Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Schiacciata met blauwe druiven

Het is tijd voor de vendemmia, de druivenpluk, en dat betekent dat ook deze smakelijke schiacciata met blauwe druiven weer op het menu staat. We genoten er afgelopen dagen van in de Mugello, maar je kunt het ook heel makkelijk thuis maken, met dit recept van Italiaans brood (dat Saskia ooit vertaalde). Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept gebruik je verse blauwe druiven, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken. Serveer deze schiacciata ook eens met een stukje kaas, zoals gorgonzola of Parmigiano. Ingrediënten (voor 1 brood): 80 ml extra vergine olijfolie | een paar takjes rozemarijn | 450 gram tarwebloem | 1 theelepel fijn zeezout | 2 eetlepels basterdsuiker | 1 theelepel instantgist | 250 ml warm water | 400 gram pitloze blauwe druiven Schenk de olijfolie in een kom en roer de takjes rozemarijn erdoor. Kneus de rozemarijn, zodat het...
Milaan

Bosco Verticale – groene wolkenkrabbers in Milaan

Milaan is in vele opzichten anders dan andere Italiaanse steden. Een van de belangrijkste kenmerken is dat de stad altijd met haar tijd is meegegaan en op allerlei vlakken innoveert. Hoewel dat betekent dat je minder nauwe straatjes en gezellige pleintjes ziet dan in andere Italiaanse steden, heeft het ook wel zijn charme. Nergens anders in het land vind je zoveel moderne architectuur bij elkaar. Het bekendste moderne gebouw van Milaan is het Bosco Verticale, aan de noordwestzijde van de stad, vlak bij Porta Garibaldi. Inge neemt je mee naar een van de belangrijkste iconen van de stad. Groene wolkenkrabbers in Milaan Deze twee groene wolkenkrabbers, Bosco Verticale (‘verticaal bos’) genaamd, vind je in een van de nieuwste wijken van de stad. In de afgelopen decennia werd een bijna driehonderdduizend vierkante meter groot terrein opnieuw ingericht naar de modernste maatstaven. Hoewel de wijk vooral een zakelijk centrum is geworden, met kantoren van internationale bedrijven,...
Recepten

Maak zelf pesto met rucola en basilicum!

Pesto is misschien wel een van de meest geliefde ‘sausjes’ uit de Italiaanse keuken. Officieel is het natuurlijk geen echte saus die wordt gebonden: de smeuïge substantie ontstaat door het stampen (pestare) van alle ingrediënten in een grote, stenen vijzel. Toch wordt pesto wel vaak als zodanig geserveerd, over de pasta (trofie) bijvoorbeeld. Onderstaande pestovariant met rucola is daar bij uitstek geschikt voor! Ingrediënten: 125 gram rucola | 25 gram basilicum | 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt | teentje knoflook | 2-3 eetlepels pijnboompitten | 4-5 eetlepels extra vergine olijfolie | een flinke snuf zout | de geraspte schil en het sap van een halve citroen Doe de rucola, basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, knoflook en pijnboompitten in een vijzel (of keukenmachine). Maal alles grof. Voeg dan de overige ingrediënten toe. Meng alles goed door elkaar. Serveer de pesto met brood bij de borrel of als saus over een korte pasta (met een tot twee eetlepels van het kookvocht)....
Recepten

Penne all’arrabbiata – pittige pasta met tomatensaus en pepertjes

Speciaal voor Valentijnsdag delen we een recept waarvan je geliefde in vuur en vlam zal staan – en dat geblust dient te worden met een heerlijke Italiaanse wijn: penne all’arrabbiata! Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor zes personen): 500 gram penne | 500 gram ontvelde tomaten | 2 teentjes knoflook | 2 rode pepers | een paar blaadjes basilicum | 5 eetlepels extra vergine olijfolie | zout Hoe maak je penne all’arrabbiata? Hak de knoflook fijn en snijd de rode pepers in ringetjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en de peper. Voeg na een paar minuten de fijngeprakte tomaten en een snufje zout toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer twintig minuten koken. Roer af en toe door. Voeg vlak voor het einde van de kooktijd een paar blaadjes basilicum toe. Kook in de tussentijd de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet af en meng de penne door de saus. Buon appetito!
Sicilië

Castelmola – il paese dei panorami – biedt prachtig uitzicht op Taormina

Castelmola, een van de borghi più belli d’Italia op Sicilië, heeft niet voor niets als bijnaam il paese dei panorami, het dorp van de panorama’s. Het ligt prachtig, hoog boven Taormina en de baai van Giardini Naxos, met in de verte de Etna en zover je kunt kijken het typisch Siciliaanse landschap, met veel bloeiende cactusvijgen. Als je je los kunt rukken van alle prachtige vergezichten, zul je zien dat het dorpje zelf er ook mag zijn. De smalle, omhooglopende straatjes kronkelen langs kleine huisjes naar de top, waar een kasteel over de omgeving uitkijkt. Slenter op de terugweg langs de Duomo en de Chiesa di San Giorgio, met een klein standbeeld van de heilige Joris. Amandelwijn bij Caffè San Giorgio Bestel bij het authentieke Caffè San Giorgio (dat reeds in de achttiende eeuw door monniken werd geopend) een glas vino alla mandorla, amandelwijn. Sinds eigenaar Don Vincenzo Blandano de gewoonte opvatte om zijn gasten als welkomstdrankje een glaasje amandelwijn in te...
Italiaanse muziek

È Natale per tutti!

Hoewel het op het moment dat we dit schrijven nog licht is, kijken we nu al uit naar vanavond, la Vigilia, oftewel kerstavond. Met brandende kaarsen, een mooi versierde boom met nog mooier versierde cadeautjes eronder en een uitgebreid diner met Italiaanse vrienden zullen we de kerst gezellig beginnen. Hier op Ciao tutti luiden we de kerstdagen in met È Natale per tutti. ‘Het is Kerstmis voor iedereen,’ dat is de boodschap van dit kerstliedje, dat we toegestuurd kregen van onze Amerikaanse collega-blogger Jeff. Te mooi om niet met jullie te delen, aan de vooravond van kerst:
Cinque Terre

Kerststal van 15.000 lichtjes in Manarola – lichtspektakel in Ligurië

De Italianen mogen zich niet alleen beroepen op de grootste kerstboom ter wereld, in Gubbio (Umbrië) maar ook op de grootste kerststal ter wereld. Je vindt deze presepe in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre. Elk jaar schitteren hier vanaf 8 december driehonderd (!) figuren, ontworpen en gebouwd door Mario Andreoli. Deze oud-spoorwegbeambte begon al in 1976 met zijn unieke kerststal. Na dertig jaar lukt het hem met de kerststal de hele heuvel bij Manarola te bedekken. Het is een waar spektakel om te zien, met in totaal zo’n vijftienduizend lichtjes, die samen Maria, Jozef en het kindje Jezus maar ook vissers en vissen vormen. Dat vonden ook de mensen achter Guinness World Records, die de kerststal in 2007 toevoegden aan hun indrukwekkende lijst wereldrecords. Niet gek als je weet dat voor de regenboog aan engelen, herders, schapen, koningen en andere figuren elf kilometer aan elektrische kabels nodig is. Deze schitterende kerststal is tot eind januari te bewonderen....
Recepten

Comfort cookies: chocoladekoekjes met Nutella en zeezout

Wanneer je familie of vrienden op bezoek krijgt, zet je ze natuurlijk het liefst alleen maar huisgemaakte lekkernijen voor, ook bij de koffie of thee. Deze Italiaanse chocoladekoekjes – naar een recept van Il Cucchiaio d’Argento – zijn in een handomdraai klaar en hebben een lekkere twist door de toevoeging van Nutella en zeezout. Buonissimi! Wat heb je nodig? Om de koekjes te maken heb je nodig: 110 gram zachte boter | 100 gram rietsuiker of bruine suiker | een half vanillestokje | 1 groot ei op kamertemperatuur | 150 gram bloem | 30 gram cacaopoeder | 1 theelepel bakpoeder | 125 gram Nutella | 100 gram pure chocolade | zeezout (grof of in vlokken) Dit recept is voor ongeveer twintig tot vijfentwintig koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de boter en suiker in een kom. Klop gedurende ongeveer tien minuten met een elektrische mixer of in een keukenmachine tot een schuimig beslag ontstaat. Schraap de zaadjes uit het...
Campanië

Kerstmis in Napels – van kerststallen tot kerstlekkers

Napels zien en dan pas is het Kerstmis. Zo gaat het gezegde natuurlijk niet helemaal, maar de stad is al wel eeuwenlang, sinds de zestiende eeuw, hofleverancier van kerstfiguren en kerststallen… Het hele jaar door! Pizzabakkers, de paus en Pulcinella De Via San Gregorio Armeno is van oudsher de straat van de kerststallen. Hier maken talloze ambachtslieden dagelijks de mooiste en meest bijzondere kerstfiguren voor in de kerststal, van uiterst modern tot traditioneel. Hier is het driehonderdvijfenzestig dagen per jaar Kerstmis. Het hele jaar door kun je bij de kraampjes en achtergelegen winkeltjes terecht voor werkelijk alles dat bij de kerststal hoort, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnewielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken. Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende personen een plek te geven in...
Recepten

Cartellate – traditioneel decemberlekkers uit Puglia

Wil je typisch Zuid-Italiaans decemberlekkers op tafel zetten? Bak dan deze cartellate, naar traditioneel recept uit Puglia, de hak van de laars. Wat heb je nodig? Voor een feestelijke portie (en alvast wat voorsnoepen) heb je nodig: 1 kilo bloem | 200 gram droge witte wijn (op kamertemperatuur) | 400 gram extra vergine olijfolie | zout | lauwwarm water | olie om te frituren | kaneelpoeder | poedersuiker Bereidingswijze Maak een bergje van de bloem en schenk in het midden de wijn en de olijfolie. Los een mespuntje zout op in 50 cl lauwwarm water en meng dit met de wijn en de olijfolie door de bloem tot je een zacht en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten en rol het na circa een uur met de deegroller uit tot een dunne lap. Snijd hier met een kartelmes deegrepen van drie centimeter breed en circa vijftien centimeter lang van. Rol deze repen op tot een soort slakkenhuis en laat ze minimaal zes uur rusten, zodat ze kunnen indrogen. Als de cartellate goed droog zijn, verhit je een...
Recepten

De mijne is de beste – de perfecte spaghetti bolognese

Is er ooit mooier spaghetti bolognese gegeten dan in The Godfather? ‘Hey, come over here, kid. Learn something. You see, you start out with a bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in som tomatoes, tomato paste. You fry it. Make sure it doesn’t stick. Get it to boil. You shove in all your sausage and your meatballs, hey? And a little bit o’ wine. An’ a little bit o’sugar. And that’s my trick.’ Een prachtige scène waarin Al Pacino tussen twee maffiatelefoontjes door te horen krijgt wat het geheim is van spaghetti bolognese. Spaghetti bolognese – dat is wat er in het noorden vaak gemaakt wordt van het originele Italiaanse recept, dat natuurlijk officieel gegeten dient te worden met tagliatelle. Dat is eigenlijk de eerste en enige kanttekening die we kunnen maken bij De mijne is de beste, een origineel boek over, juist, spaghetti bolognese. Heel veel recepten voor bolognesesaus In dit boek proberen Filip, Jurgen en Sven recepten voor bolognesesaus te...
Rome

Abbazia delle Tre Fontane – een oase van rust in Rome

Verstopt aan de Viale Laurentina, een van de belangrijkste straten van de drukke Romeinse wijk EUR, ligt een oase van rust. Het is de Abbazia delle Tre Fontane, letterlijk: de abdij van de drie fonteinen. Naast het eigenlijke klooster met de traditionele kloostertuin omvat het complex ook drie verschillende kerken, op de plek waar volgens de overlevering de apostel Paulus is onthoofd. Marc neemt je mee naar deze unieke plek in Rome. Eeuwenoude historie Marc: ‘Dit is Rome ten voeten uit. Jarenlang ben ik er langs gereden, over een vierbaansweg in een naoorlogse wijk, en ineens ontdek ik dat een onopvallend weggetje aan mijn rechterhand me na zo’n honderd meter brengt bij een plaats waar de jaartallen zich opstapelen. Het eerste – het jaar waarin Paulus is onthoofd – is een beetje onzeker. Het jaar 65 na Christus, zoals sommige historici zeggen? Of toch 67, zoals ze hier stellig beweren? Dan 298, toen de Romeinse tribuun Zeno hier, samen met ruim tienduizend christelijke...