Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Etrusken en onze fascinatie voor deze bijzondere cultuur

Betty en Martijn Franke emigreerden in 2015 naar Gradoli aan het Lago di Bolsena. Sinds ze in het land van de Etrusken wonen, zijn ze gefascineerd door de mysterieuze geheimen die schuilgaan in het heilige landschap. Via deze blogs delen ze hun ontdekkingen en nemen ze ons mee op reis naar de antieke wereld diep onder de grond.

Lago-di-Bolsena-Etrusken

Bertie: ‘Aan de westzijde grenst Italië aan de Tyrreense zee. Een water dat tweeduizend jaar geleden het domein was van de Tyrrehenoi, die we beter kennen als de Etrusken. In het hart van Italië, tussen de Arno en de Tiber, vind je overal getuigenissen van deze oude cultuur die floreerde in de periode van 800 tot 400 voor Christus.

Onder het glooiende landschap met diepe kloven en hoge plateaus en in de valleien, tussen de honderden pittoreske dorpjes, gaat een antieke wereld schuil van grotten, holle wegen, grafkamers, tempels en paleizen. Het grootste gedeelte van wat de Etrusken ons nagelaten hebben, ligt nog steeds verborgen onder de grond. Een bijzonder gevoel wanneer je tijdens je vakantie over de prachtige landweggetjes in Toscane of Lazio rijdt en beseft dat daar diep onder de grond schatten liggen die ons veel kunnen vertellen over de cultuur waaruit het grote en machtige Romeinse Rijk is voortgekomen.

Bisenzio-Etrusken (1) Bisenzio-Etrusken (2)Bisenzio

Al eeuwen lang is er een grote fascinatie voor de Etrusken, met name omdat we eigenlijk maar heel weinig over dit bijzondere volk weten. Wat we wél weten, is dat ze een taal spraken die geen enkele verwantschap had met de gebruikte talen in Midden-Europa in die periode.

Ze arriveerden per boot vanuit het oosten, waar ze in de dertiende eeuw voor Christus vanuit het huidige Turkije migreerden en drie eeuwen later in Midden-Italië aan land gingen. Mannen en vrouwen waren gelijk aan elkaar en zaten gezamenlijk aan tafel, wat absoluut een schande was in het oude Griekenland en ook later in het Romeinse Rijk.

Museo-Nazionale-Archeologico- Tuscania (1) Sovana-Etrusken

Ze waren een fatalistisch volk dat hun beslissingen volledig liet afhangen van de wil van de goden, die een centrale plaats in het leven innamen. Door de bewerking en verhandeling van de bodemschatten uit de streek werden ze uitzonderlijk rijk. En hun samenleving was een soort open en multiculturele samenleving waarbij ze geen grenzen bepaalden, maar juist verbinding zochten.

Regelmatig gaan wij op expeditie. Niet naar de bekende plekken die in elke reisgids vermeld worden, maar naar die stille, verscholen pareltjes die verborgen liggen in het landschap en die alleen te vinden zijn wanneer iemand je vertelt dat ze er zijn.

Gradoli-EtruskenGradoliParco-archeologico-Turona (1) Parco-archeologico-Turona (2)Parco Archeologico TuronaVia-cava-Fratenuti-Etrusken (2)

Daar op die plekken is het heerlijk om te zitten en al je zintuigen te gebruiken om je levendig voor te stellen hoe de processies voorbij trokken, hoe priesters en priesteressen rituelen uitvoerden in de kleurige tempels en hoe er gewerkt en geleefd werd in huizen van hout en leem. In de volgende blogs nemen we je mee op onze expedities en leggen we stukje bij beetje de aarde een beetje bloot.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *