Sicilië Logeren tussen het gele goud in Siciliaanse citroenboomgaarden
Een vleugje citroen doet ons altijd meteen denken aan Sicilië. Voor wie de geur van citroenen net zo graag opsnuift als wij, tippen we vandaag drie fijne agriturismi mét citroenboomgaarden in het zuidoosten van Sicilië.
Op Sicilië zijn de citroenen nog net even zonniger geel dan elders in Italië. Ze worden net even wat langer door de zon gekust, waardoor ze nog sappiger zijn – en soms zelfs ietwat zoetig smaken. Dat proef je niet alleen terug in de citroenen zelf, maar ook in de limoncello die van deze citroenen wordt gemaakt.
Zeker als de citrusbomen wortelen in de vruchtbare vlaktes in het oosten van het eiland, waar de aarde een bijna bovennatuurlijke energie aan citroenen – maar ook sinaasappels, druiven en ander lekkers – lijkt mee te geven. Bij onderstaande adresjes kun ook jij je laven aan deze zonnige energie, van het moment dat je ’s ochtends de luiken opent en uitkijkt over de citroenboomgaarden tot het laatste glaasje limoncello als slaapmutsje.
La Casa di...
Sicilië Monumentale mozaïeken in de kathedraal van Monreale
In Monreale, even buiten Palermo, wacht een kathedraal die je bijna naar adem doet happen, zo mooi is hij – zowel van binnen als van buiten. In dit artikel geven we een voorproefje van wat je te wachten staat.
De kathedraal werd gebouwd in opdracht van koning Willem II. Deze koning had in 1174 in een visioen dankzij Maria de plek gevonden waar zijn vader, Willem I, ooit een schat op het eiland had verborgen.
Deze plek was de Monte Reale, de koninklijke berg, in de heuvels boven Palermo. Willem II gaf de opdracht precies op deze plek met de bouw van de kathedraal te beginnen. Zijn plan? Niet zomaar een kathedraal, maar het mooiste bouwwerk van het hele eiland, met unieke mozaïeken en een prachtig klooster.
Het resultaat mag er zijn: de kathedraal van Monreale is het hoogtepunt van de Arabisch-Normandische bouwkunst op Sicilië. Het hele schip, de zijbeuken, het koor, het transept en de apsis zijn bedekt met de schitterendste mozaïeken, met episoden uit het Oude en Nieuwe...
Sicilië Tenuta Regaleali – een groene oase ten zuidoosten van Palermo
Een groene oase, een mozaïek van zacht glooiende heuvels bedekt met groene wijnranken, olijfbomen, fruitbomen en exotische bloemen – dat is Tenuta Regaleali, een eiland van groen te midden van de omliggende graanvelden.
Op nog geen vijftig kilometer ten zuidoosten van Palermo lijkt de drukte van de stad onbereikbaar ver weg en zie je zover je kunt kijken alleen maar wonderen van de natuur. Er groeien allerlei soorten bloemen en kruiden, met wortels veraf en dichtbij.
Als je Tenuta Regaleali bezoekt, kun je prachtige wandelingen maken over het landgoed, maar er zijn ook routes die je te fiets of te paard kunt afleggen. Na een heerlijke tocht word je op la tenuta verwelkomd met een mooi glas wijn. Wil je meer proeven, blijf dan logeren op dit bijzondere landgoed, zodat je lekker lang van deze natuurpracht kunt genieten…
Je vindt Tenuta Regaleali tussen de dorpjes Vallelunga en Valledolmo, in de Contrada Regaleali in Sclafani Bagni (provincie Palermo). Meer...
Sicilië De smaak van Trapani – van caponata en couscous tot granita en genovesi
Trapani is niet alleen een prachtige stad aan de weelderige westkust van Sicilië, het is ook een stad voor fijnproevers. De keuken van Trapani heeft namelijk heerlijk veel lekkers te bieden.
Lekkerbekken beginnen hun dag met een romige cappuccino met een cornetto al pistacchio, een croissant met pistachecrème, en wandelen vervolgens naar de vismarkt en de vissershaven van Trapani, die wordt beschermd door het Castello della Colombaia.
Zo tegen lunchtijd snuif je overal de geuren van de Trapanese keuken op die je vanuit de ramen tegemoet waaien. Tijd om aan te schuiven voor een pranzo. Anna en Giovanni, de jonge, enthousiaste eigenaren van B&B Granveliero en B&B Belveliero in hartje Trapani vertellen je welke gerechten je zeker moet proeven tijdens een Trapanese lunch (of diner).
Caponata
Anna: ‘Het wereldberoemde groentegerecht van Sicilië en hét bewijs dat Sicilianen ook van een puur vegetarisch gerecht nog een overdadig geheel weten te maken. Caponata is een waar feest van...
