Wil je met kerst graag panettone als toetje serveren? Je kunt uiteraard voor elke gast een mooie plak afsnijden en serveren met een bolletje ijs, maar je kunt ook tiramisù al panettone maken.
Je vervangt dan de savoiardi of lange vingers door panettone. Perfect voor kerst – want je kunt dit dessert al een dag van tevoren maken – maar ook ideaal als je na de kerst nog wat panettone (of pandoro) over hebt.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor zes tot acht porties): 5 eieren | 5 eetlepels suiker | 500 gram mascarpone | 1 panettone (of pandoro), in plakken van circa twee centimeter dik | een half kopje espresso | een half kopje Marsala (desgewenst ook weg te laten) | cacaopoeder
Hoe maak je de tiramisù met panettone?
Scheid de eiwitten van de dooiers en klop de eiwitten in een vetvrije kom tot er stijve pieken ontstaan. Klop in een aparte kom de eidooiers en suiker goed door elkaar.
Voeg mascarpone toe en blijf kloppen. Spatel vervolgens voorzichtig de eiwitten erdoor, met een metalen lepel.
Leg een aantal plakken panettone in een enkele laag in een grote schaal. Desgewenst kun je ze even kort toasten of roosteren. Bestrijk de panettone met de espresso en eventueel ook met een beetje Marsala.
Bedek de plakken panettone met een royale laag van het mascarponemengsel. Maak nog twee lagen en bestuif de tiramisù tot slot met wat cacaopoeder. Zet de schaal een nacht in de koelkast zodat de tiramisù goed kan opstijven.
Tiramisù-serveertips
Wil je de tiramisù niet in een grote schaal serveren, maar in schaaltjes of glazen? Steek dan met een glas rondjes uit de panettone in plaats van grote plakken te snijden.
Een keer iets anders dan traditionele mascarponecrème? Meng dan een paar eetlepels hazelnoot- of pistachepasta door het mascarponemengsel!
Voor het garneren kun je de tiramisù al panettone eventueel garneren met koffieboontjes, fijngehakte hazelnoten, amandelen, pistachenootjes of chocoladekrullen. Echt uitpakken? Tover dan een kerstboom van chocolade tevoorschijn!