Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Carciofi alla giudia – artisjokken op joodse wijze

De eerste artisjokken lachten ons deze week toe op de Mercato di Testaccio en de Mercato Centrale. Ze zijn afkomstig van Sardinië en smaken nog niet zo goed als hun Romeinse broertjes, maar die laten hopelijk niet al te lang meer op zich wachten. De artisjok is in Rome echt een wintergroente. Wij aten van de week bij Flavio al Velavevodetto een schaaltje gefrituurde artisjokken als voorgerecht, maar ons favoriete recept met artisjok is carciofi alla giudia, artisjokken bereid volgens joodse wijze. We aten ze voor het eerst bij Giggetto, naast de oude Portica d’Ottavia in het voormalige getto van Rome, een bord van deze bronskleurige lekkernijen. Het gerecht wordt bij Giggetto al tientallen jaren geserveerd. In 1923 frituurde Luigi Ceccarelli, die door zijn vrienden ‘Giggetto’ werd genoemd en die deze bijnaam aan zijn restaurant gaf, de eerste artisjokken voor zijn gasten. Inmiddels staat kleinzoon Claudio aan het roer, en nog steeds komen mensen van heinde en ver voor de...
Amalfikust

Kijk je mee terug op Saskia’s reis naar Campanië?!

In september reisde Saskia naar de regio Campanië, met een bezoek aan onder meer Salerno, Amalfi, Ravello en Napels. In deze blog blikt ze terug op deze heerlijke reis en laat ze je meegenieten van de mooiste foto’s die ze onderweg maakte. Saskia: ‘Wat was het heerlijk om weer op pad te zijn! Aangezien mijn reis in het voorjaar in het water was gevallen en ik mijn nieuwe boek over Napels nog niet ter plekke had kunnen uitdelen aan vrienden en partners, stond de bestemming van de eerste reis na de Italiaanse lockdown al snel vast: de regio Campanië. Salerno – street art, pizza & aperitivo aan zee Salerno is een heerlijke stad voor een citytrip. Dankzij de ligging aan zee heb je meteen een vakantiegevoel en de vele terrasjes, restaurants en gezellige barretjes zorgen ervoor dat je overal kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje. Samen met Felicia van Salerno Travel en fotografe Carola bezocht ik de Duomo, met een crypte die een van de hoogtepunten van je bezoek aan...
Italiaanse films & series

Nieuwe Italiaanse kijktips op Netflix: Il Legame & Barbaren

Kruip je tijdens een herfstachtige avond het liefst lekker op de bank voor een goede serie of film? Dan hebben we goed nieuws voor je, want via Netflix kijk je nu niet alleen The Godfather en het derde seizoen van de Romeinse serie Baby, maar ook een gloednieuwe horrorfilm en een historische serie. Il Legame Allereerst Il Legame, die vanaf 2 oktober te zien is. De film is gebaseerd op het boek Sud e Magia van Ernesto de Martino. Het speelt zich af in Puglia, in een familie waar traditionele rituelen en zwarte magie net zo normaal zijn als de lange zondagse lunch. Je maakt kennis met Emma (de Argentijnse actrice Mia Maestro, die ook in The Twilight Saga speelde), die samen met haar verloofde Francesco (Riccardo Scamarcio) en haar dochter Sofia (Giulia Patrignani) op bezoek is bij Teresa, Francesco’s moeder. © foto’s: Netflix Teresa woont in een oude villa omringd door olijfbomen, op het platteland van Puglia. Ze is een genezeres, aldus Teresa zelf, die in staat is om magische...
Chianti

Ontdek de legende van de zwarte haan – hét symbool van de Chianti

Overal in de Chianti zie je il gallo nero, de zwarte haan. Nieuwsgierig naar waar dit beeldmerk vandaan komt? Dan gaan we even heel ver terug in de tijd, naar de middeleeuwen, toen een zwarte haan de beslissende bijdrage leverde aan een eeuwigdurende vete. Strijd tussen Florence en Siena De Chiantistreek ligt namelijk precies tussen Florence en Siena, twee steden die in de middeleeuwen voortdurend streden om de macht over de tussenliggende stadjes, dorpjes en heuveltoppen. Dat ging er vaak stevig aan toe, en de Toscaanse dorpen in dit gebied wisselden bijna vaker van eigenaar dan van seizoen. Om een eind te maken aan deze onophoudelijke strijd, werd er een bijzonder plan bedacht. Bij zonsopgang, als de haan voor het eerst zou kraaien, zou vanuit zowel Florence als Siena een ruiter vertrekken. Op het punt waar beide ruiters elkaar zouden ontmoeten, zou voortaan de grens komen te liggen. Wie nu denkt dat de Florentijnen en Sienezen op zoek gingen naar het snelste paard of naar de beste...
Amalfikust

Il Sentiero delle Formichelle – het pad van de mieren aan de Amalfikust

Al eerder schreven we over de sfusato amalfitano van de Amalfikust en de verschillende mogelijkheden om je onder te dompelen in de frisse geuren en kleuren van deze beroemde citroenen. Een van deze mogelijkheden is de wandelroute met de toepasselijke naam Il Sentiero dei Limoni, het pad van de citroenen, dat je langs kleurrijke citroenboomgaarden tussen de kustplaatsen Maiori naar Minori voert. In deze blog vertellen we je daar meer over. Met een duur van slechts een uur is deze wandeling vrij gemakkelijk en goed te doen. Ben je echter op zoek naar net iets meer uitdaging en wil je bovendien meer van de omgeving zien, dan heeft Felicia goed nieuws voor je: sinds kort is er namelijk een uitbreiding op deze populaire wandelroute ontwikkeld: Il Sentiero delle Formichelle, ‘het pad van de mieren’. Deze interessante wandeling start in het hart van de groene berggemeente Tramonti, net achter de badplaats Maiori, en geeft je een kijkje in de geschiedenis van dit gebied en het rijke...
Italiaanse films & series

Made in Italy – hartverwarmende film met Toscane als decor

Vanaf 8 oktober in de bioscoop: de hartverwarmende film Made in Italy. De eigenzinnige Londense kunstenaar Robert (Liam Neeson) reist met zijn van hem vervreemde zoon Jack (Michael Richardson) naar Toscane, om het huis dat ze van hun echtgenote en moeder hebben geërfd te verkopen. Tot hun teleurstelling treffen ze de eens zo schitterende villa compleet verwaarloosd aan. Wanneer de renovaties niet volgens plan verlopen doet dat de toch al gespannen relatie tussen vader en zoon weinig goed. Robert heeft weinig talent voor klussen en zoekt daarom de hulp van enkele kleurrijke locals. Voor Jack lijkt de staat van het huis een weerspiegeling van zijn zoektocht naar herinneringen aan de gelukkige tijd met zijn moeder. Dan ontmoet Jack de levendige Italiaanse kokkin Natalia, die met de gerechten uit haar lokale trattoria zijn lichaam en ziel voedt… Bekijk alvast de trailer en reserveer alvast een Italiaans avondje uit in je agenda!
Piemonte

Baci di dama en ander lekkers uit de keuken van Fernanda (Effe Food) in Alba

Na het bezoek aan Cascina Barroero, waar Natascha proefde van de heerlijkste hazelnoten, duikt ze zelf de keuken in, onder de bezielende leiding van Fernanda van Effe Food – een vereniging van vrouwen die hun gastronomische geheimen graag delen. Natascha: ‘Fernanda’s kookstudio weet al meteen bij aankomst te verrassen. Wanneer je door de poort rijdt, waan je je plots op het Piemontese platteland, terwijl je zojuist nog door een residentiële wijk reed. Haar culinaire domein ligt op slechts een paar kilometer van het centrum van Alba, de gastronomische hoofdstad van de Langhe. Ook de inrichting van Fernanda’s kookstudio is anders dan verwacht. Kookworkshops vinden vaak plaats in de keuken van een restaurant, met een steriele, ietwat industriële werkomgeving. In Fernanda’s keuken krijg je onmiddellijk het gevoel om in haar eigen keuken te staan, bij haar thuis. Hier staat duidelijk niet alleen de handeling van het koken centraal, maar ook en vooral de sfeer rondom het samen...
Piemonte

Cascina Barroero – een hazelnotenparadijs in Piemonte

Langs de meest kronkelende wegen die je ooit gezien hebt, door heuvels bedekt met hazelaars, rijd je naar de charmante hazelnotenboerderij Cascina Barroero in Cortemilia in de Alta Langa, hét hazelnotengebied van Piemonte, voor een rondleiding door de wereld van de hazelnoten. Natascha: ‘Na de vele lovende woorden van onze gasten vinden we het dringend tijd om zelf eens een bezoek te brengen aan deze plek. We zijn er tegen het einde van de hazelnotenoogst, dus er hangt nog amper iets aan de bomen, maar dat doet niets af aan de sprookjesachtige sfeer van deze plek. We mogen meelopen met de Engelstalige rondleiding die wordt gegeven door Camilla, de dochter des huizes – want Cascina Barroero is nog echt een familiebedrijf. In onze streek zijn er maar weinigen die zo goed Engels spreken als zij, dus dat is alvast een pluspunt voor dit adresje. Hoewel wij nu al ruim twaalf jaar in Piemonte wonen, hebben we nog lang niet alle pareltjes van deze regio ontdekt. Bij Cascina Barroero...
Recepten

Paradijstaart uit Made at Home van Giorgio Locatelli

Giorgio Locatelli’s kookboek Made at Home is een kleurrijke verzameling van de gerechten die de onvolprezen meester van de moderne Italiaanse keuken dagelijks maakt voor familie, vrienden en zijn ‘andere’ familie; het team van het vermaarde Londense restaurant Locanda Locatelli. Ter ere van de verschijning van de midprice editie van dit kookboek trakteren we op het recept voor Locatelli’s paradijstaart Giorgio Locatelli: ‘Dit is een van die heerlijke, zachte biscuittaarten die iedereen vroeger thuis bakte. Mijn grootmoeder had op de keukenkast naast de saffraan, een grote doos staan met daarop engeltjes die een taart vasthielden. In de doos zaten zakjes Lievito Pane degli Angeli, bakpoeder met vanille, iets wat elk Italiaans gezin kent. foto: Walter Cicchetti Paradijstaart was het enige gebak dat mijn grootmoeder en moeder altijd maakten, met uitzondering van een variant met rozijnen, en altijd als ik vroeg wat er in de zakjes zat, zei mijn grootmoeder: ‘Het is iets...
Recepten

Crostini met mascarpone, ei en asperge

Speciaal voor Pasen een simpel maar smakelijk recept, met heerlijke voorjaarsingrediënten: mascarpone, ei en groene asperge. Wil je het nog een beetje feestelijker maken, schaaf er dan nog een beetje truffel over. Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor zes personen): 1 Italiaanse sfilatino (of dun stokbrood), in plakjes | extra vergine olijfolie | 125 gram boter, op kamertemperatuur | 4 eetlepels gehakte peterselie | 4 lente-uitjes, gesnipperd | 12 groene asperges, stengels bijgesneden | 6 grote eieren | 4 tot 6 eetlepels mascarpone, losgeroerd | zeezout en versgemalen zwarte peper Hoe maak je de crostini met mascarpone, ei en asperge? Verwarm de oven voor op 190 °C. Besmeer beide kanten van de sneden brood met olijfolie en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Zet ze circa tien minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Klop in de tussentijd de boter met de peterselie en lente-uitjes door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Kook de asperges in circa tien minuten...
Le Marche

Sassi d’Autore – de mooiste kunstwerkjes van kiezelsteentjes

Stefano Furlani maakt de mooiste kunstwerkjes van kiezelsteentjes die hij vindt op de stranden van Le Marche. Als klein jongetje struinde hij al met zijn vader langs de zee, die in zijn geboorteplaats Fano nooit ver weg was, op zoek naar bijzondere steentjes: helderwitte exemplaren, kiezels met een bijzondere vorm… Sinds zijn zoontje Davide drie jaar oud is, heeft Stefano deze traditie weer nieuw leven in geblazen. Samen met Davide wandelt hij over het strand, speurend naar steentjes, waarmee ze kleine composities maken, gewoon op hun strandbedje of badlaken. Hun fantasie kent geen grenzen en al spelend met de steentjes toveren ze schildpadden, ijsjes, scooters, vissen, honden en andere tafereeltjes tevoorschijn. Omdat het zonde is om de stenen kunstwerkjes te vernietigen, besloot Furlani ze te vereeuwigen op een houten ondergrond. In zijn Bottega del Furlo aan de Via Cavallotti 17 in Fano zie je de meest bijzondere kunstwerkjes van kiezelsteen, die een prachtig souvenir vormen...
Italiaanse muziek

Geniet van de mooiste Italiaanse filmmuziek!

Houd je van Italiaanse films? Dan kun je je hart ophalen aan onze nieuwe playlist, met meer dan zestig nummers uit bekende Italiaanse films. We maakten een mooie selectie filmmuziek, met allereerst natuurlijk de mooiste liedjes uit filmklassiekers als Cinema Paradiso (met het prachtige Per Elena), The Godfather, La dolce vita en andere Fellini-films, La vita è bella, La grande bellezza en Il Postino, met natuurlijk een aantal stukken van de hand van Ennio Morricone en Nino Rota. Ook muziek uit onze persoonlijke favorieten ontbreekt niet, met onder meer Caro diario, La stanza del figlio, Benvenuti al Sud, Pane e tulipani en Perfetti sconosciuti. We hebben ook een aantal liedjes van recente films (en series) opgenomen, zoals L’amica geniale, Gomorra, Picciridda en Gli anni più belli. Af en toe luister je naar een internationale filmhit, zoals het schitterende Una mattina van Einaudi dat te horen is in Intouchables. Je vindt al deze nummers – in totaal goed voor ruim drie uur aan...