Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De oortjes van Mamma Giulia – pastaworkshop in Puglia

Terwijl we nog een beetje nahijgen van de pizzica verzamelen we ons in de keuken van Masseria Provenzani. Mamma Giulia wacht al op ons aan het hoofd van de grote houten tafel, waar bergjes bloem omgetoverd moeten worden tot pasta. En niet zomaar pasta, nee, Mamma Giulia leert ons vanmiddag orecchiette maken.

kookworkshop-Puglia (1)foto: Aniek Rooderkerken

Mamma Giulia is een vrouw van weinig woorden, maar haar handen wijzen ons kordaat de weg. Al snel verandert de bloem in een stevig pastadeeg, dat we vervolgens door middel van een soepele draaibeweging met een licht gekarteld mes en de hulp van onze duimen omtoveren tot orecchiette.

kookworkshop-Puglia (5) kookworkshop-Puglia (6) kookworkshop-Puglia (7)

Deze ‘oortjes’ zijn de typische pastavorm van Puglia. De eerste orecchiette die uit onze handen komen zijn licht misvormd, maar na een stuk of vijf oortjes hebben we de smaak te pakken. Mamma Giulia steekt hier en daar een helpende hand toe, maar knikt uiteindelijk tevreden als ze onze orecchiette keurt.

kookworkshop-Puglia (3) kookworkshop-Puglia (4) kookworkshop-Puglia (8)foto: Aniek Rooderkerken

We mogen hopelijk nog een keer terugkomen in haar keuken. Er is nu namelijk geen tijd voor het koken en proeven van de orecchiette, want er wacht ons een wijnproeverij. Alle orecchiette zijn dus voor Mamma Giulia zelf. Of zou ze nog even snel haar eigen oortjes maken?

kookworkshop-Puglia (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *