Recepten 3 recepten voor bruschetta uit het kookboek Bruschetta Easy
Bij een aperitivo gaat er niets boven een lekker knapperige bruschetta. De klassieke versie wordt gemaakt met tomaat, maar we zijn ook dol op bruschetta met kippenlevertjespaté, bruschetta met lardo of simpelweg met goede olijfolie.
In het kookboek Bruschetta Easy vind je ruim zeventig recepten voor de lekkerste bruschetta’s, ingedeeld in de categorieën kaas, vlees, vis en groenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van bruschetta met mozzarella met spinazie en tijm? Of bruschetta met humus met tonijn en sesam? In het boek zijn ook tien recepten voor heerlijke smeerseltjes opgenomen, zoals appel-mangochutney of rucola-pistachepesto. Da leccarsi i baffi!
Wij delen alvast drie supermakkelijke bruschetta-recepten: voor bruschetta met geitenkaas, tomaat en salsa verde, bruschetta met vijg, ham en walnotencrème en bruschetta met tzatziki en garnalen.
Bruschetta met geitenkaas, tomaat & groene salsa
Voor vier personen heb je nodig: 4 takjes koriander | 4 takjes peterselie | 4 takjes tijm |...
Recepten Salade van kerstomaatjes uit de Zilveren Lepel Kookschool Groente
De Zilveren Lepel Kookschool Groente is nummer vier in de succesvolle Kookschool-reeks van De Zilveren Lepel (na uitgaven gewijd aan pizza, pasta en dolci). Het boek bevat meer dan vijfenzeventig recepten voor authentieke Italiaanse groentegerechten die op allerlei manieren worden bereid; gestoomd, gekookt, gestoofd, gegrild, geroosterd en gebakken. Natuurlijk mogen ook de smakelijke saladerecepten niet ontbreken!
Wij mogen drie lezers blij maken met dit nieuwe kookboek, dat net als de eerdere Kookschool-titels stap-voor-stapfoto’s, technieken, informatie over ingrediënten en smakelijke foto’s bevat. Maar voor je kans maakt, trakteren we je op een simpel recept dat voortreffelijk smaakt op een zomerse dag: een salade van gemarineerde kerstomaatjes.
Voor twee personen heb je nodig: 200 gram kerstomaatjes, doormidden gesneden | 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes | 5 tot 6 eetlepels extra vergine olijfolie | 1 ansjovisfilet uit blik, uitgelekt en fijngehakt | 1 theelepel...
Italiaanse muziek La borsa di una donna – Noemi
Dit keer deelt René Speetjens een vertaling voor de dames op Ciao tutti: La borsa di una donna, van de Romeinse zangeres Noemi (de artiestennaam van Veronica Scopelliti), met haar zeer uitgesproken stem. In haar carrière won Noemi vele prijzen waaronder vijf Wind Music Awards.
Het nummer, van het recente album Cuore d’Artista, gaat over alles wat met het vrouw zijn te maken heeft. Diep in dat belangrijke accessoire dat de tas vaak is, zit van alles: de essentie van de vrouw, haar passies, de dingen waarvan ze geen afscheid kan nemen en de dingen die haar maken tot wie ze is. Dit alles neergezet in een video die ons door nachtelijk Rome voert, langs het Castel Sant’Angelo, de Trevifontein en de Tiber…
La borsa di una donna pesa
De tas van een vrouw weegt
come se ci fosse la sua vita dentro
alsof haar hele leven erin zit
tra un libro che non vuole mai finire
tussen een boek dat ze nooit uit wil lezen
ed altri trucchi per fermare il tempo
en andere trucjes om de tijd te...
Gardameer Geniet van de smaak van het Gardameer
‘Mi piace conoscere la storia di un alimento e del luogo da cui proviene, mi piace immaginare le mani di chi l’ha coltivato, trasportato, manipolato, cucinato, prima che mi venga servito,’ aldus Carlo Petrini, de oprichter van de Slow Food-beweging: ‘Ik ken graag de geschiedenis van een voedingsmiddel en de plek waar het vandaan komt, ik hou ervan om me in te beelden wie het geteeld, vervoerd, bewerkt en klaargemaakt heeft alvorens het wordt opgediend’.
De Vlaamse An van Garda Slow & More is het helemaal eens met deze uitspraak. Tijdens de Food & Wine Experience tour Gusto die onlangs werd georganiseerd door Brescia Tourism, proefde ze van de verschillende smaken van het Gardameer. Maak jij ook graag kennis met de heerlijke streekproducten van het Gardameer? An deelt vijf tips.
Proef de lekkerste wijnen rondom het meer
Proef bij Podere Selva Capuzza in San Martino della Battaglia de wijn Dunant, een Garda Classico Rosso. De naam van de wijn verwijst naar Henry Dunant, die...
Chianti Culinair genieten in de Chianti
Vanaf Camping Orlando in de Chianti bezocht Elena het pittoreske dorpje Volpaia en Castello d’Albola, voor een culinaire kennismaking met dit stukje Chianti. Want wie Chianti zegt, zegt culinair genieten. Deze streek mag dan vooral bekend staan om de heerlijke wijnen, ook het eten is niet te versmaden. Verse producten van het land worden volgens de eenvoudige Italiaanse keuken bereid zoals je dat nergens anders vindt.
Elena neemt ons vandaag mee op een culinaire ontdekkingsreis door Toscane, waarbij je voor de lunch aanschuift bij La Bottega in Volpaia en voor het diner bij Castello d’Albola. Buon appetito!
Elena: ‘Volpaia is een authentiek Italiaans dorpje, precies zoals je je een dorp in Toscane voorstelt. Het ligt boven op een heuvel, met een middeleeuws kasteel op de top en wijngaarden rondom. De toegangsweg naar Volpaia wordt omlijnd door cipressen, als een soort erehaag die je naar de top van de heuvel leidt.
Rond het middaguur arriveren we op het Piazza della Torre. Er...
Ligurië Op de fiets over de voormalige ferrovia (spoorweg) tussen Levanto en Bonassola
Toe aan wat actie na te hebben genoten van slow living in Levanto? Vanuit het stadje leidt een zes kilometer lang wandel- en fietspad naar Framura, dwars door de gallerie, de oude spoorwegtunnels, die Levanto verbinden met Bonassola en Framura.
De trein rijdt er al lang niet meer en ook het spoor zelf is verdwenen. De tunnels zijn er echter nog en vormen het perfecte decor voor een mooie tocht naar de wat noordelijker gelegen dorpjes aan dit stukje Ligurische kust. Bovendien is de route ook hartje zomer goed te doen; er is dankzij de vele tunnels genoeg schaduw en koelte onderweg.
Als je op de fiets stapt, trap je vanaf de westkant van de boulevard in Levanto in zo’n tien minuten naar het charmante en net zo kleurrijke vissersdorpje Bonassola. Wij leggen de route te voet af, zodat we alle tijd hebben om foto’s te nemen. De tocht naar Bonassola duurt dan ongeveer een half uurtje.
Neem overigens je zwemspullen mee, want onderweg stuit je op talloze kleine baaitjes, waar slechts...
Ligurië Levanto – slow living aan de kust van Ligurië
Het elegante Levanto, dat zijn naam dankt aan levantem (Latijn voor ‘het oosten’), wordt veel minder bezocht dan de beroemde buurdorpjes Monterosso, Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Vernazza, die samen de Cinque Terre vormen. Dat betekent dat je er in alle rust kunt slenteren.
Levanto heeft slow living hoog in het vaandel staan. Dompel je onder in dit langzame ritme en dwaal er op je gemak rond, zonder haast, zonder plattegrond. Alleen zo vang je de lome, authentieke sfeer die in de straten van Levanto hangt.
Slenteren, sightseeing & shoppen in Levanto
Slenteren door de Via Garibaldi, met prachtige huizen vol met fresco’s en geschilderde versieringen. Op meerdere plekken in Levanto zie je deze schilderingen terug. De mooiste is misschien wel de kat die op de uitkijk zit, op de hoek van de Via Giovanni Saragoni.
Maak een rondje onder de middeleeuwse zuilengalerij van het Piazza Cavour, met in het midden een prachtig mozaïek in zwart-wit, als tegenhanger van alle vrolijke...
Umbrië Op bezoek bij vier vrouwelijke kunstenaars in Gubbio
De laatste etappe van onze tour langs de artigiani vindt plaats in het prachtige centro storico van Gubbio. Paul: ‘Aangekomen op het Largo Bargello staan we oog in oog met de nostalgische interieurwinkel van Patrizia Ramacci.
Deze charmante en vrolijk lachende dame houdt wel van een beetje humor, gezien het toneel dat we voorgeschoteld krijgen. Uit haar winkel komt een aantal acteurs om een komisch stukje straattheater voor ons op te voeren.
Aansluitend dienen we volgens traditie drie rondjes om de Fontana dei Matti, ‘Fontein van de Gekken’, te rennen, waarbij Patrizia ieder van ons doopt met water uit de fontein. Zo word ik volgens de overlevering officieel tot ‘gek van Gubbio’ verklaard. Wat een uniek welkom!
Patrizia’s passie voor gips
Nog nat van de doop gaan we haar winkel binnen, waar allerlei moois van gips te zien is. Patrizia: ’In 1991 ben ik hier begonnen met het idee om een oude traditie nieuw leven in te blazen. De laatste gipskunstenaars in Gubbio hadden...
Recepten Ravioli all’uovo – verse pasta met ei naar recept van Janny van der Heijden
Dat Janny van der Heijden thuis is in de keuken, als oud-hoofdredacteur van het tijdschrift TIP Culinair en als jurylid van Heel Holland Bakt, is geen geheim. Dat ze echter zo thuis is in een Italiaanse keuken, dat is voor ons een grote verrassing. Met haar recent verschenen pastaboek, Pasta di Janny geheten, doet ze niet onder voor een Italiaanse nonna, als ze je de kneepjes van het pasta maken leert.
Wegwijs in de wereld van Italiaanse pasta
Pasta di Janny is namelijk niet alleen maar een boek vol met pastarecepten. Nee, het is een echte handleiding die je wegwijs maakt in de wereld van de Italiaanse pasta. Na een korte geschiedenis van zowel gedroogde als verse pasta geeft een handig pasta-ABC (met illustraties) een keur aan pastavormen weer. Elke soort is anders en vraagt om een andere saus.
Maar voor we ons aan die sauzen kunnen wijden, leert Janny ons welke gereedschappen je nodig hebt om zelf pasta te maken, van een pastamachine en gnocchiplankjes tot tagliatellerollers en...
Le Marche Italian Stories – kleurrijke keramiekkunst
Het derde deel van onze tour langs bijzondere artigiani brengt ons bij een drietal kleurrijke keramiekkunstenaars. Ieder met een eigen specialiteit, maar allemaal even kundig, gastvrij en gepassioneerd.
Paul: ‘Van Fabriano zoeven we door de glooiende heuvels van Le Marche, waar het al uitbundig lente is. Onze bestemming is het landgoed van keramiekkunstenaar Daniele Giombi, in het landelijke dorpje Fratte Rosa.
De schitterende tuin nodigt direct uit tot het maken van foto’s, met dank aan de prachtige terracotta potten die meteen duidelijk maken wat de passie van de eigenaar van het landgoed is.
Terracottatovenaar Daniele Giombi
Al sinds honderden jaren vind je in en om Fratte Rosa veel pottenbakkers. Ze toveren de mooiste terracotta voorwerpen tevoorschijn, die ook wel de Cocci di Fratte Rosa (‘scherven van Fratte Rosa’) worden genoemd. Daniele zet deze traditie nog altijd voort en wil de terracottakunst graag overbrengen op de volgende generatie.
Samen met zijn familie...
Le Marche Italian Stories – meesterwerkjes van oud ijzer & restauraties met respect
Na onze kennismaking met papierkunstenaar Sandro Tiberi in Fabriano ontdekken we een tweede pijler van het stadje. Fabriano staat namelijk niet alleen bekend om zijn papier.
Al sinds de elfde eeuw wordt het stadje ook geroemd om zijn ijzer, dat tevens een belangrijke economische drijfveer was. Het stadje dankt zelfs zijn naam aan dit ijzer: Fabriano stamt af van het Latijnse Faber (ijzer) en Janus (de naam van de rivier die dichtbij stroomt).
In de bergen rondom Fabriano zijn talloze grotten waar men vroeger het ijzer vandaan haalde. Dat doet men nu niet meer, maar voor metaalkunstenaar Fabrizio Maffei is ijzer nog altijd belangrijk.
Meesterwerkjes van metaal
Paul: ‘De werkplaats van Fabrizio bevindt zich in een oude loods aan de rand van Fabriano. Hier maakt hij van oud ijzer en aluminium de meest kunstzinnige creaties. Soms laat hij zijn fantasie de vrije loop, soms vertellen zijn werken ook een verhaal. Zo heeft hij op een gigantische schroef van wel twee meter hoog een...
Recepten Zelf pizza maken – een op en top Napolitaans recept
Wil je thuis zelf een lekkere pizza maken volgens het echte Napolitaanse recept? Met slechts een paar ingrediënten waan je je in Napels.
Je kunt kant-en-klare pizzabodems gebruiken, maar als je even de tijd neemt maak je je eigen bodem, volgens het traditionele recept van de Napolitaanse pizzabakkers!
Recept voor pizzadeeg
Voor vier pizza’s heb je nodig:: 400 gram tarwebloem | 25 gram gist | 2,5 deciliter lauw water | 1 theelepel zout
Maak allereerst een papje van de gist door het op te lossen in 0,25 deciliter lauw water. Meng er voorzichtig twee eetlepels bloem doorheen, zodat er een gladde pasta ontstaat. Laat ongeveer een half uur rijzen onder een schone theedoek.
Vorm een hoopje van 350 gram bloem. Maak in het midden een zo diep mogelijk kuiltje. Giet de gistpasta, het zout en de rest van het lauwe water in het kuiltje. Kneed in ongeveer tien minuten alles goed door elkaar. Wanneer het deeg elastisch is, maak je er een rol van.
Snijd de rol in vier gelijke delen. Rol elk deel...