Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ferragosto (15 augustus) – hét Italiaanse zomerfeest

Heel Italië telt vol verwachting af naar 15 augustus. Het is dan namelijk Ferragosto, een van oorsprong heidens oogstfeest. Tijdens de Feriae Augustae, de feesten van keizer Augustus, kon men na weken van hard werken eindelijk weer genieten van gezamenlijk eten en drinken. De oogst was binnen, het zware werk zat erop, en dat moest natuurlijk uitgebreid worden gevierd.

Ferragosto staat inmiddels volledig in het teken van een gezellig samenzijn met familie en vrienden en met – zoals het de Italianen betaamt – de lekkerste hapjes en drankjes, liefst al fresco – in de buienlucht. Of je nu een schitterend plekje opzoekt aan een van de meren, aan het strand of in de bergen, met deze picknicktips wordt het een heel Italiaans Ferragosto-feest!

Openingsact: Hugo

Laat Hugo de Ferragosto-picknick openen en je hebt geen omkijken meer naar je gasten. Deze verfrissende, sprankelende cocktail van prosecco, vlierbessensiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes is een ideale aperitivo op een warme zomerdag. Het recept vind je – samen met nog eens negen andere feestelijke Italiaanse cocktailrecepten – via deze link. Salute!

Vijgen vooraf

Een echte Italiaanse picknick begint met een breed scala aan antipasti. Natuurlijk vergeten we de beroemde bruschetta’s niet, maar we maken zeker ook een lekker voorafje met vijgen. Voor een van onze favoriete recepten snijd je een paar verse vijgen in vieren, besprenkel de partjes met een beetje goede aceto di balsamico en garneer met krullen Parmezaanse kaas.

Ook lekker: snijd een paar verse vijgen in vieren en meng ze met roosjes Parmaham en eventueel ook gescheurde stukken buffelmozzarella, met een dressing van een goede extra vergine olijfolie, vers gemalen zwarte peper en een klein beetje citroensap. Deze salade is overigens ook lekker met balsamico!

Goudbruine grissini

Bij een picknick hoort natuurlijk ook lekker vers brood, om zo te eten (met een beetje olijfolie, peper en zout) maar ook voor bij alle gangen. Vooraf is het ook leuk om grissini te serveren, de elegante Italiaanse versie van onze soepstengels. Zelfgebakken zijn ze het lekkerst!

Grissini

Snelle pastasalade

Tijdens een zomerse picknick all’italiana mag een pastasalade natuurlijk niet ontbreken. Dit recept van Jamie Oliver voor een Siciliaanse pastasalade is binnen vijftien minuten klaar, alle tijd dus om ’s ochtends vers te maken voor je op pad gaat.

Omdat het feest is, serveren we twee primi – om uit te kiezen of om dubbel te genieten! Een van onze zomerse favorieten is deze pastasalade van mezze maniche (korte pasta die vernoemd is naar de zomerse korte mouwen) met meloen en rauwe ham.

Mezze maniche met meloen

Goed gevuld buikje

Vaak geserveerd als antipasti, maar dankzij de twee primi ook prima als secondo vandaag, de sarde a beccaficco. Het gerecht dankt zijn naam aan een beccafico, een kleine zangvogel die zijn buikje graag vult met vijgen en dan net zo dik wordt als de goedgevulde sardines.

Grande finale

Nog steeds een van onze favorieten deze zomer: de ricottataart met aardbeien, pistachenootjes en witte chocolade. Ideaal als toetje, zeker als je de taart in plaats van in een grote schaal in kleine (plastic) glaasjes maakt.

ricottataart met aardbeien
Buon appetito, en vooral: buon Ferragosto!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. we hebben het meegemaakt zaten lekker op een plaatsje met cafe en restaurant en zwembad.
    we zijn ons appartement ONTVLUCHT voor de chaos wat maria hemelvaart heeft gedaan

    we hebben het altijd vrolijk beleefd, maar toen… tja Italianen zijn VRIJ allemaal
    ondanks alles houden we er nu DUBBEL rekening mee 🙂 nooit op een plek zitten met zwembad en restaurant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *