Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italië dichtbij

Tosca – creatieve culinaire combinaties in Rotterdam

Na een heerlijk zomers verblijf op Ponza willen we, eenmaal terug in Nederland, het vakantiegevoel nog even vasthouden. Op een bewolkte zomerdag strijken we aan het begin van de avond neer bij Tosca, in het hart van het Rotterdamse Oude Noorden. Een restaurant met een naam die doet denken aan drama en spektakel (in Puccini’s opera Tosca springt de gelijknamige hoofdrolspeelster namelijk van de Engelenburcht in Rome, haar dood tegemoet) dat ons dankzij de mediterrane menukaart even in Italië doet wanen. Zonder drama, maar met schitterende spektakelstukjes die naar een toegift smaken. We nemen buiten plaats, op het kleine terras. Als aperitivo kiezen we een klassieke Aperol Spritz en een Sbagliato, dat letterlijk ‘verkeerd’ betekent. Het is dan ook een Negroni ‘met een foutje’. Dat foutje is te danken aan barman Stocchetti, die cocktails maakte bij Bar Basso in Milaan. Hij pakte eind jaren tachtig per ongeluk een fles prosecco in plaats van gin toen hij een Negroni...
City Walks - stadswandelingen

Ontdek Italiaans Utrecht – van Paushuize tot Napolitaanse pizza’s, van spaghetti tot Romeins schatzoeken

Ga je mee op pad in Italiaans Utrecht? In de schaduw van de Domtoren vind je heerlijk veel Italiaanse adresjes, zoals een echte Napolitaanse pizzeria en een bakkerij waar elke dag bladen vol knapperige cantuccini uit de oven komen. Je maakt kennis met vaardige barista’s, ijsscheppers, pizzabakkers en de erfenis van paus Adrianus VI, de enige Nederlandse paus die de katholieke kerk heeft gekend. Utrecht is ook een Romeinse stad. De Romeinen bouwden op de plek van de huidige stad rond 45 na Christus een castellum, dat deel uitmaakte van een reeks legerplaatsen en handelsposten, de zogenaamde Limes, die werden aangelegd onder leiding van keizer Claudius. Het castellum krijgt de naam Trajectum, waarvan later de naam Utrecht zal worden afgeleid. Het Romeinse castellum Trajectum, het ‘Utrecht’ van tweeduizend jaar geleden, is nog altijd te bezoeken, onder het niveau van de huidige stad. Maar op die Romeinse resten schittert een stad die soms verdacht Italiaans aandoet… Ontdek...
Umbrië

Infioritura – geniet van de Piano Grande in bloei

Welkom in Umbrië, vlak bij de grens met de regio Le Marche, waar in het late voorjaar en de vroege zomer een waar kleurenspektakel op je wacht. We laten je in dit artikel meegenieten van de carrousel aan kleuren die tijdens een wandeling voorbij wervelen, met dank aan prachtige foto’s én een actuele webcam. Geniet van dit prachtige kleurenpalet! Aan de voet van de Monti Sibillini We staan aan de voet van de Monti Sibillini, een bergketen die zijn naam dankt aan de Monte Sibilla, die op haar beurt vernoemd zou zijn naar de mythische Sibylle, die vanuit een van de grotten van de berg de toekomst voorspelde. Het misschien wel mooiste gedeelte van Parco Nazionale dei Monti Sibillini, het natuurgebied waar de bergketen deel van uitmaakt, is de Piano Grande. Deze ‘grote vlakte’ ligt maar liefst 1450 meter boven zeeniveau, vlak bij het plaatsje Norcia, dat bekend staat om de op ambachtelijke wijze gemaakte worsten, hammen en andere vleeswaren. Een kleurrijk schilderij De Piano...
Italië dichtbij

Gio’s Cucina Casalinga – verleidelijk Italiaans op het Vrijthof in Maastricht

Soms zijn er adresjes waar je vreemd genoeg na een eerste bezoek nooit meer bent terug geweest, terwijl ze bij wijze van spreken om de hoek liggen. Zo’n adresje is Gio’s Cucina Casalinga – verscholen in de schaduw van de Sint Servaas op het Vrijthof in hartje Maastricht. Gezien onze eerste ervaring én de jarenlange uitstekende reputatie van Gio’s gingen Saskia, Paul en Lianne op smaakexpeditie in de Limburgse hoofdstad. Gio zelf heeft, volgens eigen zeggen, geen verstand van internet en computers. Zijn restaurant heeft dan ook geen website en geen mailadres. Reserveren is zo goed als onmogelijk maar – insiders tip – niet als je voor (heel) vroeg op de avond een tafel vraagt. Anders mag je je telefoonnummer achterlaten en word je later op de avond gebeld, als er een tafeltje vrij komt. Gelukkig heeft Gio des te meer verstand van de Italiaanse keuken. Bij binnenkomst, even voor half zes, komen ons vanuit de keuken de heerlijkste geuren tegemoet. We schuiven aan een van de...
Italië dichtbij

Sugo – voor de lekkerste pizza al taglio (plaatpizza)

De pizza is geboren in Napels, maar de Romeinen bedachten een eigen variant op dit populaire gerecht: de pizza al taglio. Een lekker handzaam rechthoekig stuk plaatpizza, dat je heerlijk uit het vuistje kunt eten. Het is een van de eerste dingen die we na aankomst in Rome doen. Meestal wandelen we na het droppen van onze koffers naar het Pantheon om vervolgens een stuk pizza al taglio te halen. Soms als lunch, maar vaker nog als tussendoortje. Het is een van de beste Italiaanse street food-gerechten die we kennen, maar helaas wel een waar we tot voor kort alleen van konden genieten in Rome zelf. Want waar Napolitaanse pizza’s, Toscaanse olijfolie en Nutella hun weg naar het noorden al lang en breed hadden gevonden, bleef de pizza al taglio een voorrecht voor de Romeinen. Gelukkig haalden Faruk Dervis en zijn compagnon de pizza al taglio naar Nederland. Faruk: ‘Toen ik voor het eerst zo’n stuk plaatpizza proefde, was ik verkocht. Maar na de eerste hap dacht ik ook meteen: Waarom...
Italië dichtbij

Il Pacioccone – authentiek Italiaans eten in hartje Amsterdam

Na ruim tien jaar in Amsterdam te wonen en te werken, ontdekten we tot onze grote verrassing begin deze maand een nieuw Italiaans pareltje. Verstopt in de steegjes tussen het Centraal Station en de Dam schuilt een Italiaanse trattoria, die je smaakpapillen meevoert naar de authentieke keuken van Toscane en Umbrië: Il Pacioccone. Paolo en Marco, de eigenaren van Il Pacioccone (dat letterlijk ‘de goeiige dikzak’ betekent), hebben hun culinaire opvoeding vooral te danken aan la nonna – hetgeen in Italië meestal garant staat voor de lekkerste recepten, met dat ene extra ingrediënt dat het gerecht nét even smaakvoller maakt maar dat alleen van generatie op generatie wordt doorgegeven en nooit in een kookboek beland. In het geval van deze nonna gaat het echter niet alleen om de recepten, maar ook om de bijzondere manier van bereiden. Met maar liefst dertien zonen moest nonna slim koken. Ze bereidde dan ook alles in de grote forno a legna, houtoven, waar alles langzaam maar zeker...
Dolomieten

Rifugio Fodara Vedla, een verborgen juweeltje in de bergen

De trein tuft door de Dolomieten. Deze bergen zijn geen onbekend terrein voor Felice; ze vierde hier van jongs af aan haar vakanties. Vroeger zat ze achter in de auto bij haar ouders, dit keer maakt ze gebruik van de trein. Het landschap schiet aan haar voorbij. Onderuitgezakt in de trein kun je heerlijk genieten van de vergezichten, de pittoreske dorpjes en de wijnranken. Geen files, tolwegen of gestreste vakantiegangers te bekennen. De eindbestemming van vandaag: San Vigilio di Marebbe, een pittoresk dorp met een juweeltje van een rifugio (berghut/hotel), verscholen tussen de bergen. Felice gaat het liefst op pad om nieuwe plekken te ontdekken, maar er is één plek in Italië waar ze graag keer op keer heen gaat: Rifugio Fodara Vedla (op 1980 meter). De familie Mutschlechner runt dit berghotel in het Fanes-Sennes natuurpark al jaren. Zoals het vaak met berghutten gaat, werd de rifugio overgenomen van vader op zoon en van zoon op dochter. Een familiebedrijf pur sang dus! Het...
Boeken uit & over Italië

Bloedsinaasappels – Martin Simek over zijn leven in Italië

Het rijke, soms krankzinnige leven van Martin Šimek was nooit bedoeld om erover te schrijven, daar had hij niet eens de tijd voor. Het enige waar het hem om ging, was zijn zoektocht naar vrijheid. In Bloedsinaasappels beschrijft hij zijn tweede emigratie, van het welvarende Nederland naar de armste regio van Europa, Calabrië, in het zuiden van Italië. Na jarenlange omzwervingen vol tennis, vrouwen en bijzondere ontmoetingen met Italianen, vond hij eindelijk zijn ideale plek. foto: Andries de la Lande Cremer Hij schreef Bloedsinaasappels in een verbouwd varkenshok. Om hem heen bergen en een sterrenhemel die je aan kunt raken, zwerfhonden en everzwijnen, rotsen en afgronden. Zijn douche is een waterval met uitzicht op zee. Het is geen omgeving van grote standpunten en opinies waarin Šimek terechtkomt. In Calabrië regeert de ’Ndrangheta, niet de staat. Daar voelen mensen zich thuis die op zichzelf durven te staan, en dat doet Martin Šimek al zijn leven lang. Een fragment uit...
Italiaanse taal

