Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Final Portrait – het laatste meesterwerk van Giacometti

Vanaf 7 december is Final Portrait te zien in de filmzalen, een kunstwerkje over het laatste portret van de Italiaanse kunstenaar Alberto Giacometti. Je volgt de totstandkoming van dit final portrait, dat wordt vastgelegd door regisseur Stanley Tucci (bekend van Big Night & Blind Date).

Je stapt in de bijzondere wereld van de 64 jaar oude Alberto Giacometti (vertolkt door Geoffrey Rush, die we kennen van The King’s Speech), die in 1964 in Parijs verblijft. Na de opening van een aan zijn werk gewijde tentoonstelling, begint hij aan een portret van zijn Amerikaanse vriend, de bekende schrijver en kunstcriticus James Lord (gespeeld door Armie Hammer, die ook een briljante rol had in Nocturnal Animals).

Zijn belofte dat het schilderen van het portret maar een paar uur in beslag zou nemen, kan hij echter niet waarmaken. De paar uur worden al snel een paar dagen. James moet zijn vlucht verzetten, maar krijgt als tegenprestatie een uniek inkijkje in het leven van zijn vriend.

Ook als kijker krijg je prachtig inzicht in de werkwijze van de kunstenaar, met alle strubbelingen en frustraties die bij het proces horen dat leidt tot de totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.

Je maakt kennis met de uitgesproken persoonlijkheid, humor, werkwijze, favoriete tijdverdrijf en spitsvondige manier van communiceren van deze markante Italiaanse kunstenaar. Een prachtig portret van Stanley Tucci!

regisseur Stanley Tucci
© foto’s: Final Portrait | Cinemien

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Een kleine randbemerking bij het interessante artikel over Giacometti: hij is een Zwitserse kunstenaar, geen Italiaanse.

  2. Helemaal gelijk Rudy, ik zie het nu: geboren en getogen in het Italiaanse deel van Zwitserland. Later verbleef hij enige tijd in Florence, Assisi en Rome, voor hij naar Parijs vertrok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *