Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zero zero zero – Roberto Saviano

Na zijn bloedstollende Gomorra, het verhaal van de teloorgang van de stad Napels onder de heerschappij van de maffia, richt Saviano zijn aandacht in zijn nieuwe boek Zero zero zero op de internationale cocaïnehandel. Hij brengt alle aspecten van die wereld in kaart: van het ontstaan van drugshandelnetwerken tot en met de manier waarop de handel onontbeerlijk is geworden voor de wereldeconomie.

SAVIANO_Zero

Saviano volgt de cocaïne van Zuid-Amerika tot de stranden van Miami, de straten van New York, tot in Afrika, Europa, China en India. Hij volgt gebruikers, slachtoffers, dealers en daders. Zijn verhaal – dat volstrekt op waarheid berust, maar dat leest als een thriller – toont hoe de wereldwijde verkoop en consumptie van cocaïne de afgelopen decennia zowel de zwarte markt als de legale economie hebben veranderd en van diepgaande invloed zijn op samenlevingen en mensen over de hele wereld.

Een fragment
‘Ook de man uit Bergamo structureert zijn business als een familiebedrijf, een onderneming met enkele trouwe medewerkers. Een hechte familie en mannen op de loonlijst die voortdurend onder druk en controle gehouden moeten worden, onzichtbare hiërarchieën, zwijgplicht.

De onderneming uit Bergamo heeft er weliswaar aan de basis geen historische banden mee, maar vertoont steeds meer de trekken van een maffiaorganisatie en verwerft daarmee ook de winnende ondoordringbaarheid. Maar het functioneringsmodel van de maffiabendes is wel een bijzondere afwijking van het dominerende bedrijfsmodel in Italië.

Net als voor de volbloedmaffiosi dreigt de verweving van zaken en privéleven daarom de achilleshiel te worden. In 1991 ontdekken de carabinieri dat Locatelli, als hij in Italië is, woont bij zijn vriendin, Loredana Ferraro, in Nigoline di Corte Franca, een dorpje in de provincie Brescia.

De val die ze hebben opgezet klapt bijna dicht, maar Diabolik bereikt een auto en vertrekt plankgas, verandert de wijngaarden van Franciacorta in een nieuw achtervolgingsscenario uit Hollywood en ontsnapt aan de arrestatie. Loredana blijft zijn vriendin en deelt met de twee kinderen in zijn belangen en lot: een jaar of tien later zal ook zij in Spanje aangehouden worden, de laatste uit Mario’s netwerk die in handen van justitie eindigt.

Mannen als Bebè en Mario, maar ook maffiabazen die de voorouderlijke regels van de familie met de moedermelk hebben ingedronken, blijken vaak kwetsbaar door de relatie met een vrouw. Wat hen schaadt zijn niet de vrouwen voor één nacht, die zijn handel waaruit ze de beste kwaliteit kunnen kiezen. Het zijn degenen aan wie ze zich binden, met wie ze een vertrouwensrelatie sluiten.

Het werktuig dat op een gegeven moment naar Pannunzi lijkt te kunnen leiden heet Caterina. Het is niet zomaar een meisje, gevoelig voor de charme en macht van de rijpere zakenman, evenmin had Bebè ooit het ware wezen van zijn leven kunnen delen, als zijn partner niet gekomen was met alle garanties voor een ware handlangster. Caterina Palermo staat op een geruststellend voetstuk: ze is de zus van een maffioso van dezelfde maffiabende als Miceli.

De rechercheurs ontdekken dat ze een vlucht Madrid-Caracas heeft geboekt en gaan haar schaduwen. Na landing in de Venezolaanse hoofdstad bereikt Caterina een plaats aan de grens met Colombia, het land waar haar vriend zich in die periode heeft gevestigd. De liefdesdate was daar gemaakt, maar gewaarschuwd door God weet welke informanten komt Pannunzi niet opdagen. De vrouw en de agenten keren terug naar Italië en delen voor één keer hetzelfde gevoel: ontgoocheling.’

Wederom een topprestatie van Saviano, die nog altijd dag en nacht onder politiebescherming staat. Een dikke 10, voor deze ‘drie keer nul’, absoluut aanbevelenswaardig!

Lees meer in

SAVIANO_Zero

Zero zero zero | Roberto Saviano| vertaald door Jan van der Haar | ISBN 9789023483502 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel Zero zero zero via deze link als e-book bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *