Sicilië Onontdekt Sicilië: het leven op de Etna
Nadat Saskia een prachtige reis maakte door het weelderige westen van Sicilië, was ze op slag verliefd op het eiland.
Toen Ciao tutti door Il Daily Slow werd uitgenodigd om de onontdekte dorpjes rond de Etna te verkennen, aarzelden we dan ook geen moment: heerlijk, weer terug naar Sicilië! Dit keer mocht Willemijn op pad om la bella Sicilia te ontdekken.
Ontmoeting met de Etna
Willemijn: ‘Tussen het landen op het vliegveld van Catania en de eerste aanblik van de majestueuze Etna zit nog geen half uur. Onze gids en chauffeur voor de komende dagen, Orazio, is merkbaar enthousiast over zijn geboortegrond – hij begint meteen met vertellen en houdt eigenlijk pas weer op als we dagen later afscheid nemen op het vliegveld.
Terwijl we over de ringweg van Catania rijden, ben ik meteen onder de indruk. Van de immensiteit van de stad Catania, van de zwarte stenen die ons overal omringen en bovenal van de Etna die nooit uit het zicht verdwijnt.
Samen met Giovanni del Sorbo van de blog...
Chianti Lucia Volentieri – de mooiste kunst van Castellina in Chianti
In het knusse Castellina in Chianti wijst il gallo nero, de zwarte haan, ons de weg naar verschillende wijnbarretjes en wijnkelders. Vandaag weten we zijn verleidelijke geroep te weerstaan, aangezien we in Castellina niet op zoek zijn naar wijn, maar naar de mooiste kunst van de Chianti.
Daarvoor wandelen we van het centrale dorpsplein naar de nabijgelegen Via Trento e Trieste, waar de galerie en het atelier van Lucia Volentieri te vinden zijn. Deze Toscaanse kunstenares weet stukjes klei en keramiek om te toveren tot schitterende souvenirs, prachtige schalen, vogels en andere dingen die je meteen thuis zou willen tentoonstellen.
Ons oog wordt meteen naar de kleine kunstwerkjes aan de zijkant getrokken. Vierkante blokjes met cipressen, olijfbomen, een hooiberg, een boerderij… Lucia vertelt dat ze al tijdens haar opleiding met dit idee speelde. De Chianti, altijd binnen handbereik, inspireerde haar telkens weer tot het vastleggen van wat ze om zich heen zag.
Van eeuwenoude...
Florence City Walks Florence – Dantes Inferno en artistiek Santo Spirito
Ciao tutti! We zitten hier in Florence niet stil 🙂 Elke dag gaan we wel even op pad om een nieuwe tentoonstelling te bezoeken, bijzondere plekken vast te leggen en te dwalen door de stad. Regelmatig schuiven we aan bij pas geopende restaurants om de menukaart uit te testen en bezoeken we oude bekenden om te kijken of je er nog altijd lekker kunt eten.
Florence gaf ons afgelopen tijd naast inspiratie voor blogs ook de energie om twee nieuwe wandelingen uit te stippelen: een route door het Florence van Dante en een wandeling door de meest artistieke wijk van de stad, Santo Spirito.
Treed in de voetsporen van Dante in Florence
Dante Alighieri, de grote dichter, werd in 1265 geboren in Florence. Hoewel hij later uit de stad werd verbannen en er nooit meer terugkeerde, deed hij in ‘zijn’ Florence inspiratie op voor Inferno, het eerste deel van zijn beroemde La Divina Commedia. Waar hij die inspiratie precies vandaan haalde, laten we je zien tijdens deze wandeling door het Florence...
Ligurië De lekkerste adresjes voor focaccia alla genovese in Genua – mét recept om thuis focaccia te bakken
Gastblogger Jana doet elke maand live verslag vanuit Genua, waar ze samen met haar man woont. Vandaag trakteert ze ons op de echte focaccia alla genovese.
‘Ik ben verslaafd aan focaccia. En deze verslaving transformeert mij een beetje tot een echte Genuees. Net als iedere Genuees ben ik kieskeurig in welke focaccia lekker is en welke niet.
Zo heb ik vanaf mijn eerste week hier in Genua mijn vaste focacceria. Drie maanden lang, na elke taalles, ging ik naar deze focacceria en haalde daar zo’n goddelijk stukje focaccia. Altijd was de focaccia vers uit de oven en had ik mijn fetta focaccia op voordat ik de winkel uit was. Heerlijk!
Focaccia komt van origine uit Ligurië, de streek rondom Genua. Uit oude documenten blijkt dat al in 200 voor Christus werd geschreven over focaccia door Catón. De focaccia is dus al ongelooflijk oud! Doordat er maar zes ingrediënten in gaan (bloem, olijfolie, zout, gist, water en suiker), is het een goedkoop product.
Elke stad of dorp heeft zijn eigen...
Recepten Het recept voor de enige echte lasagne alla bolognese
Lasagne is een echte klassieker uit de keuken van Bologna. Hoewel, lasagne zelf schijnt al bij de oude Grieken een populair gerecht te zijn geweest. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle repen.
Tegenwoordig wordt het deeg in stukken van tien bij twintig centimeter gesneden. De stukken deeg worden dan afgewisseld met steeds een laag saus in een ovenschaal gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag bechamelsaus en verder doet de oven al het werk.
In de klassieke lasagne alla bolognese horen gehakt, bechamelsaus en Parmezaanse kaas. Het geheim zit ’m vaak in het zelf maken van de lasagne en de bechamelsaus, dus vandaar dit uitgebreide recept uit De Zilveren Lepel Classic.
Het basisrecept voor lasagnevellen
Ingrediënten (voor circa twaalf lasagnevellen):
*300 gram bloem, plus iets extra voor op het aanrecht
*3 eieren
*zout
Zeef de bloem op het aanrecht en maak een bergje met een kuiltje in het midden. Breek er de eieren in en voeg...
Le Marche Truffels zoeken in Acqualagna, de truffelhoofdstad van Le Marche
Sophie mocht afgelopen maand tot haar grote vreugde mee op truffeltocht met een echte truffeljager. De uitgelezen plek hiervoor is Acqualagna, in Le Marche, ook wel ‘de hoofdstad van de truffel’ genoemd. Het binnenland van Le Marche heeft de ideale groeicondities voor de truffels en zo zijn die mooie bergen niet alleen fraai om naar te kijken, maar zijn het ook ware goudmijnen!
Michela van Tuquitour neemt Sophie mee naar Ristorante Lampino, waar Susanna en Paolo hen hartelijk verwelkomen. Paolo gaat dag in, dag uit op zoek naar truffels en Susanna maakt er, samen met haar moeder, de lekkerste gerechten van in het restaurant. Maar voordat er van de kookkunsten mag worden genoten, moet er natuurlijk eerst gewerkt worden!
Paolo rijdt voorop in zijn kleine Pandaatje en al snel duiken we het Riserva Naturale Statale Gola del Furlo in. Paolo’s Pandaatje heeft veel meer in zijn mars dan je op het eerste oog zou denken.
Door de vierwielaandrijving rijdt hij met alle gemak de steile...
Piemonte Schuif aan voor spaghetti alla carbonara bij Osteria del Bramante in Roccaverano
Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen vooral mee naar zijn geliefde Piemonte. Regelmatig laat Rik zijn werk als communicatiestrateeg namelijk even achter zich en reist hij naar zijn gerestaureerde boerderij in Piemonte, van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio – en soms ook over andere delen van il bel paese. Vandaag vertelt hij over de échte spaghetti alla carbonara.
Rik: ‘Oggi mangiamo spaghetti alla carbonara,’ roept signora Giselda me vanuit de keuken toe. Ik sta in de eetzaal van Osteria del Bramante in het Piemontese dorpje Roccaverano. Binnen snort de kachel, buiten is het rond het vriespunt. Het is waterkoud en daarom voelt het frisser aan dan het in werkelijkheid is.
Vanaf de top van de heuvel waarop dit middeleeuwse dorp is gebouwd, zie ik de laatste sneeuwresten van deze winter nog liggen. Waar de zon kan schijnen, kleurt het gras alweer lenteachtig groen. Maar in de schaduw van de heuvel is de sneeuw veranderd in ijs. Gletsjers in Madurodamformaat....
Italiaanse films & series Wonderbaarlijk mooi: de film Le Meraviglie van Alice Rohrwacher
Een nieuwe Italiaanse filmtip vandaag: Le Meraviglie (‘de wonderen’). Het is volop zomer, op het platteland in de Maremma, in het diepe zuiden van Toscane.
De veertienjarige Gelsomina woont samen met haar ouders en drie jongere zussen in een vervallen boerderij, waar ze honing produceren. De meisjes groeien op aan de rand van de maatschappij, bewust van de buitenwereld afgeschermd door hun vader die voorstander is van een leven dat in harmonie is met de natuur.
Hun kleine wereld wordt echter verstoord door de komst van Martin, een jonge Duitse misdadiger die een ontwenningskuur volgt én door de opnames van de show Il Paese delle Meraviglie, die op zoek is naar degene die de beste streekproducten maakt. Een soort talentenjacht voor kleine ondernemers uit de streek, gepresenteerd door niemand minder dan Monica Bellucci, die Gelsomina doet dromen van een wonder…
Bestel de dvd van Le Meraviglie via deze link bij bol.com en bekijk hier alvast een voorproefje:
Le Meraviglie...
Recepten Tiramisù met limoncello – hét recept voor een lekker zomers toetje
Dat wij van Ciao tutti dol zijn op Fiorito Limoncello, is voor jullie geen geheim gebleven de afgelopen jaren. Er ligt altijd wel een flesje in de vriezer.
Dit gele goud wordt gemaakt met biologische Siciliaanse citroenen, naar een nog altijd geheim familierecept. Heerlijk om van te nippen na een uitgebreid Italiaans etentje, als Limoncello Spritz (een hippe aperitivo in een mix met prosecco), in een bijzondere taart of in een frisse tiramisù.
Van dit laatste gerecht delen we vandaag alvast het recept, dat meteen de zon op tafel tovert. Laat de zomer maar komen – onze limoncellovooraad is op peil!
Tiramisù met limoncello
Voor 6 porties tiramisù heb je nodig: 2 citroenen | 80 milliliter Fiorito Limoncello | 2 pakken savoiardi (Italiaanse koekjes die iets breder en platter zijn dan de gewone lange vingers) | 250 milliliter slagroom | 250 gram mascarpone | 50 gram poedersuiker
Pers de twee citroenen uit (bewaar ze wel want je hebt straks de rasp van een citroen nodig) en meng het...
Veneto La Casa di Giulietta – Julia’s huis (met het beroemde balkon) in Verona
Het is een van de bekendste plekken van Verona: het huis van Julia, of Giulietta, aan de Via Cappello. Al op de toegangspoort springen vele internationale liefdesverklaringen in het oog; sommige slordig geschreven met een dikke, zwarte stift, andere in een sierlijk handschrift of in kunstige graffitiletters.
Wanneer je eenmaal op de binnenplaats bent aanbeland, kom je nog meer van deze liefdesverklaringen tegen. De muren van Julia’s huis zijn op sommige plekken bijna niet meer te zien: ze worden helemaal bedekt door liefdesverklaringen in het Italiaans, Engels, Chinees, Frans, Japans, Spaans en Nederlands.
Veel briefjes (waarvan een groot aantal roze gekleurd of in de vorm van een hartje) zijn met kauwgom op het pleisterwerk geplakt, maar ook provisorische oplossingen (pleisters, post-itjes en postzegels) dienen als liefdesbetuiging.
Terwijl een paar pubers zich verdringen voor de muur en hardop alle Italiaanse liefdesuitingen lezen, op zoek naar iets originelers dan ‘Ti amo per...
Piemonte Carnaval in Ivrea: sinaasappels in de strijd!
Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale! Zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea (in de buurt van Turijn). Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht.
Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten.
Tijdens de Battaglia delle Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!
foto’s: Roberto Zilli
Benieuwd naar dit bijzondere carnaval? Op de website Storico Carnevale di Ivrea vind je alle details plus het programma.
Recepten Schiacciata met blauwe druiven
Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde).
Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola of Parmezaanse kaas.
Ingrediënten (voor één brood): 80 ml extra vergine olijfolie | een paar takjes rozemarijn | 450 gram tarwebloem | 1 theelepel fijn zeezout | 2 eetlepels basterdsuiker | 1 theelepel instantgist | 250 ml warm water | 400 gram pitloze blauwe druiven
Schenk de olijfolie in een kom en roer de takjes rozemarijn erdoor. Kneus de rozemarijn, zodat het...