Sicilië Archi di Pane – bogen van brood in het Siciliaanse San Biagio Platani
San Biagio Platani is een dorpje in de buurt van Agrigento, in het zuiden van Sicilië. Hoewel het maar een speldenprik op de kaart is, is het op het hele eiland beroemd om de eeuwenoude traditie van de Archi di Pane, die elk jaar in aanloop naar Pasen worden opgezet om de ontmoeting tussen de beelden van de verrezen Christus en Maria te omlijsten.
Deze bogen van brood vormen een kleurrijk schouwspel. Het zijn ware kunstwerken, van soms ruim tien meter hoogte, gemaakt van natuurlijke materialen zoals graan, riet, wilgen, peulvruchten, bloemen en fruit. De Archi di Pane worden gemaakt door het hele dorp, naar ontwerp van lokale ambachtslieden, met symbolen van Pasen, het voorjaar en de vruchtbare aarde.
Strijd tussen twee broederschappen
De geschiedenis van de broodbogen gaat terug tot de tweede helft van de zeventiende eeuw, toen het dorp verdeeld was in twee religieuze broederschappen: de Madunnara, gewijd aan de Madonna, en de Signurara, gewijd aan Christus.
Beide...
Sicilië Favignana – de beste tips voor een bezoek aan dit eiland voor de westkust van Sicilië
Als je in de buurt van Trapani bent, aan de westkust van Sicilië, moet je zeker even de overtocht per boot naar het eiland Favignana maken. Om dit kleine maar fijne eiland écht te ontdekken, blijf je er ook overnachten.
In dit artikel delen we een aantal mooie bezienswaardigheden en activiteiten op Favignana, inclusief een aantal culinaire tips en fijne plekken om te overnachten.
Struin door de haven van Favignana
In de haven van Favignana is het de hele dag door een drukte van belang. ’s Ochtends in alle vroegte varen de vissers in hun vrolijk gekleurde bootjes de zee op om vis, schelpdieren en garnalen te vangen.
Als ze terugkeren, kuieren de eilandbewoners langs de provisorische kraampjes. Voor wat verse vis, maar ook en vooral voor een praatje. Iedereen heeft alle tijd van de wereld.
Vissers repareren hun netten, schilderen hun boot, maken een praatje met hun collega’s en gaan op de foto voor de toeristen die net van de boot komen. Anderen staren wat voor zich uit en roken...
Sicilië Giardino dell’Impossibile – een onmogelijke tuin op Favignana
Op het eiland Favignana, voor de westkust van Sicilië, kun je heerlijk ronddwalen in de groene Giardino dell’Impossibile, de tuin van het onmogelijke, waarin de tuindromen van Maria Gabriella Campo werkelijkheid werden.
Een ondergrondse openluchttuin
De tuin is aangelegd in oude, uitgegraven steengroeves en bevindt zich onder straatniveau. Als je door de tuin loopt, lijkt het dan ook alsof je je ondergronds bevindt, hoewel je tegelijkertijd buiten bent.
De hoge stenen muren vol inkepingen vertellen het verhaal van de pirriatori, steengroevearbeiders, die eeuwen lang blokken calcareniet (een soort kalksteen) uit de steengroeven hakten, eerst met eenvoudig gereedschap en later met behulp van machines.
Van steengroeve tot verlaten kloof
Voor Favignana was het winnen van calcareniet lange tijd een flinke bron van inkomsten. De steen werd niet alleen gebruikt om huizen te bouwen op het eiland, maar ook in de rest van Sicilië. Tal van kerken, huizen, palazzi en gebouwen...
Ligurië Calice Ligure en de Cascata delle Libellule Blu
In het achterland van Finale Ligure, grenzend aan de Bloemenrivièra, ligt Calice Ligure, een gezellig dorpje voor een verrassende vakantie vol avontuur en ontspanning.
Of je nu houdt van wandeltochten, mountainbiken of gewoon wil genieten van lokale lekkernijen, Calice heeft voor ieder wat wils, en dat op slechts een uur rijden van Genua, vlak bij het middeleeuwse Finalborgo.
Ciao tutti’s Erika neemt je mee door de groene vallei waarin dit dorpje ligt, omringd door bergen en bossen met uitgestrekte wandelpaden die je door de geschiedenis van de omgeving leiden.
Drie wandelroutes door Calice Ligure
Erika: ‘In Calice Ligure kan je heel mooi wandelen. Er zijn in 2020 drie wandelroutes rondom het centrum uitgezet door de gemeente. Er is een route met het thema natuur, een andere wandeling draait om cultuur en de derde is speciaal voor blinden en mindervaliden en richt zich op je zintuigen.
Door heel Calice wijzen vrolijk gekleurde pijlen je de weg. Bij elke bezienswaardigheid...
Piemonte Luci d’Artista – kleurrijke lichtkunstwerken in Turijn
In november en december worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, bewonder je schitterende lichtkunstwerken, die de stad een magisch aanzien geven.
Een klassieker is bijvoorbeeld het Tappeto Volante (‘vliegende tapijt’) van Daniel Buren, op het Piazza Palazzo di Città – een tapijt van tientallen vierkante lantaarntjes die samen inderdaad net een vliegend tapijt vormen.
De Mole Antonelliana wordt ook elk jaar uitgelicht, net als de portici, galerijen, van het Piazza Statuto, de Via San Francesco da Assisi (van de Via Garibaldi tot de Via Pietro Micca), de Via Roma, de Via Cernaia, de Via Po, het Piazzetta Mollino en het Piazza Carlo Alberto.
Een kleine compilatie in beeld:
De lichtjes branden nog tot 12 januari 2025 – dan gaan ze weer uit tot volgend jaar begin november de nieuwe wintertijd in Turijn aanbreekt.
Meer informatie over Luci...
Toscane Op zoek naar het perfecte plaatje in de Val d’Orcia – tijdens een workshop fotografie van Alberto Fornasari
De Val d’Orcia is misschien wel het mooiste stukje Toscane. Zachtgolvende heuvels, eenzame boerderijen, schilderachtige vergezichten, kaarsrechte cipressenlanen, pittoreske dorpjes, een unieke lichtinval en in het najaar laaghangende nevel in de dalen – dát is de Val d’Orcia.
Paul mocht dit betoverende landschap vorig najaar een paar dagen lang fotograferen, zowel bij het gouden licht tijdens de zonsopkomst als tijdens het sfeervolle blauwe uurtje rondom de zonsondergang. Bovendien werd hij uitgedaagd om te spelen met de belangrijkste aspecten van fotografie: belichting, ISO, composities en sluitertijden.
Dit is voor elke amateurfotograaf om van te watertanden. Paul stond dan ook al meteen na het boeken van de workshop, vorig jaar zomer, te stuiteren van enthousiasme. Wat een vooruitzicht!
Workshop fotografie van Alberto Fornasari
Paul: ‘Een paar keer per jaar organiseert Alberto Fornasari een workshop landschapsfotografie. Vorig jaar was het me eindelijk gelukt een plekje te...
Milaan Ontdek de vijf leukste wijken van Milaan: 5Vie, Navigli, Isola, Porta Venezia en Brera
Het centrum van Milaan met de indrukwekkende Duomo en de prachtige Galleria Vittorio Emanuele II weet iedereen wel te vinden. Zelfs de dagjesmensen die onvoorbereid naar de stad komen en slechts een paar uur in Milaan doorbrengen kunnen hier niet omheen. Maar heb je wat meer tijd of ben je al vaker in Milaan geweest? Dan is het tijd om andere delen van de stad te ontdekken!
Inge van Milaan met Local neemt je in dit artikel mee naar vijf verschillende wijken in Milaan die een bezoek waard zijn.
5Vie – vijf straatjes in het centrum van Milaan
Op een steenworp afstand van de Duomo vind je de wijk 5Vie. Deze naam (5Vie betekent ‘vijf straten’) is te danken aan een van de kruisingen in de wijk. Het is een van de weinige wijken in het centrum die bijna volledig in oorspronkelijke staat is gebleven. In de smalle straten is eenrichtingsverkeer en dus relatief rustig.
De architectuur in dit quartiere gaat van restanten van palazzi uit de Romeinse tijd tot rationalistische gebouwen die in...
Campanië 100 tips voor Sorrento en omgeving
Na het succes van het e-book 100 tips voor de Amalfikust werd het tijd voor een vervolg. Dit keer neemt Felicia je mee naar de groene heuvels van het Sorrentijns schiereiland, waar ze de mooiste en meest bijzondere plekken voor je heeft verzameld.
Persoonlijke verzameling van unieke plekken en ervaringen
Felicia: ‘100 tips voor Sorrento en omgeving is geen standaard reisgids, maar een persoonlijke verzameling van unieke plekken en ervaringen. Met jaren aan research en ontdekkingen heb ik honderd tips gebundeld die jouw reis onvergetelijk maken.
Naast Sorrento, waar het schiereiland zijn naam aan dankt, neem ik je mee naar minder bekende plekken. Zo zijn Massa Lubrense, Sant’Agnello, Piano di Sorrento, Meta en Vico Equense sfeervolle dorpen met verborgen fresco’s, culinaire hoogstandjes en schitterende wandelroutes. Met deze gids op zak leer je het schiereiland echt kennen, met aandacht voor de lokale tradities, gastronomie en het dagelijkse leven.
Behalve de bezienswaardigheden...
Italiaanse muziek Love in Venice – André Rieu en de liefde voor Venetië
Als er één stad ter wereld is die vanwege haar romantische karakter perfect bij de muziek van André Rieu past, dan is het wel Venetië.
Door La Serenissima liet Rieu zich inspireren tot een prachtig liefdeslied, dat de titelmelodie is van zijn nieuwste cd: Love in Venice. Luister alvast naar een voorproefje:
Zoals het bij echte liefde hoort, heeft ook Andrés vrouw, Marjorie, een aandeel in de cd. Zij was het die hem zo’n veertig jaar geleden wees op het romantische Serenata, van componist Enrico Toselli. Rieu speelt dit lied sindsdien tijdens (bijna) elk concert en uiteraard ontbreekt het niet op deze Venetiaanse cd.
Andrés liefdesverklaring aan de meest romantische stad ter wereld is opgenomen tijdens de concerten op het Vrijthof in Maastricht, afgelopen zomer, dat voor even leek op Venetië. Nu haal je de stad lekker naar je eigen huis.
Sluit je ogen en waan je op de klanken van La Gondola even ver weg van hier, varend door een van de meest betoverende steden ter wereld,...
Recepten Cacciucco – het recept voor de Toscaanse vissoep uit Livorno
Na onze blog over het boek van Joost Overhoff met de overheerlijke titel Cacciucco, vandaag het recept voor deze traditionele Toscaanse vissoep, zoals Saskia het vertaalde voor Het grote Italiaanse kookboek, dat in maart gaat verschijnen (waarover we uiteraard tegen die tijd nog uitgebreid ga berichten). Buon appetito!
Ingrediënten (voor vier personen): 500 gram schelpdieren (mosselen, vongole) | 1 kg gemengde vis | 600 gram inktvisjes | 300 gram garnalen | 1 ui | 1 wortel | 1 stengel bleekselderij | 2 teentjes knoflook | 1 rode peper | een bosje peterselie | 1 glas droge witte wijn | 500 gram ontvelde tomaten | oud brood | 7 eetlepels extra vergine olijfolie | zout
Laat de mosselen en de vongole een paar uur goed weken in een teiltje met een ruime hoeveelheid water. Borstel de schelpen goed schoon. Gooi de open schelpen weg. Maak de vis, de inktvisjes en de garnaaltjes schoon en snijd ze in kleine stukken.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gesnipperde ui, de...
Umbrië Ristorante Lillo Tatini – schuif aan voor de lekkerste Italiaanse gerechten in Panicale én in Amsterdam
We namen jullie eerder al mee naar Panicale. Op het schilderachtige pleintje, met uitzicht op de fontein en omringd door historische charme, schoven we aan bij Ristorante Lillo Tatini, waar Patrizia en haar familie je verwelkomen in een gezellige sfeer. Op het menu staat Slow Food centraal.
In dit artikel laat Elke je kennismaken met Patrizia, de drijvende kracht achter Ristorante Lillo Tatini. Haar zoon Marco runt twee Italiaanse restaurants in Amsterdam, waar je buiten je vakantie om kunt proeven van de authentieke smaak van Umbrië.
Dromen die werkelijkheid worden
Elke: ‘Lillo Tatini is een bijzonder restaurant, zo eentje dat je nooit meer vergeet. Dat komt vooral door de ziel en de energie die eigenaresse Patrizia erin legt. Als kind van restauranthouders begon ze al vroeg in het vak.
‘Ik hielp mijn ouders al vanaf mijn veertiende in hun restaurant,’ vertelt ze. ‘Ondanks andere carrière-opties, zoals werken bij een bank of in de administratie, volgde ik uiteindelijk toch...
Recepten Olive all’ascolana – recept voor de lekkere gevulde olijven uit Le Marche
Een échte specialiteit die je geproefd moet hebben als je in Le Marche bent, zijn de gevulde olijven uit Ascoli Piceno, de zogenaamde olive all’ascolana.
Hiervoor worden de grote, groene olijven gebruikt, de Ascolana-olijven, die in de heuvels rondom Ascoli Piceno groeien. Ze zijn van flink formaat en hebben ietwat zoetig vruchtvlees.
De lekkerste proef je bij de kiosk op het Piazza Arringo in Ascoli Piceno. Zelf maken kan ook, bijvoorbeeld naar dit recept van fratello Frans en zijn sorella Karin.
Wat heb je nodig?
Voor circa vijftig stuks heb je nodig: 50 Ascolana-olijven (zijn die niet voor handen, gebruik dan de dikste groene olijven die je kunt vinden) | 50 gram rundvlees | 50 gram varkensvlees | 50 gram kip | 15 gram broodkruim | 40 gram Parmezaanse kaas | een halve ui | een halve wortel | een halve stengel bleekselderij | de geraspte schil van een halve citroen | een mespuntje nootmuskaat | een half glas witte wijn | 3 eieren | een snufje zout | paneermeel | bloem | olijfolie...