Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Hollandse pot met een tocco italiano

Inge deelt vanuit Milaan haar liefde voor de Hollandse keuken met ons, die ze dankzij een beetje creativiteit nauwelijks hoeft te missen.

‘Een van de redenen om in Italië te willen zijn, is natuurlijk het heerlijke eten. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, iedere persoon zijn eigen voorkeuren. Niet voor niets laten vele Milanesi di adozione (die niet hier geboren zijn maar vanwege studie en/of werk hier naartoe zijn gekomen) regelmatig door het thuisfront allerlei lekkers toesturen. En eerlijk gezegd doe ik daar als Nederlandse soms ook aan mee!

Zeker nu het in januari grijs en grauw is (helaas typisch voor de Pianura Padana, waarin Milaan ligt), is mijn verlangen naar de Hollandse pot wat groter: een lekkere stamppot, een goede appeltaart of vers gemaakte appelmoes en bij de koffie of thee lekkere speculaas… Maar ja, hoe doe je dat als de ingrediënten niet altijd voor het grijpen liggen?

Gelukkig biedt een beetje planning en veel creativiteit (de kracht van Milaan met Local) de uitkomst! Ik probeer twee keer per jaar lekkere pannenkoeken te bakken (liefst op een regenachtige dag).

Een van de makkelijkste dingen om te maken is wel appeltaart. Aangezien dit ook mijn lievelingstaart is, komt de heerlijke geuren hiervan regelmatig uit onze keuken. In het najaar krijg je hier in het noorden ook gewoon renetten en kan ik dus zonder al te veel problemen een heerlijke oud-Hollandse appeltaart bakken. Zie het resultaat hieronder!

Ook de stamppotten zijn een niet al te grote uitdaging. De cavolo nero vervangt de boerenkool, crauti uit Alto Adige smaakt precies als onze zuurkool en met een bos wortels en wat uien kun je prima een goede hutspot maken.

De rookworst moet je er wel even bij denken of zorgen dat je een voorraadje in je keukenkast hebt liggen. En anders smaakt het ook prima met een gehaktbal (polpetta) of een typische cotoletta milanese. Je moet het tenslotte doen met wat je hebt – en het beste van twee werelden zorgt vaak voor een nieuwe culinaire creatie.

Speculaas kun je natuurlijk importeren of laten toesturen, maar het is veel leuker om zelf te maken. Zorg er gewoon voor dat je altijd een potje speculaaskruiden in huis hebt en met wat farina, burro en geduld (het lekkerste is om het deeg een nacht in de koelkast te bewaren alvorens het af te bakken) waan je je ver weg toch even in Nederland. Om het geheel af te maken een flinke beker warme chocolademelk erbij en thuis is even heel dichtbij!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *