Recepten Tiramisù al pistacchio – pistache tiramisù uit Veganissima van Luna Trapani
De vijfentwintigjarige Luna Trapani – dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder – is de trotse eigenaar van Spritz, een vegan Italiaans restaurant in hartje Antwerpen.
Daar schotelt ze haar gasten de heerlijkste vegan Italiaanse gerechten voor. Haar grootste succesrecepten bundelt ze ook graag in prachtig verzorgde kookboeken, zodat je ook thuis lekker vegan Italiaans kunt eten.
Eerder doken we al in haar kookboeken Veganista (voor een lekker herfstig paddenstoelengerecht) en Vegetalia (voor deze arancini alla Norma), nu is er een derde kookboek bomvol vegan Italiaans lekkers: Veganissima.
75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië
Veganissima bevat vijfenzeventig recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met voor elk gebied vijfentwintig gerechten.
Luna: ‘Ik laat je verschillende gerechten ontdekken uit het noorden, midden en zuiden van Italië. De recepten zijn traditioneel, met de betreffende regio verbonden en wat betreft ingrediënten en...
Italiaanse films & series Stemmen in de schaduw – waarom Italianen buitenlandse films nasynchroniseren
Il mio nome è Bond, James Bond. Niet alleen de verschillende Bond-acteurs hebben ongetwijfeld lang geoefend om zich zo authentiek mogelijk voor te stellen. Datzelfde geldt ook voor de stemacteurs die de nasynchronisatie voor hun rekening namen.
Erika vertelt je in dit artikel meer over de bijzondere Italiaanse traditie om buitenlandse films niet met ondertiteling te laten zien, maar volledig na te synchroniseren, door Italiaanse stemacteurs die hun hele carrière lang in de keel van een ander kruipen.
Het ontstaan van nasynchronisatie-traditie in Italië
Erika: ‘Italië is niet alleen het land van een rijke filmhistorie, maar ook het land van de nasynchronisatie. Deze traditie voert terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw.
Het nasynchroniseren ontstond niet alleen vanuit het praktisch oogpunt – omdat destijds een substantieel deel van de Italiaanse bevolking analfabeet was – maar er zat ook een politieke reden achter. De regering kon de inhoud van de films zo beter...
Calabrië Ontdek het Parco della Sila in Calabrië
Eleonora neemt ons vandaag mee naar de geboortegrond van haar ouders: Calabrië. Niet meteen de eerste regio waar je aan denkt bij een vakantie in Italië, maar mede dankzij het feit dat je er maar weinig toeristen tegenkomt, is het voor liefhebbers van Italië een prachtig pareltje om te ontdekken.
Dankzij de pure, ongerepte natuur, de voortreffelijke keuken en de prachtig blauwe zee is het de perfecte vakantiebestemming.
Eleonora: ‘Ook in Italië is Calabrië een vrij onbekende regio. De meeste Italianen weten wel dat de vuurrode peperoncini er vandaan komen, dat er aubergines groeien die hun gelijke niet kennen en dat de zee er – meer nog dan elders in Italië – prachtig kristalblauw is. Dat Calabrië nog veel en veel meer te bieden heeft, weten ze – helaas – vaak niet.
Ik wil geen opsomming maken van wat je allemaal in Calabrië zou moeten zien, doen en proeven (dat wordt namelijk een immens lange lijst), maar ik wil jullie een bijzonder stukje Calabrië laten beleven...
Calabrië Ontdek Calabrië met Enotria Travel
Het allereerste huis dat Tina Altieri verhuurde was het huis van haar eigen familie in Calabrië. Tina: ‘Ik had ons heerlijke huis aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren helemaal verliefd geworden op dit onbekende stukje in het zuiden van Italië!
Bijna niemand wist toen nog – inmiddels vijftien jaar geleden – waar Calabrië precies lag – en in de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood. Samen met een Calabrese collega dachten mijn man Lex en ik: waarom starten we geen bedrijf dat reizen naar Calabria aanbiedt?
Lex & Tina
Uit een van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf: Enotria. Het aanbod was nog lang niet zo groot als nu: we hadden drie of vier huizen en een paar agriturismo’s.
Mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar hun vakantiehuis. En: iedere gast werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder...
Proef het beste van Italië Ciao tutti tipt 8 nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam
Ook buiten Italië kun je volop van de Italiaanse keuken genieten. In de Ciao tutti app delen we ook heel veel Italiaanse adresjes in eigen land, van restaurants tot gelateria’s en delicatessenzaken.
In dit artikel geven we alvast een voorproefje, met acht nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam, die je even meevoeren naar onder meer Rome, Napels en Puglia!
Salvo Bakehouse – de lekkerste Italiaanse dolci buiten Italië
Heb je wel eens maritozzi gegeten? Deze zachte, goudgeel gebakken zoete broodjes worden open gesneden om ze rijkelijk te vullen met room. Vroeger werden ze vooral in Rome gegeten, tijdens de vastentijd, tegenwoordig zijn ze gelukkig het hele jaar door te proeven.
De Romeinen eten maritozzi het liefst als ontbijt, maar bij Salvo Bakehouse (Tweede Hugo de Grootstraat 9-11) kun je ze de hele dag halen. In meerdere smaken!
Als geboren Napolitaan heeft Salvatore (‘Salvo’) zijn pijlen gericht op de maritozzo, een typisch Romeinse specialiteit. Het begon tijdens de...
Sardinië Kun je met de auto naar Sardinië?
Jaarlijks bezoeken veel Nederlanders Italië. Het is dan ook een erg veelzijdig land, dankzij de prachtige natuur, de boeiende historische steden en natuurlijk de Italiaanse keuken. De meeste mensen bezoeken Italië met de auto. Maar wat als je het Italiaanse eiland Sardinië wilt bezoeken? Kun je dan alsnog met de auto?
Sardinië, het andere Italië
Sardinië is, na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Daarmee is het ook het op een na grootste eiland van Italië. Het eiland bestaat uit vijf provincies en heeft ruim 1,6 miljoen inwoners.
Sardinië is een ideaal eiland voor diegene die niet zo van de drukbezochte toeristische gebieden in Italië houdt. Sardinië is ook in de zomermaanden op veel plekken nog relatief rustig.
Rondom Sardinië liggen kleine rotsachtige eilandjes, waarvan sommige bewoond zijn maar waarvan andere nog helemaal ongerept zijn. Sardinië zelf wordt gekenmerkt door een een kustlijn van ruim 1.850 kilometer. Hier vind je lange uitgestrekte...
Calabrië Teleurstelling in Tropea: zonder echte uien geen jam voor Ilja Gort
Pascal: ‘In het diepe zuiden van Italië ligt de door buitenlanders vaak vergeten regio Calabrië, een gebied met tradities die sinds eeuwen het leven van de lokale bevolking regeren. Het zijn gewoontes geworden die ondanks de moderne tijd niet veel zijn veranderd en die met name de keuken in hun greep hebben. Hoe komt het, dat het in Calabrië allemaal om eten draait?
Ondanks de industriële revolutie die het aanzicht en de gewoontes over de hele aardbol heeft doen veranderen, is er in Calabrië in de afgelopen tweehonderd jaar weinig veranderd. Waarschijnlijk omdat daar, in de teen van de laars, geen waardevolle grondstoffen te vinden zijn. De bewoners zijn arm en waar armoede heerst zoekt de mens zijn geluk en heil in voedsel. Eten neemt dus een meer dan belangrijke plaats in op de dagelijkse to-do-lijst van een Calabrees.
De Grieken, die tweeënhalfduizend jaar geleden het gebied hebberig inlijfden als deel van hun Magna Greca (het grote Griekse rijk), hadden al snel door dat de...
Proef het beste van Italië De lekkerste souvenirs uit de Italiaanse supermarkt
Het is een van de dingen die een vakantie in Italië zo heerlijk maakt: lekker eten. Of je nu aanschuift bij een lokale trattoria, een bakje kersen koopt bij een kraampje langs de weg of neerstrijkt bij de lokale bar voor een aperitivo, de Italianen weten je te verrassen met verse producten en de allerlekkerste hapjes.
Gelukkig kun je een deel van de Italiaanse lekkernijen ook mee naar huis nemen, om je vakantiegevoel lekker lang vast te houden en in eigen tuin of keuken te genieten van het lekkers dat Italië te bieden heeft.
We doen graag inkopen bij de kleinere alimentari (kruidenierswinkels) en delicatessenzaken, maar eens in de zoveel tijd rijden we naar een van de grote supermarkten (Carrefour, Conad, Coop of Pam bijvoorbeeld).
Hier kunnen we uitgebreid langs alle schappen struinen om producten uit te zoeken die we thuis niet zo makkelijk in kunnen slaan (al hebben de Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland en Vlaanderen ook een steeds groter aanbod).
Hieronder delen we...
Abruzzen Abruzzo – een van de minder bekende regio’s van Italië
Hoewel de regio Abruzzo (in het Nederlands ook wel Abruzzen genoemd) nog geen honderd kilometer van Rome vandaan ligt, is deze regio een van de minst bezochte gebieden van Italië, samen met buurregio Molise.
Tot 1963 vormden beide regio’s samen één regio, maar na de splitsing gaan ze als afzonderlijke regio’s door het leven. Hier ontdek je het echte, ongerepte Italië. Tijd voor een aantal tips!
Abruzzo – het dak van de Apennijnen
De naam Abruzzo zou zijn afgeleid van het Latijnse woord aprutium, ‘land van de zwijnen’. Hoewel er nog steeds zwijnen door de bossen struinen, wordt de regio nu veel meer geassocieerd met de bruine beren die er leven.
Tegenwoordig heeft de regio Abruzzo als bijnaam ‘het dak van de Apennijnen’, hetgeen te danken is aan de hoge bergtoppen die naar de blauwe lucht lijken te reiken.
Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga
In het Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga vind je de hoogste berg van de Apennijnen, de Corno...
Proef het beste van Italië De (ruim) 50 beste pizzeria’s van heel Italië
Bijna elk dorpje in Italië heeft er wel één: een pizzeria, waar Italiaanse families aanschuiven voor verse pizzabodems uit de houtoven, al dan niet rijkelijk belegd naar fantasie van de pizzaiolo.
Meer dan vijfhonderd van deze pizzeria’s werden bezocht voor 50 Top Pizza, een lijst van de vijftig beste pizzeria’s in heel Italië. Er werd door een honderdtal pizzaproevers in heel het land pizza gekeurd, maar voor veel toppers in deze lijst (negentien pizzeria’s om precies te zijn) moet je naar de regio Campanië, de bakermat van de pizza verace, de originele pizza.
Na honderden pizza’s achter de kiezen stelden de pizzaproevers deze top 50 samen, met bij elke pizzeria ook een suggestie voor de pizza die je er zou moeten bestellen:
1 Pepe in Grani – calzone met krulandijve, olijven en ansjovis uit Cetara
Vicolo San Giovanni Battista 3, Caiazzo (Campanië)
foto: Pepe in Grani
2 Sorbillo – pizza margherita met buffelmozzarella
Via dei Tribunali 32, Napels (Campanië)
3...
Italië dichtbij Het enige echte Eau de Cologne – Italiaanse geuren in Keulen
Keulen is een stad die je niet meteen aan Italië doet denken, maar die stiekem toch heel wat Italianità in haar DNA heeft verweven.
De geschiedenis van Keulen gaat terug tot de Romeinen, die op de plek van het huidige Keulen de stad Colonia Agrippina stichtten. Maar er zijn ook Italiaanse invloeden van recenter datum. In de achttiende eeuw was het namelijk de Italiaanse familie Farina die de stad in één klap wereldberoemd maakte, met het parfum Farina 1709. Alhoewel de meeste mensen bij Keulen meteen aan een ander parfum denken, namelijk 4711 – oftewel Eau de Cologne, is het dit Italiaanse parfum dat de stad geurtechnisch op de kaart zette.
Volgens de fabrikant is 4711 het échte Eau de Cologne, ‘water van Keulen’. Maar daar zit een luchtje aan. Ruim tachtig jaar eerder werd het enige echte Eau de Cologne namelijk uitgevonden door de drieëntwintigjarige Italiaanse Giovanni Maria Farina…
Het verhaal gaat terug tot 1699, als de veertienjarige Giovanni Maria Farina zijn oma...
Boeken uit & over Italië Zomerlezen – 20 boekentips voor een Italiaanse zomer
De zomer staat voor de deur – tijd voor een heerlijke stapel boeken uit of over Italië. Om heerlijk weg te dromen in je hangmat, aan het strand, voor de caravan, bij het zwembad of gewoon lekker in eigen tuin…
We tippen vandaag twintig boeken die recent zijn verschenen én tippen een aantal boeken die komende maand verschijnen. Er is voor ieder wat wils, zowel qua genre als qua bestemming. Veel leesplezier!
De lange dagen van Castellamare
Deze prachtige familieroman speelt zich af op een klein eilandje voor de Siciliaanse kust. Het meeslepende verhaal maakt je deelgenoot van de geschiedenis van de familie Esposito en hun café van het eiland. Dat wordt het middelpunt van de familie – en van het eiland, waar de eilandbewoners komen om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen, alle veranderingen ten spijt. Dik vierhonderd pagina’s lang genieten van vier...