Sicilië Proef het lekkerste street food in Catania
Wie Catania zegt, zegt street food: kleine hapjes die je toelachen vanuit de vitrine van elke bar en die je zo uit het vuistje kunt eten. Op nummer één staan de arancini (gefrituurde risottoballetjes) maar er is meer lekkers!
Catania staat bijvoorbeeld ook bekend om haar polpette: gehaktballetjes. De beste plek om deze polpette te proeven, is Polpetteria (Via Santa Filomena 48).
Op het menu staan meer dan veertig verschillende soorten polpette, met naast de traditionele gehaktballetjes ook andere ‘ballen’, gemaakt van bijvoorbeeld kip met sinaasappel en pistache, aardappel, aubergine met scamorza en munt, pompoen en ricotta, zwaardvis, zalm, baccalà… De keuze is echt heel uitgebreid. Wij proefden de Misto Arrosto, met vijf verschillende soorten polpette. Da leccarsi i baffi, om je vingers bij af te likken!
De Via Santa Filomena is sowieso een fijne straat om ’s avonds gezellig te eten. Het smalle straatje vol met restaurantjes ligt niet ver van Villa Bellini. Naast de...
Palermo Fontana Pretoria – een Florentijnse fontein in Palermo
Florence heeft een aantal prachtige fonteinen, zoals we in deze blog al hebben laten zien. Een van de grootste fonteinen die in Florence werd gemaakt en in de stad had moeten schitteren, is nu echter niet meer in de hoofdstad van Toscane te zien…
De Fontana Pretoria prijkt namelijk op het gelijknamige piazza in hartje Palermo, om de hoek van I Quattro Canti. Vooral in de late middagzon schitteren de beelden van de fontein je tegemoet.
In hun schaduw is het een gezellige mengelmoes van fotograferende toeristen en Palermitanen die dit plein duidelijk gebruiken om elkaar te treffen.
Van Florence naar Palermo
De fontein was eigenlijk bedoeld voor de tuin van de Florentijnse villa van de Spaanse onderkoning van Napels. Het ontwerp was van de hand van de Florentijnse beeldhouwer Francesco Camilliani, die er in 1554 aan begon en er lange tijd aan werkte.
Helaas voor hem overleed zijn opdrachtgever voor hij de opdracht had voltooid. Zo’n twintig jaar later deed de zoon van de...
Sicilië Ontdek de charme van Cefalù – een van de mooiste dorpjes van Sicilië
Het Siciliaanse Cefalù was het decor voor verschillende scènes in de film Cinema Paradiso. Zowel locals als toeristen weten de weg naar Cefalù prima te vinden, niet alleen vanwege de gezellige sfeer maar ook vanwege de schitterende stranden in de nabijheid van het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en nog altijd een middeleeuwse sfeer ademt.
Dwaal door de smalle straatjes, bedekt met authentieke straatsteentjes, slenter langs de vele kerkjes, een oud badhuis en pittoreske huisjes. Het is dan ook niet voor niets een van de borghi più belli d’Italia. Vanaf veel plekken kijk je uit op witte zandstranden en prachtig blauwe zee, waar je zeker een duik in moet nemen.
Bezoek de kathedraal van Cefalù
Neem ook de tijd om de indrukwekkende Normandische kathedraal te bezoeken, al van veraf herkenbaar aan de twee vierkante torens. Met de bouw van deze kerk begon men in 1131, maar de façade werd pas in de vijftiende eeuw voltooid. Binnen wordt de kathedraal...
Basilicata Ontdek de mooiste dorpjes van Zuid-Italië
Zo’n tweehonderdvijftig dorpjes in Italië mogen zich de trotse dragers van het keurmerk I borghi più belli d’Italia noemen. Het zijn daarmee officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’. Mooi zijn ze inderdaad, met hun sfeervolle straatjes, bijzondere pleinen en musea, fotogenieke doorkijkjes en hun lange, indrukwekkende historie.
In onze vorige Specials zetten we de mooiste dorpjes in het noorden van Italië en de mooiste dorpjes in het midden van Italië al op een rijtje. Nu reizen we een stukje verder, naar het zuiden van de laars, met de regio’s Campanië, Calabrië, Basilicata, Puglia, Sicilië en Sardinië, met een bezoek aan alle borghi più belli die dit predicaat mogen dragen.
Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-ItaliëOpent in een nieuw tabblad:
In Campanië zijn dit Albori, Atrani, Castellabate, Conca dei Marini, Furore, Monteverde, Nusco, Sant’Agata de’ Goti en Zungoli.
De mooiste dorpjes van Calabrië zijn Aieta, Altomonte, Bova, Chianalea di Scilla,...
