Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Crostata di marmellata uit het kookboek Buongusto

Niets heerlijkers dan de geur van zelfgebakken crostata in de vroege ochtend. Een stukje van deze fruittaart is ideaal als een luxe ontbijt voor een vrije dag, maar ook heerlijk als tussendoortje of als toetje. Buonissimo!

Wil je zelf thuis crostata maken, dan kun je aan de slag met dit recept uit het kookboek Buongusto, van de Italiaanse Antonietta. Antonietta kookt vaak voor de gasten van B&B La Vecchia Scuola in Le Marche, waar de crostata dan ook regelmatig op het menu staat. Met haar recept kom je nu ook thuis al heerlijk in Italiaanse sferen!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor één taart (acht personen): 2 eieren | 100 gram suiker | 80 gram zonnebloemolie | 300 gram bloem plus extra om te bestuiven | 8 gram bakpoeder | een halve citroen | 250 gram abrikozenjam (of andere jam naar keuze) | boter om in te vetten

Ook heb je een deegroller nodig en een springvorm met een doorsnede van achtentwintig centimeter.

Antonietta’s deegrecept is zonder boter, waardoor de taart wat kruimelig zal zijn. Het lekkerste is natuurlijk een crostata met zelfgemaakte jam, maar je kunt ook prima jam uit een pot gebruiken.

Hoe maak je de crostata?

Breek eerst de twee eieren in een kom en voeg de suiker, zonnebloemolie en de geraspte schil van de halve citroen toe. Voeg het bakpoeder toe en zeef in een andere kom de bloem.

Begin met een beetje bloem toe te voegen aan het mengsel en kneed zachtjes tot het een vastere substantie wordt. Voeg steeds bloem toe en blijf het deeg kneden tot je een glad en homogeen deeg hebt.

Het kruimeldeeg is klaar als het niet meer aan je vingers plakt. Je kunt het direct gebruiken; het hoeft niet in de koelkast.

Neem bakpapier en strooi er wat bloem over. Neem twee derde van het deeg en rol het met een deegroller uit tot een plak van drie millimeter dik.

Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Leg het deeg in de vorm en snijd de randen op maat. Breng de abrikozenjam aan op de bodem van de taart.

Rol de rest van het deeg uit en maak er smalle reepjes van, die je netjes op maat snijdt en vervolgens in ruitvorm op de jam legt.

Bak de crostata in vijfendertig tot veertig minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Wanneer de taart gaar is, laat je hem afkoelen. Daarna haal je de crostata pas uit de vorm en kun je hem serveren, eventueel bestrooid met wat poedersuiker.

Buongusto – meer recepten uit Le Marche

De keuken van Le Marche stond vroeger vooral in het teken van eenvoudige gerechten die niet veel kostten. Tegenwoordig staat la cucina marchigiana steeds meer in het teken van duurzaamheid en het gebruik van pure, seizoensgebonden producten.

Met dit kookboek hopen Antonietta en Jurgen en Gonnie van B&B La Vecchia Scuola een bijdrage te leveren aan de bekendheid van de streekgerechten uit Le Marche.

Antonietta: ‘In dit boek vind je een beetje van mij – en veel van de gerechten die ik van mamma heb geleerd. De recepten herinneren mij aan mijn jeugd. Met dit kookboek vertel ik je ook over de verhalen uit mijn leven. Samen gaan we de Marchigiaanse keuken ontdekken en ons onderdompelen in het heerlijke Italiaanse leven.’

Smaakt dat naar meer? Je kunt Buongusto – met dertig recepten uit Le Marche – bestellen bij B&B La Vecchia Scuola. Via deze link vind je alle details en een voorproefje.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *