Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Spaghetti met citroenpesto uit Procida uit het kookboek Pasta Grannies – Comfort Cooking

Van wie kun je beter pasta leren koken dan van de Pasta Grannies, die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten?

In het tweede kookboek van de Pasta Grannies verzamelde Vicky Bennison nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. Je smult niet alleen van de prachtige foto’s, maar leert ook stap voor stap hoe je authentieke Italiaanse (pasta)gerechten maakt waarvan iedereen zal genieten.

Pasta Grannies – Comfort Cooking is niet zomaar een kookboek, maar ook en vooral een vrolijke Italiaanse levensles. Daarom bevat het boek ook QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je ieder recept precies uitleggen, alsof je bij hen in de keuken staat.

Van gnocchi tot tagliatelle

Proef de kastanjegnocchi met walnotenpesto van Pina (91), liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt, of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het platteland van Calabrië.

Naast recepten voor smakelijke pasta’s, overheerlijke pizza’s, vleesgerechten en de lekkerste desserts, wordt er volop gekookt met zeevruchten, rijst en peulvruchten, zuivel, kruiden, noten en specerijen.

Natuurlijk is er volop aandacht voor de kunst van het maken van je eigen pasta. Welke bloemsoort gebruik je? Werk je met de hand of een pastamachine (beide kan!) en wat zijn de ultieme basisrecepten? De Pasta Grannies onthullen het allemaal!

Spaghetti met citroenpesto uit Procida

Wij mogen van de Pasta Grannies alvast het recept voor spaghetti al pesto di limone delen, dat afkomstig is van Procida, een eilandje voor de kust van Napels.

Dit recept is geweldig als je onverwacht gasten krijgt of als je na een lange dag snel iets wil koken dat je meteen in Italiaanse sferen brengt.

Wat heb je nodig?

Voor vier tot zes personen heb je nodig: 90 tot 100 gram ongekookte spaghetti per persoon | 3 grote biologische citroenen* | 50 milliliter citroensap (van circa twee citroenen) | 10 gram bladpeterselie (of basilicum) | 5 gram munt | 1 teentje knoflook | snuf zout | snuf gedroogde chilivlokken | 50 milliliter extra vergine olijfolie | 50 gram Italiaanse pijnboompitten | 100 gram Parmezaanse kaas (of pecorino), geraspt

*liefst citroenen uit Procida en omgeving; die zijn groot, zoet en zeer geurig. Amalfi- of Sorrento- citroenen (die erg op die uit Procida lijken) zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar, maar als je gewone citroenen gebruikt, wil je wellicht met de zuurheid experimenteren door de hoeveelheid sap te verminderen en iets meer water toe te voegen.

Citroenen, pijnboompitten en pecorino

Adriana, Antonietta, Enza, Maria en Teresa zijn buren en vriendinnen via het lokale koor. Ze delen ook een grote liefde voor koken. Adriana herinnert zich haar kindertijd: ‘Mijn moeder maakte deze pesto in de winter, omdat de citroenen dan worden geplukt.

In de zomer gingen we dennenappels zoeken en als het dan kouder werd, legden we de pijnboompitten bij de openhaard te drogen voor we ze in deze pesto verwerkten. We voegden er peterselie en munt aan toe, omdat basilicum een zomerkruid is, maar dat kun je uiteraard ook gebruiken. En weet je, destijds gebruikten we geen Parmezaanse kaas – we maakten deze pesto met pecorino.’

Hoe maak je de spaghetti met citroenpesto?

Schil eerst de citroenen. Met een fileermes, dat een flexibel lemmet heeft, kun je het witte deel van de schil goed wegsnijden (want dit is erg bitter).

Houd de schil op een plank met het witte deel omhoog met een vinger vast en laat het mes met je andere hand horizontaal onder het witte deel glijden (van je vingers weg alsjeblieft). Zo blijft alleen de gele schil over.

Hak de gele schillen fijn. Zeef de pitjes uit het citroensap. Hak de peterselie, munt en knoflook grof en maal deze ingrediënten met een snuf zout, de chilivlokken en olijfolie in een keukenmachine fijn.

Hak de pijnboompitten grof, doe ze bij het mengsel en maal alles tot een grove pasta. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas of pecorino toe en maal nog even kort. Proef hoe zuur het is en voeg zo nodig een paar eetlepels water toe.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de pesto intussen in een grote slakom. Leng hem aan met een soeplepel heet pastawater om er meer een saus van te maken.

Giet de pasta af, maar bewaar een beetje van het kookwater. Hussel de pasta met de pesto en voeg de rest van de kaas toe. Doe er zo nodig meer pastawater bij, zodat de saus de spaghetti lekker bedekt. Serveer meteen.

Ontdek alle recepten van de Pasta Grannies in

Pasta Grannies – Comfort Cooking | Vicky Bennison | vertaald door Aniek Njiokiktjien | ISBN 9789464042207 | € 29,99 | Fontaine Uitgevers | bestel Pasta Grannies – Comfort Cooking  bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (verkrijgbaar vanaf 23 februari maar al te reserveren)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Geweldig ga hè kookboek bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *