Onmisbaar in je voorraadkast: tomaten uit blik. Zeker buiten het seizoen, als de tomaten net wat minder smaak hebben dan in de zomer. Dan geniet een blikje tomaten vaak de voorkeur boven verse tomaten. Tinned Tomatoes laat in honderd recepten zien hoe veelzijdig koken met tomaten uit blik is.
Geniet van eenpansgerechten zoals een visstoofpotje, maak vegetarische gerechten zoals kruidige pie met paddenstoelen of gevulde koolrolletjes. Ontdek naast de ragù alla bolognese nog veel meer pastasauzen met tomaat, zoals puttanesca, arrabbiata of all’amatricana.
Als voorproefje delen we het recept voor plaattaart met tomaat, kaas en pesto. Een prachtige tricolore bakplaat!
Basilicum en tomaat – een perfecte combinatie
Samuel: ‘Kant-en-klaar bladerdeeg is de redder van spontane etentjes. Het bladerdeeg straalt instant-succes uit zonder dat het te veel tijd kost.
Weersta de verleiding om de tomaten uit blik rechtstreeks op het gebakken deeg te schenken. Het is belangrijk om eerst de tomaten te koken zodat de saus indikt, anders eindig je met een slappe taartbodem.
Gebruik de pesto die jij lekker vindt – de meeste smaken zijn een aanvulling op die van tomaat. Ik geef de voorkeur aan de klassieke pesto alla genovese, niet alleen omdat die mij doet denken aan vakanties in Ligurië, maar ook omdat basilicum voortreffelijk samengaat met tomaten uit blik.’
Wat heb je nodig?
Voor vier tot zes personen: 1 rol koelvers bladerdeeg | 1 theelepel olijfolie | een halve rode ui of een sjalot, gesnipperd | een half blik à 400 gram tomatenblokjes | 50 gram pesto | 40 g Goudse kaas, geraspt | handvol basilicumblaadjes
Hoe maak je de tricolore plaattaart?
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rol het vel bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg rondom op 3 centimeter vanaf de rand in zodat je een gekerfde rechthoek in het deeg hebt. Prik met een vork gaatjes in de binnenste rechthoeken.
Bak het bladerdeeg tien tot vijftien minuten in de hete oven, of tot het deeg goudbruin en opgebold is.
Verhit intussen de olijfolie in een kleine pan. Bak de ui zes tot acht minuten, of tot hij bruin kleurt. Schenk de tomatenblokjes erbij en kook ze een paar minuten tot de saus is ingedikt.
Haal het bladerdeeg uit de oven en duw met een lepel of vork de binnenste rechthoeken naar beneden zodat je een rand van opgebold bladerdeeg krijgt.
Schenk de tomatensaus op de binnenste rechthoeken en spreid de saus uit tot aan de randen. Verdeel klodders pesto over de saus en strooi de kaas erover.
Bak de plaattaart tien tot twaalf minuten in de oven, of tot de kaas goudkleurig is en het deeg geheel gaar is.
Meer tomatenrecepten vind je in
Tinned Tomatoes | Samuel Goldsmith | ISBN 9789461433305 | € 19,95 | uitgeverij Good Cook | bestel Tinned Tomatoes bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com