Lombardije Villa Visconti Borromeo Litta – wonderschone villa met een tuin vol waterpret
In Lainate, iets ten noordwesten van Milaan, ligt de prachtige Villa Visconti Borromeo Litta. Het is een complex dat bestaat uit twee verschillende palazzi met daarbij een fraaie tuin en een fantasierijk ninfeo, vol waterpartijen. Marc neemt je mee voor een rondleiding met veel waterpret.
Villa delle delizie
Marc: ‘Het is zo’n term vol beloftes, villa delle delizie. Villa der lusten, zo vertaalt Google het, maar dat klinkt wat platvloers. Misschien heeft villa der geneugten in het Nederlands een vergelijkbare poëtische klank als villa delle delizie in het Italiaans.
Een villa van de geneugten, dat is Villa Visconti Borromeo Litta zeker. Bedoeld voor feesten en ontvangsten, opgezet om mensen beelden en schilderijen te laten bewonderen, met een speciaal gebouw waarin zoveel geintjes met water zijn verborgen dat bijna niemand er droog uit komt.
Naar voorbeeld van De’ Medici-villa’s
Voordat we aan die waterpret beginnen, eerst wat geschiedenis. Het complex ligt in het hart van...
Lombardije Op pad in de Valle Trompia – groene vallei in de provincie Brescia
Veel mensen zullen bij de naam Brescia denken aan een stad in het noorden van Italië of, als ze er ooit geweest zijn, beelden zien van de bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft zoals het Piazza della Loggia, het Romeinse Brixia en het prachtige uitzicht vanaf het Castello di Brescia.
Minder mensen weten wellicht dat de stad ook de hoofdstad is van een provincie met dezelfde naam. In het noorden van deze provincie liggen de voorlopers van de Alpen, met valleien met dichte bossen, heldere meren, alpenweides, schilderachtige dorpjes en een voormalige mijn.
Maniva – op de grens tussen Valle Trompia en Valle Sabbia
Op de grens van de Valle Trompia en de Valle Sabbia, in de Maniva, zoals de streek met bergtoppen, passen, meren en dorpen rond de gelijknamige berg genoemd wordt, ligt het hoogste punt van onze reis, Dosso Alto.
We parkeren op zo’n achttienhonderd meter hoogte en staan even te duizelen van het uitzicht. Op dit moment zijn er maar weinig gasten, maar dat is in de...
Recepten Pasta met gorgonzola, gezouten walnootkruim en krokante salie uit Pasta semplice van Janneke Philippi
In Pasta semplice, het nieuwe kookboek van Janneke Philippi, vind je meer dan honderd eenvoudige recepten, grotendeels voor pasta maar ook voor brood en ander lekkers voor erbij.
Of je nu zin hebt in een klassieke pasta, een snelle doordeweekse pasta, een eenpanspasta of een pastaschotel uit de oven – er is voor elk wat wils.
Als je in het weekend meer tijd hebt of extra uit wil pakken, maak je een pasta met stoofvlees of verse pasta zonder pastamachine. Die vragen wat meer tijd, maar zijn net zo makkelijk te bereiden.
Pasta rapida
Janneke: ‘Semplice, eenvoud! Dat is waar het om draait in dit pastaboek. Pasta is simpel, smaakt op elk moment en verveelt nooit. Of je nu weinig tijd hebt of uitgebreid wil koken, pasta is altijd goed.
Voor drukke doordeweekse dagen bijvoorbeeld vind je volop inspiratie in het hoofdstuk Pasta rapida, met snelle pasta’s met vertrouwde ingrediënten die zonder allure of opsmuk binnen twintig minuten op tafel staan. Ook de eenpanspasta’s staan voor...
Lazio Bezoek het Castello del Gallo en de tuinen van Horatius in Mandela
Er is een stukje Italië, tussen Rome en Subiaco, waar de tijd langzamer lijkt te verstrijken dan elders. Tussen de zachte contouren van de heuvels van Mandela stromen de Aniene en Licenza, dezelfde rivieren die de Romeinse dichter Horatius meer dan tweeduizend jaar geleden in zijn gedichten bezong. Het is een plek waar natuur, geschiedenis en kunst op een unieke manier met elkaar verweven zijn.
Deze prachtige plekken werden zoals we al schreven bezongen door de Romeinse dichter Horatius. Later werden ze vereeuwigd door de Duitse schilder Jakob Philipp Hackert.
De glooiende hellingen, de Romeinse ruïnes en de paden langs de rivier Licenza belichamen het esthetische ideaal van de achttiende eeuw, waarnaar onder meer de deelnemers aan de Grand Tour op zoek waren.
Nog steeds vertellen deze plaatsen over het verre verleden. Als je door de zalen van het Castello del Gallo dwaalt of door de Giardini di Orazio slentert, waan je je even ver weg van de dagelijkse drukte, zelfs als je alleen...
Campanië Le Formichelle in Tramonti – proef het plattelandsleven aan de Amalfikust
De Amalfikust is een betoverend gebied dat is gevuld met verborgen parels. Plaatsen als Positano, Ravello en Amalfi klinken bij veel mensen bekend in de oren, maar er zijn tussen het groen van de Monti Lattari talloze onbekende plekjes te vinden die een puur stukje Amalfikust openbaren.
Juist deze plekken wil Felicia van Salerno Travel graag onder de aandacht brengen. Ze zijn vaak onbekend bij de massa, maar tonen des te meer waarom dit gebied zo bijzonder en authentiek is.
Een van die plekken is Azienda Agricola Le Formichelle, in de groene gemeente Tramonti. Het is een vaste stop tijdens de fietstour Amalfikust en keer op keer een favoriet bij de gasten.
Groene long van de Amalfikust
Felicia: ‘Tramonti ligt slechts een paar minuten verwijderd van de kust, maar bevindt zich ver van het massatoerisme. Niet voor niets staat het bekend als de ‘groene long van de Amalfikust’. Je geniet er volop van pure schoonheid en authenticiteit.
Daarnaast biedt Tramonti ook voldoende...
Umbrië Ontmoet Arnaldo en Roberto Peppicelli – van prestigieuze stieren tot een onmisbare buurtsuper en een biologische agriturismo
Als je door Villastrada rijdt, een dorpje in de heuvels tussen het Lago di Chiusi en het Lago Trasimeno, kun je er niet naast kijken: de Conad-winkel van Arnaldo Peppicelli. Een gewone supermarkt zou je denken, maar in werkelijkheid is het een levend stukje dorpsgeschiedenis.
Arnaldo, inmiddels negentig jaar, staat er nog elke dag. Of beter: hij rijdt er rond met een winkelkarretje dat hij als rollator gebruikt. Hij leunt er lichtjes op, groet links en rechts klanten en houdt ondertussen alles nauwlettend in de gaten.
‘L’occhio del padrone ingrassa il cavallo,’ zegt hij, een oud Italiaans spreekwoord aanhalend dat zegt dat een zaak bloeit als de eigenaar aanwezig is.
Bloeien doet zijn levenswerk zeker: van slagerij tot supermarkt, van boerderij tot agriturismo. Het verhaal van de familie Peppicelli is er een van diepe wortels, hard werken en ongekende hartstocht.
Lepanto, de stier die naar Milaan treinde
Het verhaal begint met de ouders van Arnaldo. In de jaren vijftig runnen...
Sicilië Pantelleria – wat je moet zien, doen en proeven op dit eiland van wind, steen en kappertjes
Al lang droomde Chiara van Pantelleria. Na een bezoek aan Alicudi eerder dit jaar besloot ze dat ze niet langer wilde wachten om ook dit eiland te ontdekken. Ze boekte een vlucht en reisde van Catania naar Pantelleria, het eiland van wind, steen en kappertjes.
Chiara: ‘Pantelleria is een vulkaaneiland dat op zeventig kilometer van de Afrikaanse kust ligt. Bij helder weer kun je de kustlijn van Tunesië met het blote oog zien. De afstand tot de Siciliaanse kust is met honderdtwintig kilometer iets verder, maar toch behoort Pantelleria tot Sicilië.
Het eiland zelf doet echter eerder Arabisch dan Italiaans aan. De Arabische namen van de plaatsen op het eiland zijn soms onuitspreekbaar. Aankomen op Pantelleria betekent dan ook dat je je onderdompelt in een unieke wereld, waar de wind zowel Siciliaanse als Afrikaanse invloeden meebrengt. Een fascinerende en bedwelmende mix, die je zeker zal raken, net als de ruige en unieke schoonheid van het eiland.
Het eiland van de wind...
Recepten Frisromige citroenrisotto uit de Citrusbijbel
In de zonnige Citrusbijbel heeft Julia Hulleman meer dan tweehonderdvijftig recepten verzameld met verschillende citrusvruchten; van grapefruit tot mandarijn en van bergamot tot citroen.
Er is voor ieder wat wils, van crostini met citroenboter als voorafje tot citroenrisotto of citroenfocaccia met olijven, ‘nduja en venkelzaad, van tartelettes met limoenricotta en pancetta tot citroenschuitjes en een omgekeerde bloedsinaasappelcake voor bij de koffie, een picknick of een feestelijk ontbijt. Met al dat lekkers is de Citrusbijbel hét naslagwerk voor iedereen die geen genoeg krijgt van citrusvruchten!
