Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizza pesto met burrata uit Easy Pizza op de barbecue

De lekkerste pizza eet je niet alleen in Italië, maar ook thuis. En dit keer niet vanuit een (pizza)oven maar vanaf de barbecue!

Met de meer dan vijftig recepten en zestig tips uit Easy Pizza op de BBQ kun je direct aan de slag met het bakken van de allerbeste pizza’s op je eigen barbecue. Met simpelweg een pizzasteen tover je je barbecue met deksel namelijk in een handomdraai om tot je eigen loeihete en supersnelle pizza-oven.

In het hoofdstuk Italiaanse pizza’s vind je onder andere pizza coppa e tartufo, pizza caponata, pizza fiorentina, de ultieme pizza funghi, pizza alla nerano en deze pizza pesto met burrata.

Wat heb je nodig?

Voor vier pizza’s heb je voor het pizzadeeg nodig: 375 milliliter lauwwarm water | 15 gram zout | 1,5 eetlepel olijfolie van goede kwaliteit plus extra voor invetten | 625 gram bloem type ‘00’ (doppio zero) | 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

Ingrediënten voor de tomatensaus: blik gepelde tomaten (à 400 gram) van goede kwaliteit | 0,5 theelepel zout | 1 eetlepel olijfolie

Voor de pesto heb je nodig: 50 gram pijnboompitten, geroosterd | 1 flinke bos basilicum (circa 40 gram) | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | 1 teen knoflook, grof gehakt | 100 milliliter olijfolie van goede kwaliteit | zout en versgemalen peper

Overige ingrediënten: 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd | twee tot vier bolletjes burrata | Parmezaanse kaas of pecorino

Maak het pizzadeeg

Schenk het water in een ruime kom (of in de kom van je mixer/keukenmachine) en voeg het zout en de olijfolie toe. Doe de bloem en gist erbij. Meng met een spatel tot een samenhangend deeg.

Kneed het deeg tien minuten op matige snelheid in de keukenmachine of met de hand op een met bloem bestoven aanrecht tot het deeg zacht en soepel is.

Vorm het deeg tot een mooie bol, vet de kom en het deeg licht in met olijfolie en dek goed af met plasticfolie of een schone, vochtige theedoek. Laat het deeg circa twee uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.

Verdeel het deeg in vier stukken (of acht voor een kleinere barbecue) en vorm er op een met bloem bestoven werkvlak mooie bollen van. Laat het deeg weer onder een vochtige theedoek nog dertig tot vijfenveertig minuten rijzen op een warme plek tot gebruik.

Maak je het deeg liever een dag van tevoren? Gebruik dan maar 1 gram gist en wrijf de bolletjes eerst in met olijfolie en laat ze in een afgedekte schaal rijzen in de koelkast. Haal ze er de volgende dag dertig minuten voor gebruik uit. Beter voor de smaak en handig voor drukke dagen!

Maak de tomatensaus en de pesto

Laat de tomaten uitlekken in een zeef. Pureer de hele tomaten met een staafmixer of in een blender en breng op smaak met zout en olijfolie.

Stamp alle ingrediënten voor de pesto met een vijzel tot een grove pesto. Breng de pesto op smaak met zout en versgemalen peper.

Beleg en bak de pizza’s

Bereid de barbecue voor (in het boek vind je veel tips) en stretch het pizzadeeg. Maak er vier pizzabodems van en bestrijk elke pizzabodem met vier eetlepels tomatensaus. Verdeel er enkele gehalveerde tomaatjes over.

Schuif de pizza voorzichtig op de pizzaschep en vervolgens in een vloeiende beweging op de barbecue. Bak de pizza in vier tot zes minuten goudbruin en gaar.

Verdeel twee eetlepels pesto over elke pizza, gevolgd door een half tot een heel bolletje burrata. Maak de pizza af met wat Parmezaanse kaas of pecorino.

Alle pizzarecepten vind je in

Easy Pizza op de BBQ | Grill Guru | ISBN 9789043926799 | € 17,50 | Kosmos Uitgevers | bestel Easy Pizza op de BBQ bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *