Er is niets fijner dan op zaterdagochtend een bezoek brengen aan de markt, om allerlei heerlijke ingrediënten te kopen die ’s avonds op tafel schitteren. Het liefst struinen we een paar uur langs de kramen vol met verse groenten, pas geoogst fruit, vers gevangen vis en ander lekkers.
Na een paar uur in de keuken druppelen de eerste vrienden binnen en raakt de tafel steeds voller en voller met veel verschillende kleine hapjes. Een goede fles wijn erbij en de avond kan niet meer stuk.
Artisjokken op de markt
In Rome kunnen we vooral de verleiding van de artisjokken niet weerstaan. Groot of klein, in zijn geheel kort gekookt om de blaadjes met een dipsausje te eten of, op z’n Romeins, geschild en gefrituurd… We vinden het allemaal even lekker.
Vanochtend gaan we echter op pad om artisjokken te kopen voor een recept voor een cannellini-artisjokdip uit het kookboek Een tafel vol kleine hapjes. Samen met vers gebakken grissini wordt dat de appetizer vanavond. Succes gegarandeerd, dus op naar de markt – al dan niet in Rome!
Grissini zijn net als focaccia heel simpel te maken. Je kunt ze van tevoren bakken en vlak voor het opdienen even opwarmen. Dit recept levert meer grissini op dan je eigenlijk nodig hebt, want zodra ze uit de oven komen, zul je merken dat je er niet van af kunt blijven!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor vier tot zes personen) voor de grissini: 375 gram bloem (liefst het Italiaanse type 00) | 7 gram (3 afgestreken theelepels) instantgist | 1 theelepel fijn zeezout | 1 theelepel venkelzaadjes, licht gekneusd | 225 milliliter melk | 3 eetlepels olijfolie | 2 eetlepels groene olijven, gehakt | 2 tot 3 theelepels verse rozemarijn, fijngehakt | 3 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
voor de dip van cannellini & artisjok: 400 gram cannellinibonen, uitgelekt en afgespoeld | 4 artisjokharten, in stukken gesneden | 2 eetlepels olijfolie | 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt | 1 grote teen knoflook | rasp en sap van een halve citroen | zeezout en versgemalen zwarte peper
Hoe maak je dit recept?
Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg gist, zout en venkelzaadjes toe en meng goed. Verwarm de melk in een klein steelpannetje tot ze handwarm is (maar nog niet kookt), roer de olijfolie erdoor en giet het mengsel bij de droge ingrediënten in de kom. Kneed het geheel tot een egaal deeg.
Bestuif het werkblad licht met bloem, haal het deeg uit de kom en kneed het vijf minuten tot het zacht en elastisch is. Voeg de olijven, rozemarijn en Parmezaanse kaas toe en kneed tot alles geheel opgenomen is.
Vorm een gladde bal van het deeg, leg hem terug in de kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg een uur op een warme plek rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
Bestuif het werkblad opnieuw licht met bloem, haal het deeg uit de kom en kneed het ongeveer een minuut. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van vijf tot zeven millimeter. Snijd het deeg in repen ter breedte van een vinger, rol elke reep tot een ronde stengel en leg deze op een bakplaat. Laat vijftien minuten rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C, gasovenstand 4. Bak de grissini in het midden van de oven in tie minuten goudbruin en knapperig.
Voor de dip van cannellini en artisjok maal je alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad mengsel. Dien de warme grissini direct op met de dip. Buon appetito!
Nog meer recepten voor een tafel vol kleine hapjes vind je in
Een tafel vol kleine hapjes – tapas, mezze & antipasti | Annie Rigg | ISBN 9789023013471 | uitgeverij Becht | bestel Een tafel vol kleine hapjes via deze link bij bol.com
Ik was onlangs op de Campo dei Fiori in Rome en heb zo genoten van onder andere die prachtige courgettebloemen, artisjokken en wat er nog meer zo prachtig gedrapeerd ligt.. Het zag er bijna net zo mooi uit als op Rialto Mercato in Venetie…
Ik ga het nu echt eens zelf maken “verse grissini”!!! Heerlijk lijkt me dat.
En die dip klinkt ook niet verkeerd.
Net weer terug van 2 maanden LAZIO :)een auto vol levensmiddelen etc eigenlijk hebben we een Fiat Ducato nodig 🙂
en beste Saskia een vraagje ? zijn die Artisjokken op zijn Romeins de Artisjokken a la Judaica die ze veel in Rome eten ?
Ciao Rob,
die joodse artisjokken zijn gefrituurde artisjokken, de carciofi alla romana zijn gekookte artisjokken met een dressing erbij. Allebei meer dan lekker!
Geniet nog lekker na!