Italiaanse films & series Filmtip: Mia Madre van Nanni Moretti
We zijn groot fan van de films van Nanni Moretti, een filmregisseur die je binnen enkele minuten weet mee te sleuren in een fascinerend verhaal. Zodra zijn personages op het scherm verschijnen – waarbij Moretti zelf vaak ook de rol van een van de acteurs invult – leef je met ze mee, maak je deel uit van hun leven en wordt hun verhaal voor even het jouwe.
We werden geraakt door Caro diario, door La stanza del figlio en door Caos calmo (waarbij Nanni Moretti de laatste film niet regisseerde, hoewel hij er een onvergetelijke rol in speelt). Vanaf 3 september is de nieuwe film van Moretti in de Nederlandse filmhuizen te zien, Mia Madre (‘Mijn moeder’).
Mia Madre is een zeer persoonlijke film, zo vertelde Nanni Moretti tijdens het Filmfestival in Cannes: ‘Er zit veel van mij in Margherita en Giovanni is de persoon die ik graag had willen zijn.’
Tegen Cineuropa.org zei hij: ‘The death of a person’s mother is an important part of life, as many people know. It happened to...
Campanië Herculaneum – een wandeling langs de highlights
Op 24 oktober 79 na Christus werd Herculaneum, net als het iets verderop gelegen Pompeï, opgeschrikt door een allesverwoestende uitbarsting van de Vesuvius. Anders dan Pompeï werd Herculaneum niet bedolven onder gloeiende lava en as, maar onder dikke, kokende modderstromen.
De gevolgen voor beide steden waren desastreus, van het ene op het andere moment stopte het leven in Herculaneum en Pompeï. Herculaneum kwam op sommige plekken onder tien tot twintig meter modder te liggen.
Maar juist die modder zorgde ervoor dat Herculaneum na de vulkaanuitbarsting zo bijzonder goed geconserveerd bleef, nog beter dan Pompeï. Tijdens de opgravingen in Herculaneum werd zelfs hout teruggevonden, materiaal dat normaliter de tand des tijds niet doorstaat. Dankzij de modder zijn nu nog altijd houten trappen en andere constructies te zien als je door Herculaneum wandelt.
Van de vele prachtige fresco’s tot mozaïekvloeren, van de twee badhuizen tot de bakkerij van het stadje – Herculaneum is echt...
Recepten Zomerse gerechten voor Italiaans etentje
Goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten, zouden het ‘hart’ van elke familiekeuken moeten vormen, zo vindt Hugh Fearnley-Whittingstall. In zijn boek Doordeweeks laat hij aan de hand van heerlijke recepten zien hoe je met een aantal eenvoudige maar smakelijke ingrediënten een bijzondere maaltijd op tafel zet.
Wij kozen uit dit kleurrijke repertoire twee Italiaanse recepten die samen met een stukje vlees of pakketje vis van de barbecue een zomers feestmenu vormen. Voor una cena particolare!
Aardappels uit de oven met citroen, rozemarijn en tijm
Voor vier tot zes personen heb je nodig: 1,5 kilo nieuwe aardappels | 2 citroenen, plus een halve extra | 7 tot 8 tenen knoflook, ongepeld, licht gekneusd | paar takjes rozemarijn | paar takjes tijm | olijfolie | zeezout en versgemalen zwarte peper
Was de aardappels, maar probeer de schil zo veel mogelijk te laten zitten. Snijd alle aardappels die groter zijn dan een golfbal in tweeën of vieren. Kook ze vijf minuten voor in een...
Sicilië Het Siciliaanse decor van de Godfather: Savoca als stand-in voor Corleone
The Godfather, Il Padrino, en Sicilië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldberoemde Amerikaanse maffiafilm van Francis Ford Coppola werd deels geschoten op het eiland. De plekken die ooit het decor vormden voor de film ademen nog altijd de sfeer van de filmset van toen.
In de blog van vandaag nemen we je mee naar drie filmlocaties. Alle drie in de dorpjes Savoca en Forza d’Agro, waar de tijd sinds de filmopnames bijna stil lijkt te hebben gestaan. Alles draait hier nog om Il Padrino en de plekken waar Coppola zijn scènes schoot zijn bijna heilig.
Bar Vitelli in Savoca
De oude dorpsbewoners herinneren zich de dagen van de filmopnames nog maar al te goed. Op weg naar de nostalgische Bar Vitelli in Savoca, die een prominente rol heeft in The Godfather, raken we aan de praat met een bejaarde man.
Alsof het gisteren was, zo gedetailleerd vertelt hij dat zijn broer als figurant op een fiets voorbij kwam in de film. Zijn vader is ook te zien, met zijn haar wapperend in de...
Piemonte Beklim de koepel van het Santuario di Vicoforte in de buurt van Mondovì
Tijdens de voorbereidingen voor zijn vakantie in Finalborgo (Ligurië) ontdekte Ciao tutti’s Erwin per toeval een pareltje dat hij graag met alle lezers deelt.
Erwin: ‘Wij waren op zoek naar meer informatie over het Santuario di Vicoforte. Dit is een heiligdom dat in de regio Piemonte staat, vlak bij het mooie dorpje Mondovì. Het is niet echt heel erg bekend bij het grote publiek, maar het is zeker de moeite van een bezoek waard.
Zo zijn er nog al wat superlatieven te noemen over deze kerk. De koepel is de grootste elliptische koepel ter wereld en aan de binnenzijde versierd met meer dan zesduizend vierkante meter aan fresco’s.
Na jaren van restauratie heeft Kalatà, een organisatie die zich inzet voor het behoud van cultuur in Mondovì en omgeving, een speciaal aangelegd parcours gerealiseerd in de kerk, waardoor het mogelijk is om de top van de koepel (op vijfenzeventig meter hoogte!) te bezoeken.
In kleine groepen (van maximaal vijftien personen) kun je onder begeleiding van...
Sicilië Ontdek de charme van het Siciliaanse barokstadje Scicli
Scicli (dat je uitspreekt als shiek-lie) mag dan minder bekend zijn dan de barokke buurstadjes Modica, Noto en Ragusa, het is minstens zo mooi en fascinerend.
Het stadje ligt in twee smalle kloven, omringd door drie hoge heuvelruggen. Op een van de heuvels prijkt het klooster van San Matteo, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op Scicli.
Filmregisseur en schrijver Pier Paolo Pasolini, die Scicli in de jaren vijftig bezocht en van het uitzicht van boven op de heuvels genoot, zou hebben gezegd: ‘Visto così, da lontano, e dall’alto, Scicli era quello che si dice la Sicilia’ (‘Zo uit de verte en van bovenaf gezien, is Scicli precies wat men van Sicilië zegt’).
Bewonder de barokke balkonnetjes van Scicli
Net als de andere stadjes in de Val di Noto werd Scicli grotendeels verwoest door de aardbeving van 1693. Meer dan drieduizend inwoners vonden de dood. Het stadje werd daarna weer van de grond af aan opgebouwd, in de barokstijl die we eerder al in Catania, Modica,...
Sicilië Modica’s trots: bijzondere chocolade naar recept van de oude Azteken
De Siciliaanse stad Modica staat bekend om haar bijzondere chocolade, die nog wordt gemaakt volgens het recept van de oude Azteken. Voor het maken van chocolade wordt hier niets anders gebruikt dan cacao en suiker.
Dit mengsel wordt op een halvemaanvormige steen bewerkt tot de unieke cioccolato di Modica. Daarbij blijven de suikerkristallen intact. Die zie – en proef – je dus terug in de uiteindelijke chocoladerepen, die volgens de traditie uit vier stukken bestaan.
De chocolademakers voegen geen boter of melk toe aan de cacao, maar ze zorgen wel voor extra smaakmakers die de chocolade nog lekkerder maken. Denk aan chocolade met gelsomino (jasmijn), vanille, rode pepertjes, sinaasappel, citroen, kaneel, bergamot, johannesbrood of hazelnoot.
Het bekendste adres om chocolade te proeven is Antica Dolceria Bonajuto, aan de Corso Umberto I 159, waar al sinds 1880 chocolade wordt gemaakt.
De lekkerste chocolade vonden we echter niet daar, maar schuin aan de overkant, bij Caffè...
Sicilië Smul van street food in stijl bij restaurant Accursio in Modica
Een diner bij Accursio is echt een avondje uit, met een menukaart vol verrassingen. Authentiek Siciliaanse gerechten liggen aan de basis van elk recept, maar chef Accursio Craparo geeft er een eigen, moderne draai aan.
Als antipasti zijn er allerlei soorten cibo di strada, street food. Zo genoten wij van een Arancino 2015. Inderdaad een bal gefrituurde risotto, maar dan in een wel heel bijzondere versie.
Deze Arancino 2015 is namelijk gevuld met Riso Ermes (prachtige, donkerrode rijst), frutti di mare, tenerumi (het groen van een lokale courgettesoort) en ricotta di bufala. Ook de Spremuta di Sicilia weet ons te overdonderen, met een bord vol linguine met ansjovis, bottarga, peperoncino en saffraan.
Het toetje is qua opmaak iets om nooit te vergeten. De Uovo à la coque is biancomangiare (een Siciliaans toetje op basis van amandelmelk) en wordt opgediend als een hardgekookt ei. Het ‘eiwit’ is de heerlijk zoete biancomangiare, het ‘eigeel’ is een mousse van passievruchten...
Recepten Zomer in een potje: maak je eigen zongedroogde tomaatjes naar Italiaans recept
Niets lekkerders dan zondoorstoofde tomaten bij een bol buffelmozzarella, door de pasta of in een salade.
Alhoewel: nóg smaakvoller is het als je de zongerijpte tomaten droogt, waardoor de smaak wat intenser wordt en een stukje tomaat nog beter smaakt.
Natuurlijk kun je zongedroogde tomaatjes kopen, in een mooi potje in een Italiaanse delicatessenwinkel of gewoon bij de supermarkt om de hoek. Leuker is het echter om zelf tomaten te drogen en zo je eigen zongedroogde tomaatjes te maken. Het is echt super eenvoudig om te doen – je hebt alleen even wat geduld nodig terwijl je de oven het werk laat doen.
Voor een potje van circa 250 gram heb je nodig: 500 gram pruimtomaten (of andere tomaten, maar kies voor tomaten die veel smaak hebben), fijn zeezout, zwarte peper, extra vergine olijfolie, knoflook en eventueel een beetje verse tijm.
Verwarm de oven voor op 100 °C. Halveer de tomaten of snijd ze in kleine, gelijke partjes (afhankelijk van de grootte van de tomaten en van de gewenste...
Italiaanse films & series Twee mysterieuze filmlocaties uit The Godfather
Van de meeste filmscènes in The Godfather is wel bekend op welke locatie ze zijn opgenomen. We namen jullie al mee naar een aantal van deze locaties, grotendeels te vinden in het Siciliaanse Savoca en omgeving.
Van twee scènes was echter lange tijd niet duidelijk waar ze precies zijn opgenomen. Om ons plaatje van The Godfather compleet te hebben, wilden wij ook graag weten waar deze beroemde filmlocaties zich bevinden.
Dat lukt, met grote dank aan René Lodder. René liet ons in juni 2018 weten dat hij de twee missende The Godfather-locaties had gevonden!
Hij mailde ons foto’s én coördinaten van de villa en het station. De villa vind je aan de Via Vecchia Pozzilo, in de buurt van Acireale (Google Maps-coördinaten 37.661145, 15.175331). René: ‘De oorspronkelijke ingang met een mooi hek kan niet genomen worden. De landweg rechts ervan wel en dan kom je ook voor de villa.’
Het station vond René ook. Het is het station van Sparagogna (in de provincie Enna), op de spoorlijn...
Sicilië De beste tips voor Ragusa Ibla – parel van de Siciliaanse barok
Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen.
Met haar smalle sfeervolle straatjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te overdonderen.
Saskia en Erwin delen in deze blog hun beste tips voor Ragusa, zodat je net als zij volop kunt genieten van dit pareltje van de Siciliaanse barok. Maar laat je vooral leiden door je ogen en neem de tijd om lekker rond te dwalen!
Ragusa Ibla en Ragusa Superiore
Op de plek van het oude centrum lag voor de aardbeving van 1693, die alle stadjes in de Val di Noto zwaar trof, de hele stad Ragusa. Tijdens de wederopbouw wilden met name de rijke burgers de nieuwe stad iets verderop en iets hogerop bouwen, ook om zo de mogelijkheid te hebben om verder uit te breiden – hetgeen dankzij de twee...
Sicilië Seltz al limone – de ultieme dorstlesser tijdens warme zomers op Sicilië
Als het écht heet is in Catania, dan zit er maar één ding op. Dan bestel je, net als de lokale bevolking, een seltz al limone bij een van de kleine kioskjes die de stad rijk is (en die in het lokale dialect ook wel chioschi worden genoemd).
Dit drankje wordt gemaakt met bronwater, zout en citroensap. Het is een drankje dat vooral in Catania wordt gemaakt en gedronken, als ultieme dorstlesser op warme dagen.
Het proeven van deze lokale remedie tegen de hitte wordt een ware belevenis. Na onze bestelling doorgegeven te hebben, willen we graag wat foto’s maken van de kioskeigenaar, die de drankjes gaat maken. Hij nodigt ons echter uit om zelf onze seltz te maken en voor we het weten staan we met een citroenpers in onze handen.
Het recept is supersimpel. Eerst een lepeltje zout, dan flink wat spuitwater en ten slotte het sap van een flinke citroen – een kind kan de was doen.
We rekenen onze eigengemaakte drankjes af (voor de bijzonder lage prijs van een euro per bekertje) en...