Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizzeria Art Libri Totó in Monreale – geniet van een smakelijke pizza in een kleurrijke galerie vol boeken en kunst

In het hart van Monreale, niet ver van de Siciliaanse hoofdstad Palermo, vind je een van de sfeervolste pizzeria’s ter wereld: Pizzeria Art Libri Totó van Angelo Patellaro.

Angelo creëerde een soort popversie van het barokke Palazzo Valguarnera-Gangi in Palermo, dat bekend is als het paleis uit de film Il Gattopardo, naar het beroemde boek van Giuseppe Tomasi di Lampedusa.

Pizza tussen kleurrijke kunst en stapels boeken

Het ontstaan van Pizzeria Art Libri Totó is te danken aan Angelo Patellaro. Als kind was Angelo al gefascineerd door kunst. Hij droomde ervan kunsthistoricus te worden. Doordat hij nog klein was toen zijn beide ouders overleden, moest hij echter al jong beginnen met werken.

In 1998 neemt hij de historische osteria van zijn familie over. Deze eetgelegenheid lag vlak bij de Duomo van Monreale, die met zijn schitterende Byzantijnse mozaïeken op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Angelo maakte van de osteria een pizzeria en verwerkte in de inrichting zijn twee grootste passies, kunst en literatuur. ‘Schilderijen en boeken staan symbool voor schoonheid en kennis, waarden die voor mij altijd een bron van inspiratie en troost zijn geweest,’ zegt hij.

Geïnspireerd door Il Gattopardo

Angelo verzamelde op markten schilderijen en boeken die hij mooi vond, waarbij hij zich liet inspireren door Rothko, Chagall en Picasso. Hij repareerde en schilderde eigenhandig kozijnen en meubels.

De inrichting van de pizzeria baseerde hij losjes op de balzaal uit de film Il Gattopardo van Luchino Visconti, die jaren eerder zijn hart gestolen had. Zo combineerde hij kroonluchters, gekleurde gordijnen en spiegels met gouden lijsten met een enorme collectie boeken. Letterlijk overal in de pizzeria zijn boeken te vinden.

Deze combinatie levert een uniek interieur op, passend bij de smaak en flair van Angelo. De pizzeria is daardoor eigenlijk meer een galerie met Siciliaanse kunst dan een restaurant.

Angelo’s lievelingsschilderij is Il pranzo della domenica (de zondagslunch) dat hij vijftien jaar geleden kocht. Je ziet een Siciliaanse familie die op het punt staat aan tafel te gaan. Angelo kijkt er elke ochtend naar om zijn hoofd rustig te maken.

Pizza uit de houtoven

Niet alleen het interieur, ook de pizza is geweldig bij Pizzeria Art Libri Totò. De pizza’s worden gebakken in de houtoven die je meteen ziet staan als je binnenkomt in Angelo’s domein.

Voor het beleg worden alleen lokale producten gebruikt, zoals mozzarella van een ambachtelijke kaasboerderij en tomatensaus die elke ochtend vers bereid wordt.

Het menu varieert van een klassieke pizza margherita tot de pizza Gloria Art met aubergine, van de pizza Tipica di Monreale met plakken tomaat en broodkruim tot de pizza Totó Gourmet met buffelmozzarella, stracciatella (de romige vulling van buffelmozzarella) en paddenstoelen.

Schuif aan bij Pizzeria Art Libri Totó

Je vindt Pizzeria Art Libri Totó aan de Chiasso Ciro Menotti 6 in Monreale. Reserveren kan via 0039-0916401221. ’s Zomers kun je bij Pizzeria Art Libri Totò ook heerlijk buiten eten, aan de houten tafeltjes op het kleine pleintje voor de pizzeria, waar alle traditionele smaken en kleuren van Monreale bewaard zijn gebleven.

foto’s: Pizzeria Art Libri Totó

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *