Umbrië Palio-pracht in Città della Pieve
Samen met haar man Torben en hun dochters Giulia en Elena woont Klaartje in Monteleone d’Orvieto, in het noordwesten van Umbrië, waar ze Casa San Carlo runnen, een heerlijke plek om vakantie te vieren.
Sinds hun verhuizing naar Umbrië, acht jaar geleden, ontdekten ze tal van lokale tradities en lekkernijen. Zo nemen Klaartje, Torben en de meisjes elk jaar deel aan de Palio van het nabijgelegen Città della Pieve, een grote eer voor iedereen die niet in het plaatsje zelf geboren en getogen is…
Klaartje: ‘Hun handen hieven ze ten hemel, hun blik ging gepijnigd naar de grond. Of ik misschien krulspelden had, en – ze wilden me natuurlijk niet beledigen – een push-up beha? En platte schoenen, álsjeblieft géén hakken, want ik was al veel te lang voor de japon…
Daar stond ik, ongemakkelijk glimlachend in mijn korte rok en zomerbloesje, terwijl ik werd gekeurd door de strenge vrouwen van de kostuumafdeling van de jaarlijkse Palio van Città della Pieve.
Het was overduidelijk...
Abruzzen Riserva Naturale Regionale di Punta Aderci – paradijs aan de Costa dei Trabocchi
Aan de kust van Abruzzo vind je het Riserva Naturale Regionale di Punta Aderci. De ongerepte natuur van het park, rijk aan flora en fauna, is moeilijk te weerstaan.
Het is een van de mooiste stukken van de Italiaanse oostkust, met schone stranden en een kristalheldere zee waar je soms zelfs dolfijnen en zeeschildpadden kunt zien.
Het natuurgebied strekt zich over tweehonderdvijfentachtig hectare uit, van het strand van Punta Penna (bij Vasto) tot de monding van de rivier de Sinello (bij Lido di Casalbordino), in een mengeling van stranden, kliffen, duinen en rotsen.
Spiaggia di Punta Penna
Het lange zandstrand van Punta Penna vormt de belangrijkste toegang tot het beschermde gebied. Hier slingert het wandelpad aanvankelijk over houten vlonders door de duinen, waar je de strandplevier kunt spotten.
Deze kleine vogel met ranke poten, witte borst en zwart omrande ogen is het symbool van het reservaat. Hij nestelt graag in de duinen en gedijt alleen op plekken zonder vervuiling....
Sicilië Circo Fortuna – kleurrijk Nederlands design in Syracuse
Een aantal jaar geleden logeerden we tijdens ons bezoek aan Syracuse bij Hotel Gutkowski, waar het ontbijt werd geserveerd op de kleurrijke bordjes van Circo Fortuna. Onlangs kwamen we deze bordjes tegen bij La Bottega by Chiara’s Food in Amsterdam.
Chiara wist ons te vertellen dat de vrolijke bordjes, kopjes en schaaltjes ook worden gemaakt in Syracuse, door de Nederlandse Caroline. Ze beloofde ons tijdens een volgend bezoek aan Syracuse op bezoek te gaan bij Carolines Siciliaanse atelier annex winkel, om jullie meer te vertellen over deze bijzondere band tussen Nederland en Sicilië.
Van Oosterbeek naar de Siciliaanse oostkust
Chiara: ‘Toen ik voor het eerst het atelier annex winkeltje van Circo Fortuna binnenstapte, in het historisch hart van Syracuse, was ik direct betoverd door de sfeer die er hangt. Caroline heette me hartelijk welkom en toonde me haar kleurrijke creaties, met in de hoofdrol vaak een van de Siciliaanse straatkatten, cactusvijgen, hartjes en vlinders.
Ze...
Rome Ontdek het Rome van Rafaël, Bernini & Caravaggio
Ga je op stedentrip naar Rome? Met deze drie City Walks ontdek je het Rome van de grote kunstenaars Rafaël, Bernini en Caravaggio. Elke City Walk à € 4,99 omvat een unieke route waarmee je in de voetsporen van deze kunstenaars treedt, met culturele, culinaire en andere tips voor een onvergetelijke wandeling door de Eeuwige Stad.
Het Rome van Rafaël
Raffaello Sanzio, die we in Nederland en België eenvoudigweg kennen als Rafaël, wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars ooit. Zowel kunstenaars als kunsthistorici zagen hem als degene die de kunst vervolmaakte.
Zijn absolute gloriedagen bracht Rafaël door in Rome, waar hij in 1508 arriveerde, jong, talentvol en veelbelovend, op uitnodiging van Donato Bramante, de artistiek adviseur van paus Julius II én verre familie. Rafaël kreeg vrijwel onmiddellijk zijn eerste opdracht – en wat voor één.
De jonge schilder, die als grootste werken tot dan toe enkele altaarstukken had gemaakt, mocht de persoonlijke...
Italiaanse films & series The Young Pope – tiendelige serie van Paolo Sorrentino
Aanrader: The Young Pope, de nieuwe tiendelige dramaserie van Paolo Sorrentino. Na het grote succes van La Grande Bellezza koos Sorrentino nu voor Vaticaanstad als decor, met de eerste Amerikaanse paus aan het hoofd en Jude Law en Diane Keaton in de hoofdrollen.
The Young Pope vertelt het controversiële verhaal over de eerste maanden van het pontificaat van Pius XII. Lenny Belardo is een gecompliceerde persoon, die als weeskind opgroeide bij zuster Mary. Hij is aartsconservatief, maar vol mededogen voor de zwakken en armen. Als Pius XII, de eerste paus uit de Verenigde Staten, heeft hij veel macht, maar komt hij voortdurend in conflict met de gevestigde orde van het Vaticaan.
Bekijk alvast de trailer van The Young Pope:
Sorrentino: ‘The Young Pope gaat over de duidelijke tekenen van Gods bestaan en de even duidelijke tekenen van Zijn afwezigheid. Over hoe je naar geloof kunt zoeken en het kunt verliezen. Over de druk van heilig zijn, die bijna ondragelijk is als je tegen...
Campanië 10 culinaire lekkernijen uit de regio Campanië
De Amalfikust en omgeving worden geroemd om hun schoonheid, maar naast de fotogenieke plaatsjes en het natuurschoon maken ook de typische specialiteiten dit gebied tot een – letterlijk – heerlijke plek. Felicia van SalernoTravel tipt tien lekkernijen die je geprobeerd moet hebben!
1 Delizia al limone – citreoengebakje
De delizia al limone is een van oorsprong Sorrentijns gebakje, dat in 1978 werd bedacht door de uit Sorrento afkomstige Carmine Marzuillo. Het is gebak met als basis pan di Spagna, gedrenkt in een siroop van limoncello, gevuld en bedekt met citroencrème.
De delizia is uitgegroeid tot een van de populairste gebakjes van de regio Campanië. Het is te verkrijgen in taartvorm of in een kleiner formaat, in de vorm van een borst, die je in bijna elke lokale pasticceria kunt vinden.
2 Concerto – likeur uit Tramonti
Concerto is de naam van een bruine likeur afkomstig uit Tramonti. Het is een van de oudste likeuren van dit gebied, die oorspronkelijk werd bereid door de...
Chianti Badia a Coltibuono – wijn proeven bij de abdij van de goede oogst vlak bij Radda in Chianti
Radda in Chianti werd in 1384 de hoofdstad van de Lega del Chianti, het verbond van steden en dorpen in de Chiantistreek. Nu is het de hoofdzetel van het Consorzio di Chianti Classico en als zodanig kunnen we dit stadje op onze tocht door de Chianti niet links laten liggen.
Wijn proeven kun je echter beter net iets buiten Radda doen, bij Badia a Coltibuono (‘abdij van de goede oogst’). Volgens de trotse eigenaren van de wijngaarden die hier liggen, zijn precies op deze plek in de elfde eeuw de eerste druivenranken van de Chianti geplant, door Benedictijner monniken die hier toen woonden en werkten.
Koopman uit Amsterdam krijgt het eerste vat Chianti
Zij produceerden in eerste instantie alleen wijn voor eigen gebruik. Pas in 1690 werd het eerste vat wijn verkocht – volgens de huidige medewerkers aan niemand minder dan een rijke koopman uit Amsterdam.
Ook nu nog wordt er rondom de abdij een uitgelezen Chianti geproduceerd, maar daarnaast maken ze een uitstekende olijfolie....
Recepten Hartverwarmende pastarecepten voor herfstige avonden
Op zoek naar inspiratie voor hartverwarmende pastagerechten voor herfstige avonden? Met deze recepten mag het buiten zo hard stormen als het wil, binnen pruttelt klein geluk op het fornuis of in de oven. Buon appetito!
rigatoni met worst naar recept van Anthony Bourdain
orecchiette met gekarameliseerde ui, hazelnoot en salie
lasagne met pompoen en saucijsjesaardappel/pompoentortelli met bruine boter, salie en pijnboompitten van Giulia Scarpaleggia
macaroniballetjes met drie soorten kaas van Susan Aretz
lekker luie lasagne van Italiaans Koken met Antoinettetagliatelle al ragù toscano van Alles over Italiaans eten
pastasalade met wilde paddenstoelen van Antonio Carluccio
orecchiette met broccoli en saucijs van Fratello & Sorella
lasagne met Parmezaancrème en paddenstoelen
pasta al forno uit ‘De easy Vegeterranean’
tagliatelle met gorgonzola, hazelnoten en rucola van Italiaans Koken met Antoinette
lasagne van hertenvlees en kastanjes van Homecooking Dept.
romige pompoentagliatelle...
Umbrië Via di Francesco – op pelgrimstocht in Umbrië
Als je in Umbrië bent, kun je niet om de Heilige Franciscus heen. Franciscus werd geboren in Assisi, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht, maar in heel Umbrië vind je zijn sporen terug.
De Via di Francesco, een bijzondere pelgrimsroute die in het teken van Franciscus staat, voert langs verschillende plekken waar de heilige zijn sporen achterliet, met als stralend middelpunt Assisi.
In navolging van het levensverhaal van Franciscus zul je geïnspireerd raken door kleine, eenvoudige dingen die je onderweg ziet, de mensen die op je pad komen en de bijzondere landschappen die aan je voorbijtrekken. Met welk doel je de Via San Francesco ook bewandelt, een avontuur wacht hoe dan ook. Andiamo?
Meerdere wegen naar Assisi
Je kunt de route te voet, op de fiets of zelfs te paard afleggen. Als je vanuit het noorden komt, start je bij het klooster in La Verna, in Toscane, en trek je naar Assisi. Deze noordelijke route is ongeveer tweehonderd kilometer lang.
Je kunt de route ook...
Palermo La Zisa – paleis van duizend-en-één-nacht in Palermo
Net even buiten het drukke centrum van Palermo vind je La Zisa, een Normandisch paleis dat van verre wel wat weg heeft van het paleis van een fakir. De naam heeft het paleis te danken aan zijn schoonheid; aziz is namelijk Arabisch voor ‘schitterend’.
Het paleis was ooit bedoeld als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I, maar toen hij in 1166 overleed, was het bouwwerk nog niet helemaal af. Zijn zoon, Willem II, zorgde ervoor dat het paleis werd voltooid zoals zijn vader dat voor ogen had gehad, met een mooie waterpartij waarin de schoonheid nog eens weerspiegeld werd.
De ligging is ideaal voor een bezoek op een warme zomerdag. De koning zou hier immers ook in de zomer verblijven. De voorzijde ligt dus met opzet naar het noordoosten, zodat er bij de ingang een beetje frisse zeelucht kan worden opgesnoven.
Op het plafond van het portaal is het wat minder prettig toeven; hier zweven heel wat duivels. Volgens een legende heeft het geen zin ze te tellen: je...
Recepten Affogato al caffè – espresso met een bolletje ijs
We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ook op andere koffievariaties.
’s Zomers maken we graag een affogato al caffè. Een simpel maar meer dan smakelijk recept voor elk moment van de dag – maar ook als perfect toetje. Letterlijk betekent affogato al caffè ‘verdronken in de koffie’, hetgeen verwijst naar het ijs, dat je als het ware laat verdrinken in de koffie.
Het recept vergt weinig inspanning, hetgeen mooi meegenomen is op een warme zomerdag of na een uitgebreid Italiaans diner. Het enige wat je moet doen is een goede espresso zetten (wij doen dat meestal met de moka).
Vervolgens schep je een bolletje vanille-ijs in een glas of kopje, schenk de hete espresso erover en eventueel een beetje koffielikeur en genieten maar!
Varieer naar hartenlust met het soort ijs, ook een bolletje chocolade-, stracciatella- of hazelnootijs kun je...
Palermo De poppen aan het dansen – bezoek het Museo delle Marionette en het poppentheater in Palermo
Een van de leukste musea van Palermo is het Museo Internazionale delle Marionette, het Marionettenmuseum. Het museum ligt aan het Piazza Antonio Pasqualino, vlak bij Piazza Marina.
Eenmaal over de drempel ben je in een heel andere wereld, die wordt bevolkt door zo’n drieduizend marionetten die allemaal gemaakt zijn op Sicilië. Hiermee heeft het museum een van de grootste en meest diverse poppencollecties ter wereld.
De poppen zijn uiteraard niet gemaakt voor het museum. Vroeger, zo ongeveer tot vlak na de Tweede Wereldoorlog, waren de poppen volop in gebruik. Poppenspelers trokken het hele eiland over om in hun eigen poppentheaters verhalen te vertellen.
De marionetten beleefden dankzij de vaardige handen van de poppenspelers vele avonturen, die ademloos werden bekeken door kinderen én hun ouders. Wie geluk heeft, kan tijdens zijn bezoek aan het museum ook een voorstelling bijwonen, waarbij de poppenspeler de touwtjes stevig in handen houdt om de marionetten de mooiste verhalen...