Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Solari – de leukste wijk van Milaan

Ze zeggen dat de liefde voor Milaan moet groeien, dat het even duurt voordat je de charme van deze drukke stad kan vangen en voelen en je weet waar je moet zijn. Maar met het boek door&door Milaan hoeft dat helemaal niet lang te duren.

cover_milaan_def

Hier blader je door het Milaan voorbij het toeristische Piazza Duomo en lees je over de favoriete kerk van de Milanezen zelf, over  concerten op het dak van de Duomo, over de prachtige, verstilde jaren-dertig-villa verborgen achter hoge muren. Hier vind je de werkplaatsen van operahuis Teatro la Scala, de knusse straatjes van Brera, het hipste designwarenhuis en de botanische tuin in het hart van de stad. En na een dag dwalen door de stad is het heerlijk om aan de typisch Milanese aperitivo aan te schuiven, ergens tussen de buurtbewoners.

In het verse voorjaar of de warme nazomer is Milaan op zijn mooist, met de bomen groen en de ramen open. Gele trammetjes doorkruisen de stad en zijn de leukste manier om alles aan je voorbij te laten trekken. Tussen de Milanezen langs de indrukwekkende begraafplaats rijden, langs het Parco Sempione naar de nog overgebleven kanalen waar soms antiekmarkt op de kades is. Of langs de oude stadspoort Porta Romana, dwars door het centrum voorbij al die scooters, vele kerken, mooie etalages en verborgen binnenplaatsjes.

Solari-door-en-door-Milaan (6) Solari-door-en-door-Milaan (7)

Hier lees je alvast een voorproefje uit het boek:

‘De straatjes van Solari zien er wat ingeslapen en alledaags uit, een rustige woonwijk tegen het spoor. Weinig te beleven, zo lijkt het. Maar achter die bakstenen muren bruist het van de creatieve energie. Hier gaat het leven van alledag hand in hand met dat wat Milaan zo eigen maakt. Een rij gewone huizen en dan ineens een superstrakke koffiebar, een exclusieve showroom of sieradenboetiek; een trendy kapsalon of een ‘sushi pasticceria’, waar je ‘sushi op Italiaanse wijze’ geserveerd krijgt, helemaal hip.

Tijdens de Fashion en Design Weken vinden exclusieve concepten en projecten hier een plek. Op een gewone doordeweekse dag wandel je tussen oude fabriekspanden die zijn opgeknapt en waar je in de tuin kunt zitten voor een aperitivo of diner. Je vindt er lege pakhuizen waar talentvolle ontwerpers hun ateliers gevestigd hebben en glanzende naambordjes van fotostudio’s aan de muur tussen de klimop.

Solari-door-en-door-Milaan (3) Solari-door-en-door-Milaan (4)foto’s: Marina Goudsblom

Straatjes om rond te slenteren en de dag ontspannen aan je voorbij te laten gaan. Midden in Milaan zijn, zonder te struikelen over de duiven en de toeristen bij de Duomo. Jonge vaders zien die met rondrennende peuters en baby-in-draagzak hun pas geverfde showroom proberen in te richten. Misschien wel dromend van succes en internationale erkenning. Net als de lange modellenbenen op iets te hoge hakken die voorbij struisen. Ongepolijst design en wonderlijke meubels vinden, knus tafelen in een van de kleine trattoria’s. Gewoon even de brug over het spoor bij Porta Genova oversteken en dwalen maar, die paar straatjes in.

In een van die straten, op nummer 34 aan de Via Bergognone, hangt een heel bijzondere en kleurrijke collectie in de rekken. In deze oude staalfabriek wordt iedere dag ontworpen, genaaid, gepast, vermaakt, gestreken en gestoomd. Hier hoor je naaimachines razen en ratelen, maar lopen ook ontwerpers, timmermannen, beeldhouwers, elektriciens en meubelmakers in en uit. Hoge muren vol stoffen en linten, stellages vol hout, verfpotten en gereedschap. En misschien zijn er, boven al dat lawaai uit, zelfs wel flarden van een koorzang te horen.

Dit is het Laboratori-Atelier Ansaldo, waar Teatro alla Scala haar ‘werkplaatsen’ heeft. De plek waar de kostuums handgemaakt, gewassen en bewaard worden en de decors ontworpen en gebouwd. Ruimte genoeg en bovendien is in de oude fabriekshallen de akoestiek perfect voor de repetities van de koren. Ambacht en kunst versmelten en zo ontstaan de mooiste dingen, verstopt tussen het dagelijks leven aan de rand van de stad.’

Dwaal verder mee door het heerlijke Milaan aan de hand van de tips in

cover_milaan_def

door & door Milaan | Sarah Breimer & Marina Goudsblom | ISBN 9789021552637 | € 18,95 | uitgeverij Kosmos | bestel door & door Milaan via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *