Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Torta di nocciole: hazelnoottaart uit Piemonte

Koekjes, taarten en andere zoete baksels, dat kun je wel aan Italianen overlaten. In Piemonte komen we steeds één goudbruine, heerlijk geurende taart in het bijzonder tegen: torta di nocciole, oftewel hazelnoottaart. Aan de bomen in Piemonte groeien de beste hazelnoten ter wereld – zo verfijnd van smaak dat ze een keurmerk hebben (IGP, Indicazione Geografica Protetta).

Van die hazelnoten wordt van alles gemaakt – van chique bonbons en meringue tot de welbekende potten Nutella. Maar een van de beste creaties is toch de torta die ze van de nocciole maken: elegant, luchtig, eenvoudig en o zo lekker.

In Jamie Magazine vinden we toevallig een special over Slow Food in Piemonte, inclusief een recept voor torta di nocciole. Met de verse hazelnoten die we in de koffer mee terugnamen, proberen we het recept meteen uit.

Hazelnoottaart

Recept: Torta di nocciole – hazelnoottaart
Ingrediënten voor 8 à 12 personen: 4 eieren | 200 gram donkerbruine basterdsuiker (fijne structuur) | 200 gram boter | 200 gram hazelnootbloem* | 7 gram bakpoeder

*wij gebruiken voor dit recept een zak verse, streng gekeurde hazelnoten uit Piemonte die we zelf malen in een vijzel. Hazelnootbloem werkt ook nog beter; de taart wordt dan luchtiger. Hazelnootbloem (of -meel) koop je bij een natuurvoedingswinkels of bij molens die bakbenodigdheden verkopen.

Torta-di-nocciole

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Doe de eieren in een kom en klop ze met een elektrische mixer gedurende een paar minuten goed stijf en luchtig. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf nog een paar minuten mixen.

Smelt de boter op laag vuur. Zet de mixer op de laagste stand en voeg om en om een beetje hazelnootbloem en een scheutje gesmolten boter toe totdat je alles door het eimengsel hebt gemixt. Doe dit zo rustig mogelijk zodat je niet alle lucht uit het mengsel slaat. Als je mixer geen lage stand heeft, kun je zowel de bloem als de boter erdoorheen scheppen met een spatel. Zorg er dan wel voor dat alles goed gemengd is.

Spatel als laatste het bakpoeder voorzichtig door het beslag. Bekleed een cakevorm met een doorsnede van 24-26 cm met bakpapier en giet het cakebeslag in de vorm.

Zet de vorm in de oven en bak hem in minimaal 60 minuten gaar. Controleer af en toe als je een oven met een glazen deur hebt. Open de oven niet te vroeg; de kans dat je taart instort is groot. Controleer of de taart gaar is door er een mes of metalen prikker in te steken. Komt deze er schoon weer uit, dan kan de taart buiten de oven afkoelen op een rooster.**

DSC_0302

**Dit recept komt uit Jamie magazine nummer 15, maar is aangepast. Het recept in het magazine bevat enkele onjuistheden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *