Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Le Marche

Villa Imperiale – een keizerlijke villa met prachtige tuinen in het Parco San Bartolo (Pesaro)

Tijdens Pauls verblijf bij Il Pignocco wijst gastvrouw Francesca hem op een goed verborgen plek in het Parco San Bartolo, even buiten Pesaro: Villa Imperiale. Deze statige villa en de oogverblindende tuinen moeten we volgens Francesca zeker bezoeken, dus na een uitgebreid ontbijt zetten Paul en Lianne koers naar het natuurpark aan zee. Paul: ‘Francesca heeft niets teveel gezegd. De Villa Imperiale is een van de mooiste voorbeelden van de Italiaanse renaissance in de regio Le Marche. Landschap en architectuur komen hier prachtig samen. De villa ligt dan ook op een strategische plek, met fenomenaal uitzicht over Pesaro, het omringende landschap en de zee. De villa behoorde in de vijftiende eeuw toe aan de familie Sforza. Aan deze familie dankt de villa ook haar naam. Het was namelijk imperatore, keizer, Frederico III die in opdracht van Alessandro Sforza in 1452 de eerste steen mocht leggen. In de zestiende eeuw werd Villa Imperiale uitgebreid door architect Girolamo Genga, in...
Campanië

Paardrijden op de Vesuvius – ontdek de vulkaan te paard

Het beklimmen van de Vesuvius staat hoog op het wensenlijstje bij de meeste mensen die Napels bezoeken. Maar wist je dat de vulkaan ook uitstekend terrein is voor paardrijtochten? Iris en Joël van Ontdek Napels nemen je mee! Iris: ‘Dennen, elzen, esdoorns en druivenplanten. Overal om ons heen zien we groen als we over de paden op de helling van de Vesuvius hobbelen met onze paarden. De Vesuvius is een groene vulkaan, omdat sinds de laatste uitbarsting in 1944 flink geïnvesteerd is in herbebossing. Vanuit de stad valt het ons nooit zo erg op. We blijven ons er daarom elke keer weer over verbazen als we de vulkaan bezoeken. Een uur geleden werden we door onze gids Giuseppe opgepikt bij het treinstation van Pompeï. In Napels kwam de regen met bakken uit de hemel en vanuit de trein zagen we zelfs hagel. Giuseppe verzekerde ons aan de telefoon echter dat het weer in Pompeï prima zou zijn. En dat blijkt te kloppen. We springen in zijn kleine Fiat en rijden richting de paardenranch van...
Italiaanse muziek

Viva la musica! – playlist met de mooiste Italiaanse liedjes over muziek

Luister je graag naar Italiaanse muziek? Dan kun je je hart ophalen aan onze nieuwe playlist, met maar liefst vijftig Italiaanse liedjes over muziek, van Musica è van Eros Ramazzotti en Vivo per lei van Andrea Bocelli tot Musica che resta van Il Volo en Come musica van Jovanotti. Er is voor ieder wat wils, van Paolo Conte en Max Gazzé tot Laura Pausini en Ludovico Einaudi, van Lucio Dalla en Fabrizio De André tot Thegiornalisti en Vito Lavita. Je vindt al deze nummers – in totaal goed voor ruim drie uur aan Italiaanse musica – heel handig in een Spotify-playlist, zodat je met één klik op deze link lekker lang kunt luisteren en meezingen… Geniet van de mooiste Italiaanse liedjes over muziek! foto: Photology1971
Umbrië

Wijn proeven bij Cantina Cenci in San Biagio della Valle

Annerike dompelt zich een week lang onder in la dolce vita in Umbrië en geniet volop van de wijnweek van taalschool Comitato Linguistico Perugia. Een bijzonder wijnhuis waar tijdens deze wijnweek uitvoerig wordt geproefd, is Cantina Cenci in San Biagio della Valle. Annerike: ‘Onze privéchauffeur en ook de navigatie zijn de weg even kwijt als we richting Cantina Cenci rijden. Gelukkig zien we in de verte, aan het einde van een lange, onverharde weg, een paar oude wijnvaten die zich duidelijk aftekenen tegen de horizon. Wijnmaker en eigenaar Giovanni Cenci en zijn vrolijke truffelhond Mina staan ons al op te wachten. Al vier generaties lang maakt de familie Cenci op deze plek biologische wijn. Giovanni’s overgrootouders begonnen met het bedrijf in de jaren dertig, maar de geschiedenis van het landgoed waarop Cantina Cenci is gevestigd, Podere Anticello, gaat verder terug in de tijd. Een zekere Andrea Giole zou de landerijen in het gebied van San Biagio della Valle in 1389...
Recepten

Tonnarelli cacio e pepe – een echte Romeinse pasta met pecorino

Geniet van een echt Romeins pastagerecht: tonnarelli cacio e pepe, waarvan we in deze blog het recept delen. Tonnarelli is de benaming voor platte, bijna vierkante, verse spaghetti die vooral in Rome gegeten wordt. Met een beetje olijfolie, geraspte pecorino romano (schapenkaas) en zwarte peper tover je een van de lekkerste pastagerechten op tafel. Het recept voor tonnarelli Aangezien de pastavorm tonnarelli in Nederland en België niet of nauwelijks te verkrijgen is, duik je voor een écht Romeins gerecht wat eerder de keuken in om ook de pasta zelf te maken. Hiervoor heb je nodig (voor vier tot zes personen): 470 gram bloem, plus wat extra voor het bestuiven | 4 grote eieren | zout | 1 theelepel extra vergine olijfolie Vorm op een droog werkvlak een bergje van de bloem en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren boven dit kuiltje, schenk de olijfolie eroverheen en strooi er een halve theelepel zout over. Meng (het liefst met je handen) alles in een draaiende beweging door...
Recepten

Gekonfijte dragontomaatjes met burrata uit We love groente

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je dan elke keer weer iets lekkers op tafel? Iets verrassends, waarbij niemand eigenlijk dat stukje vlees of vis mist? Met We love groente laat Janneke Vreugdenhil zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. Ze geeft meer dan honderdtwintig groenterecepten, van ‘Familiefavorieten’ tot ‘Snel iets op tafel’, van ‘Restjesdag’ tot ‘Borrelvoer’. Dit groentekookboek staat boordevol salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en originele ovenschotels. Dat maakt We love groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. Ook de Italiaanse keuken komt vaak aan bo(r)d. Wat denk je bijvoorbeeld van gekonfijte dragontomaatjes met burrata; waterkers met pecorino en peer; carpaccio van venkel met Parmezaan; gebakken artisjokjes met gremolata; gefrituurde courgettebloemen en pasta met raapsteeltjes en goudgebakken broodkruim? Of...
Recepten

Salade van orecchiette met peultjes en salmoriglio naar recept van Janneke Philippi

Nu de zon zich van zijn beste kant laat zien, verruilen we kommetjes vol hartverwarmend comfort food voor kleurrijke salades. Salade, het nieuwe boek van Janneke Philippi, komt dan ook als geroepen. Het fris vormgegeven boek biedt inspiratie voor een lekker zonnig voorjaar en een lange zomer, met salades voor elk moment. Op het bord prijken naast allerlei soorten sla ook kleurrijke groenten, granen, pasta, rijst, peulvruchten, fruit en verse kruiden, aangevuld met kip, vis, vlees, kaas of een eitje, zodat je met elke salade een complete maaltijd op tafel tovert. Komende dagen staan hier in elk geval de Romeinse sla met gemarineerde buikspek, de basilicumsalade met polentaballetjes en de radicchiosalade met blauwe bessen en amandel op het menu. Ook zijn we erg benieuwd naar de buffelmozzarella met Hollandse aardbeien en geroosterd venkelzaad. Andere Italiaanse aanraders zijn de salade met geroosterde vijgen en honing/tijmspekjes, de gepofte auberginesalade met ansjovis, rode peper en...
Puglia

Geniet van de mooiste liedjes over / uit Puglia!

Tijdens een vakantie in Puglia kun je er zeker van zijn dat de voetjes van de vloer gaan. Laat je verleiden door de fascinerende taal van muziek en het opzwepende ritme van de bijbehorende dansen. Het geluid van een mandoline of tamboerijn is genoeg om oude rituelen tot leven te wekken en diep in de lokale cultuur te duiken! Om alvast in de stemming te komen voor je vakantie naar de hak van de laars, hebben we een playlist voor je samengesteld met vijftig liedjes over / uit Puglia, van onder meer Negramaro, Terraròss, Domenico Modugno, Bruno Petrachi, Sud Sound System en Folkabbestia. Luister ze allemaal via deze Spotify-playlist (die je gratis kan beluisteren als je je aanmeldt bij Spotify). Hiermee kun je je meer dan drie uur lang onderdompelen in de hak van de laars. Wedden dat je meteen vrolijk wordt als deze opzwepende muziek uit je speakers klinkt… Als kleine toegift een liedje dat we niet op Spotify terug kunnen vinden, maar dat Gerard van Masseria Cesarina ons tipte en...
Le Marche

