Heel Italië telt vol verwachting af naar 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest natuurlijk uitgebreid worden gevierd.
Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de buienlucht. Of je nu een schitterend plekje opzoekt aan een van de meren, aan het strand of in de bergen, met deze picknicktips wordt het een heel Italiaans Ferragosto-feest!
Openingsact: Hugo
Laat Hugo de Ferragosto-picknick openen en je hebt geen omkijken meer naar je gasten. Deze verfrissende, sprankelende cocktail van prosecco, vlierbessensiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes is een ideale aperitivo op een warme zomerdag. Het recept vind je – samen met nog eens negen andere feestelijke Italiaanse cocktailrecepten – via deze linkDeze link opent in een nieuw tabblad. Salute!
Vijgen vooraf
Een echte Italiaanse picknick begint met een breed scala aan antipasti. Natuurlijk vergeten we de beroemde bruschetta’sDeze link opent in een nieuw tabblad niet, maar we maken zeker ook een lekker voorafje met vijgen. Voor een van onze favoriete recepten snijd je een paar verse vijgen in vieren, besprenkel de partjes met een beetje goede aceto di balsamico en garneer met krullen Parmezaanse kaas.
Ook lekker: snijd een paar verse vijgen in vieren en meng ze met roosjes Parmaham en eventueel ook gescheurde stukken buffelmozzarella, met een dressing van een goede extra vergine olijfolie, vers gemalen zwarte peper en een klein beetje citroensap. Deze salade is overigens ook lekker met balsamico!
Goudbruine grissini
Bij een picknick hoort natuurlijk ook lekker vers brood, om zo te eten (met een beetje olijfolie, peper en zout) maar ook voor bij alle gangen. Vooraf is het ook leuk om grissiniDeze link opent in een nieuw tabblad te serveren, de elegante Italiaanse versie van onze soepstengels. Zelfgebakken zijn ze het lekkerst!
Snelle pastasalade
Tijdens een zomerse picknick all’italiana mag een pastasalade natuurlijk niet ontbreken. Dit recept van Jamie OliverDeze link opent in een nieuw tabblad voor een Siciliaanse pastasaladeDeze link opent in een nieuw tabblad is binnen vijftien minuten klaar, alle tijd dus om ’s ochtends vers te maken voor je op pad gaat.
Omdat het feest is, serveren we twee primi – om uit te kiezen of om dubbel te genieten! Een van onze zomerse favorieten is deze pastasalade van mezze manicheDeze link opent in een nieuw tabblad (korte pasta die vernoemd is naar de zomerse korte mouwen) met meloen en rauwe ham.
Goed gevuld buikje
Vaak geserveerd als antipasti, maar dankzij de twee primi ook prima als secondo vandaag, de sarde a beccaficcoDeze link opent in een nieuw tabblad. Het gerecht dankt zijn naam aan een beccafico, een kleine zangvogel die zijn buikje graag vult met vijgen en dan net zo dik wordt als de goedgevulde sardines.
Grande finale
Nog steeds een van onze favorieten deze zomer: de ricottataart met aardbeien, pistachenootjes en witte chocoladeDeze link opent in een nieuw tabblad. Ideaal als toetje, zeker als je de taart in plaats van in een grote schaal in kleine (plastic) glaasjes maakt.
Buon appetito, en vooral: buon Ferragosto!
we hebben het meegemaakt zaten lekker op een plaatsje met cafe en restaurant en zwembad.
we zijn ons appartement ONTVLUCHT voor de chaos wat maria hemelvaart heeft gedaan
we hebben het altijd vrolijk beleefd, maar toen… tja Italianen zijn VRIJ allemaal
ondanks alles houden we er nu DUBBEL rekening mee 🙂 nooit op een plek zitten met zwembad en restaurant