Bologna Ontdek de mooiste bibliotheken van Bologna en omstreken
Wist je dat een van de bijnamen van Bologna la dotta, de geleerde, is? In 1088 werd in Bologna namelijk de eerste universiteit ter wereld opgericht en sindsdien is de stad een broedplaats van kennis en cultuur.
Het is dan ook geen wonder dat Bologna enkele van de mooiste en indrukwekkendste bibliotheken van Italië herbergt. Meer nog dan verzamelingen boeken zijn het levendige culturele ontmoetingsplekken. In dit artikel nemen we je mee naar de bijzonderste bibliotheken van Bologna en andere steden in Emilia-Romagna.
Biblioteca Salaborsa
In het prachtige Palazzo d’Accursio vind je de Biblioteca Salaborsa (Piazza del Nettuno 3). Dit gebouw in het hart van de stad heeft door de eeuwen heen gediend als marktplaats, basiliek, fort en zelfs als botanische tuin.
Aan het einde van de negentiende eeuw werd het omgetoverd tot een handelscentrum, met als pronkstuk de Sala Borsa, een elegante beurshal van glas en ijzer, geïnspireerd op de Beurs van Parijs en de iconische Galleria Vittorio...
Abruzzen Op reis langs de highlights in het Parco Nazionale del Gran Sasso
In het Parco Nazionale del Gran Sasso e dei Monti della Laga in de regio Abruzzo geniet je van de natuur op haar best. Dit reservaat is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden van Italië.
De grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten is echter niet de enige reden voor een bezoek aan dit park. Je kunt er namelijk ook volop geschiedenis, kunst en cultuur opsnuiven, met talrijke kastelen, kloosters, kerken en middeleeuwse borghi die je terugvoeren in de tijd.
Het is met honderdvijftigduizend hectare een van de grootste natuurreservaten van Italië. Je bewondert er de hoogste bergtoppen van de Apennijnen; het park telt er maar liefst twintig van meer dan tweeduizend meter hoog. De hoogste is de Corno Grande – een van de toppen van de Gran Sasso – die met negenentwintighonderd meter boven de rest uitsteekt. Ook vind je hier de zuidelijkste gletsjer van Europa.
Het park is het leefgebied van gemzen, herten, wolven, steenarenden en tal van andere diersoorten. Verder...
Boeken uit & over Italië Negen nieuwe boeken voor liefhebbers van Italië – van een Romeins moordmysterie tot de autobiografie van paus Franciscus
Alvast lekker vanaf de bank naar Italië reizen? Het kan met deze nieuwe boeken die deze maand verschijnen. Of je nu kiest voor een historische detectiveroman die je meevoert naar het oude Rome, geniet van een middeleeuwse ridderroman, een moord oplost in Toscane of een meester wordt in de kunst van het missen, met deze leestips vliegt de winter voorbij…
Een Italiaans geheim
Toscane, 1944. Als de nazi’s Italië binnenvallen, doet prinses Evelina Messina er alles aan om ze een warm welkom te geven in haar landhuis Villa Rosa. Tegen haar dorpsgenoten zegt ze dat ze de Duitsers te vriend wil houden om haar medemens te beschermen, maar ze doet zo haar best, dat steeds minder mensen haar geloven.
Tientallen jaren later bezoekt de Amerikaanse Annie Reynolds het in verval geraakte landgoed. In zijn laatste woorden biechtte haar vader op dat Annie geadopteerd was, en dat Villa Rosa haar toebehoort. Als Annie het dagboek vindt van de beruchte prinses Evelina Messina, waar veel pagina’s...
Boeken uit & over Italië 15 nieuwe boeken voor een Italiaans najaar
Achter de schermen werken we al een paar maanden aan een geheel nieuwe website voor Ciao tutti, met een frisse look en vooral ook een nog betere techniek aan de achterzijde, zodat jullie alle artikelen die we in de afgelopen vijftien jaar hebben geschreven beter kunnen vinden.
Daardoor verschijnen eind deze maand een paar dagen lang geen nieuwe artikelen, zodat we ook de laatste puntjes op de i kunnen zetten. Om ervoor te zorgen dat jullie dan toch genoeg te lezen hebben en jullie dagelijkse dosis Italië niet hoeven te missen, tippen we in dit artikel maar liefst vijftien nieuwe boeken uit of over Italië.
Of je nu al lezend naar Napels, de Amalfikust of Sicilië wil reizen, je onder wil dompelen in Italiaanse kunst of in het oude Rome, een romantisch of spannend verhaal wil lezen – er is voor ieder wat wils. Buona lettura!
De gifmengster
Het onbezorgde leventje van Lucrezia Borgia verandert wanneer haar vader, kardinaal Rodrigo Borgia, tot paus wordt gekozen. Hij besluit om zijn...
Lombardije 5x skiën & andere winterpret in Livigno
Livigno is de perfecte bestemming voor een actieve vakantie. Ook in de winter, want Livigno is een waar paradijs voor wintersport! Skiën, snowboarden, langlaufen en wandelen, het kan er allemaal. We delen daarom graag vijf tips voor een winters bezoek aan Livigno, van speciale skipistes tot de hoogstgelegen brouwerij van de Alpen.
Test het beste freeride-terrein van Italië
Het skigebied van Livigno (in de regio Lombardije) beschikt over veel off-piste hellingen, met veel nieuwe sneeuw, erg brede pisten en eeuwigdurende zonneschijn. Daarmee is het voor iedere wintersport-fan geschikt, van skiërs en snowboarders tot telemarkers en langlaufers.
Ook vind je hier het beste freeride-gebied van heel Italië. Livigno biedt vele off-piste mogelijkheden en een heuse Freeride Experience, de Mottolino, een skiroute die tot en met het dal gaat. De kwaliteiten van het skigebied zijn ook in 2016 beloond met een Freeride Award. Aan alles is gedacht: van actuele bulletins bij lawinesituaties tot...
Recepten Tiramisù al pistacchio – pistache tiramisù uit Veganissima van Luna Trapani
De vijfentwintigjarige Luna Trapani – dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder – is de trotse eigenaar van Spritz, een vegan Italiaans restaurant in hartje Antwerpen.
Daar schotelt ze haar gasten de heerlijkste vegan Italiaanse gerechten voor. Haar grootste succesrecepten bundelt ze ook graag in prachtig verzorgde kookboeken, zodat je ook thuis lekker vegan Italiaans kunt eten.
Eerder doken we al in haar kookboeken Veganista (voor een lekker herfstig paddenstoelengerecht) en Vegetalia (voor deze arancini alla Norma), nu is er een derde kookboek bomvol vegan Italiaans lekkers: Veganissima.
75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië
Veganissima bevat vijfenzeventig recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met voor elk gebied vijfentwintig gerechten.
Luna: ‘Ik laat je verschillende gerechten ontdekken uit het noorden, midden en zuiden van Italië. De recepten zijn traditioneel, met de betreffende regio verbonden en wat betreft ingrediënten en...
Italiaanse films & series Stemmen in de schaduw – waarom Italianen buitenlandse films nasynchroniseren
Il mio nome è Bond, James Bond. Niet alleen de verschillende Bond-acteurs hebben ongetwijfeld lang geoefend om zich zo authentiek mogelijk voor te stellen. Datzelfde geldt ook voor de stemacteurs die de nasynchronisatie voor hun rekening namen.
Erika vertelt je in dit artikel meer over de bijzondere Italiaanse traditie om buitenlandse films niet met ondertiteling te laten zien, maar volledig na te synchroniseren, door Italiaanse stemacteurs die hun hele carrière lang in de keel van een ander kruipen.
Het ontstaan van nasynchronisatie-traditie in Italië
Erika: ‘Italië is niet alleen het land van een rijke filmhistorie, maar ook het land van de nasynchronisatie. Deze traditie voert terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw.
Het nasynchroniseren ontstond niet alleen vanuit het praktisch oogpunt – omdat destijds een substantieel deel van de Italiaanse bevolking analfabeet was – maar er zat ook een politieke reden achter. De regering kon de inhoud van de films zo beter...
Calabrië Ontdek het Parco della Sila in Calabrië
Eleonora neemt ons vandaag mee naar de geboortegrond van haar ouders: Calabrië. Niet meteen de eerste regio waar je aan denkt bij een vakantie in Italië, maar mede dankzij het feit dat je er maar weinig toeristen tegenkomt, is het voor liefhebbers van Italië een prachtig pareltje om te ontdekken.
Dankzij de pure, ongerepte natuur, de voortreffelijke keuken en de prachtig blauwe zee is het de perfecte vakantiebestemming.
Eleonora: ‘Ook in Italië is Calabrië een vrij onbekende regio. De meeste Italianen weten wel dat de vuurrode peperoncini er vandaan komen, dat er aubergines groeien die hun gelijke niet kennen en dat de zee er – meer nog dan elders in Italië – prachtig kristalblauw is. Dat Calabrië nog veel en veel meer te bieden heeft, weten ze – helaas – vaak niet.
Ik wil geen opsomming maken van wat je allemaal in Calabrië zou moeten zien, doen en proeven (dat wordt namelijk een immens lange lijst), maar ik wil jullie een bijzonder stukje Calabrië laten beleven...
Calabrië Ontdek Calabrië met Enotria Travel
Het allereerste huis dat Tina Altieri verhuurde was het huis van haar eigen familie in Calabrië. Tina: ‘Ik had ons heerlijke huis aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren helemaal verliefd geworden op dit onbekende stukje in het zuiden van Italië!
Bijna niemand wist toen nog – inmiddels vijftien jaar geleden – waar Calabrië precies lag – en in de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood. Samen met een Calabrese collega dachten mijn man Lex en ik: waarom starten we geen bedrijf dat reizen naar Calabria aanbiedt?
Lex & Tina
Uit een van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf: Enotria. Het aanbod was nog lang niet zo groot als nu: we hadden drie of vier huizen en een paar agriturismo’s.
Mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar hun vakantiehuis. En: iedere gast werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder...
Proef het beste van Italië Ciao tutti tipt 8 nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam
Ook buiten Italië kun je volop van de Italiaanse keuken genieten. In de Ciao tutti app delen we ook heel veel Italiaanse adresjes in eigen land, van restaurants tot gelateria’s en delicatessenzaken.
In dit artikel geven we alvast een voorproefje, met acht nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam, die je even meevoeren naar onder meer Rome, Napels en Puglia!
Salvo Bakehouse – de lekkerste Italiaanse dolci buiten Italië
Heb je wel eens maritozzi gegeten? Deze zachte, goudgeel gebakken zoete broodjes worden open gesneden om ze rijkelijk te vullen met room. Vroeger werden ze vooral in Rome gegeten, tijdens de vastentijd, tegenwoordig zijn ze gelukkig het hele jaar door te proeven.
De Romeinen eten maritozzi het liefst als ontbijt, maar bij Salvo Bakehouse (Tweede Hugo de Grootstraat 9-11) kun je ze de hele dag halen. In meerdere smaken!
Als geboren Napolitaan heeft Salvatore (‘Salvo’) zijn pijlen gericht op de maritozzo, een typisch Romeinse specialiteit. Het begon tijdens de...
Sardinië Kun je met de auto naar Sardinië?
Jaarlijks bezoeken veel Nederlanders Italië. Het is dan ook een erg veelzijdig land, dankzij de prachtige natuur, de boeiende historische steden en natuurlijk de Italiaanse keuken. De meeste mensen bezoeken Italië met de auto. Maar wat als je het Italiaanse eiland Sardinië wilt bezoeken? Kun je dan alsnog met de auto?
Sardinië, het andere Italië
Sardinië is, na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Daarmee is het ook het op een na grootste eiland van Italië. Het eiland bestaat uit vijf provincies en heeft ruim 1,6 miljoen inwoners.
Sardinië is een ideaal eiland voor diegene die niet zo van de drukbezochte toeristische gebieden in Italië houdt. Sardinië is ook in de zomermaanden op veel plekken nog relatief rustig.
Rondom Sardinië liggen kleine rotsachtige eilandjes, waarvan sommige bewoond zijn maar waarvan andere nog helemaal ongerept zijn. Sardinië zelf wordt gekenmerkt door een een kustlijn van ruim 1.850 kilometer. Hier vind je lange uitgestrekte...
Calabrië Teleurstelling in Tropea: zonder echte uien geen jam voor Ilja Gort
Pascal: ‘In het diepe zuiden van Italië ligt de door buitenlanders vaak vergeten regio Calabrië, een gebied met tradities die sinds eeuwen het leven van de lokale bevolking regeren. Het zijn gewoontes geworden die ondanks de moderne tijd niet veel zijn veranderd en die met name de keuken in hun greep hebben. Hoe komt het, dat het in Calabrië allemaal om eten draait?
Ondanks de industriële revolutie die het aanzicht en de gewoontes over de hele aardbol heeft doen veranderen, is er in Calabrië in de afgelopen tweehonderd jaar weinig veranderd. Waarschijnlijk omdat daar, in de teen van de laars, geen waardevolle grondstoffen te vinden zijn. De bewoners zijn arm en waar armoede heerst zoekt de mens zijn geluk en heil in voedsel. Eten neemt dus een meer dan belangrijke plaats in op de dagelijkse to-do-lijst van een Calabrees.
De Grieken, die tweeënhalfduizend jaar geleden het gebied hebberig inlijfden als deel van hun Magna Greca (het grote Griekse rijk), hadden al snel door dat de...