Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati

Het prachtig geïllustreerde boek De beroemde bereninvasie van Sicilië vraagt bijna om een sneeuwstorm, zodat je lekker warm op de bank, onder een dekentje, kunt genieten van de avonturen die de beren op Sicilië meemaken.

Saskia: ‘Als kind las ik geen boeken, ik verslond ze. Er ging elke week wel een stapeltje doorheen, waarbij historische avonturen favoriet waren. Tonke Dragt, Thea Beckman, Evert Hartman, Roald Dahl, ik nam ze mee naar bed en zoog elk nieuw avontuur gretig in me op.

Nog altijd lees ik graag en veel, maar met al dat reizen hebben de stapels boeken voornamelijk plaats gemaakt voor een e-reader, zodat ik elke reis opnieuw een kleine bibliotheek mee kan nemen.

Gelukkig was ik nu even thuis (er moet een boek worden geschreven in plaats van gelezen), want dit juweeltje van Dino Buzzati (1906-1972) moet je echt in alle rust in je op kunnen nemen, papieren pagina voor papieren pagina, met alle aandacht voor de illustraties in zwart/wit en kleur die eveneens van Buzzati’s hand zijn.

Buzzati, wiens naam ik eigenlijk alleen kende van zijn columns over de Giro d’Italia in de Corriere della Sera, wist me tijdens het schrijven door telkens te verleiden om even te lezen. Niet te veel ineens, want van dit kleinood wil je zo lang mogelijk genieten.

Na een kennismaking met alle personages en het decor waarin het verhaal zich afspeelt (heerlijk, alsof je echt even in een nieuwe wereld stapt) reis je naar het Sicilië van eeuwen geleden. Niet het zomerse Sicilië zoals ik dat vele malen mocht beleven, maar een ijs- en ijskoud Sicilië, ‘tijdens de ergste winter uit berenheugenis. Zo koud was het, dat zelfs de beren in hun dikke bontjassen stonden te klappertanden.’

Die ijskoude winter zorgt ervoor dat de hongerige beren de bergen van Sicilië verlaten en de vallei intrekken, op zoek naar voedsel. Onderweg stuiten ze onder meer op een leger venijnzwijnen en een artisjokkenpark, ontmoeten ze een sluwe professor van wie je niet zeker weten of hij een tovenaar is of niet en de bloeddorstige Snaterkater.

Bovendien is er een nog grotere missie dan het vinden van eten: berenkoning Leonzio hoopt ook zijn zoon Tonio terug te vinden. Of dat lukt, zal ik niet verklappen, want deze barre ontdekkingstocht moet je écht zelf ervaren, lekker warm opgekruld op de bank of in je luie stoel, terwijl Buzzati je meeneemt in een wereld vol beren die voor even ook de jouwe wordt.’

De beroemde bereninvasie van Sicilië | Dino Buzzati (tekst en illustraties) | vertaald door Renata Vos | ISBN 9789079770250 | € 19,95 | uitgeverij Karaat | bestel De beroemde bereninvasie van Sicilië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *