op 1001 manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. …

Lees meer »

Gubana: heerlijke herfstige cake uit Friuli

De Friulani eten deze feestelijke, gevulde cake eigenlijk alleen met Kerstmis. Maar wie deze kerst een goed gelukte gubana op tafel wil zetten, kan beter een keertje geoefend hebben… Bovendien is het stiekem ook een heerlijke herfstige cake! Gubana? Dat klinkt niet erg Italiaans. Dat klopt, en dat heeft te maken met een fenomeen dat je in heel Friuli Venezia Giulia zult tegenkomen: Slavische invloeden. De geografische ligging heeft in deze streek een behoorlijke stempel gedrukt, op de taal, de keuken, de gebruiken… Guba is een Slavisch woord, en betekent ‘vouw’ of ‘vouwen’. De echte, originele Friulaanse gubana wordt gemaakt …

Lees meer »