Sicilië De mooiste stranden aan de oostkust van Sicilië
In sommige steden aan de Siciliaanse oostkust kun je na het bewonderen van kerken en kathedralen en na het slenteren door smalle steegjes heerlijk zonnen op een fijn strand en een duik in zee nemen zonder dat je daarvoor in de auto hoeft te stappen. We tipten eerder bijvoorbeeld al Isola Bella voor de kust van Taormina.
De meeste mooie stranden liggen echter in the middle of nowhere, omgeven door prachtige natuur. Daarom tippen we in deze blog een aantal prachtige plekjes die je aan de oostkust van Sicilië kunt vinden – dan kun je voorbereid op pad.
We beginnen ten zuiden van Taormina, met het strand San Marco, dicht bij de monding van de Alcantara-rivier, op de grens van de provincies Messina en Catania. De mooiste ervaring is een frisse duik op de plek waar het zoute zeewater zich mengt met het zoete water van de Alcantara.
Iets zuidelijker strekt het fijne zandstrand van Marina di Cottone zich uit, met zowel strandtenten als stukken waar je vrij je handdoek neer kunt leggen....
Sicilië Pasen in Trapani – de plechtige Processione dei Misteri
La Settimana Santa, de Heilige Week (ook wel Goede of Stille Week genoemd in onze contreien), is in Trapani iets waar lang naar wordt uitgekeken. Het is een van de belangrijkste katholieke gebeurtenissen van het jaar, waar de hele stad bij betrokken is.
Op heel Sicilië herdenkt men tijdens de week voorafgaand aan Pasen de lijdensweg van Christus. Vaak gaat dit gepaard met een plechtige stoet waarbij het lijdensverhaal wordt uitgebeeld, soms door dorpelingen zelf, soms door levensgrote beelden die door zware mannen door het hele dorp worden getorst.
Deze eeuwenoude traditie houdt nog altijd stand. Ook jongeren lopen vol overgave mee of staan vol ontzag voor de levensechte uitdrukkingen van de beelden te kijken.
Een van de bijzonderste tradities tijdens de Goede Week is de Processione dei Misteri in Trapani, die al meer dan vierhonderd jaar lang op Goede Vrijdag wordt gehouden.
Deze Misteri zijn twintig beeldengroepen die samen het volledige lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Ze...
Sicilië Trapani – parel aan de westkust van Sicilië
Welkom in Trapani, aan de Siciliaanse westkust. Deze prachtige maar vrij onbekende stad strekt zich als een sikkel uit in de Middellandse Zee.
Dat is volgens de inwoners van de stad geen toeval. De naam Trapani is namelijk afgeleid van het Griekse drepanon, dat sikkel betekent, als herinnering aan het eerste begin van Trapani.
Van bovenaf gezien heeft Trapani inderdaad de vorm van een falce, sikkel. Het historische gedeelte ligt op de smalle landtong in zee. Nu loopt het door in het steeds breder wordende centrum van de stad, maar vroeger was dit stukje stad geheel omsloten door water. Dat is nog te zien aan de vierkante verdedigingstorens die op verschillende plekken te zien zijn.
Volgens de eerste bewoners is de stad hier ontstaan toen Ceres, de Romeinse godin van het graan en de akkerbouw, precies op deze plek haar sikkel liet vallen, terwijl ze op een door gevleugelde paarden voortgetrokken wagen door de lucht vloog, op zoek naar haar dochter, die was ontvoerd door de god van de...
Sicilië Erice – stad van Venus, kerken en koekjes
Vanuit Trapani zie je het al liggen, hoog boven op de Monte San Giuliano: Erice. Het is een van de sfeervolste dorpjes in het westen van Sicilië, met smalle, middeleeuwse straatjes, tal van kerken en kerkjes, kloosters, een kasteel, bijzondere doorkijkjes en natuurlijk een werkelijk adembenemend uitzicht over Sicilië ver beneden je. Je zit immers op zevenhonderdvijftig meter hoogte!
Vanuit de Giardini del Balio heb je wellicht het mooiste uitzicht over het westen van Sicilië, met de saline, zoutvlaktes, de zee en de Egadische eilanden die zich aftekenen tegen de horizon. Op heel heldere dagen kun je zelfs de eilanden Pantelleria en Ustica zien.
Door deze hoogte kan het overigens nog wel eens wat kouder zijn dan in Trapani. Neem dus, ook ’s zomers, een sjaal of een vestje mee. Houd er ook rekening mee dat Erice, zeker in het voor- en najaar en in de winter, door de hoge ligging vaak in mist is gehuld. Dat is prachtig mysterieus, zoals je op onderstaande foto kunt zien, maar ook...