Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x koken met kastanjes

In de Mugello liggen ze in de herfst voor het oprapen: tamme kastanjes. In de bossen rondom Marradi, Borgo San Lorenzo, Firenzuola, Palazzuolo sul Senio, Scarperia en Vicchio vind je meer dan drieduizend hectare aan kastanjebossen.

We namen je al eerder mee naar de kastanjefeesten in Marradi, die daar in oktober worden gehouden. Echt een aanrader als je in de herfst in Toscane bent, want er valt van alles te proeven, van gepofte kastanjes tot kastanjewafels, van kastanjebier tot kastanjetaart.

Wie ook de kastanjebossen wil ontdekken, kan met de selectie adressen die zijn aangesloten bij de Strada del Marrone del Mugello di Marradi een prachtige route samenstellen, waarbij je bij een aantal boeren zeker ook mag aankloppen om zelf kastanjes te rapen.

Er gaat in deze tijd van het jaar niets boven een grote schaal gepofte kastanjes als toetje. Heerlijk om met zijn allen rond de tafel te zitten en te smikkelen van de nog warme kastanjes, met een glas (dessert) wijn en sterke verhalen die door de oudste tafelgenoten worden verteld.

Ook op straat zijn de kastanjes niet te weerstaan. Niets lekkerder dan even opwarmen met een zakje geroosterde kastanjes en de rokerige geur opsnuiven die meteen doet denken aan de herfst.

Behalve poffen kun je nog veel meer doen met kastanjes. Ze smaken bijvoorbeeld ook prima in een pasta of risotto, bij wild en zelfs in toetjes. We delen tien kastanjerecepten – die het lekkerst smaken met de beroemde Marroni del Mugello, maar die je ook kunt maken met kastanjes die je zelf hebt geraapt (of gekocht) of met kastanjemeel (farina di castagne), dat je in de Mugello in elke alimentari of delicatessenwinkel kunt kopen.

Focaccia met kastanjes, pancetta & rozemarijn

Dit recept van uit Jamie Magazine is een van onze favorieten, dankzij de mooie smaakcombinatie van zoet en hartig. Voor één focaccia heb je nodig: 300 gram 00-bloem (doppio zero), plus extra om te bestrooien | 100 gram griesmeel | 100 gram kastanjemeel | een halve theelepel suiker | 6 gram fijn zeezout | 2 zakjes gedroogde gist (à 7 gram) | 325 gram lauwwarm water | olijfolie | 125 gram gepelde tamme kastanjes | een paar takjes rozemarijn | 50 gram dun gesneden pancetta, in stukjes van 5 centimeter

Doe de bloem, het griesmeel en het kastanjemeel in een grote kom. Meng de suiker, het zout en de gist er goed doorheen, maak dan in het midden een kuiltje en giet het water erin. Meng met je handen door elkaar zodat de ingrediënten samen een deeg vormen.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het vijf minuten. Leg het in een schone kom, dek het af met een warme, vochtige theedoek en laat het op een warme plek rijzen. Na ongeveer een half uur moet het deeg in omvang zijn verdubbeld.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een bakplaat van 20 bij 30 centimeter in met een beetje olijfolie.

Leg het deeg na het rijzen op het bestoven werkblad en kneed het nog even kort. Voeg wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Wrijf een deegroller in met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 20 bij 30 centimeter. Leg het deeg voorzichtig in de bakplaat en laat het nog eens een half uurtje rijzen.

Druk dan de kastanjes en de takjes rozemarijn in het deeg en verdeel de plakjes pancetta erover, zodat die in de oven lekker knapperig wordt. Bestrooi met zeezout en besprenkel met olijfolie.

Bak de focaccia vijftien tot twintig minuten. Leg het brood dan op een rooster om af te koelen. Druppel er voor het serveren nog wat olijfolie over en bestrooi met nog een beetje extra zeezout.

Pasta & pizza met kastanje

Kastanjes gaan prima samen met pasta, risotto of gnocchi. Linguine met pancetta, salie en kastanjes, risotto met kastanje en pecorino of gnocchi met kastanjes en spruitjes staan hier in de herfst minstens een keer per week op het menu. En wat denk je van deze pizza met paddenstoelen en kastanjes?

foto: Giulia Scarpaleggia

Zoete recepten met kastanje

Na ons bezoek aan Marradi krijgen we geen genoeg van deze necci – Toscaanse kastanjepannenkoekjes. Het recept van Giulia hebben we thuis ook al vaak gemaakt, als de heimwee naar de herfst in Toscane de kop opsteekt.

foto: Giulia Scarpaleggia

Ook lekker:
*castagnaccio – Toscaanse kastanjetaart
*chocoladetaartje met kastanje
*cantuccini van kastanjemeel en chocolade

foto: Giulia Scarpaleggia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *