Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7x lezen over Rome

Rome

De stapel met boeken over Italië groeit sneller dan ooit. Naast bureau, bank en bed verschijnen steeds hogere stapels romans, kookboeken, dichtbundels, reisgidsen en thrillers – sommige gloednieuw, andere al wat ouder en op de kop getikt tijdens een van onze vele strooptochten. Nu is het geen straf om je gedurende de steeds vroeger intredende avond en de onaangekondigde regenbuien te verdiepen in het land van la dolce vita, dus we zullen komende tijd nog wat vaker dan anders ‘lekker leesvoer’ tippen. Vandaag trappen we af met maar zeven boeken – met Rome steeds op een andere manier in de hoofdrol:

Twee-steden-Fik-Meijer

Twee steden
In 330 stichtte keizer Constantijn een nieuwe stad: Constantinopel. Al snel werd die stad ‘het nieuwe Rome’ genoemd. Vaak wordt beweerd dat het oude Rome vervolgens verviel en dat Constantinopel direct zijn plaats innam. Maar dat ging geleidelijk. In Twee steden legt Fik Meijer beide steden naast elkaar.

In Rome lieten de keizers het afweten en bezochten de stad niet meer; pausen sprongen in dat machtsvacuüm. Visigoten en Vandalen plunderden de stad. Het aantal inwoners liep terug. Tegelijkertijd werd de stad omgevormd tot het centrum van de christelijke wereld.

In de hoofdstukken over Constantinopel vertelt Meijer over de voorgeschiedenis en inrichting van de nieuwe stad. Over het Nika-oproer, dat in 532 bijna de hele stad in de as legde, en over de wederopbouw, met de Hagia Sophia als pronkstuk. En dan zijn er de pogingen om het Romeinse rijk in oude luister te herstellen – en de desastreuze gevolgen van de pest. Het boek eindigt in het begin van de zevende eeuw, als de mediterrane wereld mede door de opkomst van de Arabieren een ander aanzicht krijgt.

De geschiedenis van de twee grootste steden van de late oudheid en de vroege middeleeuwen komt in dit nieuwe boek van Fik Meijer op een bewogen manier tot leven. Een dubbele aanrader!

Bestel Twee steden via deze link bij bol.com

Weis & Hickmann DrakenschepenBoek1@1

Wonden van eer
Wonden van eer is het verhaal van een jonge strijder in het hardste en succesvolste leger van de klassieke oudheid.

Marcus Valerius Aquila is nog maar net aangekomen in Brittannië als hij moet rennen voor zijn leven. Hij is namelijk door de machtswellustige keizer Commodus veroordeeld tot een oneervolle dood. Zijn plan is om een nieuwe identiteit aan te nemen, te dienen in een obscuur regiment bij de Muur van Hadrianus en zich schuil te houden, in de hoop op gerechtigheid. Maar dan komt er een barbarenleger vanuit de woestenij ten noorden van de Muur opzetten en moet Marcus bewijzen dat hij sterk genoeg is om een leger te leiden in een brute oorlog tegen een genadeloze vijand.

Bestel Wonden van eer via deze link bij bol.com

De-zonde-die-liefde-heet

De zonde die liefde heet
Wanneer hoofdpersoon ‘Mario Sabino’ te horen krijgt dat zijn vader in Italië overleden is en hem een enorm fortuin heeft nagelaten, verhuist hij naar Rome (de stad van de ruïnes: een treffende metafoor voor de geestelijke ravage die de liefde is).

Hij gaat op zoek naar een vorm van therapie, naar verzoening met zijn jood-zijn, met zijn vader, door wie hij zich altijd in de steek gelaten heeft gevoeld en verzoening met de vrouwen uit zijn leven. Hij komt in contact met Renata, een danslerares, en de vriendschap groeit geleidelijk uit tot een liefdesrelatie.

Bestel De zonde die liefde heet via deze link bij bol.com

Klassiek

Klassiek
Niet alleen over Rome, maar over de geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld. Wie nieuwsgierig is naar de oudheid, kan met dit boek lange tijd zijn honger stillen. Anton van Hooff schetst in Klassiek het samenhangende historische verhaal van de Grieks-Romeinse wereld. Van de Griekse stadsstaten in de vijfde eeuw voor Christus tot het machtige Romeinse rijk, de eerste echte supermacht. Van Homeros tot Hadrianus, van Solon tot Romulus Augustulus.

Van Hooff doorspekt zijn verhaal met mooie anekdotes, vertaalde citaten, spreuken en opvallende parallellen met latere tijden. Bestaat het jaar nul wel echt? Wat zit er achter het gezegde ‘geld stinkt niet’? En wist president Kennedy in 1963 dat hij met zijn uitspraak ‘Ich bin ein Berliner’ teruggreep op de beroemde redenaar Cicero?

Bestel Klassiek via deze link bij bol.com

Rouw-en-razernij-om-caesar

Rouw en razernij om Caesar
De bloederige liquidatie van Julius Caesar geldt als de meest ingrijpende politieke moord uit onze geschiedenis. Caesar wordt met 23 dolksteken om het leven gebracht door zijn standgenoten, een groep complotterende senatoren. Rome raakt in rep en roer en reageert furieus en uitzinnig. Wat gebeurde er precies in die dagen na Caesars dood? Hoe werd deze vergoddelijkte en bij het volk immens populaire Pontifex Maximus (opperpriester) en ‘Zoon van Venus’ de laatste eer bewezen?

Tommie Hendriks reconstrueert aan de hand van de authentieke, historische teksten de koortsachtige uren en dagen van angst, rouw en woede na de fatale moordaanslag en schetst het beeld van Caesars tumultueuze uitvaartplechtigheid.

Bestel Rouw en razernij om Caesar via deze link bij bol.com

De-preek-over-de-val-van-Rome

De preek over de val van Rome
We beginnen ver van Rome, als Marie-Angèle Susini een nieuwe beheerder voor haar dorpscafé op Corsica zoekt. Niemand slaagt er echter in de zaak goed te laten draaien. Dan melden Matthieu Antonetti en Libero Pintus zich als kandidaten, twee jongens uit het dorp die aan de Sorbonne in Parijs filosofie zijn gaan studeren. Ze slagen er boven verwachting in om het café goed uit te baten. Grote troef daarbij is de aanwezigheid van vijf serveersters, onder wie de opwindende Annie. Maar terwijl de sfeer niet stuk lijkt te kunnen, dreigen er rivaliteit en kwaadwillendheid. Uiteindelijk gaat de wereld van het dorpscafé hier tijdens een bloedige apotheose aan ten onder.

Dat is het lot van alle werelden, volgens Jérôme Ferrari. Hij spiegelt zijn verhalen over het Corsicaanse café en de familie Antonetti aan de preken over de val van Rome die Augustinus in 410 uitsprak, waarin hij zijn toehoorders wees op de angstwekkende vluchtigheid van alle denkbare werelden. Als troost mag dienen dat er toch steeds weer nieuwe werelden opdoemen en dat daarover geschreven kan worden – zoals in deze buitengewoon fascinerende roman.

Bestel De preek over de val van Rome via deze link bij bol.com

Het-oude-Rome-voor-vijf-denarii-per-dag

Het oude Rome voor vijf denarii per dag
Reis door de tijd naar het jaar 200 en slenter door de straten van Rome met jongens uit Thracië, Egyptische marktkooplieden en Germaanse huursoldaten. Lees waar je exotische specerijen kunt kopen, of nog exotischer slavinnetjes. Hier vind je tips voor de beste slaapgelegenheid,suggesties waar je wel en waar je beslist niet moet gaan eten, en waar je in het Colosseum bij een gladiatorengevecht moet gaan zitten om het meeste bloed te zien.

Verder: de goedkoopste manier om naar Rome te reizen,de belangrijkste bezienswaardigheden, hoe je je moetkleden voor een chic etentje (een avondjurk; vergeet nietje eigen servet en speciale binnenschoenen mee te nemen),de leukste markten, de mooiste badhuizen en de beste bordelen. En natuurlijk de interessantste stadswandelingen, de belangrijkste openingstijden en een handig lijstje ‘wat en hoe in het Latijn’. Met deze gids in de hand zul je meer uitje reis naar het oude Rome halen, de stad die in het jaar 200 mooier is dan ooit!

Bestel Het oude Rome voor vijf denarii per dag via deze link bij bol.com

♥♥♥♥♥♥♥

Buon viaggio a Roma!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *