Boeken uit & over Italië Een tuin vol lekkers – lezen, tuinieren, koken en lekker eten
Een prachtig boek om de lente – en elk ander seizoen – mee te vieren. is Een tuin vol lekkers van Felicita Sala, een kookboek, een minigids om te tuinieren en een prentenboek in één.
Felicita studeerde filosofie, maar uiteindelijk maakte ze van haar grootste hobby – tekenen – haar beroep, met prachtige boeken als resultaat.
Ze woont in Rome, samen met haar man Gianluca (die ook illustrator is) en hun dochtertje Rosa. Vanuit de Eeuwige Stad deelt ze haar kleurrijke illustraties, die je stuk voor stuk zou kunnen inlijsten, gelardeerd met eenvoudige maar overheerlijke recepten.
Een huis en een tuin vol lekkers
Eerder verscheen Een huis vol lekkers, waar Felicita in 2021 een Vlag en Wimpel voor kreeg. In 2020 werd ze in Italië uitgeroepen tot Illustrator van het Jaar.
In haar nieuwe boek Een tuin vol lekkers deelt Felicita gemakkelijk te kweken groenten en fruit, zowel op balkons en daken als in tuintjes. Elke maand heeft bovendien een eigen recept met groente en fruit van...
Boeken uit & over Italië 10 Italiaanse boekentips voor een warme winter
Zin om je tijdens de koude wintermaanden te warmen aan fijne Italiaanse boeken? In deze blog tippen we tien boeken van Italiaanse auteurs die recent zijn vertaald of recent verschenen verhalen die zich in Italië afspelen. Buona lettura!
Ettore impara una lingua / Hector leert een taal
Hector wil graag met de vogels praten en begrijpen wat ze zeggen. Hij moet daarvoor niet alleen hun melodieën en vocalen leren, maar ook de woordvolgorde, grammaticale regels en nog veel meer. Bovendien is een goede woordenschat onmisbaar.
De achtentwintig verhaaltjes die Joes Hagendoorn in dit vierenzestig pagina’s tellende boekje optekende, vormen een doorlopend verhaal, waar in ieder hoofdstuk op speelse wijze een deel van Hectors leerproces besproken wordt. Allerlei onderwerpen komen aan bod, zoals een bezoek aan een boekwinkel, een rondje door het park en een concert op het terras.
De lezer die Italiaans wil leren, kan profiteren van Hectors inspanningen om de taal te leren. Van ieder verhaaltje...
Boeken uit & over Italië Monterosso mon amour – het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer
Vandaag gaat de Boekenweek van start. Tot en met 18 april staat het boek nog meer dan anders in het zonnetje, met als thema dit keer de eerste liefde.
Ilja Leonard Pfeijffer schreef het Boekenweekgeschenk, een ode aan een eerste liefde. In Monterosso mon amour gaat een vrouw van middelbare leeftijd terug naar Monterosso, een van de dorpjes van de Cinque Terre, waar ze tijdens een vakantie haar allereerste zoen kreeg.
Een fragment uit Monterosso mon amour
Als voorproefje delen we een fragment uit Monterosso mon amour:
‘Carmen herkent niets, maar toch is ze gelukkig. Ze loopt vanuit het okergele station door een tunnel, als Alice die dwars door een konijnenhol heen valt, en vervolgens over de boulevard langs de zee in de richting van de oude stad.
Ze ziet smalle stroken kiezelstrand met hier en daar zelfs in maart al parasols en stretchers en ze vraagt zich af of het hier was. Ze herinnert zich stranden die zo weids waren als haar gevoelens, maar wat ze ziet is klein en popperig als...
Rome 7x lezen over Rome – boeken over de Eeuwige Stad
De stapel met boeken over Italië groeit sneller dan ooit. Naast bureau, bank en bed verschijnen steeds hogere stapels romans, kookboeken, dichtbundels, reisgidsen en thrillers – sommige gloednieuw, andere al wat ouder en op de kop getikt tijdens een van onze vele strooptochten.
Nu is het geen straf om je gedurende de steeds vroeger intredende avond en de onaangekondigde regenbuien te verdiepen in het land van la dolce vita, dus we zullen komende tijd nog wat vaker dan anders ‘lekker leesvoer’ tippen. Vandaag trappen we af met zeven boeken – met Rome steeds op een andere manier in de hoofdrol:
Twee steden
In 330 stichtte keizer Constantijn een nieuwe stad: Constantinopel. Al snel werd die stad ‘het nieuwe Rome’ genoemd. Vaak wordt beweerd dat het oude Rome vervolgens verviel en dat Constantinopel direct zijn plaats innam. Maar dat ging geleidelijk. In Twee steden legt Fik Meijer beide steden naast elkaar.
In Rome lieten de keizers het afweten en bezochten de stad niet...
Italiaanse films & series Il Futuro – film naar een boek van Roberto Bolaño
Afgelopen weekend won de film La Grande Bellezza van regisseur Paolo Sorrentino de prijs voor de beste film tijdens de uitreiking van de Europese Filmprijzen in Berlijn.
De film viel een aantal keer in de prijzen, met ook een prijs voor de beste regie, de beste montage en de beste acteur (Toni Servillo). De prijs voor de beste Europese komedie had ook een Italiaans tintje; deze ging naar Susanne Biers romantische komedie Love Is All You Need, met een hoofdrol voor zowel Italië als Pierce Brosnan.
Vandaag gaat in de Nederlandse filmtheaters een andere prijswinnende film in première. Tijdens het Filmfestival Rotterdam won Il Futuro, waarvan het scenario gebaseerd is op het boek Una Novelita Lumpen van Roberto Bolaño, de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.
De Chileense regisseur Alicia Scherson laat de film idyllisch van start gaan, met een vrolijk geel gekleurde Fiat die in het mooiste Italiaanse licht over een slingerende weg rijdt – met vast en zeker een idyllisch uitzicht.
Die...
Boeken uit & over Italië De poppenspeler van Lampedusa – over een onvergetelijke vriendschap in het naoorlogse Italië
In zijn nieuwe boek De poppenspeler van Lampedusa neemt Rindert Kromhout je mee naar het Rome van 1948, waar de achttienjarige Matteo acteur wil worden. Namens uitgeverij Leopold mogen we een fragment uit dit boek delen.
Hij is regelmatig te vinden in het kunstenaarscafé Della Pace, waar hij mensen uit de filmwereld treft, zoals de innemende acteur Marcello Mastroianni en de jonge regisseur Federico Fellini. Van hun wereld wil Matteo dolgraag deel uitmaken.
De felle politieke discussies thuis gaan grotendeels langs hem heen. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd: zijn ambities, zijn intieme en verwarrende vriendschap met de verleidelijke Davide. Maar dan overkomt hem iets dat al zijn toekomstplannen op losse schroeven zet, want Rome is nog lang niet over de oorlog heen…
Lees alvast een fragment
‘Matteo liep de alimentari, de kruidenierswinkel van zijn vader in. Vader was gedroogde bonen aan het afwegen. Grootmoeder, die achter de kassa zat, was met een klant aan het kletsen....
Italiaanse films & series Stemmen in de schaduw – waarom Italianen buitenlandse films nasynchroniseren
Il mio nome è Bond, James Bond. Niet alleen de verschillende Bond-acteurs hebben ongetwijfeld lang geoefend om zich zo authentiek mogelijk voor te stellen. Datzelfde geldt ook voor de stemacteurs die de nasynchronisatie voor hun rekening namen.
Erika vertelt je in dit artikel meer over de bijzondere Italiaanse traditie om buitenlandse films niet met ondertiteling te laten zien, maar volledig na te synchroniseren, door Italiaanse stemacteurs die hun hele carrière lang in de keel van een ander kruipen.
Het ontstaan van nasynchronisatie-traditie in Italië
Erika: ‘Italië is niet alleen het land van een rijke filmhistorie, maar ook het land van de nasynchronisatie. Deze traditie voert terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw.
Het nasynchroniseren ontstond niet alleen vanuit het praktisch oogpunt – omdat destijds een substantieel deel van de Italiaanse bevolking analfabeet was – maar er zat ook een politieke reden achter. De regering kon de inhoud van de films zo beter...
Italiaanse films & series The Lost Leonardo – het onwaarschijnlijke verhaal achter Da Vinci’s Salvator Mundi
Vanaf 31 maart is de film The Lost Leonardo van de Deense regisseur Andreas Koefoed te zien in de Nederlandse bioscoop. Het is een onthullende en tegelijkertijd spannende film over de wereld van de kunsthandel.
De aanleiding voor The Lost Leonardo
In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor ruim duizend dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het vierhonderdvijftig miljoen dollar waard.
Leonardo da Vinci’s Salvator Mundi
The Lost Leonardo vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci.
Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans, wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht. Het is een ongelofelijk verhaal dat zich ontwikkelt zich als een spannende detective....
Boeken uit & over Italië Een tijdloze liefde – de nieuwste roman van Santa Montefiore
In haar nieuwste roman Een tijdloze liefde deelt Santa Montefiore een prachtig verhaal over de vele vormen van liefde – maar vooral over die ene, ware, eeuwigdurende amore… Namens uitgeverij Boekerij mogen we alvast een fragment uit dit boek delen.
Een tijdloze liefde
Evelina groeit in het Noord-Italië van de jaren dertig op, als de jongste dochter van de familie Pierangelini. Ze is verliefd op Ezra Zanotti, de muzikaal getalenteerde zoon van een joodse stoffenhandelaar.
Tussen de twee ontluikt een geheime romance, maar als Mussolini in 1939 een verbond sluit met Hitler komt hun toekomst op losse schroeven te staan.
Als overtuigd patriot denkt Ezra’s vader dat de nazi’s hem en zijn familie met rust zullen laten maar ze worden allemaal gevangengenomen. Als niemand van hen na de oorlog terugkomt, vertrekt Evelina met een gebroken hart naar Amerika.
Evelina weet dat ze Ezra nooit zal kunnen vergeten, maar vastberaden om ondanks alles toch weer gelukkig te worden slaagt ze...
Boeken uit & over Italië Onze donkerste nacht – op de vlucht van Venetië naar het Italiaanse platteland
In het boek Onze donkerste nacht neemt Jennifer Robson je mee naar Italië, naar het najaar van 1943. Op de vlucht voor de nazi’s verlaat de joodse Antonina Venetië om onder te duiken bij de Italiaanse Nico door zich voor te doen als zijn kersverse vrouw Nina, die samen met hem de boerderij komt runnen.
Hoewel Nina en Nico elkaar nauwelijks kennen, moeten ze voor de buitenwereld doen alsof ze gelukkig en verliefd zijn. Maar het boerenleven valt Nina zwaar en sommige bekenden van Nico zijn achterdochtig.
Vooral zijn vroegere studiegenoot Zwerger, die inmiddels voor de Duitsers werkt en nog een rekening te vereffenen heeft met Nico. Hoe meer hij over Nina te weten komt, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat er iets niet in de haak is.
Terwijl Nina en Nico langzaam nader tot elkaar komen, doet Zwerger er juist alles aan om hen uit elkaar te drijven…
Lees alvast een fragment
‘Het was al lang tijd om naar huis te gaan. Met hulp van Sandro, de aardigste van de portiers van het Casa...
Italiaanse films & series A Chiara – het laatste deel van de veelgeprezen Calabrië-trilogie van Jonas Carpignano
Vanaf 7 april geniet je in de bioscoop van A Chiara, het laatste deel van de veelgeprezen Calabrië-trilogie van Jonas Carpignano.
Na Mediterranea en A Ciambra neemt Carpignano je opnieuw mee naar het diepe zuiden van Italië, waar de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia, diep doordringt in het leven van Chiara en haar familie.
A Chiara
Samen met familie en vrienden viert Chiara Guerrasio de achttiende verjaardag van haar zus Giulia. Het vrolijke feest staat in schril contrast met de gebeurtenissen van de dag erna, als de auto van Chiara’s vader Claudio wordt opgeblazen en Claudio zelf spoorloos verdwenen is.
Moeder Carmela zwijgt en vraagt Chiara dat ook te doen. ‘Het is beter dat een meisje niet alles weet,’ aldus Carmela. Chiara wil echter weten wat er is gebeurd en gaat op onderzoek uit. Ze ontdekt de waarheid achter het welvarende leven van haar familie.
De verdwenen Claudio blijkt een speler te zijn in de ‘Ndrangheta, de Calabrese maffia die zich bezighoudt met...
Boeken uit & over Italië Het leek schoonheid – beklemmende roman over de destructieve kracht van schoonheid
Een nieuwe boekentip: Het leek schoonheid van Teresa Ciabatti, een beklemmende roman over de destructieve kracht van schoonheid.
Het boek werd vorig jaar genomineerd voor de Premio Strega, de meest prestigieuze literaire prijs voor Italiaanse literatuur, net als Mijn zusje en de zee.
Het leek schoonheid
Altijd was daar Livia. Begeerd door al haar leeftijdsgenoten, geliefd door iedereen. Zij was – tot ongenoegen van de vertelster, het buitenbeentje, de falende moeder, de wanhopige schrijfster – de belichaming van schoonheid. Tot dat ene tragische moment.
Jaren later treedt Livia opnieuw het leven van de vertelster binnen. Ze is slechts een schim van haar jongere zelf, nog altijd gevangen in de geest van een kind. De vertelster wordt gedwongen haar verleden onder ogen te zien en vreest te moeten boeten voor haar jeugdzonden.
Vanuit een benauwend perspectief ontvouwt zich een verhaal waarin ze terugkeert naar dat noodlottige moment en ze de waarheid over Livia’s ‘verdwijning’...