Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5 must read boeken over Rome

Gewoon vanaf de bank, vanuit je luie stoel of zelfs terwijl je onderweg bent naar je werk even naar Rome? Het kan met deze vijf boeken, die je meenemen naar Rome en je stuk voor stuk vanaf de eerste pagina niet loslaten. Veel leesplezier!

Rome-Sint-Pieter-meeuw

Het oude Rome voor vijf denarii per dag
Jaren geleden doorkruisten we Rome met deze gids in onze rugzak. Nu is er eindelijk een tweede druk en kan iedereen weer terug in de tijd reizen, naar het Rome van het jaar 200. Je krijgt tips voor je reis naar Rome, voor accommodatie in Rome, voor de beste shopadresjes en amusement, voor hoe je het beste met de Romeinen om kunt gaan en voor de highlights die je zeker moet zien (met natuurlijk ook een bezoek aan de badhuizen).

Het-oude-Rome-voor-vijf-denarii-per-dag-Matyszak

Het oude Rome voor vijf denarii per dag is een originele reisgids, waar je je heerlijk in kunt verliezen en waardoor je echt alle besef van tijd kwijtraakt. Een tijdreis voor slechts € 15,-!

bestel Het oude Rome voor vijf denarii per dag via deze link bij bol.com

Bernini-Waanzin-Margreet-Hofland

Bernini’s waanzin
Je belandt midden in de zeventiende eeuw, in het barokke Rome waar Bernini en Borromini, twee kunstenaars die uiterlijk en innerlijk zoveel van elkaar verschillen als maar mogelijk is, Rome tot de majestueuze stad maken die een paus waardig is. Ze kunnen echter niet samenwerken; hun rivaliteit mondt uit in moordlust en haat.

Als Bernini de opdracht krijgt om de klokkentorens van de Sint-Pieter te bouwen, eindigt dit in een ramp die Borromini had kunnen voorkomen, iets wat hij bewust niet deed. Dan ontstaat een gevaarlijke driehoeksverhouding tussen hen en de aantrekkelijke Costanza Bonarelli, een duivels pact dat uiteindelijk een van hen het leven zal kosten…

bestel Bernini’s waanzin via deze link bij bol.com

Dictator-Robert-Harris

Dictator – Robert Harris
Marcus Tullius Cicero, de briljantste advocaat uit de geschiedenis, leeft in ballingschap, ver van Rome. Hij is een gebroken man en heeft al zijn invloed verloren. Maar zoals hij zelf zegt: ‘Zolang er leven is, is er hoop.’ Zijn steun aan zijn politieke rivaal Caesar zorgt ervoor dat hij Italië weer in mag. Cicero vecht zich een weg terug naar de macht om nog eenmaal de belangrijkste speler in de Romeinse politieke wereld te zijn.

Dictator is de meesterproef van Robert Harris, een ongekende weergave van twee van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis: de val van het Romeinse Rijk en de moord op Julius Caesar.

bestel Dictator via deze bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Dynastie-Tom-Holland

Dynastie – Tom Holland
Toen het Romeinse rijk eenmaal een wereldrijk was, kwam er een einde aan de republiek. Rome baadde in bloed. De burgeroorlogen waren zo gewelddadig geweest dat het volk blij was met een alleenheerser die vrede bracht. Hij noemde zichzelf Augustus: ‘de door God begunstigde’.

De lugubere roem van de door Augustus gestichte dynastie is nooit verbleekt. Er is geen familie die kan bogen op een vergelijkbare rij fascinerende namen. Tiberius, berucht om zijn perversiteit, was een formidabele generaal die eindigde in verbitterde afzondering; Caligula, gevreesd vanwege wreedheden en vernederingen, reed over de zee; Agrippina, Nero’s moeder, wrong zich in bochten om haar zoon, die haar zou vermoorden, aan de macht te brengen; Nero zelf trouwde met een eunuch en bouwde een sprookjespaleis op de restanten van het door vuur verwoeste centrum van zijn stad.

Tom Holland schetst een verbijsterend portret van Romes eerste keizerlijke familie. Dynastie gaat over haar aantrekkingskracht en over de bloedige slagschaduwen van haar misdaden, over de imposante hoofdstad die door Augustus in marmer werd herbouwd en over donkere Duitse bossen vol barbaren. De personages vormen een spectaculaire cast van moordenaars en metroseksuelen, overspeligen en druïden, konkelende grootmoeders en weerspannige gladiatoren.

bestel Dynastie via deze link bij bol.com

Sallustius-Bederf-van-binnenuit-crisis-Rome

Bederf van binnenuit – crisis in Rome
Het is begin eerste eeuw voor Christus en Rome is heer en meester in de mediterrane wereld. Griekenland is veroverd, Carthago verwoest. Een ongekend succesverhaal dat echter ook schaduwzijden kent. Grote sociale problemen, machtsmisbruik bij de politieke en militaire leiding, schaamteloos gegraai door een handvol topfiguren ten koste van de gewone man. Het levert maatschappelijke spanningen op, die onvermijdelijk tot ontlading komen.

De Romeinse geschiedschrijver Gaius Sallustius Crispus (86-34 voor Christus) geeft hiervan twee voorbeelden: de samenzwering van Catilina (63) en de oorlog tegen Jugurtha (111-105). Deze relatief kleine episodes tekenen de diepe crisis waarin Rome is beland: gefrustreerde burgers nemen het op tegen de staat, corrupte magistraten verprutsen een oorlog en laten zich manipuleren door een barbaarse koning.

Met zijn pessimistische en tragische visie werpt Sallustius een boeiend licht op het republikeinse Rome. dat hij ook persoonlijk vuile handen heeft gemaakt, als politicus en beschermeling van Julius Caesar, maakt hem nog interessanter. Meer dan tevoren glanst Sallustius hier door zijn tegendraadse stijl. Daarmee heeft hij zijn plaats verworven tussen de allergrootsten, naast zijn geliefde voorbeeld, Thucydides, en zijn beroemdste navolger, Tacitus.

bestel Bederf van binnenuit via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *