Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zomerse pastasalade: mezze maniche met rauwe ham en meloen

Nu de temperatuur in Toscane al wekenlang hoger en hoger klimt en regelmatig de vijfendertiggradengrens bereikt, zie je steeds meer korte mouwen opduiken. Niet alleen in het straatbeeld (zelfs de Italianen halen met deze hitte op werkdagen hun elegante zomertruitjes uit de kast), maar ook op tafel.

Op tafel? Ja, want korte mouwen is ook de naam van een Italiaanse pastasoort. In het Italiaans klinkt het alleen wat eleganter: mezze maniche. En zeg nou zelf, een volk dat zijn pastasoort zo’n sprekende naam geeft, daar moet je toch wel van houden?

Pasta in de vorm van korte mouwen

De korte mouwtjes heten overigens zo omdat de korte, geribbelde pastabuisjes op korte mouwen lijken. Een goede gelegenheid om ze vooral ook te bereiden en te eten als het mooi zomers weer is. In een pastasalade bijvoorbeeld, met mozzarella, tomaat en basilicum.

Op de website van Barilla lezen we als volgt: ‘Tra i componenti della numerosissima stirpe dei maccheroni ve ne sono alcuni dal nome particolarmente evocativo: le mezze maniche, ad esempio. Originarie dell’Italia centro-settentrionale, conosciute anche, specie in Emilia Romagna, come ‘maniche di frate’ (monniksmouwen, SB), le mezze maniche legano il loro nome agli abiti che si portano nella stagione calda. Per questo Barilla le consiglia con ricette particolarmente estive, a base di ingredienti freschi e leggeri.’

Op de kaart van een restaurantje in de haven van Porto Ercole, waar we op een warme zomerdag waren neergestreken voor de lunch, stonden deze mezze maniche, vergezeld van rauwe ham en meloen. Zo vormden de korte mouwtjes een heerlijk zomers pastagerecht, verfrissend en vooral verrassend.

We besloten het gewoon maar te proberen, deze zomerse combinatie, en we werden zeker niet teleurgesteld. Inmiddels belooft deze pasta dé zomerhit te worden in onze keuken. Vandaar ook voor jullie het recept van deze frisse pastasalade!

Mezze maniche con melone e prosciutto crudo
Korte mouwen met meloen en rauwe ham

Ingrediënten (voor vier personen): 400 gram mezze maniche (of andere korte pasta) | 1 cantaloupe-meloen | 150 gram prosciutto crudo (rauwe ham), in iets dikkere plakken | extra vergine olijfolie | versgemalen zwarte peper en zout

Kook de mezze maniche volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime hoeveelheid water met een beetje zout al dente. Giet af en houd de pasta kort onder de koude kraan. Schenk er een beetje olijfolie over, roer goed door en zet even apart.

Maak de meloen schoon en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes (ongeveer zo groot als een dobbelsteen). Snijd de prosciutto crudo in kleine stukjes (wie iets moois op tafel wil zetten, snijd de rauwe ham in mooie ruitjes).

Meng de meloen en de rauwe ham door de pasta. Schenk er nog een beetje olijfolie bij en roer nogmaals goed door. Bestrooi voor het serveren met versgemalen zwarte peper. Buon appetito!

P.S. Wist je dat de naam van de cantaloupe-meloen is afgeleid van Cantalupo, een gehucht in de buurt van Rome? Volgens Wikipedia werden deze meloenen hier in de tuin van de paus geteeld.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Dank voor deze leuke aflevering, maar muziek gaat er bij mij altijd wel in, net als koude pasta- salades!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *