Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Lasagne met pompoen en saucijsjes naar recept van Sandra Mahut

Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut. In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten  voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt… Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en aardappel, lasagne met pesto van champignons, lasagne met spinazie en ansjovis en lasagne met snijbiet en geitenkaas. Onze favoriet is de lasagne met pompoen en saucijsjes: mooi kleurrijk en heerlijk winters. Toen we hem afgelopen week maakten, hoopten we op wat restjes voor de lunch, maar de hele schaal ging schoon op. Sandra’s recept is te lekker om ook maar een stukje...
Le Marche

Wie was hertog Federico da Montefeltro, de beroemde ‘man met de haakneus’ uit de Uffizi?

Wie kent niet de beroemde ‘man met de haakneus’, wiens portret in de Galleria degli Uffizi in Florence te vinden is? Federico da Montefeltro, de hertog van Urbino, had eigenlijk nooit zullen regeren. Als bastaardzoon van de vorige hertog kwam hij niet in aanmerking voor de troon. Maar zijn voorganger was een wrede tiran, die het op een dag te bont maakte en door een woedende bevolking uit het raam van het paleis werd gegooid. Vervolgens was er een machtsvacuüm. Laat Federico nu net met een leger voor de stad liggen… Hij werd binnengehaald als de nieuwe vorst en begon een bijzondere regering, die volledig af zou wijken van wat gebruikelijk was in de vijftiende eeuw. Federico was condottiere van beroep, een aanvoerder van een huurlingenleger, maar in tegenstelling tot zijn voorgangers, die vaak woeste houwdegens waren, uit op plundering, verkrachting en moord, probeerde hij de steden die hij veroverde te sparen, in ruil voor overgave. Hij hield zich daar ook strikt aan. Hij was...
Piemonte

Le Strade di Torino – de leukste tips voor Turijn

Al dwalend door Turijn maakten we dankzij een foto op Instagram kennis met Jehanne Oostra, een Nederlandse dame die in Turijn woont en de stad op haar blog Le Strade di Torino op een unieke manier vastlegt en deelt. We dronken een kopje koffie en vroegen haar hoe ze in Turijn terecht gekomen is. Jehanne: ‘Ruim een jaar geleden nam ik de stap om Amsterdam te verruilen voor Turijn. In eerste instantie was het niet de stad die me lokte, maar de liefde die daar op me wachtte. Mijn beeld van Turijn was een industriële stad, grijs en saai. Maar nu weet ik beter! Torino is geweldig met zijn prachtige gebouwen, het verrukkelijke eten, lekkere rode wijnen en een enorme geschiedenis. Om te laten zien dat Turijn zoveel meer te bieden heeft dan Fiat, opende ik het Instagramaccount Le Strade di Torino, waar ik mijn foto’s van de stad deelde. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een blog waarop vier Torinese bloggers ontdekkingen van de stad delen. De geboortestad van een Italiaan blijft altijd in...
Piemonte

A tavola! Schuif aan bij Osteria Antiche Sere in Turijn

Je moet het centro storico van Turijn even verlaten als je wil proeven van al het traditionele, no nonsense lekkers dat in de keuken van Antiche Sere wordt bereid. Het menu wisselt elke dag en is dan ook een met de hand geschreven lijst vol heerlijkheden. De simpele houten tafels bezwijken onder de eerste lading gerechten die worden geserveerd: een speciale worst van varkensvlees, zijdezacht geroosterde rode paprika met gezouten ansjovis, kleine kaasjes met een fruitige chutney en stukjes perfect gegaarde frittata. Vervolgens kozen we minestra di pasta e ceci (een soep van pasta en kikkererwten, geserveerd met olijfolie en Parmezaanse kaas) en agnolotti con sugo d’arrosto. Zorg zeker voor behoorlijk wat ruimte voor de dolci, want de budino di torone (nogapudding) is om je vingers bij af te likken. Je vindt Osteria Antiche Sere aan de Via Cenischia 9. Reserveren is aan te bevelen en kan via 0039-0113854347. met dank aan Elizabeth Minchilli voor de tip & een aantal foto’s
Italiaanse films & series

Perfetti Sconosciuti – dé Italiaanse bioscoophit van dit jaar

Met een Italiaanse sterrencast en ruim drie miljoen bezoekers was de dramatische komedie Perfetti Sconosciuti (‘Perfecte vreemdelingen’) dé Italiaanse bioscoophit van dit jaar. Vanaf 17 november is deze film eindelijk ook in de Nederlandse filmhuizen te zien! In de film maken we kennis met Eva en Rocco, beiden rond de veertig en ouders van een puberende dochter. Het echtpaar heeft drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje. De meeste gasten kennen elkaar al vanaf hun jeugd, maar Carlotta, de tweede vrouw van Lele, is nog vrij nieuw in het groepje, dat vol spanning uitkijkt naar de komst van de pas gescheiden Peppe, die heeft aangekondigd zijn nieuwe vriendin mee te zullen nemen. Maar hij arriveert alleen; zijn vriendin voelde zich niet lekker. Tijdens het voorgerecht komt het gesprek op een vrouw die haar man op overspel betrapte toen ze in zijn smartphone compromitterende boodschappen aantrof. Eva stelt jolig voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle...
Recepten

Crostini met paddenstoelen uit het boek met het beste street food ter wereld

De Lonely Planet-gids Beste street food ter wereld brengt het lekkerste street food van over de hele wereld naar je eigen keuken. Het hart van een (nationale) keuken en de cultuur daarvan vind je steeds meer op straat: van tacokarretjes en noodlebarretjes tot straatmarkten en food trucks. Lonely Planet geeft honderd authentieke recepten voor de lekkerste street food-gerechten, zodat je de smaken van je vakantiebestemming thuis kunt ervaren. In Venetië kiest Lonely Planet voor cicchetti, ‘kleine Venetiaanse snacks. Je vindt ze in bars in heel Venetië en ze lappen je weer op na een middagje verdwalen in de wirwar van kanalen en mensenmassa’s. Kijk uit naar een onopvallende winkelpui waar de lokale bevolking is samengedromd. Vis is populair in Venetië en je treft hier dan ook calamari, oesters, scheermessen, baccalà mantecato (kabeljouwmousse met olijfolie) en sarde in saor (in azijn gemarineerde sardines en uien) aan. Andere lekkernijen zijn polpette (gefrituurde...
Recepten

Pasta met courgette voor kleine Italiëliefhebbers naar recept van de Chiappa Sisters

Michela en Emanuela Chiappa, bekend van hun verrukkelijke kookboek Simply Italian, zijn beiden moeder en ervan overtuigd dat je jonge kinderen gezond en gevarieerd (mee) kunt laten eten. Met hun nieuwe kookboek Samen eten, met slimme combinaties van eenvoudige ingrediënten, laat je je kinderen al vroeg alles proeven en ontdekken. Samen eten bevat tachtig recepten om met het hele gezin gevarieerd en lekker te eten. Daarnaast delen Michela en Emanuela hun visie, tips en recepten, allemaal doorspekt met het Italiaanse familiegevoel. Wij delen alvast het recept voor pasta met courgette uit dit nieuwe kookboek, dat voldoende is voor één à twee babyporties. Breng in een pan op matig vuur het water aan de kook en voeg de pastina (zeer kleine pasta) toe. Rasp de courgette. Draai als de pasta halfgaar is het vuur laag en voeg de geraspte courgette toe. Roer na een paar minuten de eidooier, Parmezaanse kaas en olijfolie erdoor. Draai het vuur zeer laag. Het mengsel wordt dikker en neemt...
Piemonte

Proef het lekkerste Slow Food tijdens de Salone del Gusto in Turijn

Saskia was vorige week in Turijn voor de Salone del Gusto. Deze Slow Food-beurs werd voor het eerst in de stad zelf gehouden. In het Parco Valentino stond een lange reeks standjes waar je het lekkerste Slow Food van over de hele wereld kon proeven, maar ook elders viel er genoeg te beleven en te smullen. Overal doken de Slow Food-slakjes op, vergezeld van kraampjes en food trucks vol lekkers. Vandaag laten we jullie meegenieten van deze culinaire reis. Aan de hand van 50 foto’s proef je samen met Saskia je weg door Turijn – met natuurlijk ook wat adresjes waar je het hele jaar door kunt proeven. Buon appetito! We beginnen met een caffè bij het beroemde Caffè Torino aan het Piazza San Carlo, te herkennen aan het beroemde Martini-logo onder de portici én de stier voor de deur. Bij Ristorante Consorzio genieten we van de eerste lunch: met vis gevulde courgettebloemen in een sausje van vongole (venusschelpen). De lucht is strakblauw, Saskia’s perskaart is klaar: op naar...
Chianti

Geiten kammen in de Chianti

Het gebeurt niet wekelijks dat we tussen geiten met namen als Cappuccino en Bella belanden, zeker niet midden in de heuvels van de Chianti. Normaal gesproken toeren we hier van wijnboerderij naar wijnboerderij, maar Eric, die net even buiten Florence de prachtige Villa Medicea di Lilliano runt, had dit keer een verrassender bestemming voor ons in petto. Op zo’n vijf kilometer van Radda in Chianti schittert het domein van Nora Kravis, haar vijftien Maremmano-honden en ruim tweehonderd geiten. Die houdt Nora niet alleen voor de melk, maar ook en vooral voor hun vacht: het zijn kasjmiergeiten. Nora kent elke geit bij naam, maar de stoere Cappuccino lijkt haar favoriet. Trots poseert hij voor onze lens, terwijl Nora vertelt hoe ze haar carrière als dierenarts verruilde voor een leven tussen de geiten. Bijzondere geiten, dat wel, maar het leven op de boerderij kan hard zijn. Zo is er altijd de angst voor wolven (vandaar ook de vele waakhonden) en de relatieve eenzaamheid, zo in the...
Recepten

Pasta met olijven, ansjovis, citroen en gefrituurde broodkruimels

Simpel is vaak het lekkerst – en dit recept voor casarecce con olive, acciughe, limone e mollica fritta uit het kookboek Pizza & Pasta van Paolo Roberto is hierop geen uitzondering. De knapperige broodkruimels maken het helemaal af. foto: Daniel Ohlsson Wat heb je nodig? Voor vier personen heb je nodig: 400 gram pasta, het liefst casarecce of een andere korte pastasoort | 1 snee boerenbrood, 1 dag oud (35 tot 50 gram aan broodkruimels) | olijfolie | 8 ansjovisfilets in blik, op olie | 45 gram zwarte olijven zonder pit | 1 teentje knoflook | 2 eetlepels fijngehakte peterselie + extra voor het bestrooien | geraspte schil van 1 citroen + extra voor het garneren (naar wens) | grof gemalen zwarte peper (naar wens) Hoe maak je deze pasta? Verkruimel het brood. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de broodkruimels lekker krokant. Snijd de ansjovis en olijven grof en doe beide in een kom. Pers de knoflook erbovenuit en schep dan de peterselie en citroenrasp erdoor. Meng er...
Umbrië

Twee routes in de voetsporen van Franciscus van Assisi

Umbrië is nauw verbonden met het leven van de Heilige Franciscus. Allereerst vind je zijn erfenis natuurlijk in Assisi, waar hij werd geboren en waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Maar ook in stadjes als Gubbio, Foligno, Bevagna en Spoleto zijn Franciscus’ voetsporen te vinden, evenals in de prachtige natuur waar Franciscus in de vogels en de andere dieren God ontdekte. De officiële Franciscus-route, Il Sentiero di Francesco, loopt van La Verna (nét in Toscane) naar Assisi. Wij delen vandaag twee andere spirituele routes waarmee je in de voetsporen van de heilige treedt. Je zult Umbrië op een nieuwe manier beleven, met dank aan de prachtige plaatsen en het landschap waarmee Franciscus zich verbonden voelde. Strada del Santo De Strada del Santo start in Assisi. Bewonder de fresco’s in de San Francesco en breng een bezoek aan de Santa Chiara. Even buiten Assisi wacht het Eremo delle Carceri, verborgen tussen de dichte eikenbossen op de hellingen van de Monte...
Recepten

Limoncello waterijsjes uit ‘Altijd ijs’

IJs maken van limoncello? Het is een uitdaging, maar het kan, zo vertelt Marleen Visser in haar heerlijk verfrissende ijsboek Altijd ijs. Maar let op met de hoeveelheid, want ‘door te veel alcohol wordt het geen ijs maar een mousse. Daarom is meer dan die twee eetlepels limoncello echt niet toegestaan,’ aldus Marleen. Maak zelf limoncello ijsjes! Voor drie of vier ghiaccioli, ijslolly’s, heb je nodig: 180 ml creamy kokosmelk | 2 eetlepels limoncello | 3 eetlepels honing | sap van een halve citroen | snufje gemalen zeezout | vier ijsvormpjes van 65 ml elk of drie ijsvormpjes van 90 ml elk | houten stokjes Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng goed. Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes, zet de houten stokjes erin en laat de ijsjes gedurende vier tot zes uur hard worden in de vriezer (als je ijsvormpje geen stokjeshouder heeft, voeg je de houten stokjes na ongeveer een tot twee uur toe, wanneer het mengsel al iets bevroren is). Een koud glaasje limoncello ernaast...