Piemonte Agriturismo Le Piagge – geniet van de kleuren en smaken van de Monferrato (Piemonte)
Bij de meeste mensen, fervent Italiëganger of niet, doet het woord Monferrato weinig belletjes rinkelen. Wijnkenners en foodies spitsen juist hun oren wanneer het over de Monferrato gaat.
Dit heuvelachtige gebied in het zuiden van Piemonte verspreidt zich voornamelijk over de provincies Alessandria en Asti, wordt meestal in een adem genoemd met de aangrenzende Langhe e Roero en staat vooral bekend als een fantastische (zo niet de beste) Italiaanse wijnstreek.
Wij beginnen onze ontdekkingstocht door de Monferrato, tijdens een blogtour op uitnodiging van Alexala en onder de vrolijke naam ‘Feeling Good Monferrato’, in het hart van Alessandria. Daar worden we met een warme glimlach hartelijk ontvangen door Sara, die de blogtour begeleidt, en Mirella, die in dit gebied is geboren en getogen en de komende dagen onze onmisbare gids zal zijn.
Biologisch genieten bij Agriturismo Le Piagge
Sara en Mirella zullen ons de weg wijzen naar de verborgen schatten tussen de lieflijke heuvels van...
Piemonte Michele Chiarlo – geniet van kunst in de wijngaarden en proef de essentie van Piemonte in een glas wijn
Al in 1956 probeerde Michele Chiarlo de essentie van Piemonte te vangen in een glas wijn. Zijn zonen Stefano en Alberto zetten die missie nog altijd voort.
Maar niet alleen de wijn van de Chiarlo’s is uit de kunst; in hun wijngaarden prijken ook verschillende kleurrijke kunstwerken. We wandelen virtueel langs deze eyecatchers, voor we gaan proeven van de bekroonde wijnen van het domein.
Art Park La Court – kunst tussen de wijngaarden
Michele Chiarlo was een groot kunstliefhebber. Schoonheid zit volgens hem ook in het landschap, zeker op een plek waar dat landschap door Unesco erkend is als werelderfgoed.
In 2003 opende Michele zijn Art Park La Court, een van de eerste Italiaanse voorbeelden van land art tussen de wijngaarden, met beelden van internationaal bekende kunstenaars, onder wie Ugo Nespolo en Emanuele Luzzati.
Natuur, water en vuur
Je kunt Art Park La Court op eigen houtje bezoeken. Hiervoor download je de bijbehorende app met audioguide (beschikbaar in het Italiaans...
Recepten Carolina’s courgettes naar recept van Ristorante Da Gigino in Sorrento
Vandaag koken we uit het heerlijke kookboek Ristorante Da Gigino. Het boek draagt de titel van een restaurant in Sorrento, maar eigenlijk ís dit boek het restaurant.
Meteen nadat je het boek hebt opengeslagen, beland je namelijk in die fijne stad aan zee, met uitzicht op een helderblauwe hemel waartegen de Vesuvius duidelijk herkenbaar afsteekt. Even verderop zit je op het terras van Da Gigino, onder de rode luifel, met het menu op mooie keramieken tegeltjes aan de muur.
Even verderop brengt het boek je in de keuken van Da Gigino, waar chef-kok Ciro de scepter zwaait en de lekkerste gerechten bereidt, die uiteindelijk op de tafel belanden waar je als lezer als vanzelf aanschuift.
‘De dag van aankomst in Sorrento ervaar ik iedere keer als een feest: het gevoel van we zijn er weer gecombineerd met de heerlijke gedachte wat zal ik vanavond gaan eten bij Da Gigino? Best lastig is dat trouwens, want er staan zó veel lekkere gerechten op het menu dat ik vaak van gekkigheid niet weet wat...
Cinque Terre Scalinata di Monesteroli – meer dan duizend treden naar de zee
Monesteroli is een piepklein dorpje tussen Portovenere en de Cinque Terre. Het bestaat slechts uit een paar huizen en rijen wijnranken. Het bijzondere aan deze plek is dat je het dorpje alleen kunt bereiken door de Scalinata di Monesteroli te beklimmen.
Deze duizelingwekkende trappartij wordt ook wel la scalinata grande (de grote trap) genoemd. Hij bestaat namelijk uit maar liefst twaalfhonderd treden!!
Er is geen leuning langs de steile trap, dus deze route is alleen geschikt voor wandelaars zonder hoogtevrees. Je daalt af met prachtig uitzicht op de kustlijn van de Cinque Terre en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto.
Aan de voet van de trap ligt een klein rotsstrandje, ideaal om af te koelen met een verfrissende duik voordat je aan de klim terug naar boven begint. Houd er wel rekening mee dat je hier geen parasols zult vinden, dus neem genoeg zonnebrandcrème en een hoed of pet mee.
Op pad vanuit Campiglia Tramonti
Wil je deze trap beklimmen? Dan ga je eerst naar Campiglia...
Piemonte Fontanile – een dorpje met een indrukwekkende koepel en muren vol verhalen
Op minder dan tien kilometer van Nizza Monferrato ligt Fontanile, een klein dorp met grootse bezienswaardigheden. De koepel van de San Giovanni Battista is al van heinde en verre te zien, maar eenmaal in het dorpje blijken ook de muren veel te vertellen hebben…
De muurschilderingen van Fontanile
Tijdens een bezoek aan Fontanile kun je niet om de muurschilderingen heen. Lokale kunstenaar Luigi Amerio gebruikt verschillende grote en kleinere muren in het dorp als schilderdoek.
In eerste instantie om een vrij lelijke betonnen muur op te vrolijken en het dorp zo een mooier aanzien te geven, maar eenmaal van start, weet Luigi van geen ophouden.
‘I muri mi parlano,’ zo vertrouwt hij Saskia toe. Al wandelend door het dorp hoort hij de muren hem als het ware hun geschiedenis toefluisteren, die hij als inspiratie gebruikt voor de illustraties waarmee hij – altijd met een klein penseel – de geschiedenis van Fontanile tot leven wekt.
Omringd door water
Meteen al bij het parkeren van...
Piemonte Reusachtige kleurpotloden, enorme flessen en een schommel tussen de wijnranken
Tijdens onze Giro di Piemonte klommen we op de Big Bench in de wijngaard van Cascina Garitina, maar we kwamen nog veel meer van deze reuzenbanken tegen op onze tocht door de wijngaarden.
Zo kun je bij Coazzolo plaatsnemen op bank nummer 26, een van de oudste van het Big Bench Community Project van Chris Bangle, waarover je meer leest in deze blog.
Deze reuzenbank werd geïnstalleerd in 2016, als cadeau van wijnmaker Michele Chiarlo uit Calamandrana, met wie we jullie volgende maand nog kennis laten maken. Als je erop geklommen bent, kun je de met wijnranken bedekte heuvels zien, met het dorp Neive aan de horizon.
Vigna dei Pastelli – reusachtige kleurpotloden tussen de wijnranken
Naast deze Big Benches vind je ook andere kleurrijke kunstwerkjes in de wijngaarden van Piemonte. Zo prijkt even buiten Coazzolo, een dorpje dat zich tussen de heuvels en wijngaarden van de Langhe heeft genesteld, de Vigna dei Pastelli.
Deze wijngaard is in handen van Azienda Agricola Anfosso Piercarlo,...
Recepten Italiaanse mosselen op het menu
Ciao tutti! Vandaag hebben we Italiaanse vrienden te eten en staan er op hun verzoek mosselen op het menu! De mosselen zelf komen gewoon uit eigen land, uit Zeeland om precies te zijn, maar we bereiden ze – uiteraard – op Italiaanse wijze, naar een recept van la nonna van een van deze vrienden.
Voor zes personen heb je nodig: 4,5 kilo mosselen | 2 ansjovisfilets | 2 uien | 1 grote prei | 1 flinke wortel | 3 teentjes knoflook | 300 milliliter witte wijn | peterselie | extra vergine olijfolie | versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Maak eerst de mosselen goed schoon door ze onder stromend water te wassen. Gooi open en kapotte schelpen weg.
Schenk een beetje olijfolie in een grote pan en laat de ansjovisfilets hier zachtjes in smelten. Pel en snipper de ui, hak de knoflook fijn en bak dit even kort mee. Voeg na een paar minuten ook de fijngesneden prei en wortel toe. Schenk hier circa 150 milliliter water en de wijn bij en breng aan de kook.
Voeg dan ook de mosselen toe, doe het...
Piemonte Vinicola Arno – wijn proeven in een amfitheater van wijngaarden
Midden in de Monferrato, een van de mooiste wijnstreken in Piemonte, die samen met de Langhe en Roero op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, ligt Vinicola Arno. Dit wijnhuis bestaat pas sinds 2017, maar wist in die korte tijd al vele internationale prijzen voor de uitzonderlijke wijnen in de wacht te slepen.
Tijdens een bezoek aan Vinicola Arno worden we meegevoerd in het succesvolle verhaal van Mara en Michael Arno en proeven we van de wijnen van dit ‘jonge’ wijnhuis.
De start van een wijnavontuur
Vinicola Arno is het idee van de van oorsprong Portugese Mara en haar Brits-Italiaanse man Michael Arno.
Na lange tijd in het buitenland gewoond te hebben, wilden ze terug naar Michaels moederland, om zich toe te leggen op de productie van wijn van hoge kwaliteit in Mombercelli, in het hart van het gebied rondom Nizza Monferrato.
Nizza DOCG – topwijn die kan tippen aan Barolo
Het paradepaardje van Mara en Michael is hun Nizza DOCG, een rode wijn die alleen wordt geproduceerd...
