Amalfikust Il Sentiero delle Formichelle – het pad van de mieren aan de Amalfikust
Al eerder schreven we over de sfusato amalfitano van de Amalfikust en de verschillende mogelijkheden om je onder te dompelen in de frisse geuren en kleuren van deze beroemde citroenen.
Een van deze mogelijkheden is de wandelroute met de toepasselijke naam Il Sentiero dei Limoni, het pad van de citroenen, dat je langs kleurrijke citroenboomgaarden tussen de kustplaatsen Maiori naar Minori voert. In deze blog vertellen we je daar meer over.
Met een duur van slechts een uur is deze wandeling vrij gemakkelijk en goed te doen. Ben je echter op zoek naar net iets meer uitdaging en wil je bovendien meer van de omgeving zien, dan heeft Felicia goed nieuws voor je: sinds kort is er namelijk een uitbreiding op deze populaire wandelroute ontwikkeld: Il Sentiero delle Formichelle, ‘het pad van de mieren’.
Deze interessante wandeling start in het hart van de groene berggemeente Tramonti, net achter de badplaats Maiori, en geeft je een kijkje in de geschiedenis van dit gebied en het rijke...
Italiaanse films & series Made in Italy – hartverwarmende film met Toscane als decor
Vanaf 8 oktober in de bioscoop: de hartverwarmende film Made in Italy. De eigenzinnige Londense kunstenaar Robert (Liam Neeson) reist met zijn van hem vervreemde zoon Jack (Michael Richardson) naar Toscane, om het huis dat ze van hun echtgenote en moeder hebben geërfd te verkopen.
Tot hun teleurstelling treffen ze de eens zo schitterende villa compleet verwaarloosd aan. Wanneer de renovaties niet volgens plan verlopen doet dat de toch al gespannen relatie tussen vader en zoon weinig goed.
Robert heeft weinig talent voor klussen en zoekt daarom de hulp van enkele kleurrijke locals. Voor Jack lijkt de staat van het huis een weerspiegeling van zijn zoektocht naar herinneringen aan de gelukkige tijd met zijn moeder. Dan ontmoet Jack de levendige Italiaanse kokkin Natalia, die met de gerechten uit haar lokale trattoria zijn lichaam en ziel voedt…
Bekijk alvast de trailer en reserveer alvast een Italiaans avondje uit in je agenda!
Piemonte Baci di dama en ander lekkers uit de keuken van Fernanda in Alba
Na het bezoek aan Cascina Barroero, waar Natascha proefde van de heerlijkste hazelnoten, duikt ze zelf de keuken in, onder de bezielende leiding van Fernanda van Effe Food – een vereniging van vrouwen die hun gastronomische geheimen graag delen.
Natascha: ‘Fernanda’s kookstudio weet al meteen bij aankomst te verrassen. Wanneer je door de poort rijdt, waan je je plots op het Piemontese platteland, terwijl je zojuist nog door een residentiële wijk reed. Haar culinaire domein ligt op slechts een paar kilometer van het centrum van Alba, de gastronomische hoofdstad van de Langhe.
Ook de inrichting van Fernanda’s kookstudio is anders dan verwacht. Kookworkshops vinden vaak plaats in de keuken van een restaurant, met een steriele, ietwat industriële werkomgeving. In Fernanda’s keuken krijg je onmiddellijk het gevoel om in haar eigen keuken te staan, bij haar thuis. Hier staat duidelijk niet alleen de handeling van het koken centraal, maar ook en vooral de sfeer rondom het samen...
Piemonte Cascina Barroero – hazelnotenparadijs in Piemonte
Langs de meest kronkelende wegen die je ooit gezien hebt, door heuvels bedekt met hazelaars, rijd je naar de charmante hazelnotenboerderij Cascina Barroero in Cortemilia in de Alta Langa, hét hazelnotengebied van Piemonte, voor een rondleiding door de wereld van de hazelnoten.
Natascha: ‘Na de vele lovende woorden van onze gasten vinden we het dringend tijd om zelf eens een bezoek te brengen aan deze plek. We zijn er tegen het einde van de hazelnotenoogst, dus er hangt nog amper iets aan de bomen, maar dat doet niets af aan de sprookjesachtige sfeer van deze plek.
We mogen meelopen met de Engelstalige rondleiding die wordt gegeven door Camilla, de dochter des huizes – want Cascina Barroero is nog echt een familiebedrijf. In onze streek zijn er maar weinigen die zo goed Engels spreken als zij, dus dat is alvast een pluspunt voor dit adresje.
Hoewel wij nu al ruim twaalf jaar in Piemonte wonen, hebben we nog lang niet alle pareltjes van deze regio ontdekt. Bij Cascina Barroero...
Recepten Paradijstaart uit Made at Home van Giorgio Locatelli
Giorgio Locatelli’s kookboek Made at Home is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken dagelijks maakt voor familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie; het team van het vermaarde Londense restaurant Locanda Locatelli.
Ter ere van de verschijning van de midprice editie van dit kookboek trakteren we op het recept voor Locatelli’s paradijstaart
Giorgio Locatelli: ‘Dit is een van die heerlijke, zachte biscuittaarten die iedereen vroeger thuis bakte. Mijn grootmoeder had op de keukenkast naast de saffraan, een grote doos staan met daarop engeltjes die een taart vasthielden. In de doos zaten zakjes Lievito Pane degli Angeli, bakpoeder met vanille, iets wat elk Italiaans gezin kent.
foto: Walter Cicchetti
Paradijstaart was het enige gebak dat mijn grootmoeder en moeder altijd maakten, met uitzondering van een variant met rozijnen, en altijd als ik vroeg wat er in de zakjes zat, zei mijn grootmoeder: ‘Het is iets...
Recepten Crostini met mascarpone, ei en asperge
Speciaal voor Pasen een simpel maar smakelijk recept, met heerlijke voorjaarsingrediënten: mascarpone, ei en groene asperge. Wil je het nog een beetje feestelijker maken, schaaf er dan nog een beetje truffel over.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor zes personen): 1 Italiaanse sfilatino (of dun stokbrood), in plakjes | extra vergine olijfolie | 125 gram boter, op kamertemperatuur | 4 eetlepels gehakte peterselie | 4 lente-uitjes, gesnipperd | 12 groene asperges, stengels bijgesneden | 6 grote eieren | 4 tot 6 eetlepels mascarpone, losgeroerd | zeezout en versgemalen zwarte peper
Hoe maak je de crostini met mascarpone, ei en asperge?
Verwarm de oven voor op 190 °C. Besmeer beide kanten van de sneden brood met olijfolie en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Zet ze circa tien minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Klop in de tussentijd de boter met de peterselie en lente-uitjes door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Kook de asperges in circa tien minuten...
Le Marche Sassi d’Autore – de mooiste kunstwerkjes van kiezelsteentjes
Stefano Furlani maakt de mooiste kunstwerkjes van kiezelsteentjes die hij vindt op de stranden van Le Marche. Als klein jongetje struinde hij al met zijn vader langs de zee, die in zijn geboorteplaats Fano nooit ver weg was, op zoek naar bijzondere steentjes: helderwitte exemplaren, kiezels met een bijzondere vorm…
Sinds zijn zoontje Davide drie jaar oud is, heeft Stefano deze traditie weer nieuw leven in geblazen. Samen met Davide wandelt hij over het strand, speurend naar steentjes, waarmee ze kleine composities maken, gewoon op hun strandbedje of badlaken.
Hun fantasie kent geen grenzen en al spelend met de steentjes toveren ze schildpadden, ijsjes, scooters, vissen, honden en andere tafereeltjes tevoorschijn. Omdat het zonde is om de stenen kunstwerkjes te vernietigen, besloot Furlani ze te vereeuwigen op een houten ondergrond.
In zijn Bottega del Furlo aan de Via Cavallotti 17 in Fano zie je de meest bijzondere kunstwerkjes van kiezelsteen, die een prachtig souvenir vormen...
Italiaanse muziek Geniet van de mooiste Italiaanse filmmuziek!
Houd je van Italiaanse films? Dan kun je je hart ophalen aan onze nieuwe playlist, met meer dan zestig nummers uit bekende Italiaanse films.
We maakten een mooie selectie filmmuziek, met allereerst natuurlijk de mooiste liedjes uit filmklassiekers als Cinema Paradiso (met het prachtige Per Elena), The Godfather, La dolce vita en andere Fellini-films, La vita è bella, La grande bellezza en Il Postino, met natuurlijk een aantal stukken van de hand van Ennio Morricone en Nino Rota.
Ook muziek uit onze persoonlijke favorieten ontbreekt niet, met onder meer Caro diario, La stanza del figlio, Benvenuti al Sud, Pane e tulipani en Perfetti sconosciuti. We hebben ook een aantal liedjes van recente films (en series) opgenomen, zoals L’amica geniale, Gomorra, Picciridda en Gli anni più belli.
Af en toe luister je naar een internationale filmhit, zoals het schitterende Una mattina van Einaudi dat te horen is in Intouchables.
Je vindt al deze nummers – in totaal goed voor ruim drie uur aan...
Recepten Spinazie-watermeloensalade uit het kookboek Mooi mediterraan
Dieettrends komen en gaan. ‘Even’ een dieet volgen en vervolgens voor lange tijd van de extra kilo’s af zijn; dat klinkt perfect, nietwaar? Laten we je uit die droom helpen: het beste dieet is geen dieet, maar een andere levensstijl.
De zussen Janine en Annemieke Jansen zijn enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke mediterrane levensstijl: afwisselende gerechten met veel vis, groenten en noten, eenvoudig en toch lekker. Eerder schreven ze al het boek Hartstikke mediterraan, waaruit we het recept voor gebakken gnudi met pistachenoten en basilicum deelden.
In hun nieuwe boek Mooi mediterraan delen ze nog veel meer recepten én achtergrondinformatie over de ins en outs van afvallen. Wij delen dit keer het recept voor een spinazie-watermeloensalade met crunchy sesam.
Spinazie-watermeloensalade met crunchy sesam
Voor vier personen heb je nodig: 25 gram sesamzaad | 1 theelepel ahornsiroop of suiker | 300 gram spinazie | 250 gram watermeloen | extra vergine olijfolie | 1...
Amalfikust Ontdek het achterland van Amalfi – Pontone, de Torre dello Ziro en de Valle delle Ferriere
Het plaatsje Amalfi trekt jaar in, jaar uit veel bezoekers. In deze blog tipte Felicia vijf dingen die je er niet mag missen, dit keer vertelt ze over de directe omgeving van Amalfi, die vaak wordt overgeslagen maar die meer dan de moeite van het ontdekken waard is.
Wanneer je vanuit de haven van Amalfi een blik werpt op het gebied, kun je hoger in de bergen kleine groepjes huizen waarnemen die worden afgewisseld door prachtig groene bospartijen. Op een van de bergtoppen schittert een oude verdedigingstoren, die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van dit gebied.
Pontone
Pontone is een klein dorpje op vijf kilometer van Amalfi. Het is vanuit Amalfi op verschillende manieren te bereiken. Te voet is een mogelijkheid, al zal niet iedereen de klim op prijs stellen. Geen zorgen: om de paar uur vertrekt er vanuit Amalfi een bus die onder andere een stop maakt in dit dorpje.
Pontone maakt deel uit van de gemeente Scala. In het verleden heette het dorpje zelfs Scalella, maar...
Recepten Olijfolie-ijs uit het kookboek Extra Vierge
In het kookboek Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. Dankzij de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie, ook in desserts en cocktails.
Zo watertand je al bladerend onder meer bij citroen-lavendelbruschette, pizza bianca met artisjokkencrème en oesterzwammen, socca met gegrilde venkel, truffelricotta en krokante kappertjes, artisjokkenchips, popcorn met boter-truffelolie en rozemarijn, pompoenlasagne met pecannoten, gebakken salie en bitterkoekjes en Negroni met gegrilde sinaasappel.
Als voorproefje delen we het recept voor olijfolie-ijs met jullie – ideaal als tussendoortje of als verfrissend toetje.
Voor acht personen (ca. 500 milliliter ijs) heb je nodig: 500 milliliter havermelk | 8 eetlepels honing| snufje zout | 6 eierdooiers | 100 milliliter milde olijfolie
Verwarm de melk, honing en het zout in een pan op laag vuur. Breng niet aan de kook....
Recepten 10x Italiaanse ijskoffie – van affogato tot granita al caffè
We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties.
Cappuccino freddo
Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino. Hiervoor zet je een sterke espresso, die je in een glas schenkt. Desgewenst roer je er wat suiker door. Doe er wat ijsblokjes bij en schenk er dan 100 milliliter ijskoude melk over. Je kunt de koffie, de ijsblokjes en de melk ook mixen met een blender.
Wil je een romiger variant? Zet dan een kopje sterke koffie en roer er een eetlepel suiker door. Schraap het merg uit een vanillestokje en meng een vierde hiervan door 1 deciliter melk. Breng de melk aan de kook en roer er de gezoete koffie door. Laat goed afkoelen en roer er dan 30 centiliter slagroom door. Laat dit mengsel circa drie uur goed koud worden in de koelkast.
Tip: maak ijsblokjes van (restjes) koffie, zodat je ijskoffies...