Sicilië, het eiland waar de citroenen nog net even zonniger geel zijn dan elders in Italië. Waar de rijpende sinaasappels, clementines en andere citrusvruchten net even wat langer door de zon gekust worden, waardoor ze net even sappiger smaken. Zeker als de citrusbomen wortelen in de vruchtbare vlaktes aan de voet van de Etna, waar de aarde een bijna bovennatuurlijke energie aan druiven, sinaasappels, citroenen en ander lekkers lijkt mee te geven.
We genoten al regelmatig van de delizie die dit stukje Luilekkerland te bieden heeft: van een stevige pasta alla norma (met kruidige aubergine) en zoete gebakjes met romige ricotta uit Catania bijvoorbeeld, van pistachenootjes uit Bronte, van fijn mineralige witte wijn die gemaakt wordt op de hellingen van de Etna, van zonnig gele limoncello en van gigantische coupes vol granita di gelsi (moerbeienschaafijs).
Na elk bezoek aan Sicilië komen niet alleen onze koffers maar ook wij een paar kilo zwaarder terug. Zeker dit keer, aangezien we op uitnodiging van MariCase een bezoek brachten aan San Giuliano, een oude masseria die al ruim achthonderd jaar in bezit is van de Marchesi Paternò Castello di San Giuliano. Deze markiezen beheren met veel energie een flink stuk land tussen Catania en Syracuse, waar vooral prachtig bloeiende sinaasappel- en citroenbomen staan.
De eerste bomen werden al in de negentiende eeuw geplant en de vruchtbare aarde aan de voet van de Etna laat ze elk jaar opnieuw doorbuigen van de rijpe citrusvruchten. We proefden de biologisch geteelde sinaasappels, citroenen, mandarijnen, grapefruits, clementines en bittere sinaasappels maar vooral ook het lekkers dat er met deze vruchten wordt gemaakt.
Azienda Agricola San Giuliano staat op Sicilië namelijk bekend om de verschillende soorten jams, marmelades en koekjes die van de biologisch geteelde vruchten gemaakt worden. Daarvoor gebruikt men een eeuwenoud familierecept van Fiamma di San Giuliano (dat ze natuurlijk niet verklappen). Bijna alles gebeurt nog op de traditionele manier, met in elk onderdeel van het proces volop aandacht voor de kleinste details.
Het hele proces verloopt met de hand en start in de winter, als de smaak van de vruchten op zijn best is. Het plukken, het schillen, schoonmaken en snijden gebeurt allemaal handmatig. Er worden geen conserveermiddelen en kleurstoffen toegevoegd; de inhoud van elk potje jam of marmelade is dus puur natuur.
Tijdens die milde winterdagen heerst er een gezellige drukte, zo verzekeren de nonne ons – we moeten komende winter zeker eens komen kijken. Proeven mogen we nu al. Aan een lange tafel in de tuin genieten we van lekker vers brood met een dikke laag citroenmarmelade, bloedsinaasappelmarmelade en honing. Voor bij de koffie was er een schaal vol met hazelnoot-, citroen- en pistachekoekjes. Zó lekker!
met dank aan Sjoerd Banga voor een aantal foto’s
ik doe heel graag mee lijkt me een heerlijk zomers proefpakketje, bestaande uit overheerlijke citroenkoekjes en een pot citroenmarmelade.