Boeken uit & over Italië Soms zou ik de wind willen zijn – Franco Faggiani
Na Tussen twee werelden, Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween en De jongen die met wolken speelde schreef Franco Faggiani Soms zou ik de wind willen zijn, een ontroerende roman over de aardbeving die Amatrice en omgeving in de zomer van 2016 trof.
Francesca Capodiferro werkt voor de brandweer. Als enige vrouw stuurt zij een team van alleen mannen aan en werkt ze twee keer zo hard om zich te bewijzen. In de nacht van 24 augustus vindt er een aardbeving plaats in en rondom het stadje Amatrice.
Francesca, die in haar eentje in de bergachtige omgeving kampeert voor een routineklus, is binnen een uur ter plekke. Ze doet wat ze kan, verzamelt vrijwilligers en zoekt naar vermisten, tot er versterking van haar team uit Rome arriveert.
Terwijl de ogen van de wereld op Amatrice gericht zijn, besluit Francesca om de kleine, omliggende dorpjes te helpen. Ze begint aan een eenzame, moeilijke reis langs onbekende plekken, waar de prachtige, machtige natuur zoveel heeft verwoest.
In Soms zou ik de...
Boeken uit & over Italië Pinokkio – een prentenboek om in te lijsten
Saskia: ‘Le Avventure di Pinocchio was het eerste boek dat ik in het Italiaans las. Het schitterend geïllustreerde Italiaanse boek staat hier nog altijd in de kast, vol met met potlood onderstreepte onbekende woorden, post-its en ezelsoren.
Het markeert een mooi leerproces en laat me elke keer als ik het ter hand neem terugdenken aan Florence, waar ik het tijdens een studie Italiaans las. Sommige stukjes kwamen tot leven in een verstilde kloostertuin, een aantal bizarre capriolen van Pinokkio kregen woord voor woord vorm op een schaduwrijk terras of op een middeleeuws plein.
Als schrijver kijk ik met bewondering naar de vertelstijl van Carlo Collodi. Hij trekt je mee in een eigen wereld, waar houten poppen ondeugend kunnen zijn, waar leugens een lange neus veroorzaken en waar een krekel je influistert wat je zou moeten doen.
Ook laat Carlo je genieten van de unieke sfeer van Toscane, zijn thuis. Als je het oorspronkelijke verhaal leest, waan je je dankzij de voorbij sjokkende...
Comomeer Lago di Beau – Beau van Erven Dorens ontvangt gasten aan het Comomeer – mét alle filmlocaties
In het najaar van 2021 verbleef Beau van Erven Dorens aan het Comomeer, voor de opnames van zijn nieuwe programma Lago di Beau.
Op zijn Instagrampagina schreef Beau: ‘Ik trek in dat programma een paar dagen op met twee bijzondere gasten in de buurt van het prachtige Comomeer in Noord-Italië. Een romantisch decor vol bergtoppen en pittoreske dorpjes, gelegen tussen de groene heuvels en het diepblauwe water. De ideale situatie voor contemplatie en mooie gesprekken! Heel veel zin in!’
Mooie gesprekken in de traditie van Villa Felderhof
Hiervoor verbleef Beau van Erven Dorens in een prachtig huis in Oreo, tussen Pognana Lario en Faggeto Lario, bijna recht tegenover de villa van George Clooney.
Ons schrijvershart gaat sneller kloppen als we de foto’s van het huis zien, dat The Writer’s Nest wordt genoemd. Alleen al die bibliotheek, met uitzicht op het water!
Helaas is de prijs zodanig hoog dat het voor ons bij dromen blijft, maar vanaf zondag 2 januari geniet je via je scherm...
Boeken uit & over Italië Liefde en gymnastiek – een prachtige klassieker in een nieuw jasje
Een hartverwarmend boek voor koude winteravonden: Liefde en gymnastiek van Edmondo De Amicis (1846-1908). Volgens schrijver Italo Calvino is deze prachtige liefdesgeschiedenis van een ogenschijnlijk verlegen man en een schitterende, sportieve vrouw ‘het mooiste, en in elk geval het geestigste, pikantste, sensueelste en scherpzinnigste verhaal van De Amicis.’
Aan het einde van de negentiende eeuw woont secretaris Celzani in een van de oudste huizen van Turijn. Achter zijn nette, bezadigde voorkomen gaan een levendig temperament en een sterke sensualiteit schuil: geen onbedekt voetje op de treeplank van een rijtuig, geen vrijend stelletje ontgaat hem.
Als gymnastieklerares Pedani in het appartementencomplex komt wonen, wordt de secretaris tot over zijn oren verliefd. Maar juffrouw Pedani is niet geïnteresseerd in zijn hartstocht: ze heeft besloten haar leven te wijden aan de verbetering van de gezondheid van de Italiaanse jeugd en niets kan haar hiervan afbrengen. Celzani begrijpt...
Boeken uit & over Italië Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus
Het is een van de bekendste Italiaanse portretten: Piero della Francesca’s portret van de hertog van Urbino, Federico da Montefeltro, hier in een unieke street art-versie in Napels:
We zagen het eerder dit jaar in Middelburg, nu prijkt het op ons bureau, op de cover van het boek Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus, waarin Caro Verbeek je mee op reis neemt langs opvallende neuzen in de westerse kunst en cultuur.
Caro Verbeek: ‘Als student kwam ik in aanraking met een enorme variëteit aan prachtige neuzen; groot en klein, recht en gebogen, grotesk en bescheiden, geschilderd en gebeeldhouwd. In veel portretten bleken markante exemplaren nog eens extra aangezet door de kunstenaar.
Ik begon me af te vragen hoe en wanneer het schoonheidsideaal voor de neus was veranderd, vooral na het zien van het en profil weergegeven gelaat van de legeraanvoerder Federico da Montefeltro (1422-1482).
Een gedeelte van zijn neusbrug was door een klap op het slagveld verloren gegaan, net...
Boeken uit & over Italië Het einde van het lied – in de voetsporen van Hadrianus
Ciao tutti-lezer Geert tipte ons het boek Het einde van het lied, van Willem du Gardijn. Een prachtige leestip, die wij op onze beurt graag met jullie delen.
Nadat Adriaan zijn vrouw Aimée heeft verloren, vertrekt hij naar Italië om verder te werken aan een project waar hij al jaren mee bezig is: hij wil de laatste weken beschrijven van het leven van keizer Hadrianus – de periode die Marguerite Yourcenar in Mémoires d’Hadrien heeft nagelaten te vertellen.
Hij treedt in de voetsporen van Hadrianus en verblijft in Rome, Napels en ten slotte in Baia, de oude Romeinse badplaats waar de keizer volgens overlevering op 10 juli 138 stierf. Terwijl hij werkt aan de beschrijving van de laatste reis van de keizer, dringen gedachten aan Aimée zich steeds sterker aan hem op en durft hij het eindelijk aan in haar nagelaten dagboeken te lezen.
Het einde van het lied is een prachtige tour de force over liefde, noodlot en aanvaarding, waarin Willem du Gardijn je op verschillende vlakken...
Italiaanse films & series Geniet van het vijfde seizoen van Gomorra op Netflix – een bloedstollend slot
Na lang wachten kun je vanaf 18 december eindelijk het vijfde en laatste seizoen van Gomorra kijken op Netflix. Dit seizoen, met de titel De dag van afrekening, belooft een bloedstollend slot te vormen van een serie die ons uren aan de buis gekluisterd hield.
Salvatore Esposito keert in dit vijfde seizoen terug als maffiabaas Genny (Gennaro) Savastano. Hij komt oog in oog te staan met Ciro Di Marzio (vertolkt door Marco D’Amore), van wie lange tijd werd gedacht dat hij dood was.
Producent Riccardo Tozzi, die al liet weten dat het laatste seizoen spectaculair zou worden, heeft niets teveel gezegd. We zullen nog niet te veel verklappen, maar reserveer komende tijd maar wat uurtjes om de tien afleveringen van dit laatste seizoen te kijken.
Bekijk alvast de trailer:
Heb je de eerste seizoenen van Gomorra niet gezien? Je vindt ze op Netflix allemaal terug, net als de prequel L’Immortale, over de jonge jaren van Ciro Di Marzio.
Geen Netflix of wil je niet tot zaterdag wachten? Je...
Boeken uit & over Italië Twaalf keizers – Mary Beard over de verbeelding van macht, van de antieke wereld tot nu
Hoe ziet macht eruit? In Twaalf keizers vertelt Mary Beard, een van onze favoriete schrijvers, hoe de beeldvorming van de rijken en machtigen in het westen meer dan twee millennia lang is bepaald door voorstellingen van Romeinse heersers.
Centraal staan de twaalf keizers die door Suetonius zijn beschreven, van de meedogenloze Julius Caesar tot de vervloekte Domitianus. Waarom staan juist die moordende autocraten in de kunst tot op de dag van vandaag zo sterk op de voorgrond?
In dit rijk geïllustreerde boek – met op de cover de bustes van de twaalf keizers van Giovani Battista della Porta, die te zien zijn in de hal van de Galleria Borghese in Rome – ga je samen met Mary Beard op reis door tweeduizend jaar kunst- en cultuurgeschiedenis.
We delen alvast een fragment uit het voorwoord. Mary Beard: ‘De Romeinse keizers zijn nog steeds overal om ons heen. Bijna twee millennia zijn voorbijgegaan sinds het oude Rome de oude hoofdstad was van een keizerrijk, maar zelfs nu nog kent...
Italiaanse films & series È stata la mano di Dio (The Hand of God) – Paolo Sorrentino’s ode aan Napels
Paolo Sorrentino’s nieuwste film, È stata la mano di Dio (ook wel bekend als The Hand of God) is vanaf 15 december te zien op Netflix.
Met deze film brengt de beroemde Italiaanse regisseur (die we kennen van onder meer La Grande Bellezza en The Young Pope) een eerbetoon aan Napels, als een wervelende liefdesbrief aan die altijd fascinerende stad.
Het is Sorrentino’s persoonlijkste film, een – geromantiseerde – terugblik op zijn jeugd in Napels, in de jaren tachtig, waarin de Napolitanen mede dankzij de komst van Maradona weer geloofden in hun dromen.
Ons hart ging al meteen sneller kloppen bij het zien van de openingsbeelden, waarbij je Napels langzaam ziet ontwaken, met onder andere het Castel dell’Ovo en Posillipo. Vervolgens sluit je de vrij verlegen Fabietto – Sorrentino’s alter ego – meteen in je hart, net als de stad, de film en de boodschap van hoop die schitterend door de film heen zindert.
Italiaanse Oscarinzending 2022
È stata la mano di Dio won op het...
Boeken uit & over Italië Kleuren van Rome – Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek liet zich net als wij betoveren door de sprookjesachtige sfeer van La Casina delle Civette, het Uilenhuisje, in de Villa Torlonia. In haar net verschenen boek, Kleuren van Rome, vertelt ze over deze bijzondere plek in Rome.
Villa Torlonia – een van de ‘geheime’ parken van Rome
‘In de krant lees ik dat er een concert is in de Villa Torlonia, het grote ommuurde park aan de rand van de stad. Ik was er vaak langsgekomen maar nooit binnengegaan. Er lag een doem overheen omdat Mussolini daar had gewoond.
Je hoorde er bijna nooit over, in tegenstelling tot Villa Borghese of Villa Doria Pamphilj, waar mensen gingen wandelen of picknicken. Dit was een kans om er toch eens rond te gluren. De villa werd volledig gerestaureerd en het was onvolwassen, zo zei de burgemeester van Rome, om het verleden te verdringen.
Ik stap uit de bus in de Via Alessandro Torlonia en loop langs de antiek aandoende muur naar de toegangspoort. Aan het eind van de achttiende eeuw was de in korte...
Lombardije Forse che si, forse che no – de Gonzaga’s in Mantova
Hoewel we de stamboom van de De’ Medici-familie bijna uit ons hoofd kennen en ook de Borgia’s en Sforza’s weinig geheimen voor ons hebben, zijn we lang niet zo vertrouwd met de familie Gonzaga, die als hertogen van Mantova toch ook aanzienlijke invloed uitoefenden op het politieke bestel in het land dat we nu kennen als Italië.
De pracht van de Gonzaga’s
Om onze kennis een beetje bij te spijkeren volgen we geen ‘saaie’ geschiedenislessen, maar lezen we de roman De pracht van de Gonzaga’s, waarin het verhaal van de hertogen van Mantova op een aanstekelijke manier wordt verteld, vol liefde en hartstocht, verleiding en wraak, politiek en muziek.
Het boek brengt ons naar het begin van de zeventiende eeuw, als er overal in Europa veranderingen en omwentelingen plaatsvinden. De rust van de renaissance is voorbij.
Vincenzo Gonzaga
In het noorden van Italië, te midden van tal van politieke en religieuze onrusten, wijdt Vincenzo Gonzaga – de vierde hertog van Mantova – zich...
Boeken uit & over Italië Ontdek de donkere eeuwen van de geschiedenis van Italië
Met Italië, de donkere eeuwen heeft Alfons Caris, vertaler Italiaans en auteur van InItalia.nl, letterlijk en figuurlijk historie geschreven. Nog niet eerder lazen we zo’n gedetailleerde geschiedenis van een duistere maar intrigerende periode in Italië in het Nederlands.
De verhalen uit de Romeinse tijd en de renaissance zijn bekend, maar wat gebeurde er tussen circa 400 en 1000, in de vroege middeleeuwen?
Alfons besloot daar eens goed in te duiken en ontdekte het boek van Indro Montanelli en Roberto Gervaso, waarvan tot zijn verbazing nooit een Nederlandse vertaling gemaakt was. Die kans liet hij niet liggen en hij wijdde zich maandenlang aan de donkere Italiaanse middeleeuwen om deze tijd ook voor de Nederlandstalige Italiëliefhebbers in het licht te zetten.
Intriges, allianties en chaos
We vroegen Alfons hoe hij op het idee kwam om in deze donkere tijd te duiken, vol intriges, allianties en chaos. Alfons: ‘Het idee om de geschiedenis van Italië in het Nederlands...