Un manifesto per la vita – woorden als levenskunst

‘Questa è la tua vita. Fai ciò che ami. Se non ti piace qualcosa, cambiala. Se non ti piace il tuo lavoro, lascialo. Se non hai abbastanza tempo, smetti di guardare la televisione. Se stai cercando l’amore della tua vita, smetti di cercarlo. Arriverà da solo quando comincerai a fare le cose che ami fare. Smettila di analizzare ogni cosa. Tutte le emozioni sono belle. La vita è semplice. Quando mangi apprezza ogni singolo morso. Apri la tua mente, le braccia e il cuore a nuove cose e alle persone. Noi siamo uniti nelle nostre differenze. Chiedi alle prossime persone che incontri quali sono le loro passioni e condividi con loro le tue aspirazioni e i tuoi sogni. Viaggia spesso; perderti ti aiuterà a ritrovare te stesso. Alcune opportunità si presentano una volta, prendile al volo. La vita sono le persone che incontri e le cose che crei con loro. Esci fuori e comincia a creare. La vita è breve. Vivi i tuoi sogni e condividi le tue passioni.’ Doen waarvan je houdt, veel...
Gardameer

Ciao tutti Special #23 – Garda Slow & More – reisgids voor bijzondere plekken aan het Gardameer

Het Gardameer heeft een speciaal plaatsje in het hart van heel wat Nederlanders en Vlamingen. Elk jaar brengen velen van hen hun vakantie door aan het grootste meer van Italië. Daarom hebben we onze nieuwe Special helemaal aan het Lago di Garda gewijd, met ruim driehonderdvijftig pagina’s vol verhalen, tips en kleurrijke foto’s. Onmisbaar voor wie vakantie viert aan het Gardameer! De Vlaamse An Beirens woont al vijftien jaar in de glooiende, groene Colline Moreniche, ten zuiden van het meer. Ans hart slaat nog altijd sneller bij het zien van de betoverende panorama’s, het hemelsblauwe water, de kleurrijke plantengroei en de idyllische stadjes. Het ontdekken van minder bekende plekken is haar passie geworden, die ze ook graag met jou deelt. Maar dan wel op haar eigen manier, met als slogan Garda Slow & More. An probeert drukte te vermijden en verkiest slow: lekker langzaam genieten. Het rustig aandoen, puur proeven, de natuur voelen, stilstaan bij wat je doet, alles...
Sicilië

Een digitale reisgids voor de westkust van Sicilië (mét complete stedengids Palermo)

‘L’Italia senza la Sicilia non lascia alcuna immagine nell’anima. Qui comincia tutto,’ aldus Goethe over het eiland dat als een bal op de voet van Italië deint. Hoewel we over bijzondere indrukken op het Italiaanse vasteland niet hoeven te klagen, is Sicilië inderdaad een klasse apart. Het eiland is betoverend, fascinerend in al haar verschillende facetten: de geschiedenis, de mix aan culturen, het eigen dialect, de gewoonten en – vooral – de culinaire tradities. Wie eenmaal voet heeft gezet op deze magische plek, zal er altijd naar terug blijven verlangen – tot je de geuren en kleuren van het eiland weer voor je ogen ziet opduiken. Wij bezochten Sicilië in mei, als het eiland zich van haar allerbeste kant laat zien, met uitbundig bloeiende bloemen die het mooie landschap nog fraaier maken. In eerste instantie wilden we het hele eiland rondtrekken, maar uiteindelijk besloten we ons – dit keer – te beperken tot het westen van het eiland. Zo kon Saskia de tijd...
Calabrië

Bellissimo maatwerk van Barbato – in Diamante én in Luik

Tijdens haar bezoek aan Diamante raakt Marlou tijdens een lunch in gesprek met de uitbater, die meteen een bijzondere ontmoeting arrangeert. Marlou: ‘Als de uitbater hoort waar ik vandaan kom, vraagt hij of i Paesi Bassi dicht bij België liggen. Op mijn bevestigende antwoord schiet hij naar de overkant van de straat. Hij komt terug met Veronica, die is geboren en getogen in het Belgische Luik maar Calabrese ouders heeft. Of ik Luik ken? Het feit dat ik haar antwoord dat het mijn favoriete stad in België is, breekt direct het ijs. Sandali su misura Veronica runt samen met haar man Massimiliano een ambachtelijk atelier annex winkel met de naam Barbato. Ik had het gevelbord al zien hangen en ook het onderschrift: Lavorazione artigianale – Sandali su misura. Ambachtelijk handwerk dus – en dan ook nog eens op maat. Ze maken inmiddels niet alleen sandalen, waar het allemaal mee begon, maar ook schoenen, tassen en riemen. Massimiliano wordt erbij geroepen en ze nodigen me uit de...