Het geheim van een perfecte citroenrisotto
Als voorproefje delen we het recept voor citroenrisotto. Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 80 gram boter | 2 sjalotten, gesnipperd | 300 gram risottorijst, het liefst carnaroli | 120 milliliter droge witte wijn | sap en rasp van twee biologische citroenen, plus eventueel extra citroenplakjes voor de garnering | 100 gram geraspte...
Cinque Terre Kerststal van 15.000 lichtjes in Manarola – lichtspektakel in Ligurië
De Italianen mogen zich niet alleen beroepen op de grootste kerstboom ter wereld, in Gubbio (Umbrië) maar ook op de grootste kerststal ter wereld. Je vindt deze presepe in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre.
Elk jaar schitteren hier vanaf 8 december driehonderd (!) figuren, ontworpen en gebouwd door Mario Andreoli. Deze oud-spoorwegbeambte begon al in 1976 met zijn unieke kerststal.
Na dertig jaar lukt het hem met de kerststal de hele heuvel bij Manarola te bedekken. Het is een waar spektakel om te zien, met in totaal zo’n vijftienduizend lichtjes, die samen Maria, Jozef en het kindje Jezus maar ook vissers en vissen vormen.
Dat vonden ook de mensen achter Guinness World Records, die de kerststal in 2007 toevoegden aan hun indrukwekkende lijst wereldrecords. Niet gek als je weet dat voor de regenboog aan engelen, herders, schapen, koningen en andere figuren elf kilometer aan elektrische kabels nodig is.
Deze schitterende kerststal is tot eind januari te bewonderen....
Recepten Chocoladekoekjes met Nutella en zeezout
Wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt, zet je ze natuurlijk het liefst alleen maar huisgemaakte lekkernijen voor, ook bij de koffie of thee.
Deze Italiaanse chocoladekoekjes – naar een recept van Il Cucchiaio d’Argento – zijn in een handomdraai klaar en hebben een lekkere twist door de toevoeging van Nutella en zeezout. Buonissimi!
Wat heb je nodig?
Om de koekjes te maken heb je nodig: 110 gram zachte boter | 100 gram rietsuiker of bruine suiker | een half vanillestokje | 1 groot ei op kamertemperatuur | 150 gram bloem | 30 gram cacaopoeder | 1 theelepel bakpoeder | 125 gram Nutella | 100 gram pure chocolade | zeezout (grof of in vlokken)
Dit recept is voor ongeveer twintig tot vijfentwintig koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter en suiker in een kom. Klop gedurende ongeveer tien minuten met een elektrische mixer of in een keukenmachine tot een schuimig beslag ontstaat.
Schraap de zaadjes uit het...
Campanië Kerstmis in Napels – van kerststallen tot kerstlekkers
Napels zien en dan pas is het Kerstmis. Zo gaat het gezegde natuurlijk niet helemaal, maar de stad is al wel eeuwenlang, sinds de zestiende eeuw, hofleverancier van kerstfiguren en kerststallen… Het hele jaar door!
Pizzabakkers, de paus en Pulcinella
De Via San Gregorio Armeno is van oudsher de straat van de kerststallen. Hier maken talloze ambachtslieden dagelijks de mooiste en meest bijzondere kerstfiguren voor in de kerststal, van uiterst modern tot traditioneel. Hier is het driehonderdvijfenzestig dagen per jaar Kerstmis.
Het hele jaar door kun je bij de kraampjes en achtergelegen winkeltjes terecht voor werkelijk alles dat bij de kerststal hoort, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnewielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.
Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende personen een plek te geven in...
Umbrië Solomeo – het dorp van kasjmierkoning Brunello Cucinelli
Op het eerste gezicht lijkt Solomeo op talloze andere dorpjes in Umbrië. Het ligt op een heuvel, omringd door olijfbomen en wijngaarden, met kronkelende steegjes en een uitzicht om stil van te worden.
Achter de gevels van Solomeo schuilt echter een bijzonder verhaal. Hier wandel je namelijk door het koninkrijk van kasjmier, de wereld van Brunello Cucinelli, de man die van Solomeo zijn levenswerk maakte.
Vergeten dorp met een nieuwe ziel
Solomeo ligt op nog geen tien kilometer van Perugia. De historie van het dorpje gaat terug tot in de twaalfde eeuw. In 1361 bestond het al uit een palazzo, twaalf huizen, twee boerderijen en de kerk van San Bartolomeo. Rond 1390 zorgde het kasteel, dat nu nog steeds het hart van het dorp vormt, voor versterking.
Eeuwenlang leek Solomeo langzaam weg te zakken in de tijd, tot mode-ondernemer Brunello Cucinelli in 1985 besloot hier zijn hoofdkwartier te vestigen. Niet in een moderne kantoortoren, maar in het kasteel, uit respect voor het verleden en...