Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een kerk van glazuur en een straat vol ijs in hartje Rome

Vandaag nemen we je mee naar een van de lekkerste straten van Rome, als je tenminste van gelato, ijs, houdt. Vertrekpunt is het Pantheon, het hart van het historisch centrum.

Pantheon

Loop vanaf de fontein voor het Pantheon, waarop een obelisk prijkt, richting het Campo Marzio (Marsveld). Een groot deel van de oudheid was dit een onbewoonde vlakte, net even buiten het toenmalig centrum, die voornamelijk voor militaire trainingen gebruikt werd.

Na een paar honderd meter wandelen sta je op een klein pleintje dat de naam Piazza della Maddalena draagt. Hier vind je meteen ook de naamgever van zowel de straat als het plein: de Santa Maria Maddalena.

kerk-La-Maddalena-Rome

Een kerk van glazuur
Vandaag de dag staat de Santa Maria Maddalena bekend als een van de weinige voorbeelden van de architectuur die typisch past bij de late barok, of rococo. De kritiek op het gebruik van deze uitbundige, weelderige stijl bij een religieus gebouw kwam al snel en de Santa Maria Maddalena kreeg de bijnaam ‘kerk van glazuur’.

In de Via della Maddalena heeft zich een romantisch verhaal afgespeeld. Teresa Bennicelli en Pio Pratesi zouden hopeloos verliefd op elkaar zijn geweest, maar de liefde had geen toekomst. Pio had zijn leven al beloofd aan God: hij was in opleiding om priester te worden. Teresa’s hart kon dit niet aan; ze pleegde liever zelfmoord dan Pio te verlaten, zoals beide families van haar vroegen. De jonge Pio was radeloos van verdriet. Zijn priesterwijding en zijn eerste mis vierde hij dan ook boven op het graf van zijn jong gestorven geliefde, dat zich in de Santa Maria Maddalena bevindt.

ijs-Rome (2)IJsparadijs
Vandaag de dag heeft de Via della Maddalena nog meer te bieden dan geschiedenis en kunst. Hier vind je namelijk een waar ijsparadijs. Zorg ervoor dat je niet te veel gegeten hebt als je hier rondloopt, zodat je kunt proeven van onderstaande tips:

Il Gelato di San Crispino
Bij San Crispino wordt er op ambachtelijke wijze ijs gemaakt. De smaken zitten verstopt onder glimmende deksels, hetgeen de keuze niet makkelijker maakt. Wij adviseren het meringue-ijs. Hoewel de andere smaken ook goed zijn, is deze smaak vaak in verschillende combinaties te krijgen en echt iets wat je moet proeven!
Piazza della Maddalena 3

ijs-Rome (1)

Gelateria della Palma
Heb je even? Om een keuze te maken bij Della Palma heb je even wat tijd nodig. Het is dan ook vooral het enorme aanbod aan smaken dat hier indruk maakt. Het is misschien niet de meest verfijnde ijszaak van de buurt, maar deze klassieker mag in dit rijtje ook zeker niet ontbreken.
Via della Maddalena 19-23

Raspberry ripple ice cream cornet

GROM
Il gelato di una volta – ijs zoals ze het vroeger maakten, dat is de slogan van GROM. Deze gelateria staat niet alleen voor lekker ijs van verse ingrediënten, maar ook voor meer ideële zaken als biologische producten, duurzaamheid en ecologisch bewustzijn. Inmiddels heeft GROM in heel Italië en ook in Rome op meerdere plaatsen vestigingen, elk steevast met een rij voor de deur. Het loont zeker de moeite even te wachten, vooral als je daarna in een bolletje karamelijs met zeezout hapt…
Via della Maddalena 30

Grom-ijs-Rome

Giolitti
Net om de hoek bij GROM, aan het einde van de Via della Maddalena, vind je het legendarische Giolitti. Doet Giolitti de reputatie die ze al jaren heeft eer aan? Toegegeven, op het ijs is helemaal niets aan te merken, maar de bediening in deze gelateria laat meestal wel het een en ander aan vriendelijkheid te wensen over…
Via degli Uffici del Vicario 40

ijs-gelateria-Rome

Laat het smaken, daar aan de Via della Maddalena!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *