Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Calabria & Basilicata – reisgids van Evert de Rooij

Ga je deze zomer naar Calabrië en/of Basilicata? Evert de Rooij vertelt je in zijn nieuwste reisgids waar je moet zijn!

Evert: ‘Calabria en Basilicata zijn de nieuwe must see-bestemming in het puntje van de laars. Maar dat is beslist niet altijd zo geweest. Lang was het diepe zuiden van Italië een letterlijk door God verlaten oord.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd schrijver en schilder Carlo Levi door Mussolini naar Basilicata verbannen. Hij schreef er een boek over, Christus kwam niet verder dan Eboli, dat de spotlights op deze lang vergeten streek richtte.

Het magistrale verhaal van zijn ballingschap droeg hij op aan de arme bewoners, die nog altijd de grootste troefkaart van deze ongerepte regio zijn: gastvrij en trots op hun lokale keuken en tradities.

Calabria en Basilicata vormen samen met Puglia en Sicilië de meest zuidelijke regio’s van de laars. Eeuwenlang vertrokken de straatarme zuiderlingen als economische vluchtelingen naar andere delen van Italië en de rest van de wereld.

En hoewel ze nog steeds tot de armste regio’s van Italië behoren, ontwikkelt deze prachtige streek zich in toeristisch opzicht razendsnel. Logisch, want als toerist vind je hier veel van je gading, zowel qua natuur als cultuur. Ik licht een aantal bijzondere plekken uit.

In het spoor van Carlo Levi

Een ontdekkingstocht door Basilicata maak je het best in de voetsporen van Carlo Levi. Zijn ballingschap begon in Grassano, dat hij omschreef als een piccola Gerusalemme immaginaria nella solitudine di un deserto’ (‘een klein denkbeeldig Jeruzalem in de eenzaamheid van een woestijn’).

Het grootste deel van de tijd bracht Levi echter door in Aliano, dat midden in het sprookjesachtige maanlandschap van de calanchi ligt, natuurlijke ribben in het landschap die ontstaan zijn door erosie van klei en kalksteen. Levi vond het dorp ‘een samenraapsel van een aantal lukraak verspreide witte huisjes op een asymmetrisch zadel tussen diepe schilderachtige ravijnen’. En zo ligt Aliano er eigenlijk nog altijd bij.

Matera – stad van de Sassi

Tijdens zijn ballingschap bracht Carlo Levi ook een kort bezoek aan Matera, de stad van de Sassi, de bewoonde grotten. Als inwoner van het mondaine Turijn voelde hij afschuw bij de middeleeuwse woonomstandigheden van de arme bevolking. Maar ook was hij zich bewust van de tragische schoonheid van deze unieke stad.

Matera beleefde vanaf de jaren tachtig een wederopbloei en inmiddels bezoeken jaarlijks meer dan zeshonderdduizend toeristen de stad die in 2019 een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa was.

Het achterland van Potenza

Potenza, de hoofdstad van Basilicata, ontbeert een historisch centrum, maar is wel een prima uitgangspunt voor tripjes naar het groene achterland, met stadjes als Melfi en Venosa in het noorden en Satriano in het zuiden.

Melfi was een centrum van de Normandiërs en daarvan getuigt het kasteel met zijn acht torens waar nu een archeologisch museum in gevestigd is, met de sarcofaag van Rapolla als meesterstuk. Even verderop ligt Venosa, de geboorteplaats van de dichter Horatius. Het Romeinse Venusia vind je in het Parco Archeologico, net buiten de stad.

Het ten zuiden van Potenza gelegen Satriano wordt il paese del murales genoemd vanwege de honderden fraaie muurschilderingen.

Cosenza & de Riviera dei Cedri

Cosenza ligt aan de voet van het Sila-gebergte. Het is een van de oudste steden van Calabrië en dat merk je als je over de pleinen en door de schilderachtige stegen van het sfeervolle maar enigszins vervallen oude centrum loopt.

De Riviera dei Cedri loopt van Praia a Mare in het noorden tot Amantea. Tussen die twee badplaatsen in liggen zand- en gruisstranden, met tussen de rotsen en kliffen romantische verscholen baaitjes. Je vindt ze bijvoorbeeld tussen Praia a Mare en Scalea aan de Golf van Policastro, met voor de kust het Isola di Dino, dat zijn naam dankt aan een verdwenen tempel van Aedina.

Pizzo, Tropea & Capo Vaticano

Een dagje naar het strand? Het zeewater bij Vibo Valentia behoort tot het helderste dat de laars te bieden heeft. De Costa degli Dei (‘Kust van de Goden’), met beroemde badplaatsen als Pizzo, Tropea en Capo Vaticano, wordt gerekend tot een van de mooiste kusten van Italië, terwijl het binnenland, met zijn wijn- en olijfboomgaarden en de bergketen van Le Serre, een groen lustoord is.

Grandeur in Reggio Calabria

Op het uiterste puntje van de laars, tegenover Sicilië, ligt Reggio Calabria, dat tot 1970 hoofdstad van Calabria was. Maar omdat men in Rome vond dat de Calabrese maffia, de n’drangheta, in Reggio te machtig was geworden, ging dat statuut naar Catanzaro. Toch merk je aan alles dat Reggio een voorname stad is geweest, met een rijk Grieks verleden.

In het Museo Archeologico Nazionale wordt de geschiedenis van de Griekse kolonisatie in kaart bracht. Pronkjuwelen zijn de Bronzi di Riace, twee bronzen beelden die in 1972 voor de kust van Riace in de Ionische Zee werden ontdekt.

Il dolce far niente in Catanzaro

Toen Catanzaro in het begin van de tiende eeuw werd gesticht, lag het centraal in een regio die deel uitmaakte van het Byzantijnse Rijk. In het heuvelachtige gebied rond de hoofdstad van Calabrië liggen tal van fraaie, oude stadjes, terwijl de zandstranden aan de Golfo di Squillace uitnodigen tot il dolce far niente in de zon.

De provincie Catanzaro, de ‘provincie tussen de twee  zeeën’, grenst in het oosten aan de Ionische Zee en in het westen aan de Tyrreense Zee. Bij Locri bevinden zich de archeologische opgravingen van Locri Epizephiri, een van de bekendste steden van Magna Graecia, waar ooit het hele zuiden van Italië deel van uitmaakte.

Crotone, hoofdstad van Magna Graecia

Crotone en haar heuvelachtige achterland liggen aan de Costa dei Saraceni. Vanaf het Castello di Carlo V heb je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe  zee. Het fort staat op de plek van een Griekse Acropolis en de aanwezigheid van de Grieken, die Króton rond 709 voor Christus stichtten, is nog overal tastbaar.

Het orakel van Delphi wees de Griekse kolonisten de weg naar de plaats waar zij hun nieuwe kolonie moesten stichten. Króton werd een van de welvarendste steden van Magna Graecia, waar onder anderen de atleet Milo, winnaar van de Olympische Spelen, en de filosoof en wiskundige Pythagoras woonden.

Nog veel meer tips lees je in

Calabria & Basilicata | Evert de Rooij | ISBN 9789492500793 | € 19,95 | Edicola Publishing | bestel Calabria & Basilicata via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *