Reizen door Italië Italië zet in op slow tourism
Ook Italië zet stappen om het toenemende toerisme het hoofd te kunnen blijven bieden. De laars is de op vier na meest bezochte toeristische bestemming ter wereld en dat leidt op enkele van de populairste plekken, zoals in Venetië, al tot overtoerisme, met alle gevolgen van dien voor zowel bewoners als bezoekers.
Tijdens een persconferentie op de Vakantiebeurs in Utrecht presenteerde Maria Elena Rossi, hoofd marketing van het ENIT, het Nationaal Bureau voor Toerisme van Italië, de laatste cijfers en trends.
Italië wordt steeds populairder
In 2017 reisden zo’n twee miljoen Nederlanders af naar de laars. Het aantal Nederlanders dat het vliegtuig pakt voor een stedentrip of vakantie in Italië is met maar liefst 15,4% toegenomen. Samen boekten de Nederlandse reizigers ruim tien miljoen overnachtingen en daarmee staat Nederland op de vijfde plaats in de ranglijst.
Groei in Zuid- en Midden-Italië
De cijfers van 2018 laten zien dat de toename met name zit in de zuidelijke regio’s,...
Ligurië De olijfolie van Antico Frantoio Caviglia
In Ligurië wordt elke winter het juweel van de Italiaanse olijfolies geperst: de olie van de taggiasca-olijf. Je hebt maar liefst honderd kilo nodig om zo’n tien liter olijfolie te kunnen persen. Rik Rensen portretteert Angelo Caviglia, de eigenaar van Antico Frantoio Caviglia, bij het gehucht Villa Faraldi (Ligurië).
Angelo: ‘Elke olijfolieboer beweert de mooiste olijfolie te maken. Of hij nou uit Toscane komt, uit Puglia of uit Umbrië. Maar de waarheid is dat de lekkerste en beste olijfolie uit Ligurië komt. Dat weet iedereen toch!’
Hij lacht uitdagend: ‘Zal ik een geheim verklappen? Ons geheim is de taggiasca-olijf, de Rolls Royce onder de olijven, die zo’n duizend jaar geleden door de Benedictijner monniken naar het dorpje Taggia zijn gebracht. Van daaruit zijn de bomen door heel Ligurië verspreid.
Je hebt heel wat olijven nodig om olijfolie te kunnen maken, maar dan heb je ook de allerbeste kwaliteit in het vat zitten. Het is een heel klein olijfje dat meestal...
Boeken uit & over Italië De wijnkaart, alsjeblieft – wereldatlas van wijn
In Italië proeven we altijd graag van de lokale wijnen, maar we lezen en leren er ook graag over. Dat kan natuurlijk ter plekke, maar met het prachtig uitgevoerde wijnboek De wijnkaart, alsjeblieft duik je nu ook gewoon vanuit je luie stoel in de wereld van wijn.
Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi zijn niet alleen grote wijnliefhebbers, ze zijn ook dol op cartografie. De wijnkaart, alsjeblieft is het schitterende resultaat van beide passies. Het is dan ook een onmisbaar boek voor alle wijnliefhebbers en een perfect cadeau voor iedereen die nieuwsgierig is naar de verhalen achter een fles wijn.
Ben je benieuwd waar jouw favoriete Chardonnay vandaan komt? Wil je weten waar men in het jaar 1500 al wijn maakte? De antwoorden op deze en heel veel andere wijnvragen vind je al bladerend en lezend in dit mooi geïllustreerde boekwerk, waarin de hele wereld in wijn in kaart is gebracht.
Je bezoekt al bladerend 57 landen (met bijna honderd kaarten) en doorloopt achtduizend...
Proef het beste van Italië 10 cadeautjes voor de pastaliefhebber
Op 25 oktober is het World Pasta Day. Tijd voor een blog met tien pastapresentjes – voor wie net zo dol is op pasta als wij!
1 Bijzondere pasta’s
Je doet ons geen groter plezier dan met eetbare cadeaus. Zeker een pak bijzondere pasta valt in de smaak, zoals een zonnig geel pak Martelli-pasta (uit Toscane) of de pasta van Benedetto Cavalieri (uit Puglia).
Een mooi cadeau is ook de kleurrijke Dolce & Gabbana-pasta van Pastificio Di Martino (o.a. verkrijgbaar in de grotere filialen van Albert Heijn) en met de croxetti die we in de Italiaanse supermarkt vonden, waar het pastaschap een waar walhalla is…
2 Praktische pastahulpjes
Farfalle als pannenlappen om een hete pan vast te pakken, tagliatelle als elastiek en een grote raviolo om de soeplepel op neer te leggen. Deze keukenhulpjes in de vorm van pasta helpen bij het op tafel toveren van pannen vol pasta!
De vier pastahulpjes zijn natuurlijk niet echt van deeg gemaakt, want anders zou je er geen hete pan mee kunnen optillen. Ze...
Toscane Een wandeling door de wijngaarden van Tenuta di Trecciano
Tijdens ons verblijf bij Podere di Santa Maria laat Gianna ons niet alleen kennismaken met de charme van Chiusdino en de magie van de Abbazia di San Galgano. Ze laat ons ook proeven van de mooie wijnen van Tenuta di Trecciano, in de Chianti Senese, ten zuidwesten van Siena. Na een wandeling door de wijngaarden is het tijd voor een uitgebreide proeverij. Schuif je ook aan?
Saskia: ‘We hebben geluk, want morgen gaat de druivenpluk van start. Er hangen dan ook flinke trossen druiven aan de wijnstokken, zwaar van al het sappige zonlicht dat de afgelopen maanden beetje bij beetje is opgenomen en dat binnen enkele dagen wordt verwerkt tot een smaakvolle rode wijn.
Barbara leidt ons rond over een deel van het domein, dat in totaal zestien hectare aan wijngaarden bestrijkt. Het grootste deel daarvan bestaat uit Sangiovese-wijnstokken, aangevuld met Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Syrah.
Deze internationale druivenrassen werden hier eind jaren zeventig geplant, door een...
Reizen door Italië 10 tips voor het huren van een auto in Italië
Of je nu in de herfstvakantie op pad wil of gebonden bent aan schoolvakanties, met deze tips voor het huren van een auto in Italië wordt je vakantie nóg fijner.
Van een rondreis over het meestal nog zeer zonnige Sicilië to een roadtrip door Puglia, van wijnroute in Piemonte of in de Chianti (Toscane) tot een stedentrip Rome in combinatie met een tocht door de Castelli Romani, met een auto heb je net wat meer vrijheid.
De mooiste (en lekkerste) plekken van Italië vind je vooral buiten de gebaande paden. Een (huur)auto is dan onontbeerlijk. En omdat het best wel een eind rijden is voor je in de laars bent, kiezen steeds meer mensen voor de combinatie van een vlucht met een huurauto.
Dat zien we ook terug aan het aantal vragen dat jullie ons per mail over het huren van een auto stellen. Waar kun je het beste een auto huren? Moet je een extra verzekering nemen? Waar moet je op letten bij het boeken van een huurauto?
Om maar met de eerste vraag te beginnen: wij huren tijdens onze...
Reizen door Italië Terugblik augustus: Ciao tutti verhuist naar Maastricht
De maand augustus stond in het teken van inpakken, inpakken en inpakken. Over een paar weken verhuist Saskia – en daarmee ook Ciao tutti – namelijk van Amsterdam naar Maastricht.
Saskia: ‘Voor velen van jullie misschien een verrassende stap, maar gezien mijn Limburgse roots (ik groeide op in Meerssen, vlak bij Maastricht) voor mij een hele logische stap. Mijn éénkamerappartement op de Albert Cuyp was de laatste vijf jaar uitgegroeid tot het hoofdkantoor van Ciao tutti – en hoe heerlijk het ook is om vanuit huis te kunnen werken, op een gegeven moment wil je wel eens een deur dicht kunnen trekken tussen werk, hoe leuk ook, en andere dingen.
Nu woon, werk, slaap, lees en eet ik tussen stapels kookboeken, romans en reisgidsen, notitieboekjes vol aantekeningen, een altijd opengeklapte laptop. Velen van jullie vroegen naar aanleiding van het maandoverzicht van juli naar de indeling van ons kantoor, maar dat kantoor is (of beter gezegd was) dus mijn woonkamer. Verderop in dit...
Recepten Wat bracht Jamie Oliver naar Italië?
Dertien jaar na het succesvolle Jamie’s Italië keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots. In Jamie kookt Italië draait het om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de beste gerechten uit alle windstreken van de laars.
De Britse topchef Jamie Oliver bracht de Italiaanse keuken een stukje dichterbij door een food trip door de Italiaanse laars te maken én er een boek aan te wijden. Van spaghetti alle vongole tot verschillende antipasti, het blijft lekker om zijn recepten uit de Italiaanse keuken te maken en Italiaanse avonturen te lezen. Maar wat bracht Jamie Oliver naar Italië?
Het is al een aantal jaren geleden, dat Jamie Oliver naar Italië afreisde om zich onder te dompelen in de Italiaanse manier van koken. Je kunt je afvragen of ze in Italië niet een eigen chef hebben die zoiets voor televisie zou kunnen etaleren, maar in dit programma ging het eigenlijk helemaal niet om topchefs en restaurants. Het ging om maaltijden die de Italianen...
Droomplekken voor een vakantie in Italië Luxcamp – lekker luxe kamperen in Italië
Op verzoek van een groot aantal lezers zijn we in een wereld gedoken die voor ons tot nu toe vrij onbekend was. We kregen zó veel e-mails met de vraag naar tips voor fijne campings, dat we besloten om zelf maar eens op onderzoek uit te gaan.
We verhuisden onze redactie een dag of tien naar een aantal mooie campings aan de Adriatische kust en aan het Gardameer. En dan niet zomaar campings, maar campings van Luxcamp, met net wat meer comfort.
Want als je zoals wij onderweg ook goed wil kunnen werken, dan heb je toch wel een beetje meer nodig dan alleen een tent en een gasbrander. Bovendien hebben we geen kampeeruitrusting, dus dan is het wel zo fijn als je tent of stacaravan al helemaal ingericht op je staat te wachten.
Luxcamp heeft meer dan twintig jaar ervaring op campings in Zuid-Europa. Ze beheren er mooie stacaravans en (safari)tenten. In Italië vind je Luxcamp onder andere aan de Adriatische kust, aan het Gardameer, het Lago Maggiore en het Lago d’Idro, in Toscane (ook op...
Basilicata Ontdek magisch Matera – de mooiste bezienswaardigheden in de stad van de Sassi
Mooier dan de Italiaanse auteur Carlo Levi het omschreef kunnen wij het niet: ‘Chiunque veda Matera non può non restarne colpito, tanto è espressiva e toccante la sua dolente bellezza.’ Oftewel: ‘Niemand die Matera ziet kan onaangedaan blijven, zo expressief en aandoenlijk is haar pijnlijke schoonheid.’ Hoog tijd voor een blog vol tips voor het prachtige, met historie doordrenkte hart van Matera!
Verdwaal in het spinnenweb aan straatjes in de Sassi
Matera is beroemd om de zogenaamde Sassi, grotwoningen. Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt al vanaf de achtste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen.
De benaming Sassi komt voor zover we weten voor het eerst voor in een document uit 1204. In de Sassi woonden hele gezinnen, samen met hun kippen, een ezel en andere dieren, op...
Boeken uit & over Italië Calabria & Basilicata – reisgids van Evert de Rooij
Ga je deze zomer naar Calabrië en/of Basilicata? Evert de Rooij vertelt je in zijn nieuwste reisgids waar je moet zijn!
Evert: ‘Calabria en Basilicata zijn de nieuwe must see-bestemming in het puntje van de laars. Maar dat is beslist niet altijd zo geweest. Lang was het diepe zuiden van Italië een letterlijk door God verlaten oord.
In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd schrijver en schilder Carlo Levi door Mussolini naar Basilicata verbannen. Hij schreef er een boek over, Christus kwam niet verder dan Eboli, dat de spotlights op deze lang vergeten streek richtte.
Het magistrale verhaal van zijn ballingschap droeg hij op aan de arme bewoners, die nog altijd de grootste troefkaart van deze ongerepte regio zijn: gastvrij en trots op hun lokale keuken en tradities.
Calabria en Basilicata vormen samen met Puglia en Sicilië de meest zuidelijke regio’s van de laars. Eeuwenlang vertrokken de straatarme zuiderlingen als economische vluchtelingen naar andere delen van Italië...
Italië dichtbij Renato’s Osteria – onze Italiaanse familie in De Pijp in Amsterdam
Zomaar een zaterdagavond in Parma. De schaduwen die over de pastelkleurige gevels strijken worden steeds langer, de lucht tintelt van verwachtingen over wat deze zaterdagavond gaat brengen.
Saskia: ‘De winkels sluiten hun deuren, de barretjes op mijn route naar ‘huis’ barsten bijna uit hun voegen. De meeste gasten zoeken een plekje op straat, een glas wijn in de hand en een plankje vol prosciutto en Parmigiano binnen handbereik.
Ik twijfel of ik me er nog even tussen meng. Om half negen ga ik met Patrizia, de eigenaresse van de bed & breakfast waar ik logeer, eten bij Trattoria del Tribunale en eigenlijk wil ik me nog even omkleden.
Als ik echter thuis kom, blijken de plannen veranderd. Italianen zijn meesters in flexibiliteit en creativiteit en ik kijk er dan ook niet zo snel meer van op. Meestal wordt het alleen maar leuker.
Ook dit keer. Ons gezelschap blijkt te zijn uitgebreid van twee naar negen, Patrizia’s hele familie gaat mee, inclusief haar behoorlijk op leeftijd...