Sicilië Tenuta Madonnina – logeren bij de Etna, waar het beste van Sicilië samenkomt
Heeft een vakantie op Sicilië altijd al op je verlanglijstje gestaan, maar is het er nog nooit van gekomen? Dan is dit het perfecte moment om een heerlijk verblijf op Tenuta Madonnina te boeken!
Een wereldreis op één eiland
Een vakantie op Sicilië is eigenlijk een kleine wereldreis. Je rijdt door een steeds wisselend landschap, van sfeervolle dorpjes op de vruchtbare flanken van de vulkaan de Etna tot uitgestrekte bossen, van uitgestrekte olijfboomgaarden tot afgelegen baaitjes met helderblauw water dat meteen uitnodigt voor een duik.
Je maakt bovendien als het ware een tijdreis, van Romeinse mozaïeken naar Griekse tempels, van Arabisch aandoende kerken en kapellen tot dorpjes waar elk huis is versierd met barokke balkonnetjes. Elk stukje Sicilië zal je verrassen, verleiden en langzaam aan bezit van je nemen, zodat je steeds weer terug wil om te genieten van dit eigenzinnige eiland.
Benvenuti bij Tenuta Madonnina!
Dat geldt ook voor Tenuta Madonnina, een uitgestrekt landgoed...
Proef het beste van Italië Proef de Siciliaanse lekkernijen van Azienda Agricola dei Marchesi di San Giuliano
Sicilië, het eiland waar de citroenen nog net even zonniger geel zijn dan elders in Italië. Waar de rijpende sinaasappels, clementines en andere citrusvruchten net even wat langer door de zon gekust worden, waardoor ze net even sappiger smaken. Zeker als de citrusbomen wortelen in de vruchtbare vlaktes aan de voet van de Etna, waar de aarde een bijna bovennatuurlijke energie aan druiven, sinaasappels, citroenen en ander lekkers lijkt mee te geven.
We genoten al regelmatig van de delizie die dit stukje Luilekkerland te bieden heeft: van een stevige pasta alla norma (met kruidige aubergine) en zoete gebakjes met romige ricotta uit Catania bijvoorbeeld, van pistachenootjes uit Bronte, van fijn mineralige witte wijn die gemaakt wordt op de hellingen van de Etna, van zonnig gele limoncello en van gigantische coupes vol granita di gelsi (moerbeienschaafijs).
Na elk bezoek aan Sicilië komen niet alleen onze koffers maar ook wij een paar kilo zwaarder terug. Zeker dit keer, aangezien we op...
Sicilië Erice – stad van Venus, kerken en koekjes
Vanuit Trapani zie je het al liggen, hoog boven op de Monte San Giuliano: Erice. Het is een van de sfeervolste dorpjes in het westen van Sicilië, met smalle, middeleeuwse straatjes, tal van kerken en kerkjes, kloosters, een kasteel, bijzondere doorkijkjes en natuurlijk een werkelijk adembenemend uitzicht over Sicilië ver beneden je. Je zit immers op zevenhonderdvijftig meter hoogte!
Vanuit de Giardini del Balio heb je wellicht het mooiste uitzicht over het westen van Sicilië, met de saline, zoutvlaktes, de zee en de Egadische eilanden die zich aftekenen tegen de horizon. Op heel heldere dagen kun je zelfs de eilanden Pantelleria en Ustica zien.
Door deze hoogte kan het overigens nog wel eens wat kouder zijn dan in Trapani. Neem dus, ook ’s zomers, een sjaal of een vestje mee. Houd er ook rekening mee dat Erice, zeker in het voor- en najaar en in de winter, door de hoge ligging vaak in mist is gehuld. Dat is prachtig mysterieus, zoals je op onderstaande foto kunt zien, maar ook...
Sicilië De beste tips voor Ragusa Ibla – parel van de Siciliaanse barok
Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen.
Met haar smalle sfeervolle straatjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te overdonderen.
Saskia en Erwin delen in deze blog hun beste tips voor Ragusa, zodat je net als zij volop kunt genieten van dit pareltje van de Siciliaanse barok. Maar laat je vooral leiden door je ogen en neem de tijd om lekker rond te dwalen!
Ragusa Ibla en Ragusa Superiore
Op de plek van het oude centrum lag voor de aardbeving van 1693, die alle stadjes in de Val di Noto zwaar trof, de hele stad Ragusa. Tijdens de wederopbouw wilden met name de rijke burgers de nieuwe stad iets verderop en iets hogerop bouwen, ook om zo de mogelijkheid te hebben om verder uit te breiden – hetgeen dankzij de twee...
Sicilië Caltagirone – kleurrijk keramiek en een duizelingwekkende trap
Kleurrijke tegeltjes, sprekende koppen en andere voorwerpen van keramiek – dat is wat je ziet zodra je een voet in Caltagirone zet. Nagenoeg alle gebouwen in het historische centrum van dit Siciliaanse stadje zijn versierd met majolica-tegeltjes en beelden of andere kleurrijke details van keramiek.
Kasteel van de vazen
De keramiekkunst is nauw verbonden met Caltagirone. De naam van het stadje is er zelfs direct van afgeleid. Caltagirone is een verbastering van het Arabische Qal’at Ghiran, dat grofweg ‘Kasteel van de vazen’ betekent. Al tijdens de overheersing van de Arabieren maakten de bewoners hier kleurrijke keramieken voorwerpen, iets waar ze nog altijd bedreven in zijn.
Bezoek het Museo della Ceramica van Caltagirone
Een bezoek aan het Museo della Ceramica mag niet ontbreken. Het museum is gespecialiseerd in keramische vondsten op Sicilië.
De monumentale ingang versierd met keramische tegels is aan de straatkant gesloten, maar geeft wel een mooi uitzicht over de...
Boeken uit & over Italië De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati
Het prachtig geïllustreerde boek De beroemde bereninvasie van Sicilië vraagt bijna om een sneeuwstorm, zodat je lekker warm op de bank, onder een dekentje, kunt genieten van de avonturen die de beren op Sicilië meemaken.
Saskia: ‘Als kind las ik geen boeken, ik verslond ze. Er ging elke week wel een stapeltje doorheen, waarbij historische avonturen favoriet waren. Tonke Dragt, Thea Beckman, Evert Hartman, Roald Dahl, ik nam ze mee naar bed en zoog elk nieuw avontuur gretig in me op.
Nog altijd lees ik graag en veel, maar met al dat reizen hebben de stapels boeken voornamelijk plaats gemaakt voor een e-reader, zodat ik elke reis opnieuw een kleine bibliotheek mee kan nemen.
Gelukkig was ik nu even thuis (er moet een boek worden geschreven in plaats van gelezen), want dit juweeltje van Dino Buzzati (1906-1972) moet je echt in alle rust in je op kunnen nemen, papieren pagina voor papieren pagina, met alle aandacht voor de illustraties in zwart/wit en kleur die eveneens van...
Sicilië Trapani – parel aan de westkust van Sicilië
Welkom in Trapani, aan de Siciliaanse westkust. Deze prachtige maar vrij onbekende stad strekt zich als een sikkel uit in de Middellandse Zee.
Dat is volgens de inwoners van de stad geen toeval. De naam Trapani is namelijk afgeleid van het Griekse drepanon, dat sikkel betekent, als herinnering aan het eerste begin van Trapani.
Van bovenaf gezien heeft Trapani inderdaad de vorm van een falce, sikkel. Het historische gedeelte ligt op de smalle landtong in zee. Nu loopt het door in het steeds breder wordende centrum van de stad, maar vroeger was dit stukje stad geheel omsloten door water. Dat is nog te zien aan de vierkante verdedigingstorens die op verschillende plekken te zien zijn.
Volgens de eerste bewoners is de stad hier ontstaan toen Ceres, de Romeinse godin van het graan en de akkerbouw, precies op deze plek haar sikkel liet vallen, terwijl ze op een door gevleugelde paarden voortgetrokken wagen door de lucht vloog, op zoek naar haar dochter, die was ontvoerd door de god van de...
Sicilië Tenuta Cavasecca – een van de beste producenten van extra vergine olijfolie op Sicilië
Chiara – van oorsprong Siciliaanse maar inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Amsterdam – neemt ons opnieuw mee naar Syracuse, haar geboorteplaats. Hier ving ze de eerste Siciliaanse zonnestralen op en snoof ze elke dag een mix van zilte zeelucht en zoete tomatensaus op, dwalend door de straatjes van het schiereiland Ortigia.
Ook nu ze in Amsterdam La Bottega runt, komt ze nog vaak in Syracuse en omgeving. Het grootste deel van de producten die ze in haar Italiaanse delicatessenzaak verkoopt, komt namelijk van dit stukje Sicilië.
Zo ook de buitengewoon lekkere olijfolie, waar ze je graag meer over vertelt. Daarvoor neemt ze je mee naar Tenuta Cavasecca, een boerenbedrijf dat zijn naam ontleent aan de contrada waar het schitterende landgoed te vinden is, op driehonderd meter boven zeeniveau.
De olijfbomen van Tenuta Cavasecca
Chiara: ‘Als je tussen de olijfbomen van Tenuta Cavasecca dwaalt, waan je je bijna in een sprookjesboek. Ze staan er allemaal prachtig bij, met hun...
Sicilië Proef de lekkerste granita van Oost-Sicilië en de Eolische Eilanden
Wat is granita en waar maken ze de lekkerste granita’s van Oost-Sicilië? Saskia vertelt het je in deze kleurrijke blog, met veertig buonissimo adresjes waar je van deze ijskoude Siciliaanse specialiteit kunt genieten.
Saskia: ‘Het is een vast onderdeel van ons Siciliaanse ‘zeildieet’: een lekker verfrissende granita. Meestal kies ik voor pesca (perzik) met fichi (vijgen), gelsi (moerbei) of caffè (koffie), maar dankzij de grote hoeveelheid zomers fruit is er bij de meeste bars en kioskjes een brede selectie aan smaken, van amandel (mandorla) tot aardbei (fragola), van pistache (pistacchio) tot watermeloen (anguria).
Het recept is simpel: ijs, suiker en fruit, amandelen of koffie worden omgetoverd tot een heerlijk koude traktatie. Op Sicilië wordt een granita zelfs vaak als zomers ontbijt gegeten, in combinatie met een verse brioche (een zoet wit broodje).
Ook wij kiezen wel eens voor zo’n zoet ontbijt, maar een granita smaakt later op de ochtend of tijdens een warme...
Sicilië Waar vind je het lekkerste ijs van Sicilië?
Elk jaar in september vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken.
Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le Procope opende – zo gaat het verhaal. Gelukkig bleef er genoeg kennis van het ijsbereiden achter op het eiland, iets waar je als bezoeker heerlijk van mee kunt genieten!
De beste ijssalons van Sicilië
Ook elders op Sicilië vind je heerlijk ijs. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft tien Siciliaanse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes): zes ijssalons met twee coni (waar je een ottimo gelato, een...
Sicilië Onontdekt Sicilië: het leven op de Etna
Nadat Saskia een prachtige reis maakte door het weelderige westen van Sicilië, was ze op slag verliefd op het eiland.
Toen Ciao tutti door Il Daily Slow werd uitgenodigd om de onontdekte dorpjes rond de Etna te verkennen, aarzelden we dan ook geen moment: heerlijk, weer terug naar Sicilië! Dit keer mocht Willemijn op pad om la bella Sicilia te ontdekken.
Ontmoeting met de Etna
Willemijn: ‘Tussen het landen op het vliegveld van Catania en de eerste aanblik van de majestueuze Etna zit nog geen half uur. Onze gids en chauffeur voor de komende dagen, Orazio, is merkbaar enthousiast over zijn geboortegrond – hij begint meteen met vertellen en houdt eigenlijk pas weer op als we dagen later afscheid nemen op het vliegveld.
Terwijl we over de ringweg van Catania rijden, ben ik meteen onder de indruk. Van de immensiteit van de stad Catania, van de zwarte stenen die ons overal omringen en bovenal van de Etna die nooit uit het zicht verdwijnt.
Samen met Giovanni del Sorbo van de blog...
Reizen door Italië Een Italiaanse reis – in de voetsporen van Goethe naar Napels en Sicilië
Deze week treden we op Ciao tutti in Goethes voetsporen en reizen we door Italië, met zijn Italienische Reise als inspiratie.
We begonnen aan het Gardameer en volgden Goethes voetsporen naar Verona en Vicenza, naar Padova en Venetië en naar Assisi en Rome. Vandaag volgen we de laatste etappe van Goethes reis, via Napels naar Sicilië en dan terug naar Rome.
Het paradijs Napels
Dat Napels een ander Italië is dan hij in het noorden en midden van Italië heeft gezien, wordt hem al gauw duidelijk. ‘Onder stralend heldere luchten naderden we Napels en nu bevonden we ons werkelijk in een ander land. De gebouwen met hun platte daken duiden op een ander klimaat, van binnen zullen ze er wel niet erg vrolijk uitzien. Iedereen zit op straat in de zon, zolang die wil schijnen.
De Napolitanen wanen zich de bezitters van het paradijs en hebben een zeer triest idee van de landen in het noorden: sempre neve, case di legno, gran ignoranza, ma denari assai. Zo’n voorstelling hebben ze van de...