Umbrië Proef van Panicale – van Ristorante Lillo Tatini tot Rastrello Cucina & Giardino
Het pittoreske Panicale is een van de borghi più belli die je zeker op je lijstje moet zetten als je Umbrië gaat ontdekken.
Naast de charmante straatjes en het pleintje met fontein dat zo uit een film lijkt te komen, heeft dit dorpje een schat aan smakelijke restaurants. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, jij mag kiezen waar je het liefst gaat genieten!
Ristorante Lillo Tatini
Het beste plekje om tijdens een heerlijk etentje de schoonheid van Panicale te bewonderen is Ristorante Lillo Tatini. Met uitzicht op het gezellige Piazza Umberto I, een mooi terras en traditionele gerechten is dit een adresje om te koesteren.
Patrizia Spadoni zette in 1999 haar professionaliteit en passie in om een restaurant te creëren dat ondertussen tot ver over de grens naam en faam heeft weten te verwerven. Ze schittert achter de kookpotten terwijl haar man, Vittorio Boldrini, jouw perfecte gastheer is. Je voelt je hier meteen welkom.
Hun kinderen Bianca en Marco delen de passie voor...
Recepten ’ndujabonen met hot honey uit het kookboek Briljante bonen
In Briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe veelzijdig bonen zijn en hoe lekker en gemakkelijk je ermee kunt koken.
Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en restaurantwaardige gerechten voor fancy etentjes, dit is een boek dat je er iedere dag, voor elke gelegenheid bij kunt pakken.
Wat denk je bijvoorbeeld van wittebonencrème met gepofte paprika en amandelen, smokey boterbonen met basilicum en knoflooktoast, wittebonencrème met gegrilde bosui en salsa verde of rauwe tuinbonen op toast met pecorino en zwarte peper voor bij de borrel?
Of van citroenige cannellini-courgettesalade met fetacrème en munt, tomatensalade met borlottibonen, ribollita of pasta e fagioli?
Andere aanraders zijn de gestoofde radicchio met cannellinibonen en Parmezaanse kaas, citroenbonen en schelpjes in een saffraanbouillon, boterbonen cacio e pepe, fave e scarola, orecchiette met zwarte kikkererwten en mosselen.
Ons favoriete recept uit het boek is dat voor ’ndujabonen met hot...
Piemonte Saluzzo – ontdek de mooiste plekken van dit middeleeuwse pareltje in Piemonte
Als Stefania van Naturas ons uitzwaait, hangt de nevel nog in de bossen. Er is vannacht best wat regen gevallen, maar op weg naar Saluzzo breekt de zon door. Perfect weer om dit middeleeuwse stadje te verkennen!
Segno soltanto ore felici
We parkeren bij het station en worden verwelkomd door een zonnewijzer met een schitterende spreuk: Segno soltanto ore felici, ik wijs alleen gelukkige uren aan. Dat is in Saluzzo niet zo moeilijk, want dankzij de sfeervolle straatjes en bijzondere bezienswaardigheden liggen hier heel wat gelukkige uren in het verschiet.
We delen in dit artikel de plekken waar wij het gelukkigst van werden, van de klim naar La Castiglia tot een heerlijk restaurant, van de kleurrijke gevels tot Vlaamse kunst.
Saluzzo – stad van markiezen
Saluzzo is een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen in Piemonte. Het neemt bovendien een bijzondere plek in de geschiedenis in.
In 1142 erfde Manfredo I del Vasto van zijn vader Bonifacio het bezit van de gebieden rond Saluzzo...
Recepten Zelf hazelnootpasta à la Nutella maken
Na Saskia’s Nutella-foto’s uit New York kon Willemijn de verleiding niet langer weerstaan en maakte ze met uit Piemonte meegenomen hazelnoten haar eigen hazelnootpasta. Stiekem nog veel lekkerder, zeker ’s ochtends op vers brood, bij een cappuccino.
Zelf Nutella maken ingewikkeld? Helemaal niet – je kunt morgen al genieten van een boterham met eigengemaakte hazelnootpasta.
Wat heb je nodig?
Hiervoor heb je nodig: 250 gram blanke hazelnoten, liefst de hazelnoten met IGP-keurmerk uit Piemonte | 125 gram poedersuiker | 45 gram cacaopoeder | 2,5 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld hazelnootolie) | 1 flinke eetlepel vanille-extract en een snuf zout
Hoe maak je de hazelnootpasta?
Rooster de hazelnoten in een voorverwarmde oven (180 °C) tot ze hun geur door je hele keuken verspreiden en mooi donkerbruin kleuren. Dit duurt zo’n tien tot vijftien minuten. Hussel de hazelnoten eventueel halverwege de baktijd of draai de bakplaat om, zodat alle noten gelijkmatig geroosterd...