Ontdek Cupramontana – hoofdstad van de Verdicchio-wijn

Ga je mee op ontdekkingstocht in het charmante dorpje Cupramontana, de hoofdstad van de Verdicchio-wijn? Aan de hand van de tips van Isabelle en Laura, die samen de blog Ecco Le Marche schrijven, gaan we op pad. Una passeggiata in Poggio Cupro Van bij La Girandola is het een aangename wandeling naar het dichtstbijzijnde dorpje, Poggio Cupro, het kleine zusje van Cupramontana. Je betreedt het dorpje door een eeuwenoude stadspoort, waarachter schilderachtige steegjes kronkelen. Poggio Cupro was ooit een versterkt klooster en de stadspoort laat deze tijd, net als een deel van de omringde muur, nog altijd voortleven. Het kloppend hart van Poggio Cupro is het piazzetta, pleintje, met daaraan de vijftiende-eeuwse San Salvatore. Als de kerk open is, bewonder je binnen een fresco van San Floriano, dat in 1460 werd geschilderd. Het is daarmee de oudste afbeelding van deze heilige in de regio Le Marche. Sta je voor een gesloten deur? Bel dan even aan bij de buurman, die heeft een sleutel en...
Piemonte

Parco d’Arte Quarelli – kunst tussen de olijfbomen in Piemonte

Piemonte telt amper olijfgaarden, maar deze is zeker een bezoekje waard. Niet zozeer omwille van de olijfbomen, maar omdat in de olijfboomgaard een uniek kunstpark te vinden is, dat je elke dag gratis kunt bezoeken. Natascha: ‘Dit kunstpark, Parco d’Arte Quarelli, tussen Mombaldone en Roccaverano, is spontaan ontstaan vanuit een passie voor hedendaagse kunst en liefde voor de Langhe. De eigenaar van het landgoed kreeg in de loop der jaren vele kunstenaars uit Turijn op bezoek, die in ruil voor hun verblijf regelmatig een kunstwerk achter lieten. In eerste instantie vrolijkte deze kunst het huis op, maar naarmate de tijd verstreek, verplaatsten de kunstwerken zich ook voorbij de muren van het pand, naar de natuur. Er wordt regelmatig een kunstwedstrijd gehouden waardoor je hier steeds weer nieuwe kunstwerken kunt ontdekken. Een gehurkte, stralend witte Batman tussen de struiken, een zwaardvis in een stenen muur en neergehaalde straaljagers… Dit zijn maar een paar van de...
Ligurië

Als een koning(in) in Genua – kunst kijken, shoppen, eten & slapen in de Palazzi dei Rolli

Genua staat bekend om haar grote verzameling statige paleizen: de Palazzi dei Rolli. Veel van deze palazzi hebben tegenwoordig een nieuwe functie, van winkel en hotel tot museum en restaurant. Zo kun je een heel weekend in deze palazzi doorbrengen en je even de koning te rijk wanen. Ciao tutti’s Liza ging op ontdekkingstocht en tipt een aantal voormalige koninklijke verblijven die tegenwoordig een nieuwe functie hebben. Liza: ‘Genua staat bekend om haar indrukwekkende Palazzi dei Rolli, een verzameling koninklijke paleizen uit de zestiende eeuw. De bekendste liggen aan de indrukwekkende Via Garibaldi, de belangrijkste straat van de stad. De rijkste families van Genua lieten hier in de zestiende eeuw privéverblijven optrekken, niet alleen om hun rijkdom te tonen maar ook om belangrijke gasten van de Republiek van Genua te ontvangen tijdens staatsbezoeken. De Zuid-Nederlandse schilder Rubens was zelfs zo onder de indruk van de statige gebouwen aan deze straat dat hij een serie...
Recepten

Grissini met olijven en venkelzaadjes met een dip van cannellini en artisjok uit Een tafel vol kleine hapjes

Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struinen we een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers. Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij en de avond kan niet meer stuk. Artisjokken op de markt In Rome kunnen we vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, in zijn geheel kort gekookt om de blaadjes met een dipsausje te eten of, op z’n Romeins, geschild en gefrituurd… We vinden het allemaal even lekker. Vanochtend gaan we echter op pad om artisjokken te kopen voor een recept voor een cannellini-artisjokdip uit het kookboek Een tafel vol kleine hapjes. Samen met vers gebakken grissini wordt dat de appetizer vanavond. Succes gegarandeerd, dus...