Niets heerlijker dan over een van de kleurrijke marktjes in Toscane slenteren om allemaal lekkere dingen in te slaan.
We lieten ons dit keer inspireren door de blozende aardbeien die ons vanuit een klein kraampje toelachten. De boer behandelde ze alsof het pasgeboren kindjes waren en liet ons meer dan graag proeven van zijn pasgeplukte oogst.
Eenmaal terug bij ons vakantieverblijf bladerden we door de meegenomen juni-editie van delicious. Hierin vertelt Bill Granger over de zomerse smaken van Puglia, met onder andere een recept voor ricottataart met witte chocolade en aardbeien. We hoefden niet lang na te denken: dit recept klonk zo goddelijk, dat was een perfecte bestemming voor de aardbeien!
Wat heb je nodig?
Voor een taart waar zes tot acht personen ruim van kunnen eten heb je nodig: 100 gram amaretti (Italiaanse amandelkoekjes) | 100 gram Digestive-biscuits | 140 gram boter, gesmolten en iets afgekoeld | 2 blaadjes gelatine | rasp en sap van een halve (biologische) sinaasappel | 450 gram ricotta | 150 gram poedersuiker | 75 gram witte chocolade (helft geraspt, helft gehakt) | 60 gram pistachenootjes (helft fijn gehakt, helft grof gehakt) | 400 gram aardbeien, kroontjes verwijderd en gehalveerd
Ook heb je een taartvorm van vierendertig bij elf centimeter nodig, liefst met een losse bodem.
Hoe maak je deze taart?
Maal de amaretti en biscuitjes fijn in een keukenmachine. Doe de koekkruimels in een kom en schep de gesmolten boter erdoor. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en de randen van de taartvorm.
Druk de laag goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat de taartbodem minstens dertig minuten opstijven in de koelkast.
Week intussen voor de vulling de gelatine vijf minuten in koud water. Verwarm het sinaasappelsap en neem van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het sap. Laat tien minuten afkoelen.
Roer voor de vulling de ricotta glad met de poedersuiker. Spatel de geraspte chocolade, het sinaasappelsap en de fijngehakte pistachenootjes door het ricottamengsel. Schep het mengsel in de taartbodem, strijk het glad met de bolle kant van een lepel en zet de taart minimaal vier uur in de koelkast.
Schep een eetlepel poedersuiker en de sinaasappelrasp door de aardbeien en laat dertig minuten intrekken. Neem de taart uit de koelkast, schep de aardbeien erop en garneer met de gehakte witte chocolade en de grof gehakte pistachenootjes.
Niet zo’n zoetekauw? In delicious. vind je van de hand van Bill Granger ook recepten voor bruschetta, gegrilde lamskoteletten en pasta met kikkererwten – stuk voor stuk geïnspireerd door de keuken van Puglia.
Verder krijg je in deze delicious. een flinke dosis zon, op je bord welteverstaan. Met gerechten als lamsvlees met Italiaanse muntsaus, zomerse spaghetti met garnalen, abrikozentaart, risottotaart met frambozen en aardbeien-rodewijnsorbet kan de zomer niet lang genoeg duren!