Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Italiaanse films & series

Nieuwe kijktip op Netflix: de Italiaanse serie Il Processo

Wie graag door Mantova zou wandelen, kan alvast digitaal wegdromen bij beelden van de stad, die een glansrol speelt in de Italiaanse serie Il Processo, die sinds vorige week is te zien op Netflix. Het proces verwijst naar het strafrechtelijke proces dat volgt nadat de zeventienjarige Angelica Petroni dood wordt aangetroffen in het water. Elena Guerra, de officier van justitie die de zaak krijgt toebedeeld, zou eigenlijk met haar partner Giovanni naar New York vertrekken, maar besluit te blijven als de identiteit van de biologische vader van het meisje bekend wordt. foto’s: Canale 5 / Netflix Wat er in de acht afleveringen precies gebeurt, zullen we niet verklappen, maar we kunnen je wél al vertellen dat je veel moois uit Mantova voorbij zult zien komen, zoals Palazzo Te met zijn schitterende fresco’s, Palazzo Beccaguti, Piazza Sordello, Palazzo d’Arco en Palazzo Andreani. Ook de rivier de Mincio en de meren rondom de stad komen prachtig in beeld. De fresco’s in de Sala...
Recepten

The Lemon Kitchen kookboek – frisse recepten met citroen

Goed nieuws voor alle liefhebbers van zonnige Italiaanse gerechten: met het nieuwe The Lemon Kitchen kookboek haal je elke dag opnieuw de zon in huis. Dat is niet alleen te danken aan de gele smaakbommetjes, voor wie de hoofdrol in dit boek is weggelegd, maar ook en vooral aan Jadis Schreuder, die als geen ander weet hoe je citroen verwerkt in heerlijke recepten. Namens Jadis mogen we jullie alvast trakteren op een voorproefje uit dit nieuwe kookboek, met een recept voor citroentaartjes. Citroen – van Aroma tot Zeste Jadis, die op haar website The Lemon Kitchen al een paar jaar recepten met citroen deelt, toont in het kleurrijke The Lemon Kitchen kookboek de enorme veelzijdigheid van de citroen. Ze verzorgde alles zelf, van de recepten tot de foto’s, de illustraties en de styling, waardoor de citroen overal tot zijn recht komt. Dankzij haar veelomvattende benadering van de citroen stap je in een wereld vol spannende smaaksensaties: je bakt vlees en vis malser dan ooit tevoren,...
Campanië

De Napolitaanse panaro (‘balkonmand’) als teken van solidariteit

De huizen in het centro storico, het historisch centrum, van Napels zijn vaak hoog en smal. Een lift ontbreekt meestal, maar daar hebben de inventieve Napolitanen iets op gevonden. Aan de rand van elk balkon zie je als je goed kijkt een teiltje of mandje hangen, de zogenaamde panaro. Hiermee takelt men boodschappen, geld, een extra bord pasta, sleutels of een krant omhoog. Het gebruik van de panaro gaat vaak gepaard met een hoop geschreeuw en gebaren. foto: Miniera – Quartieri Spagnoli foto: SalernoTravel Ook in tijden van nood worden de panari gebruikt, zo blijkt uit deze foto van Mimmo Cenatiempo. Op het briefje staat: Chi può metta, chi non può prenda. Dat betekent: wie kan geeft, wie niet kan neemt. Zo kun je, als je ruim in je boodschappen of voorraad zit, in het mandje bijvoorbeeld een pak pasta, een blik tomaten, een brood of iets anders lekkers stoppen. Iemand die het nodig heeft, kan dat er dan uit halen om in elk geval weer even te kunnen eten. Saamhorigheidsspreuk...
Sicilië

Castello Incantato – laat je betoveren door duizend stenen hoofden in het Siciliaanse Sciacca

Filippo Bentivegna verliet Sciacca in 1913 voor de grote Amerikaanse droom. Hij woonde en werkte in New York en Chicago, maar na een ongeluk op het werk keerde hij na zeven jaar in de Verenigde Staten terug naar Sicilië. De inwoners van Sciacca kenden hem echter niet meer terug. Naar de oorzaak kon men alleen maar gissen, maar feit was dat Filippo Bentivegna niet terugkeerde als een rijk en succesvol man, maar berooid en beroofd van zijn verstand. Al snel stond hij in Sciacca dan ook bekend als de dorpsgek. Bentivegna trok zich er weinig van aan. Hij kocht een klein stukje land aan de rand van Sciacca, waar hij zich terug kon trekken. Terwijl de mensen over hem bleven roddelen, bouwde hij in alle rust aan een enorme beeldentuin. Uit de lokale steensoort maakte hij hoofden, die hem volgens het verhaal herinnerden aan de personen die hij in zijn leven had ontmoet, zowel op Sicilië als in Amerika. Vijfendertig jaar lang veranderde hij blokken steen in karakteristieke koppen,...
Recepten

Crostata di fragole e mandorle – taart met aardbeien, amandel en pistache naar recept van Gino D’Acampo

Ter ere van het driejarig bestaan trakteren we op crostata di fragole e mandorle (aardbeien-amandeltaart met pistachevulling), uit het nieuwe kook- of beter gezegd bakboek van Gino D’Acampo, De Italiaanse bakker thuis. foto: Peter Cassidy Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor acht personen): 375 gram kant-en-klaar zoet korstdeeg of deeg voor zoet gebak | 5 eetlepels lekkere aardbeienjam | 125 gram fijne kristalsuiker | 50 gram gezouten boter, op kamertemperatuur | 3 middelgrote eieren, losgeklopt | 125 gram gemalen amandelen | 1 theelepel amandelextract | 250 gram poedersuiker | 100 gram gehakte pistachenoten | 4 eetlepels water Hoe maak je deze aardbeien-amandeltaart? Verhit de heteluchtoven tot 200 °C. Rol het deeg uit en bekleed een ondiepe taartvorm van drieëntwintig centimeter doorsnee met een losse bodem met het deeg. Druk het deeg met de bolle kant van een vork tegen de rand. Strijk de jam over de deegbodem en zet hem in de koelkast. Klop de suiker met de boter, de eieren,...
Italiaanse films & series

Federico Fellini – meester van de Italiaanse film

Op 20 januari 1920 zag Federico Fellini het levenslicht in Rimini. Deze meester van de Italiaanse film – van onder meer La Dolce Vita, Roma en Amarcord – wordt honderd jaar na zijn geboorte nog altijd op handen gedragen. Wij nemen je mee in het leven van Fellini, van Rimini naar Rome, met een koffer vol dromen, beelden en onvergetelijke verhalen. Een kleurrijk circus Had Fellini zijn eigen eeuwfeest hebben kunnen regisseren, dan was het vast één groot circus geworden, met kleurrijke personages, excentrieke karakters, luidruchtige Italiaanse families, sprookjesachtige scènes, dames met flinke boezems, vreemde dromen en andere vage objecten die de filmmaker als geen ander uit zijn hoge hoed wist te toveren. Fellini werd geboren op 20 januari 1920, in Rimini, een beroemde – of beruchte? – badplaats aan de Adriatische kust. Hij maakte ruim twintig films, van Luci del varietà in 1950 tot La voce della luna in 1990. Maar liefst vier van zijn films wonnen een Oscar: La Strada...
Campanië

Drie schitterend gerestaureerde Romeinse villa’s in Pompeï openen hun deuren

Pompeï straalt als nooit tevoren. Dankzij het Grande Progetto Pompeï, een groot restauratieproject dat grotendeels wordt gefinancierd door de Europese Unie, openden drie schitterend gerestaureerde villa’s afgelopen maand hun deuren voor publiek. Verschillende archeologen werkten lange tijd aan de renovatie van de drie villa’s: La Casa degli Amanti (het huis van de geliefden), La Casa del Frutteto (het huis van de boomgaard) en La Casa della Nave Europa (het huis van het schip Europa). La Casa degli Amanti dankt zijn naam aan de inscriptie die in de villa werd gevonden: Gli amanti conducono, come le api, una vita dolce come il miele (geliefden leiden, net als bijen, een leven zo zoet als honing). De villa werd al in 1933 ontdekt maar na een zware aardbeving in 1980 bleek het huis, dat zich bevindt in het hart van Regio I, te gevaarlijk en werd het gesloten voor het publiek. Zonde, want vanwege de vrijwel volledig intact gebleven tweede verdieping is het een unieke plek in...
Umbrië

Via di Francesco – op pelgrimstocht in Umbrië

Als je in Umbrië bent, kun je niet om de Heilige Franciscus heen. Franciscus werd geboren in Assisi, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht, maar in heel Umbrië vind je zijn sporen terug. De Via di Francesco, een bijzondere pelgrimsroute die in het teken van Franciscus staat, voert langs verschillende plekken waar de heilige zijn sporen achterliet, met als stralend middelpunt Assisi. In navolging van het levensverhaal van Franciscus zul je geïnspireerd raken door kleine, eenvoudige dingen die je onderweg ziet, de mensen die op je pad komen en de bijzondere landschappen die aan je voorbijtrekken. Met welk doel je de Via San Francesco ook bewandelt, een avontuur wacht hoe dan ook. Andiamo? Meerdere wegen naar Assisi Je kunt de route te voet, op de fiets of zelfs te paard afleggen. Als je vanuit het noorden komt, start je bij het klooster in La Verna, in Toscane, en trek je naar Assisi. Deze noordelijke route is ongeveer tweehonderd kilometer lang. Je kunt de route ook...
Umbrië

Geniet van een dagje Gubbio – de mooiste bezienswaardigheden en fijne tips voor een bezoek met kinderen

Naast plaatsen als Perugia, Spoleto en Orvieto mag Gubbio zeker niet vergeten worden tijdens een vakantie in Umbrië. Deze stad in het noorden van Umbrië, niet ver van de grens met Le Marche, wordt nog niet overspoeld door toeristen en is daarom ook tijdens het hoogseizoen aangenaam en gezellig. Aan bezienswaardigheden geen gebrek en ook voor kinderen valt er van alles te beleven. Elke neemt je er mee naar toe en deelt een aantal fijne tips. Elke: ‘Gubbio was een Romeinse kolonie. Buiten de stad zie je de Romeinse invloeden nog op verschillende plaatsen terug, terwijl je in het centrum vooral middeleeuwse invloeden ziet terugkomen. De stad is gebouwd tegen de helling van de Monte Ingino, waardoor het net lijkt alsof de huizen, kerken en monumenten tegen de berg zijn aangeplakt. De vele smalle straatjes zijn dan ook zeer steil. Neem dus de tijd om de stad te verkennen, want aan het einde van ieder straatje komt er weer een andere steile straat tevoorschijn. Als je dit, zoals...
Pistoia

De beste tips voor een dagje Pistoia – een pareltje in Toscane

Florence, Siena, San Gimignano, Lucca, Cortona… Toscane kent prachtige steden en dorpen. Minstens zo mooi, maar nog lang niet zo bekend is Pistoia, een stadje tussen Lucca en Florence. We nemen je er in deze blog mee naartoe en delen de beste tips voor een dagje in dit Toscaanse pareltje. Het kleine Florence ‘Het kleine Florence’, zo wordt Pistoia ook wel genoemd. Het heeft namelijk alles wat een dagje Florence zo heerlijk maakt, maar dan zonder de drukte. Je vindt er een levendig piazza met fijne adresjes voor aperitivo en diner, een kleurrijke markt, de prachtige koepel van de Madonna dell’Umiltà (die lijkt op de koepel van de Duomo in Florence) én een campanile die een uniek uitzicht over de stad biedt. Hieronder lichten we deze en andere bezienswaardigheden in het prachtige Pistoia voor je uit, met uiteraard ook genoeg culinaire adresjes voor een heerlijk dagje stad! Wil je nóg meer moois in Pistoia ontdekken? Download dan onze City Walk Pistoia, met nog veel meer...
Recepten

Panforte di Siena – de historie en een heerlijk recept

In het artikel La dolce città namen we jullie al mee naar de lekkerste pasticceria’s van Siena. Naast koekjes staat deze Toscaanse stad echter ook bekend om panforte, dat letterlijk ‘stevig brood’ betekent. Deze lekkernij is inderdaad stevig, maar maakt ook onmiskenbaar deel uit van de echte sapori di Siena… De geschiedenis van de panforte De geschiedenis van de panforte gaat ver terug. Volgens de kenners werd de eerste panforte al rond 1200 gemaakt, toen de handel met het Verre Oosten dankzij de kruistochten enorm tot bloei was gekomen. De inwoners van Siena maakten voor het eerst kennis met tot dan toe onbekende kruiden als kaneel, koriander, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. In eerste instantie waren het natuurlijk alleen de rijke inwoners van de stad die van deze bijzondere specerijen konden proeven, maar al gauw kregen ook de kloosterlingen toegang tot deze ‘geheime’ smaakmakers. Zij kregen deze kostbare ingrediënten vaak cadeau van de handelaren, als blijk van...
Recepten

Wereldse bouillons – Italiaanse pomodorini-runderstoof met sinaasappelrasp

Zelfgemaakte bouillon is een smaakmaker, ingrediënt en gerecht in één. Het is een perfecte basis voor zelfgemaakte soepen, stoofpotten en ander comfort food, voor Italiaanse risotto maar ook voor een goede stoofschotel. Een goede bouillon is het halve werk, en het is veel makkelijker te maken dan je zou denken. Zeker als je het boek Wereldse bouillons van Marianne Snel aan je verzameling kookboeken toevoegt. Wereldse bouillons bevat twintig verrassende basisbouillons en meer dan tachtig hartverwarmende gerechten die je daarmee kunt maken. De recepten in het boek zijn geïnspireerd op de Italiaanse, Franse, Midden-Oosterse, Aziatische en Zuid Amerikaanse keuken. Verrassend en rijk van smaak en prachtig in beeld gebracht. Wij mogen alvast een heerlijk recept voor runderstoof uit dit rijkgevulde boek delen. Een aanrader voor feestdagen, maar ook perfect voor een lekker lome zondag. Eventuele restjes kunnen door de pasta, maar deze stoofschotel is ook meer dan lekker met een groene...