Ga op pad met onze City Walks!

Ricottataart met witte chocolade en aardbeien

Niets heerlijker dan over een van de kleurrijke marktjes in Toscane slenteren om allemaal lekkere dingen in te slaan. We lieten ons dit keer inspireren door de blozende aardbeien die ons vanuit een klein kraampje toelachten. De boer behandelde ze alsof het pasgeboren kindjes waren en liet ons meer dan graag proeven van zijn pasgeplukte oogst.

aardbeien

Eenmaal terug bij Partingoli bladerden we door de meegenomen juni-editie van delicious. Hierin vertelt Bill Granger over de zomerse smaken van Puglia, met onder andere een recept voor ricottataart met witte chocolade en aardbeien. We hoefden niet lang na te denken: dit recept klonk zo goddelijk, dat was een perfecte bestemming voor de aardbeien!

Voor een taart waar 6-8 personen ruim van kunnen eten heb je nodig: 100 gram amarettikoekjes (Italiaanse amandelkoekjes) | 100 gram digestive biscuits | 140 gram boter, gesmolten en iets afgekoeld | 2 blaadjes gelatine | rasp en sap van ½ (biologische) sinaasappel | 450 gram ricotta | 150 gram poedersuiker | 75 gram witte chocolade (helft geraspt, helft gehakt) | 60 gram pistachenootjes (helft fijn gehakt, helft grof gehakt) | 400 gram aardbeien, kroontjes verwijderd en gehalveerd

Ook heb je een taartvorm van 34 x 11 cm nodig, liefst met een losse bodem.

Maal de amaretti en biscuitjes fijn in een keukenmachine. Doe de koekkruimels in een kom en schep de gesmolten boter erdoor. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en de randen van de taartvorm. Druk de laag goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat de taartbodem minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.

Week intussen voor de vulling de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm het sinaasappelsap en neem van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het sap. Laat 10 minuten afkoelen.

Roer voor de vulling de ricotta glad met de poedersuiker. Spatel de geraspte chocolade, het sinaasappelsap en de fijngehakte pistachenootjes door het ricottamengsel. Schep het mengsel in de taartbodem, strijk het glad met de bolle kant van een lepel en zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast.

Schep 1 eetlepel poedersuiker en de sinaasappelrasp door de aardbeien en laat 30 minuten intrekken. Neem de taart uit de koelkast, schep de aardbeien erop en garneer met de gehakte witte chocolade en de grof gehakte pistachenootjes.

ricottataart met aardbeien

Of de taart in de smaak viel? Volgens Jeroen, de zoon van de eigenaren van Partingoli, ‘maakt de taart je helemaal gek’. Gauw zelf aan de slag dus!

Niet zo’n zoetekauw? In delicious. vind je van de hand van Bill Granger ook recepten voor bruschetta, gegrilde lamskoteletten en pasta met kikkererwten – stuk voor stuk geïnspireerd door de keuken van Puglia.

Verder krijg je in deze delicious. een flinke dosis zon, op je bord welteverstaan. Met gerechten als lamsvlees met Italiaanse muntsaus, zomerse spaghetti met garnalen, abrikozentaart, risottotaart met frambozen en aardbeien-rodewijnsorbet kan de zomer niet lang genoeg duren!

delicious

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *