Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het rare Romeinse eten

Het is Kinderboekenweek in Nederland! Tot en met 13 oktober staan kinderboeken extra in het zonnetje. Ook op Ciao tutti besteden we tijdens deze periode geregeld aandacht aan een kinderboek – uiteraard altijd met een Italiaans tintje.

Vandaag gaan we aan tafel met Die rare Romeinen, een boek vol waanzinnige feiten over een stoer volk dat zo’n 2000 jaar geleden in het grootste deel van Europa de baas was: de Romeinen. Maak kennis met hun krankzinnige keizers, strenge straffen en vreemde (vr)eetgewoontes.

Die-rare-Romeinen

Lees het antwoord op de volgende vragen:
*wat droegen Romeinse soldaten onder hun uniform?
*hoe zorgden de rijke Romeinen ervoor dat ze konden blijven dooreten als het feest was?
*waarom sneden veel jongemannen in het Romeinse rijk hun rechterduim af?

Flitsende feiten, over een man met drie hoofden, een school waar je alleen maar leerde vechten, en een receptje op basis van schapenlongen!

Omdat het zo mooi past bij onze gisteren gepresenteerde nieuwe Ciao tutti Special over Italiaans eten en drinken, kozen we als fragment een deel van het hoofdstuk ‘Het rare Romeinse eten’:

‘Nadat de Romeinen Noordwest-Europa hadden veroverd, brachten ze er nieuw voedsel en nieuwe recepten heen. Ze waren namelijk niet erg dol op het grove brood en schrale bier van de Germanen. Bovendien waren de Romeinen rijk genoeg om de saaie smaak van gerookt of gezouten vlees en vis met kruiden op te peppen.

Die-rare-Romeinen (2)

Tien Romeinse voedsel-feiten
1-De rijke Romeinen organiseerde enorme feesten, hoe gekker hoe beter. Trimalchio bijvoorbeeld, gaf eens tijdens een feest zijn gasten wijn die al honderd jaar oud was. Er werd ook een wild zwijn opgediend. Toen zijn buik werd opengesneden, vlogen er zanglijsters naar buiten.

2-Tijdens zulke feesten aten de gasten zóveel dat ze er misselijk van werden. Er was dan ook een speciale ruimte waar ze konden kotsen (het vomitorium; dit vind je ook terug in het Engelse werkwoord ‘to vomit’, dat overgeven betekent).

3-Keizer Maximianus kon er trouwens ook wat van. Er wordt verteld dat hij per dag 20 kilo vlees at… zoveel als er aan een klein schaap zit!

4-Maximianus dronk ook nog eens ongeveer 34 liter wijn per dag. Die enorme vraatzucht werd uiteindelijk zijn dood… maar hij is toch bijna 20 jaar keizer geweest!

5-De rijkelui hadden in hun keuken een speciale kooi waarin relmuizen werden vetgemest. Ze kregen het lekkerste eten: walnoten, eikels en kastanjes. Als ze dik genoeg waren, werden ze geslacht en gevuld. De vulling werd gemaakt van varkensworst (of muizenworst) met peper en noten. De Romeinen waren er dol op!

Die-rare-Romeinen (3)

6-Slakken die met melk vetgemest werden, waren ook geliefd. Haal de slakken uit hun huis en zet ze een dag in een ondiepe schaal met melk en zout. Slakken zijn dol op melk en slurpen de hele schaal leeg. Door het zout worden de stomme beesten nog dorstiger. Zet de slakken vervolgens nog een paar dagen in pure melk. Ze drinken zoveel dat ze niet eens meer in hun huis passen. Frituur ze daarna in de olie en geef er een wijnsausje bij – verrukkelijk!

7-Nog lekkerder… laat de slakken zich volvreten met rauw vlees, dan nemen ze die smaak over. (De meeste slakken hebben roofdierneigingen als ze de kans krijgen!)

8-De Romeinen waren dol op gevulde lijsters. Nou ja, kip of lijster, wat maakt dat nou uit, zul je denken. Nou, een heleboel! Ze vulden de lijster namelijk door zijn keel, zonder zijn ingewanden eruit te halen. Jakkes! De Romeinen aten trouwens wel meer vogels die wij niet op onze menukaart hebben staan, zoals zilvermeeuwen, kauwen, kraaien, raven, zwanen, meerkoeten en pauwen.

9-De Romeinen gooiden bijna niks weg. Voor een recept van Apicius als heb je bijvoorbeeld de gehakte uier van een zeug nodig! Ze aten ook de hersenen van dieren. De longen van schapen en geiten waren een lekkernij.

10-Waarschijnlijk vind jij het heerlijk om met je bord voor de televisie te zitten. Maar zou je ook nog lekker eten als dansers, acrobaten, jongleurs en clowns om je heen krioelden? Of als een paar gladiatoren elkaar probeerden af te maken? Tijdens een Romeins feestmaal was dergelijk vermaak heel gewoon.’

In Die rare Romeinen vind je nog eens tien andere voedselfeiten van de Romeinen, plus een heleboel andere waanzinnige weetjes, feiten, spannende verhalen en grappige illustraties. Zo leuk was geschiedenis niet eerder!

Die-rare-Romeinen

Die rare Romeinen | Terry Deary | met illustraties van Martin Brown | vertaald door Greet Eijsink | ISBN 9789020605068 | Uitgeverij Kluitman | bestel Die rare Romeinen via deze link bij bol.com

Voor de iets jongere lezertjes (vanaf 7 jaar) is er Razende Romeinen, in de serie Waanzinnig om te weten Junior:

Razende-Romeinen

Razende Romeinen | Terry Deary | met illustraties van Martin Brown | vertaald door Bies van Ede | ISBN 9789020605655 | Uitgeverij Kluitman | bestel Razende Romeinen via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *