Ga op pad met onze City Walks!

Ferragosto al fresco

Ferragosto

Heel Italië telt vol verwachting af naar morgen, 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest natuurlijk uitgebreid worden gevierd.

Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de openlucht. Of je nu een schitterend plekje opzoekt aan een van de meren, aan het strand of in de bergen, met deze picknicktips wordt het een heel Italiaans Ferragosto-feest!

Openingsact: Hugo
Laat Hugo de Ferragosto-picknick openen en je hebt geen omkijken meer naar je gasten. Deze verfrissende, sprankelende cocktail van prosecco, vlierbessensiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes is een ideale aperitivo op een warme zomerdag.

Hugo-drankje

Vijgen vooraf
Een echte Italiaanse picknick begint met een breed scala aan antipasti. Natuurlijk vergeten we de beroemde bruschette niet, maar we maken zeker ook een lekker voorafje met vijgen. Twee van onze favoriete recepten:

*snijd een paar verse vijgen in vieren, besprenkel de partjes met een beetje goede aceto di balsamico en garneer met krullen Parmezaanse kaas
*snijd een paar verse vijgen in vieren en meng ze met roosjes Parmaham en gescheurde stukken buffelmozzarella, met een dressing van een goede extra vergine olijfolie, vers gemalen zwarte peper en een klein beetje citroensap

vijgen

Goudbruine grissini
Bij een picknick hoort natuurlijk ook lekker vers brood, om zo te eten (met een beetje olijfolie, peper en zout) maar ook voor bij alle gangen. Vooraf is het ook leuk om grissini te serveren, de elegante Italiaanse versie van onze soepstengels. Zelfgebakken zijn ze het lekkerst!

Grissini

Snelle pastasalade
Tijdens een zomerse picknick all’italiana mag een pastasalade natuurlijk niet ontbreken. Dit recept van Jamie Oliver voor een Siciliaanse pastasalade is binnen 15 minuten klaar, alle tijd dus om ’s ochtends vers te maken voor je op pad gaat.

Siciliaanse pastasalade - Jamie in 15 minuten

Korte mouwen
Omdat het feest is, serveren we twee primi – om uit te kiezen of om dubbel te genieten! Een van onze zomerse favorieten is deze pastasalade van mezze maniche (korte pasta die vernoemd is naar de zomerse korte mouwen) met meloen en rauwe ham.

Mezze maniche met meloen

Goed gevuld buikje
Vaak geserveerd als antipasti, maar dankzij de twee primi ook prima als secondo vandaag, de sarde a beccaficco. Het gerecht dankt zijn naam aan een beccafico, een kleine zangvogel die zijn buikje graag vult met vijgen en dan net zo dik wordt als de goedgevulde sardines.

Voor erbij
Als contorno (bijgerecht) een schaal vol gegrilde groenten. In het recept worden courgette, aubergine en tomaat gebruikt, maar je kunt natuurlijk volop variëren en naar eigen inzicht of naar aanbod van de groentekraam op de markt een lekkere groentemix samenstellen. Prima koud te eten, dus eventueel al vanavond te bereiden.

Zomerse groenten - Puur genieten en toch gezond en slank
Grande finale
Nog steeds een van onze favorieten deze zomer: de ricottataart met aardbeien, pistachenootjes en witte chocolade. Ideaal als toetje, zeker als je de taart in plaats van in een grote schaal in kleine (plastic) glaasjes maakt.

ricottataart met aardbeien
Buon appetito, en vooral: Buon Ferragosto!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *