Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Busiate al pesto trapanese uit het kookboek Sicilicious

Vandaag verrast Loes Janssen Miraglia ons met een recept voor pasta met pesto uit Trapani. Loes: ‘Dit verrukkelijke gerecht komt uit Sicilië (waar mijn partner vandaan komt, waar wij een aantal jaren hebben gewoond en waar ook ons zoontje geboren is). Het is typerend voor de provincie Trapani (in het westen van het zonovergoten eiland). Niets is met zekerheid te zeggen, maar hoogstwaarschijnlijk is deze pesto ontstaan nadat koopmannen uit het Noord-Italiaanse Genua, waar pesto op basis van basilicum en pijnboompitten oorspronkelijk vandaan komt, op hun zeereizen zijn neergestreken in het West-Siciliaanse Trapani. Tongstrelend deze versie met amandelen!’ Wat heb je nodig? Ingrediënten (voor vier personen): 4 teentjes knoflook | een bos verse basilicumblaadjes | 4 rijpe, middelgrote tomaten | 60 gram amandelen | 100 milliliter extra vergine olijfolie | zout en peper | 350 gram busiate Hoe maak je deze pasta? Pel de knoflook en stamp de teentjes met de basilicum fijn in een vijzel....
Sicilië

De beste tips voor een dagje Syracuse – de mooiste stad aan de oostkust van Sicilië

Als we Cicero moeten geloven, was Syracuse de mooiste stad van de antieke wereld. Die schoonheid vind je nu vooral in de wijk Ortigia, op een schiereiland in zee. In deze blog delen we de mooiste bezienswaardigheden, bijzondere verhalen en andere fijne tips voor je bezoek aan Syracuse, de mooiste stad aan de Siciliaanse oostkust! Syracuse – overvloedigheid aan water De naam Syracuse is afgeleid van Syraka, de naam die de Siculi aan deze stad gaven. Het betekende ‘overvloedigheid aan water’, aangezien dit gebied lang geleden meer een moeras was. Bij de Grieken stond de stad ook wel bekend als Pentapoli, aangezien ze de stad hadden verdeeld in vijf verschillende wijken. De macht van het toenmalige Syracuse reikte ver; het was net als Athene, Rome en Carthago een stad om rekening mee te houden. De eerste beginselen van de stad die we nu kennen als Syracuse, werden in 734 voor Christus gevormd. Na de eerste Griekse bloeiperiode volgde verovering op verovering. De stad viel...
Recepten

Sinaasappel-vijgensalade met ricotta en pistachepraline uit het kookboek Citrus

Zoet, zuur, bitter en meeslepend – er zijn maar weinig smaken zo veelzijdig en zo breed inzetbaar als de smaak van citrusvruchten, van bloedsinaasappel tot grapefruit, van mandarijn tot limoen en van pompelmoes tot citroen. Al dit lekkers speelt de hoofdrol in de ruim honderdvijftig recepten die te vinden zijn in het kookboek Citrus, van Catherine Phipps – een verrassende en fascinerende ode aan de schitterende citrusvrucht. Van verse salades tot taarten, van cocktails tot vlees- en visschotels, van snoepjes tot hartige hapjes, van ingemaakte citroenen tot citroenlimonade en marmelades. Wat denk je bijvoorbeeld van gefrituurde citrusplakjes, citroenpizzette, salade van burrata en bloedsinaasappel of gebraden kip met bergamot? Van linguine met citroen en asperges, citrusrisotto, gebakken tomaatjes met citroentijm of bloedsinaasappel-rabarbertaart met meringue? Wij delen als voorproefje het recept voor de sinaasappel-vijgensalade met oranjebloesemricotta en pistachepraline....
Sicilië

Waar vind je het lekkerste ijs van Sicilië?

Elk jaar in september vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken. Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le Procope opende – zo gaat het verhaal. Gelukkig bleef er genoeg kennis van het ijsbereiden achter op het eiland, iets waar je als bezoeker heerlijk van mee kunt genieten! De beste ijssalons van Sicilië Ook elders op Sicilië vind je heerlijk ijs. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft tien Siciliaanse ijssalons bekroond met zogenaamde coni (hoorntjes): zes ijssalons met twee coni (waar je een ottimo gelato, een...
Umbrië

Monte Castello di Vibio & het kleinste theater ter wereld

Een typisch Umbrisch stadje met mooie doorkijkjes, uitzichten en klassieke gebouwen, dat is Monte Castello di Vibio. Het heeft een bijzondere geschiedenis, want nog voordat de Romeinen hier kwamen had de bevolking het stuk land langs de Tiber al ontwikkeld. Het was er een komen en gaan van kooplieden, reizigers en boeren uit de omgeving die hun oogst kwamen verkopen. Inge neemt ons er vandaag mee naartoe, voor een bezoek aan de grote trots van het stadje. Inge: ‘De huidige naam van het stadje heeft echter wel Romeinse roots. Het verwijst naar de familie Vibia, die de stad ten tijde van de eerste Romeinse Republiek opnieuw op de kaart zette. In de middeleeuwen bleef er helaas maar weinig over van het oude verleden. Het stadje zoals we dat nu kennen, is dan ook een typisch middeleeuwse stad – mét een bijzonder pareltje dat Monte Castello di Vibio tot ver over de Italiaanse landsgrenzen beroemd maakt. Ten tijde van Napoleon kwam er nieuw leven in Monte Castello di Vibio. Het...
Umbrië

Foligno & de Giostra della Quintana, een historische paardenrace

In het zuidoosten van Umbrië, niet ver van het kleurrijke Spello, ligt Foligno, een kleine stad met bijzondere tradities. Een van deze tradities is de Giostra della Quintana, een historische paardenrace. Inge bezocht Foligno een paar dagen voor deze spannende race, tijdens de koortsachtige voorbereidingen die het stadje dan al in hun greep houden. Ze neemt ons vandaag mee terug in de tijd. foto: Giostra della Quintana – Foligno Inge: ‘Het bezoek aan Foligno start met een rondleiding door het Palazzo Trinci, dat tussen 1305 en 1439 het thuis was van de familie die het in Foligno voor het zeggen had. Er zijn vijf kamers, waarin nog steeds prachtige fresco’s te zien zijn. Bijzonder is dat tijdens een grootschalige restauratie in 2000 onder sommige fresco’s weer andere tekeningen tevoorschijn kwamen. Aanvankelijk dacht men dat dit de gebruikelijke ‘ondertekeningen’ waren, maar in sommige gevallen bleek het om heel andere fresco’s te gaan. De meeste fresco’s in het...
Umbrië

Italiaanse kookworkshop met nonna bij wijnhuis Moretti Omero in Umbrië

Moretti Omero staat vooral bekend als wijnhuis, gericht op biologische wijnen. In 1992 kreeg Moretti Omero het officiële certificaat voor biologische wijnbouw. Eigenaar Omero startte de productie van wijn, maar tegenwoordig neemt zijn dochter Giusi het over. Tussen de wijngaarden en olijfbomen ligt het prachtige bedrijf, gevestigd in een mooi pand, vlak bij Montefalco. Ciao tutti’s Inge ging er niet alleen heen om een glaasje Montefalco Sagrantino te drinken, maar ook voor een kookworkshop. Inge: ‘Na een hartelijk welkom door de enthousiaste Giusi worden we kort rondgeleid. Veel tijd hebben we niet, want we moeten aan de slag: We beginnen tussen de olijfbomen, met het zoeken van de juiste kruiden voor de gerechten. Met een rieten mand kuieren we door de olijfboomgaard, genietend van de prachtige plaatjes, de rust en de heerlijke geuren. Het is nu al een feest! Wanneer we met alle kruiden terugkomen in la cucina, gaat plots de deur open. ‘Aaah, mia nonna!’ lacht Giusa. Ze...
Ligurië

Castel Vittorio, Bajardo & Isolabona – eeuwenoude schoonheid rondom Pigna

Tijdens ons tweede bezoek aan Liguria Holiday Homes in Pigna zien we het dorpje Castel Vittorio weer vanuit alle hoeken stralen. Tijdens ons eerste verblijf is het ons niet gelukt om dit juweeltje te bezoeken, maar dat gaan we dit keer dubbel en dwars goedmaken. Castel Vittorio Als een adelaarsnest ligt Castel Vittorio tussen de groene bergen, hemelsbreed op misschien maar vijfhonderd meter van Pigna. We kunnen het bijna aanraken, maar om er te komen dienen we ons wat meer moeite te getroosten en een aanzienlijk lange weg te rijden. Maar het is een mooie route, en het eindpunt maakt elke kilometer slingerweg dubbel en dwars waard. De aanblik vanuit de verte is al uitzonderlijk mooi, maar eenmaal in het dorpje aangekomen blijkt Castel Vittorio nog charmanter dan gedacht. Het lijkt wel of de tijd daadwerkelijk stil heeft gestaan. Bij de ingang van het dorp stuiten we op een informatiebord dat aangeeft dat de oudste kern rondom de Santo Stefano reeds tussen 900 en 1300 gebouwd is. Hier...
Recepten

Zuppa di formaggio – kaassoep uit Culinair Sardinië

De kunst van het kaasmaken is al eeuwenoud, zo vertelt Loes Janssen Miraglia in Culinair Sardinië. Homerus refereert er zelfs al aan in de Odyssee, in de negende eeuw voor Christus: ‘Hij [de cycloop Polyphemus] melkte elke ooi met geoefende hand, liet de melk tot wrongel en wei stremmen, zeefde de wrongel in biezen manden om te laten uitlekken en goot de wei in kommen om af te koelen, zodat hij die bij zijn avondeten kon drinken.’ In de Griekse mythologie is het Aristaeus, de zoon van Apollo en Cyrene, die al dwalend door het Middellandse Zeegebied de techniek van het kaas produceren, olijven cultiveren en bijen houden onder de mensheid verspreidde. Aristaeus speelt een rol in de mythe rondom Orpheus, waarin hij diens geliefde Eurydice opjaagt. In haar vlucht trapt ze op een adder die haar een beet toedient die dodelijk blijkt te zijn. De nimfen nemen vervolgens wraak op Aristaeus door al zijn bijen te doden. Kaas is vrijwel zeker bij toeval ontstaan, door vergeten melk waaraan...
Recepten

Tijd voor taart: crostata alla marmellata di arance uit het kookboek Lente in Sicilië

Ondanks het feit dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, willen we jullie vandaag een heerlijk zonnig recept voorschotelen voor een taart waarmee we vorige week werden verrast naar aanleiding van het nieuws dat er een boek van Ciao tutti gaat komen. Twee bloglezers-van-het-eerste-uur maakten namelijk een heel speciale Ciao tutti-taart: Het recept voor deze taart is het ietsiepietsie aangepaste recept voor crostata alla marmellata di arance, oftewel sinaasappelmarmeladetaart, uit het kookboek Lente in Sicilië, dat overigens onlangs werd genomineerd als Kookboek van het Jaar. Een dubbele reden om deze prachttaart te maken en op te eten! In Siciliaanse sferen De jury roemt vooral de uitstraling van het boek en de prachtige verhalen: ‘Je komt helemaal in vakantiesfeer door de uitstraling van dit kookboek. Door de prachtige verhalen wil je meteen naar Sicilië afreizen om met eigen ogen de schoonheid van Sicilië te ontdekken, de heerlijke geuren op te snuiven en te proeven van...
Recepten

Semifreddo met marsala uit het kookboek Sicilië

Sicilië is een fantastisch eiland, vol schilderachtige dorpjes, levendige markten en heerlijke stranden. Bovendien heeft Sicilië een geweldige keuken, met recepten om je vingers bij af te likken. Giancarlo en Katie Caldesi delen in hun kleurrijke kookboek, dat simpelweg Sicilië heet, de allerlekkerste eilandrecepten, die stuk voor stuk naast buonissimo ook makkelijk te maken zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van gegrilde makreel met caponata, goudgeel gefrituurde arancini of gevulde puntpaprika’s? Van tuinbonensoep, meloen- en sinaasappelsalade met walnoot, pasta met worst en wilde venkel of lamscarré met citrusgremolata? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toetjes! Van zachte amandelkoekjes en frambozengranita tot saffraanijs en ricottataart, van amandelcake met vijgen tot semifreddo met marsala, gekaramelliseerde noten en rodewijnsaus… Van deze laatste lekkernij delen we vandaag het recept, dat hier al unaniem is verkozen tot lekkerste toetje ooit! foto’s:...
Le Marche

Toosten met Verdicchio Castelli di Jesi en Rosso Piceno bij Tenuta di Tavignano

Een bezoek aan Cingoli is niet compleet zonder een bezoek aan Tenuta di Tavignano, voor een proeverij van onder meer twee bijzondere wijnen die in Le Marche worden gemaakt: de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno. Bij aankomst hult de ondergaande zon de gebouwen in een prachtige warme gloed. We schieten snel nog wat mooie plaatjes voordat de zon definitief achter de horizon verdwenen is. Het domein van Tavignano is namelijk behoorlijk fotogeniek. Je merkt aan alles dat kwaliteit hier de boventoon voert. We worden hartelijk ontvangen door de twee jonge gastheren, Giulio en David. Giulio vertelt het verhaal van Tavignano: ‘In 1970 kochten Stefano Aymerich di Lacona (met Sardijns en Spaans bloed) en zijn vrouw Beatrice deze boerderij. Na zo’n twintig jaar besloten ze om op de grond rondom de hoeve wijnranken aan te planten. De vruchtbare grond en de ligging (precies tussen de zee en de bergen) zorgen sinds die tijd voor een flinke druivenoogst, die op zijn beurt een...